3kg secera
6kesica vanil secera
200g suvog grozdja
Paradajz oprati i samleti na vodenici sto odvaja semenke i kozicu,onu koju inace koristite za mlevenje paradajza. Sipati paradajz u vecu serpu i kuvati dok mu neispari tecnost. Kad je tecnost isparila dodati secer,promesati i nastaviti sa kuvanjem. Potrebno je cesto mesati jer dzem moze da zagori.
Kuvati dzem dok se secer u potpunosti neotopi i masa dobije na gustini.
Pred kraj kuvanja dodati vanil secer i suvo grozdje,promesati i prohladiti.Ja ovog puta nisam stavljala suvo grozdje ali u original receptu ide vi kako zelite lep je i sa i bez suvog grozdza
Kuvani i malo prohladjeni dzem sipati u zagrejane tegle i ostaviti malo da se uhvati korica.Hermeticki zatvoriti tegle i cuvati dzem preko cele godine na tamnom i hladnom mestu.Recept za najbolju zimnicu na hladno imate OVDE-Recept za jeger Zimnicu mnogo jednostavniju od ajvara imate OVDE
RECEPT ZA NAJLEPSE KRASTAVCE NA HLADNO IMATE OVDE
Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE.Recept za starinski ajvar imate OVDE,RECEPT ZA NAJBOLJI PRESOLAC ZA KRASTAVCE KOJI SE NIKAD NE POKVARE IMATE OVDE.Recept za punjene krastavce imate OVDE.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE.Recept za krastvace ukiseljenje sa hlebom imate OVDE-Recept za dzem bez hemije po starinski imate OVDE