Umutiti 250 gr šećera, 100 gr masti i dva cela jajeta. Kada se sastojci dobro izmešaju, varjačom dodati dve kašike kakaa, 200 gr brašna, 2dcl mleka.
Dobro izmešati, dodati prašak za pecivo, nastaviti mešati polako. Pripremljenu smesu sipati u nauljen i brašnom posut, kalup. Kada je pečeno premazati pekmezom po zelji i ukusu i odgore glazuru od čokolade.Sluziti hladno.
Potrebno nam je : 6 do 8 komada paradajza, 500 gr pilece jetre, 250gr suve slanine, veca glavica crnog luka, 2 cena belog luka i 500gr testenine.
Sitno iseckati crni luk, beli luk, pilecu jetru i slaninu. Izdinstati na malo masnoce slaninu, crni i beli luk. Kada luk postane staklast dodati pilecu jetru, zacine po zelji i dinstati. U medjuvremenu oprati paradajz, odseci vrhove, kapice, izdubiti kasikicom paradajz. Sadrzinu paradajza koju smo izvadili staviti u dinstanu jetru. U medjuvremenu skuvati testeninu. U podmazan pleh sipati testeninu. Paradajz puniti sa jetrom i slagati ga na testeninu ( utisnuti ga u testeninu). Kada se poredja kapice staviti na paradajz. Ako vam ostane fila, sravite ga na testeninu. Poklopiti posudu i peci u rerni.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Za koru je potrebno
9 belanaca,
300gr šećera,
2kaš brašna i 1 kašika sirćeta.
Umutiti belanca u čvrst sneg, postepeno dodavati šećer i mutiti dok se sav ne rastopi.
Umešati sirće, a na kraju brašno.
Pleh u kome ćemo peći kore obložiti papirom, sipati smesu i peći u zagrejanoj rerni oko 10 minuta. Zstim smanjiti temperaturu i peći još 15 minuta.
Ohladjenu koru preseći na tri dela.
Za fil nam je potrebno : 9 žumanca, 21kašika šećera, 250 gr margarina, puding od vanile, puding od čokolade.
Umutiti žumanca sa 9 kašika šećera i skuvati na pari.
Umutiti penasto margarin i spojiti sa Ohladjenom kremom.
Skuvati posebno puding od vanile i čokolade kao što piše na kesici.
Krem od žumanaca i margarina podeliti na dva dela.
U jedan staviti puding od vanile, u drugi od čokolade.Na tacnu za posluživanje staviti jednu koru, te ptemazati žutim filom, prekriti dtugpm korom pa braon fil.
Odgore staviti treću koru. Tortu premazati šlagom i ukrasiti
.Recept za najlepsu sladoled tortu koja se ne pece imate OVDE.Recept za najlepsu cokoladnu vocnu tortu koja se ne pece imate OVDE.
500gr. kisele vode staviti u posudu da se malo ugreje,dodati kockicu kvasca,3kašike šećera,i ostaviti da malo naraste.Zatim dodati šolju ulja (šolja za čaj) i brašna oko 1kg da se zamesi glatko testo.
Podeliti na 12 loptica.Svaku rastanjiti malo i premazati margarinom.6 kora sloziti jednu na drugu i rastanjiti što tanje
Iseći na trouglove i urolati.Sloziti u pleh i ostaviti da narastu,premažite posnim majonezom,
Peći ih da porumene.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba vreme je posta.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.Reecept za najlepsu posnu salatu za slave imate OVDE-Recept za najlepse POSNE kolace sa bananom za par minuta imate OVDE
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDERecept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO imate OVDE. Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE
1 kom (250 gr) margarina
2 kutije (600 gr) mlevenog plazma keksa
200 gr šećera u prahu
4 jaja
150 gr mlevenih lešnika
2 dl gaziranog soka od pomorandže (Fanta)
po želji slatke pavlake (šlag)
U jednu veliki činiju umešati sve sastojke pa polako dolivajte Fantu
Mešajte rukama dok se svi sastojci dobro ne sjedine i po potrebi dodati još soka (Treba biti gusta masa, a opet ne pregusta i nikako ne presuva…tako da je možete fino oblikovati oko 2 dc fante tj jedna casa
Na okrugli kalup ili koji god rasporedite masu. možete praviti razne oblike
Umutiti slatke pavlake koliko vam je volja pa premazati preko torte!
