Za dolmu se inace koristi bilo koje povrce koje moze da se puni uz tikvice i paprike moze i paradajz.luk krompir,patlidzan ma sta god vam padne na pamet,ovaj put ja sam imala tikvice i papriku -
mljeveno meso(junetina masnija)
1 + ½ soljice rize okruglog zrnaPOVRCE ZA PUNJENJE po izboru: paprike,tikvice,patlidzani,paradajz,krompir...
1 luk( sitno isjeckan) 4 reznja bijelog luka 1 mrkva,malo persuna
ZACINI: 1 kasika Vegete ili drugog biljnog zacina(po zelji cajna kasika mljevene crvene paprike a ako imate i pola kasicice dimljene mljevene paprike 1 sasvim mala ljuta papricica(sitno rendana)-opcionalno so,biber
Povrce za punjenje izdubiti i pripremiti za punjenje mesa za dolmu samo malo proprziti da postane rastresito,pa dodati sitno sjeckano povrce i zacine i rizu,
Dobro izmijesati Napuniti izdubljeno povrce,sloziti u tepsiju,na vrh svake dolme se staviti kasikicu tecnog ili sjeckanog paradajza iz boce,
Izdubljene ostatke povrca”ususkati” izmedju dolmi Bogato pouljiti....
3. Dodati oko "dva prsta"vode, dobro "umotati" u alu-foliju i peci (160°C-180°C oko sat vremena)Pecenje prilagoditi snazi sopstvene pecnice.
Provjerite poslije izvjesnog vremena stanje sa vodom,neka ostane malo safta za preliti tokom sluzenja