Kolac je dobio ime po baki koja zivi u istoimenom selu u Juzno Backom okrugu.Kad smo je pitali kako se zove kolac rekla je ,jao deco pa ne znam ,nek bude Vajstanski kolac po mom lepom selu,jos uvek vazi selo moje lepse od Pariza.
4 jaja
prstohvat soli
8 kašika šećera
2 kašika vrele vode
8 kašika brašna
2 kašika kakoa
krem
3 žumanca
4 kašika šećera
3 kašika brašna
2 vanilin šećera
1 kašika ekstrakta od vanile
400 ml mleka
125 gr margarina
Glazura od cokolade
4 jaja
prstohvat soli
8 kašika šećera
2 kašika vrele vode
8 kašika brašna
2 kašika kakoa
krem
3 žumanca
4 kašika šećera
3 kašika brašna
2 vanilin šećera
1 kašika ekstrakta od vanile
400 ml mleka
125 gr margarina
Glazura od cokolade
jos- breskve par komada malo vecih
Priprema:
Ulupati belanca sa prstohvatom soli, zatim dodati šećer i nastaviti mučenje dok se ne dobije jaka pena. Dodati žumanca jedno po jedno. Na kraju dodati brašno i kakao i sve sjediniti žicama od miksera mešajući u krug. U obložen pleh sipati masu za koru i peći u prethodno zagrejanoj rerni U šerpu staviti žumanca i šećer pa umutiti. Dodati brašno i mleko i opet umutiti. Staviti na laganu vatru i mešati dok ne provri i ne zgusne se. Skinuti sa vatre pa dodati ekstrakt vanile i margarin sobne temperature. Mešati dok se ne otopi pa ostaviti da se ohladi. Biskvit presecite na dva dela da dobijete dve kore pa stavite jedan na tacnui nanesite ceo krem,zatim rasporedite sitno iseckane breskve poklopite drugom korom. Zatim izliti glazuru po kolacu,staviti da se stegne.