Po zelji mozete dodati i zele bombone u tortu,ja tako nekad uradim.Podelite recept mozda nekoj domacici pocetnici zatreba.Recept za najlepsu sladoled tortu koja se ne pece imate OVDE.Recept za najlepsu cokoladnu vocnu tortu koja se ne pece imate OVDE.
Recepte za 6 kremastih torti imate OVDE
Preko te smese dodati sir i izgnječiti ga viljuškom.
Nastaviti miksanje.
Dodati brašno i prašak za pecivo.
Sipati mleko.
Posoliti
Sitno iseckati šunku, kisele krastavčiće I papriku. Ubaciti šunku u testo, a kisele krastavčiće I papriku
Sve dobro promešajte.Smesu sipajte kašikom postepeno u kalupe ,moze i kalup za mafine ako nemate ove malene silikonske(bolje je kašikom jer je nezgodno izliti odjednom). Po želji posuti susamom.
Zagrejte rernu na 200Ci pecite 15-20 minuta, kada vidite da su lepo porumenele proverite nožićem ili čačkalicom da testo nije živo.
Ako je pečeno, izvadite iz rerne. Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
tamni biskvit
4 jaja
10 dag šećera u prahu
6 dag brašna
6 dag oraha
1 prašak za pecivo
svijetli biskvit
2 jaja
4 dag brašna
4 dag šećera
1 kasika ulja
nadjev
2 jaja
14 dag šećera u prahu
14 dag maslaca
2 kasike ruma
ukras
4 dl slatke pavlake
1 vanilin šećer
šećera po želji
učvrščivać za šlag
Za tamni biskvit istucite 4 bjelanjka dok ne dobijete čvrst snijeg.Miksajte i dodavajte kasiku po kasiku šećera u prahu i jedan po jedan žumanjak.Lagano miješajući varjacom dodavajte 6 dag mljevenih oraha i 6 dag brašna s praškom za pecivo.Stavite u namazani kalup za torte u obliku srca i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta.Ohlađeni tamni biskvit vodoravno prerežite po sredini na dva dijela.Za svijetli biskvit postupak ponovite kao i za tamni ali ga ne režite.Poprskajte polovicu tamnog biskvita mlijekom i rumom i premažite polovicom nadjeva.Poklopite svijetlim biskvitom, poprskajte ga mlijekom i rumom, premažite preostalim nadjevom i poklopite drugom polovicom tamnog biskvita.Cijelu tortu premažite pripremljenom smjesom za ukrašavanje i ukrasite po želji..
NADJEV:Na pari miksajte 2 jaja i šećer u prahu dok se smjesa ne zgusne.U ohlađenu smjesu dodajte pjenasto izmješan maslac i 2 kasike ruma.
UKRAS:Istucite 4 dl slatke pavlake i dodajte šećer po želji, 1 vanilin šećer i učvrščivać za šlag i sve dobro izmješajte.
U posudu za mucenje,stavite na kockce iseceni omeksali puter (margarin) i secer.
Mutite mikserom dok masa postane penasta.
Dodajte jaje celo vreme miksajuci,pa kad se sajedini,dodajte med.Miksajte dok se sve lepo poveze.Na kraju dodajte pecivo te dodavajte po malo brasna.Zamesite testo rukom,dodavajuci brasna po potrebi,dok dobijete kompaknu masu.Gotovo testo,zavite u celofan,te stavite u hladnjak na 30 minuta.Nakon hladjenja,prebacite testo na nabrasnjeni radni sto.Sa valjkom istanite testo debelo jedan prst.Sa okruglom modlom vadite krugove od testa te redjajte u pleh oblozen pek papirom.Redjajte na rastojanje.Ostatak testa premesite,te vadite krugove dok potrosite svo testo.Stavite peci vanilice u predhodno zagrejanoj pecnici na 180 stepeni 15 minuta.Pazite trebaju ostat bele na povrsini,tako da odredite sami kolko vremena cete hi peci.Mozda bude manje ili vise,zavisi od pecnice.Pecene vanilice,ostavite neka se blago prohlade,te hi lepite pekmezom,pa obilato uvaljati u secer u prah.
Vanilice cuvajte u posudu sa poklopcem.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
50 g meda
150 g šećera
30 g maslaca ili margarina
8 kasika mleka mleka
500 g brašna
2 jaja
1 kasicica soda-bikarbone ili kupite gotove kore nisu skupe a fino su mekane
fil
800 ml mlijeka
4 kasike griza
1 kasika gustina
100 g šećera u prahu
250 g maslaca ili margarina
Na laganoj vatri otopite med, šećer i maslac. Smjesu pomiješajte s brašnom kojem ste dodali sodu b. i jaja. Izradite glatko tijesto. Tijesto podijelite na 3 dela i svaki deo razvaljajte te ispecite na obrnutoj strani lima na 150 stupnjeva oko 10 minuta. Za fil stavite mlijeko da ukuva. Ukuvajte griz i gustin u mlijeko. Pustite da se ohladi. U hladno umiksajte šećer u prahu i margarin. Pripremljenom kremom punite kore. Kolač mora malo odstajati kako bi kore upile kremu i kolač postao mekan,prelijte pitu čokoladnom glazurom.
Veliki petak najtužniji dan za Hrišćane ,ne slavimo,ne pevamo ....ćutimo ,sestre i braćo , bolom Hristovim ,opraštajmo krvlju njegovom koju je prolio za naše spasenje. Pravoslavni hrišćani obeležavaju Veliki petak u znak sećanja na dan kada je Isus Hrist raspet na krstu na Golgoti. Smatra se najtužnijim danom hrišćanstva i na taj dan se ne služi liturgija u crkvama, osim ako se poklopi sa Blagovestima.Takođe, od Velikog četvrtka do Vaskrsa ne oglašavaju se zvona na crkvama, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti. Na Veliki petak se u hramovima iznosi plaštanica na posebno ukrašen sto koji simboliše grob Hristov, ispred oltara. U nekim našim krajevima, običaj je da se vernici posle celivanja plaštanice, provlače ispod stola na koji je položena plaštanica. Po narodnom verovanju prilikom provlačenja, treba se pomoliti Bogu i pomisliti neku lepu želju, i ta želja će biti ispunjena.
Za hrišćane ovo je dan velike žalosti, te se obeležava strogim postom, uzdržavanjem od bilo kakvog veselja i proslava, a takođe u narodnoj tradiciji je da se tog dana ne rade poslovi u polju i u kući. Jedino što se radi jeste farbanje uskršnjih jaja i to po pravilu crvenom bojom koja simboliše prolivenu krv Hristovu.Hristos je vaskrsenjem sjedinio zemaljski svet i raj, a u raj pre svih drugih primio pokajanog razbojnika, dajući svima nama nadu da naše življenje u pokajanju nije uzaludno. Ugledajući se na Hrista, na ovaj dan oprostimo onima koji su se o nas ogrešili, ako su se za to iskreno pokajali.
Ovoga dana, kao i na svako crveno slovo, strogo su zabranjeni radovi u kući. Međutim, u nekim krajevima Srbije ljudi veruju da se voće najbolje kalemi baš ovog dana jer se “primi sve što se tog dana nakalemi”.Podelite tekst sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Sta se radi sa prvim ofarbanim jajetom cuvarkucom imate kad kliknete OVDE
Testo je isto samo je nadev drugaciji;jedna je sa sirom druga sa krompirom
500 g sira, a može i više ( po želji)
1 jaje
1 pavlaka
U posudu staviti sir i malo posoliti, dodati jaje i pavlaku
za pitice sa krompirom
malo vise od kilograma krompira
jedna veca glavica crvenog luka
so, biber,kasika-dvije milerama
Krompir oguliti,naribati ako pripremljen krompir prebaciti u cjediljku (ispod staviti drugu zdjelu da se voda cijedi), te dodati mu sitno, sitno isjeckan luk mileram, malo ulja, te zacine.
Tijesto
350 gr brašno
1 jaje
3 gr soli
150 ml vode
50 ml ulja
Pomješajte lagano sve ove sastojke i počnite da mijesite tijesto.
Dodajte u tijesto samo polovinu ulja a drugu polovinu ostavite za kraj. Mijesite dvije do tri minute.
Ovoliko kora moze da vam bude dovoljno za 6 bureka.
Kada ste zamijesili tijesto dodajte malo ulja te umjesite tijesto u ulju.
Razdvojite tijesto na 6 kuglica ili na 3 zavisno dali želite da razvlačite kora za 2 bureka odjednom ili sve posebno.
Stavite loptice tijesta na tanjir te pokrijte sa providnom folijom.
