POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Cokoladna torta sa pekmezom-topi se u ustima

Sastojci
Biskvit
1 jaje
3 žumanjka
65 g šećera
1 žličica meda
50 g glatkog brašna
10 g škrobnog brašna
10 g gorkog kakaa
Krema
200 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
170 g tamne čokolade (50-70% kakaa)
50 g maslaca
120 g krem sira
+
4-5 žlica pekmeza od kajsije
1,5 dcl čokoladnog mlijeka
1 žličica čistog ekstrakta vanilije
Mekana čokoladna glazura
100 g tamne čokolade
100 g slatkog vrhnja za šlag (neutralnog)
20 g maslaca
50 g sirupa glukoze
Biskvit -
Stavite jaje, šećer i med u zdjelu i mutite mikserom dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla.
I dalje muteći, dodajte jedan po jedan žumanjak i nastavite mutiti dok ne dobijete gustu, pjenastu smjesu.
Dodajte smjesi od jaja ranije pomiješane i prosijane obje vrste brašna i kakao.
Miješajte pažljivim pokretima od gore prema dolje.
Istresite smjesu u namašten i lagano pobrašnjen kalup promjera 20 cm i pecite na 190°C (175°C ako koristite ventiliranu pećnicu), 20 minuta.
Izvadite tortu iz kalupa i ostavite je da se ohladi na rešetki.
* U ovaj biskvit ne ide prašak za pecivo stoga je jako važno dobro umutiti tijesto i kasnije u cijelom postupku paziti da ne izgubite zrak iz njega da biste dobili dobar biskvit - dakle bez naglog miješanja u krug, udaranja kalupa od stol i sl. radnji.

Krema
Stavite kondenzirano mlijeko i nakidanu čokoladu u zdjelu i zagrijte u mikrovalnoj pećnici (ili stavite u lončić pa zagrijavajte na laganoj vatri) dok se mlijeko ne zagrije i čokolada napola istopi (45-60 sekundi).
Izvadite iz mikrovalne, dodajte maslac i miješajte energično žlicom dok se sve ne istopi do kraja i krema postane sasvim glatka i sjajna.
Ostavite je da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
U ohlađenu kremu umiješajte krem sir prethodno izmiješan pjenjačom.ekana čokoladna glazura
Zagrijte slatko vrhnje (ne mora provreti samo biti jako toplo). Dodajte nasjeckanu čokoladu, sirup glukoze i maslac i miješajte da sve sjedini.
Ostavite da se skoro skroz ohladi na sobnoj temperaturi.
slaganje torte:
Biskvit prerežite na tri dijela svaki debljine oko 1 cm.
Stavite prvi dio na pladanj, navlažite ga čokoladnim mlijekom kojem ste dodali ekstrakt vanilije ili neki liker po želji (npr. rum).
Premažite biskvit tankim slojem pekmeza (ja sam ga prvo protisnula kroz mrežasto cjedilo).
Preko pekmeza stavite polovicu čokoladne kreme.
Stavite drugi dio biskvita i ponovite postupak: mlijeko - pekmez - druga polovica čokoladne kreme.
Stavite tortu 20 minuta u zamrzivač.
Premažite cijelu tortu tankim slojem čokoladne glazure - ovaj sloj služi samo da učvrsti mrvice tako će cijela glazura poslije biti ljepša.
Vratite opet u zamrzivač 10 minuta da se prvi sloj glazure sasvim stisne.
Ostatak glazure sasvim malo zagrijte - treba biti tek toliko mekan i tečan da ga možete lagano rasporediti po torti ali ne da curi previše.
Izlijte glazuru na sredinu torte i lagano je nožem ili spatulom rasporedite po cijeloj površini torte i da sama siđe na stranice torte.
Tortu ohladite u hladnjaku do posluživanja.
Za rezanje koristite nož duge tanke oštrice koje ste zagrijali uronivši ga u vrelu vodu. Nakon svakog reza nož ponovo uronite u vodu i obrišite. Glazura ostane dosta mekana i ljepljiva.Mozda deluje malo komplikovano ali vredi svakog truda .

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept