5 kg paprike-roge
2 plava patlidžana srednje veličine
1/2 litre ulja
100 ml alkoholnog sirćeta
5-6 čenova belog luka
3 kašike soli
1 kašika šećera
1 konzervans a i ne mora
2 plava patlidžana srednje veličine
1/2 litre ulja
100 ml alkoholnog sirćeta
5-6 čenova belog luka
3 kašike soli
1 kašika šećera
1 konzervans a i ne mora
Ispeći papriku i patlidžane.
Dobro ocediti. (ostaviti sam preko noći da se dobro ocedi), patlidžane mozete ispeći u rerni – pola sata na 250 stepeni) Pečenu papriku i patlidžane oljuštiti, izvaditi semenke i samleti na mašinu za mlevenje mesa. U mašinu ubaciti i beli luk.3. U veći lonac staviti ulje, dobro zagrejati i istresti samlevenu smesu.Kuvati na laganoj vatri uz stalno mešanje.
Dodati sirće, so i šećer.5. Za nekih tridesetak minuta dodati konzervans, ako ga dodajete
Kuvati još 20-30 minuta. Kada je smesa postala kompaktnija, t.j. uočite vidljiv trag na dnu šerpe prilikom mešanja – ajvar je gotov.Sipati u sterlisane tegle zatvoriti poklopcem i cuvati na hladnom.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za najbolju zimnicu na hladno imate OVDE-RECEPT ZA NAJLEPSE KRASTAVCE NA HLADNO IMATE OVDE-Recept za jeger Zimnicu mnogo jednostavniju od ajvara imate OVDE-