za taske
1/2 kg krompir pirea skuvanog od krompira
400gr mekog brasna tip 400
2 kom jaja
za fil dzem od kajsija ili bilo koji domaci koji volite
za odozgo
200gr kristal secera
200gr prezli
1/2 soljice ulja
Krompir oljustiti oprati i skuvati da omeksa. Vruc krompir ocediti i izmiksati mikserom da se lepo razbiju sve grudvice. Ostaviti pire da se ohladi. Odmeriti 1/2 kg pirea, dodati 400 gr belog mekog brasna i 2 cela jaja i umesiti testo za taske.Testo rastanjiti tanko na 3-4 mm na pobrasnjenoj povrsini i iseci zupcastim ili ravnim tockicem za secenje testa na pravougaonike 10x5 cm.Na svaki pravougaonik staviti kasicicu dzema od kajsije.Krajeve pravougaonika saviti i prstima pritisnuti rubove da se krajevi prilepeU serpu od 5l sipati vodu do dve trecine serpe i sipati kasiku ulja i ostaviti da voda provri. Kada provri stavljati taske u kljucalu vodu, oko 10ak komada i ostaviti da se kuvaju dok ne isplivaju na povrsinu, oko 5-6 min. Vaditi ih francuskom kasikom i stavljati na tacnu.Pripremiti prezle, na ulju isprziti prele da potamne i dodati secer i promesati. Vatrostalnu ciniju nauljiti i poredjati taske. Preko taski posuti fil od prezli.Peci ih u zagrejanoj rerni na 200C da malo porumene.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekoj mladoj domacici zatreba a starije da podseti na detinjstvo.