Za dolmu se inace koristi bilo koje povrce koje moze da se puni uz tikvice i paprike moze i paradajz.luk krompir,patlidzan ma sta god vam padne na pamet,ovaj put ja sam imala tikvice i papriku -
mljeveno meso(junetina masnija)
1 + ½ soljice rize okruglog zrnaPOVRCE ZA PUNJENJE po izboru: paprike,tikvice,patlidzani,paradajz,krompir...
1 luk( sitno isjeckan) 4 reznja bijelog luka 1 mrkva,malo persuna
ZACINI: 1 kasika Vegete ili drugog biljnog zacina(po zelji cajna kasika mljevene crvene paprike a ako imate i pola kasicice dimljene mljevene paprike 1 sasvim mala ljuta papricica(sitno rendana)-opcionalno so,biber
Povrce za punjenje izdubiti i pripremiti za punjenje mesa za dolmu samo malo proprziti da postane rastresito,pa dodati sitno sjeckano povrce i zacine i rizu,
Dobro izmijesati Napuniti izdubljeno povrce,sloziti u tepsiju,na vrh svake dolme se staviti kasikicu tecnog ili sjeckanog paradajza iz boce,
Izdubljene ostatke povrca”ususkati” izmedju dolmi Bogato pouljiti....
3. Dodati oko "dva prsta"vode, dobro "umotati" u alu-foliju i peci (160°C-180°C oko sat vremena)Pecenje prilagoditi snazi sopstvene pecnice.
Provjerite poslije izvjesnog vremena stanje sa vodom,neka ostane malo safta za preliti tokom sluzenja
4. Pred sam kraj skinuti foliju da se fino zapece po vrhu (pod grill-om).Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.