Ostavite da odstoji sat vremena na sobnoj temperaturi i sat vremena ili vise u frižideru. Tjesto moze da vam stoji i preko noći u frižideru, razvijati kore na pamučnom stoljnaku .Pospite stoljnak ili radnu površinu sa brašnom i odvojite jednu lopticu tijesta i počnite da razvijate na svoj način. Kada ste razvili samo malo možete početi izvlačiti sa rukama. Po korama sipajte fil u neke sa sirom u neke sa krompirom po zelji Pospite sa malo ulja, dve do 3 kašike, zavisno koliko volite masno te zamotajte kore lagano dižući stoljnak sa jedne i druge strane. Odsjecite rubove ako su previše prazni te umotajte lagano pitice.Stavite ih u tepsiju te premažite sa malo ulja te ostavite na sobnoj temperaturi samo 10 minuta pre pre pečenja.
Zagrijte pećnicu na 250 stepeni i pecite 15 minuta zavisno od pećnice.
Pred kraj pospite pite sa samo malo vruće vode u koju ste dodali samo kašikicu ili oko 8 maslaca. Vratite u pećnicu na samo jednu minuto da se zapeče.
2dl kristal secera
2dl vode
100gr margarina
250gr mlj. keksa
1-2kasike kakaoa
100gr mlj. orasa
8kom krem bananica
2lista oblande
Rastopite secer u malo vode i stavite da prokljuca 2-3 minuta, pa dodajte margarin i mjesajte dok se potpuno ne otopi.Zatim dodajte mlj. keks, orase i kakao.Dobro promjesajte i sjedinite masu.
Svaki list oblande zamotajte u vlaznu krpu i ostavite da omekani.
Pripremljenu masu podjeliti na pola i namazite oblande.Uzduz poredajte krem bananice, pazljivo uvijte u rolat i ostavite da se suse.Podelite recept sa prijateljima mozda nekom zatreba,
potrebno je 4 pudinga od lesnika i mleko za njih
dva pakovanja turskog keksa
500gr šlaga
i jjedan margarin za kolace
skuvati puding ko sto pise na kesici i ostaviti da se ohladi, u medjivremenu umutiti šlag i posebno margarin.u ohladjeni puding staviti margarin i sjedinjiti.Na tacnu redjati red keksa ,pa red pudinga i slaga ...i tako dok se ne utrosi materijal. Keks niposto ne umakati . od ostatka šlaga ukrasiti tortu i ukrasiti lesnicima ili ih samo narendati gore. Ovo je inace recept za Seherezadu samo sto je razlika u pudingu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za najlepsu sladoled tortu koja se ne pece imate OVDE.Recept za najlepsu cokoladnu vocnu tortu koja se ne pece imate OVDE.
Recepte za 6 kremastih torti imate OVDE
Pomješati u jednu zdijelu sve suve sastojke zatim pridodati mlijeko jogurt, jaja i otopljeni margarin, lagano izmiksati sve sastojke.Kalup za muffine postaviti papirnatim podlošcima i u njih rasporediti svu smjesu.Odgore dodati sitno iseckane kruske.Peci dok ne dobiju zlatkastu boju
Sastojci
1 l mlijeka
3 pudinga od vanilije
1 kasika gustina
200gr secera u prahu
1 margarin
100gr cokolade za kuhanje
300gr Plazme
2 velike vrecice kroasana (cokoladni i bijeli fil)
2 slaga
1 slag krema od vanilije (ili cokolada) za ukrasavanje
malo mlijeka da bi se natopili kroasani i Plazma
U malo mlijeka (od 1 litre) razmutiti pudinge, gustin i secer pa ukuhati u ostatak mlijeka.
Kada se ohladi fil, pjenasto umutiti margarin u koji dodajemo fil, pa prepolovimo na dva dijela. Jedan dio ostaje zut, a u drugi stavimo otopljenu cokoladu.
Plazmu umacemo u mlijeko i poredamo na tacnu. Preko stavimo zuti fil. Zatim, umacemo kroasane i redjamo, i njih Premazemo smedji fil i preko dva slaga
. Slag krem umutite ako zelite ukrasiti spricom za ukrasavanje.
Posluživanje
Ukoliko vam fil bude rijedak, slobodno dodajte mljevenu Plazmu dok se ne zgusne koliko zelite
.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za najlepsu sladoled tortu koja se ne pece imate OVDE.Recept za najlepsu cokoladnu vocnu tortu koja se ne pece imate OVDE.
Recepte za 6 kremastih torti imate OVDE