biskvit
četiri belanca
150 gšećera
jedna kesica vanili šećera
četiri žumanjka
100g brašna
50g gustina
jedna mala kašikica praška za pecivo
Nadev
500g jagoda ili nekog drugog sezonskog voca
100g šećera
500ml slatke pavlake
jedna kesica vanilin šećera
-jagode za ukras
Jagode operite, izrežite na pola i pospite vanilin šećerom...
Način pripreme
Iz belanjaka istucite čvrsti snijeg (on mora biti tako čvrst da zarez noža ostane vidljiv), dodajte uz stalno miješanje kašiku po kašiku šećer, vanilin šećer i žumanjke. Tome dodajte brašno s gustinom i praškom za pecivo i lagano sve izmješajte.
Testo stavite u oblik za tortu koji ste namazali mašću i posuli brašnom.
Pecite u rerni na temperaturi oko 180C 25 minuta.
Nadjev
Jagode operite, izrežite na pola i pospite vanilin šećerom. Biskvit prerežite i pokrijte jagodama donji dio.
Jednu trećinu čvrsto umucene slatke pavlake sa šećerom razmažite preko jagoda, pa poklopite gornjim dijelom.
Čitavu tortu premažite slatkom pavlakom i ukrasite jagodama.ili po zelji