POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Socna GRIZ pita sa jabukama I kiselom pavlakom ILI sa visnjama

Sastojci:

  • 1/2 kg kora za pitu
  • 4 jajeta
  • 300 gr šećera
  • 2  vanilin šećera
  • 1,5 dcl ulja
  • 2 dcl kisele pavlake
  • 200 gr griza
  • 1 prašak za pecivo
  • korica od pola limuna
  • sok od pola limuna
  • 1 kg jabuka ili višanja  

Za preliv:

  • 300 gr šećera
  • 4 dcl vode
  • sok od  limuna


Za pripremu izaberite tepsiju koju ćete napuniti sa tri štrudle, da biste imali dovoljno sirupa, ne veću.
Ako ćete praviti pitu sa jabukama ili višnjama, onda za početak pripremite voće, pošto je sama priprema pite brz proces. Jabuke očistite i narendajte. Ako ćete koristiti višnje, samo ih stavite u cediljku da se ocede.
2Kore bih preporučila da delite na kraju, da se ne suše. Bolje prvo pripremite fil. Umutite mikserom jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte ulje i kiselu pavlaku, umutite. Griz izmešajte sa praškom za pecivo, pa dodajte u jaja i pavlaku. Opet sve izmešajte. Konačno, dodajte sok i koricu od pola limuna, pa sve sjedinite. Fil je spreman.
3Pripremite sirup; izmešajte sve sastojke, stavite ga da provri, pa na srednje jakoj vatri – ringli, ostavite da se kuva 10-tak minuta. Nakon toga, sklonite ga da se ohladi.
4Sada podelite kore na tri dela, za 3 štrudle. Ja sam imala po 4 kore za svaku štrudlu i to je taman dovoljno (za jednu mi je preostalo 5 kora, ali mislim da su se lepše natopile sirupom one od 4). Fil ne morate deliti, ali pazite kako mažete da vam za sve bude dovoljno, a da ni ne ostane previše za zadnju.
Ostavite 7-8 supenih kašika fila za premazivanje štrudli odozgo, nakon što su pripremljene u tepsiji.


5Stavite jednu koru, premažite je filom, tako da je pokrijete celu i da ne škrtarite previše. Prekrijte je sledećom, ponovite mazanje. Tako sa svim korama, sem zadnje – na nju uz ivicu rasporedite jabuke (višnje) i blago ih pospite grizom da upiju višak soka od jabuka (nije neophodno).
Kada stavljate jabuke,kao u ovom slucaju za pitu sa jabukama vadite ih rupičastom kašikom da se ocede, to je dovoljno,
 Urolajte štrudlu, pa je stavite u tepsiju sa spojem prema dnu (ne treba je premazivati i ne treba papir za pečenje).
 Ponovite sa ostatkom testa i fila.Premažite štrudle odozgo filom koji ste ostavili za tu namenu. Stavite ih u rernu ugrejanu na 200°C da se peku 20-tak minuta, ako su na sredini visine rerne. Kada su porumenele, slobodno ih pokrijte alu folijom ili papirom za pečenje, da se ispeku do kraja, a ne pocrne.Pečenu pitu izvadite iz rerne. 
Izbockajte štrudle čačkalicom, kako bi bolje upile sirup. Vrelu pitu sa jabukama, prelijte sa hladnim sirupom. Možete je još malo prelivati sa sirupom koji ispliva sa strane. Pokrijte pitu folijom, da se dobro upari i kore dodatno omekšaju. Sačekajte sa serviranjem dok ne upije sav sirup.Recept za pitu sa visnjama imate OVDE

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept