1/2 kg sargarepe
1/2 kg šečera
sok i korica od limuna
sok i korica od naranče
1 vanilin šečer
kristal šećer
Naribati sargarepu na ribež sitno… najsitnije i u lonac stavi kuvati zajedno sa šećerom, Dodati limun i narandju (sok i koricu) i kuvati dok se ne zgusne.
Kad se malo ohladi oblikuj kuglice i uvaljaj u kristal šečer pomješan sa vanilin šećerom ili cak kokos ili lesnik,dobro paziti da se kuglice ne raspadaju jer se meni to prvi put kad sam pravila desilo.
Za ove kolačice potrebno vam je
125gr margarina,
125gr brašna,
50 gr šećera u prahu,
50gr pudinga od vanile ili čokolade,
2 kesice vanil šećera.
Za fil nam je potrebno 50gr čokolade
Zamesiti testo od navedenih sastojaka, umotati ga u foliju i staviti u frižider pola sata. Testo izvaditi, oblikujete u valjak i iseći ga na jednake parčiće. Na svaki staviti komadić čokolade i napraviti kuglice. Oblikovane kugluce redjati u pleh. Svaku kuglicu malo pritisnuti viljuškom kao na slici da napravite zareze i peći 15minuta na 180 stepeni
Crni luk kratko iseci u secku. Dodati meso na kockice i samleti sa lukom. Na kraju dodati belance, zacine , senf i zavrteti jos jedan krug, tek toliko da se sastojci povezu.
Masu prebaciti u drugi sud gde cete dodati malo brasna i dobro izmesati. Neka masa odstoji u frizideru bar pola sata, a moze i duze.
Dobijenom masom puniti spric za cevape ( imam neki plasticni, univerzalni za torte, princes krofne, tulumbe, cevape...),ili ako ste spretniji praviti rukom istiskivati je u zagrejani tiganj sa vrlo malo ulja, i peci cevape sa svih strana dok ne porumene.Posluziti toplo, uz neko povrce ili umak i zelenu salatu.Ovo je mala doza za probu,ako vam se dopadne poduplajte.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Priprema:
Penasto umutiti margarin i šećer u prahu, pa dodati mljeveni plazma keks.
Tome dodati oguljene i usitnjenei banane.
Sve sjediniti i dobro pogotovo izgnjeciti dobro banane
Na tacnu za služenje staviti papir za pečenje i odmah dio smjese staviti kao podlogu.
Po tome sloziti banane po dužini i ostatak smjese po njima i oblikovati rolat.Mozete ga i umotati u foliju pa tako zarolati,to je jednostavniji nacin. Ukrasiti po želji sa 2 šlaga Staviti u frižider da se dobro stegne.Podelite ovaj jednostavan recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba ideja.
Recepti za najlepsa posna jela imate OVDE.Recept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO imate OVDE. Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDEReecept za najlepsu posnu salatu za slave imate OVDE-Recept za najlepse POSNE kolace sa bananom za par minuta imate OVDE
Za koru
500 g plazme
200 g šećera u prahu
350 g margarina
1 dl soka od narandže
Umutiti margarin sa šećerom u prahu, dodati mlevenu plazmu i zamesiti sa sokom tako da može lepo da se oblikuje. 1 l mleka skuvati sa 150 g šećera, 3 pudinga od vanile ohladiti pa dotati 1/2 margarina i 100 g šlaga. Redjati keks kora - fil - jafa -fil -slag.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
500 gr smrznutog ili svezeg graska
2 sup.kasike ulja)ili mozete ga inace praviti i sa 1 sup.kasika maslaca
3-4 cena belog luka jedna sargarepa ali moze i bez nje,ja je stavim zbog dece ponekad
so po ukusu
Staviti grasak da se kuva u malo vode (da predje 1 prst preko graska) kad provri dodati soli i jedan veci cen belog luka isecen na par delova.i sargarepu ako je mislite stavljati mada mozda je iskreno lepsi bez nje. Kad je grasak skuvan (oko 15-20 minuta) procediti ga i ostaviti oko 150 ml vode u kojoj se kuvao da bi mogli razrediti pire na zeljenu gustinu. U procedjen grasak odmah dodajte 100 ml vode u kojoj se kuvao i stapnim mikserom ga usitnite toliko da se ljuskice ne mogu osetiti a po potrebi dodajte jos vode.
2.
Zagrejte ulje, dodajte sitno seckani beli luk (najbolje protisnut kroz cediljku) odmah za njim dodajte pire od graska, mesajte par minuta i dosolite po ukusu.
Kolicinu belog luka prilagodite svom ukusu ali sto se on vise oseti to je grasak ukusniji ali nemojte ni preterati.
3.
Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta mozda nekom zatreba.Recept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO imate OVDE. Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE
4 jajeta, umutiti prvo belance pa žumance, dodati šolju i po od jogurta šećera,
času jogurta ili kiselog mleka,
vanil šećer, čašu ulja,
dve čaše brašna i prašak za pecivo.
Sve to dobro umutiti, sipati u podmazan pleh, pobacati višnje i peći u rerni na 180 c. Kada je gotovo posuti šećerom u prahu.Podelite recept na svom fb mozda zatreba nekoj prijateljici.
1l mlijeka
12 kasika gustina
8 kasika šećera
20 dag margarina
1/2 l slatke pavlake
30 dag čokolade za kuhanje
petit keks
BELA KREMA:1.Za bijelu kremu pomiješati 2 dcl mlijeka,
12 kasika gustina,
8 kasika šećera sipati u 8 dcl uzavrelog mlijeka
i u ohlađeno umiješati 20 dag margarina
CRNA KREMA:2.Za crnu kremu otopiti 30 dag čokolade za kuvanje u 1/2 lslatke pavlake(ne ga miksati).
ne smije prokuhati.
PRIPREMA:U dublji lim složiti petit kekse (poškropiti ih sa mlijekom) na njih
staviti bijelu kremu, a preko preliti crnu kremu.Ostaviti preko
noći u hladnjaku da se stegne.Podelite recept na svom fb mozda nekom zatreba.
Palacinke ispeci kao sto ih obicno pecete,po nekom svom isprobanom receptu.Za fil proprziti 250 gr mlevenog mesa sa malo luka
Na palacinku sipati po kasiku fila u sredinu i motati kao pismo ,valjati u jaja i prezle u obican poh kakav inace pravite za pohovanje i prziti u vrucem ulju.Po zelji u fil mozete staviti i pavlaku i majonez ili sa njima mozete ukrasiti palacinku kad je gotova.
Potrebno je:
700 gr pilećeg belog mesa,6 pečenih paprika,malo brašna,1-2 kom jaja,200 gr trapist sira,1 kom pavlake,3 jaja,malo putera,so,biber,začin,2-3 čena belog luka.
Priprema se:
Pileće belo meso iseći na šnicle i začiniti, sir izrendati.Šnicle sa obe strane posuti brašnom, a zatim umočiti u umućeno jaje.
Tepsiju namazati puterom.Ređati šnicle, preko njih rasporediti polovine pečenih paprika posuti sitno seckanim belim lukom i posuti trapist sirom.Postupak ponoviti.Šnicle zaliti jajima umućenim sa pavlakom, te zapeći u rerni.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom od prijatelja zatreba ideja za rucak.
500g špageta 500g šampinjona šargarepa a i ne mora Glavica crnog luka
Glavica bijelog luka
Priprema:
U ključalu vodu dodati pastu.
Na ulju propržite sitno isjeckan crni i bijeli luk,zatim šargarepu.
Sampinjone isjeckati krupnije ili sitnije,po zelji .
Dinstati dok ne ispari voda koju pečurke puštaju.
U maloj šerpi ugrijati ulje, dodati brašna po potrebi, promiješati i dosuti vode, dok ne dobijemo gladak sos.
Sosa napravite onoliko koliko zelite,da li volite suvo ili malo kremastije
.MERE SU ODOKATIVNE.iskusne domacice ce znati odmah koliko cega treba,Po želji dodati bibera, soli i muškatnog oraščića.
Sos dodati dinstanim pečurkama, špagete procijediti i sve sjediniti.
Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDERecept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO imate OVDE. Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDEReecept za najlepsu posnu salatu za slave imate OVDE-Recept za najlepse POSNE kolace sa bananom za par minuta imate OVDE
1.
U neki manji sud stavite vodu da prokljuca zajedno sa secerom.Dodjate cetiri kasike griz i jednu kasiku kako i mesajte dok se smasa zgusne.Kad je gotovo sklonite sa strane i dodajte orahe i mlevene i seckane i sitno iseckanu kandiranu koru od narandje i sve lepo promesajte.
2.
Stavite vodu i secer da se kuva sebet. Kuvajte ga jedno 20 minuta otkako pocne da kljuca.Dodajte jednu vanilu i limun iseckan na krugove.Kad je gotov serbet ostavte ga postranu da se ohladi.
3.
Kore stavite na radni sto i svaku poprskajte sa malo ulja.Zatim koru presavijte na pola pa jos jednom na pola.Na kraju lente stavte fil i zavitkajte kao trokut.Gotove redjajte u namasteni pleh dok ne potrosite i kore i fil.Na kraj proprskajte baklvu odozgo sa malo ulja i stavite je da se pece na 180 stepeni dok se lepo zarumeni.
4.
Gotovu baklavu izvadite iz rerne i polijte sa hladnim serbetom i ostvite je da upije serbet.Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.Reecept za najlepsu posnu salatu za slave imate OVDE-Recept za najlepse POSNE kolace sa bananom za par minuta imate OVDE
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE-Recept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO imate OVDE. Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE
Sve sastojke za testo dobro umutiti u glatko i masno testo
Zagrejati aparat za galete, praviti kuglice i peći galete do zeljene boje
Pečene galete prohladiti i držati u papirnoj kesi da bi sačuvale hrskavostMožete ih praviti i u integralnoj verziji. Staviti 1 čašu integralnog brašna i 4 i po čaše belog brašna
. Još su hrskaviji od galeta sa belim brašnom
. .Odlicne su i uz nutelu ,tako ih jedu moja decica koja ne poste.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.Reecept za najlepsu posnu salatu za slave imate OVDE-Recept za najlepse POSNE kolace sa bananom za par minuta imate OVDE
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE-Recept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO imate OVDE. Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE
Praznici idu i verovatno razmisljate sta napraviti,evo tri predloga za tri klasike.Jednostavne su a ukusne,Recepte za njih vec imam na blogu pa vam ih necu sad ovde pisati da vas ne zbunjujem,Verovatno vam ne treba recept za sve tri pa vi zato procitajte samo za onu koja vas interesuje.
Slika broj 1 Plazma torta recept za nju imate Ovde
Slika broj 2 torta sa krem bananicama recept za nju imate OVDE
Slika broj 3 tj skroz gornja je dobos torta recept za nju imate OVDE
Podelite recept na svom fb mozda nekom zatreba.Recept za najlepsu sladoled tortu koja se ne pece imate OVDE.Recept za najlepsu cokoladnu vocnu tortu koja se ne pece imate OVDE.
oko 100 g. susama Od svih sastojaka umesiti testo i ostaviti ga na 1 sat u frižider da se odmori.
Testo podeliti na 5 delova i razviti jufkice debljine malo manje od 1 cm. Na jednu al. foliju ili najlon posuti mak, na drugu susam. Jufkicu premazati umućenim jajetom, taj premazani deo obrnuti i staviti na susam, premazati i obrnuti deo testa jajetom pa ga okrenuti opet i staviti na mak. Dobiće se testo na kome je sa gornje strane susam a sa donje mak. Sada izrezati štapiće dužine oko 10 cm i širine 1 cm., uviti ih i staviti u podmazan pleh. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15, dvadeset minuta.Najbolje bi bilo kad bi imale neke stapice popout olovke da ih namotate na njih,onda savrseno izgledaju..Podelite recept sa prijateljima na fb mozda zatreba nekoj mami.