POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Posne mekike pravicete ih ovako i kad mrsite



POTREBNO:
- 500 ml mlake vode - 700 gr mekog brasna
- 40 gr kvasca (1 pakovanje ili kockica) 
- 1 kafena kasikica secera -
5 kasike ulja za testo - 1,5 kafena kasikica soli
- ulje za przenje
U vanglu stavite kvasac, mlaku vodu, secer, ulje
. Malo to izmesajte rukom, dodajte brasna ali ne sve, malo vise od pola od ukupne kolicine.
 So dodate tek sad, ne direkt u kvasac slabije ce narasti. 
Uzmite mikser sa onim vijugavim zicama, debljim koje su i namenjene za mesenje guscih masa kao sto je testo. 
Tako cete brze napraviti lepo glatko testo sa baloncicima.Mutite mikserom sve dok se ne dobije lepa glatkla masa, bez grudvica. 
 Pobrasnjavite malo ruke i testo. Mesite blago i povrsno, tek da se formira mekana lopta od testa. Ako se bas jako lepi za ruke, dodajte jos malo brasna i blago mesite.
Zagrejte rernu. Ukljucite na 50 C, al ne cekajte da se skroz zagreje, pa ugasite. Rerna treba da je mlaka, ni slucajno vruca jako. 
Ubacite vanglu sa testom, i prekrite krpom.

 Zatvorite rernu, ako se plasite da ste pregrejali rernu otvorite je na kip (do pola).
 Neka stoji 15 minuta da testo malo naraste, nema potrebe da se digne skroz. 
 Pobrasnjavite dobro radnu povrsinu, naraslo testo blago premesite sa malo brasna.
 Istresite na sto, malo oblikujte testo u loptu i oklagijom razvaljajte. 
Ne previse tanko, i ne pritiskajte jako oklagijom da se rupice u testu ne slepe i ne izadje vazduh. 
 sad je bitno ostaviti da odstoji oko 20-25 minuta (zavisi koliko je toplo u prostoriji).
 Mekike fino narastu, supljikavost se poveca. 
Zagrejte ulje, vrhove prstiju svaki put umocite u brasno da vam se mekike ne zalepe
. Bitno je jos da ih uzimate veoma blago, ne pritiskajuci jer ce se spljostiti i nestace pola rupica iz njih. Spustajte u vrelo ulje, gornje strana ide prvo dole.

 Kada dobro porumeni, okrenete drugu stranu da porumeni.
 Vadite na salvet da se ocede.Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta mozda nekom zatreba-U ovom clanku imate jos posnih video  recepata i predjela .Reecept za najlepsu posnu salatu za slave imate OVDE-Recept za najlepse POSNE kolace sa bananom za par minuta imate OVDE
.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDERecept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO  imate OVDE.  Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE


Lekovitost zove i soka od zove -puna casa vitamina c i video recept za sok


video recept za sok imate ovde

Za zovu kažu da je jedna od najlekovitijih biljaka na svetu jer sadrži velike količine flavonoida, karotena, vitamina C.Do sada je poznato da zova leči grip, zapušene sinuse, bronhitis, astmu i alergije.
Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i kod dijabetesa i zatvora.
Sok od zove je veoma koristan za naše zdravlje te ga lekari i fitoterapeuti preporučuju svakom(izuzev trudnica i dojilja).
Cvetovi biljke se od davnina koriste u narodnoj medicini kod obaranja visoke temperature, jer dokazano omogućuju bolje znojenje koje obara temperaturu.
Podjednako dobro deluje kod upale sinusa, ali i mnogih drugih virusa naročito u kombinaciji sa kantarionom. Pomaže i kod išijasa, neuralgija a takođe je odličan za bubrege jer pospešuje mokrenje.

Ukoliko se pitate izaziva li sok od zove nuspojave ili kakva druga neželjena dejstva, znajte da su one dosta retke. Vodite samo računa o količini soka koji pijete tokom dana, jer veće količine ih mogu izazvati – pijte ga umereno.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba,Recept za sok od zove imate OVDE-Recept za domacu sokatu imate OVDE

Mladencici-za mlade domacice-starinski obicaji


Pravoslavna crkva i njeni vernici u  22. marta praznuju uspomenu na stradanje četrdeset Mučenika Sevastijskih, koji su za Hristovu veru postradali 320. godine. Praznik se obeležava u hramovima Srpske pravoslavne crkve i u domovima mladih bračnih parova koji praznuju Mladence, jer su stradalnici bili mladići, pa je taj dan povezan sa prastarim običajem darivanja mladih bračnih parova, onih koji su se venčali od prethodnih Mladenaca. Ovaj dan posvećen je mladencima i zbog venaca kojima su mučenici venčani ljubavlju Hristovom. I na venčanjima u crkvi, na glave mladih supružnika, stavljaju se venci, koji imaju trostruku simboliku: venci carski - svaki je čovek car u svom mikrokosmosu, svojoj kući, venci mučenički, jer u braku treba podnositi žrtve i venci besmrtne slave u Carstvu Hristovom. Ovim se ukazuje na to da supružnici treba da budu jedan drugom verni, kao što su Sevastijski mladenci bili verni Hristu i da tu vernost i ljubav nikakvo iskušenje ne može i ne sme da savlada. Stari običaji nalažu da žena pripremi posni ručak i posebne kolače kako bi svima pokazala svoju umešnost, ali i da tog dana ustane ranije kako bi pripremila 40 kolačića koji se nazivaju mladenčići.






 Ova jutarnja žrtva simbolizuje sladak, dug i srećan život i kolačići se nude najmlađima i svima koji dolaze u kuću. Kada je ručak u pitanju, na trpezi bi obavezno trebalo da se nađu i med, kuvana kopriva i zelje, jer prema verovanju na ovaj način čistimo svoju krv i privlačimo dobru sreću.

Sastav: 1/2 kilograma mekog brašna - jedno pakovanje svežeg kvasca - 1 kilogram šećera - 2 decilitra tople vode - 2 kafene kašičice šećera - izrendana kora pomorandže - med - orasi, karanfilić ili suvo grožđe
 Priprema
 Pomešajte brašno, vodu, kvasac, ulje, šećer, pomorandžinu izrendanu koru i so i potom umesite testo. - Smesu stavite na toplo mesto i sačekajte da se udvostruči - Stanjite testo na debljinu od pola centimetra i napravite 40 pogačica uz pomoć čaše ili modle - Važno je da ukupno napravite 40 kolačića, a u slučaju da vam ostane više testa, oni slobodno mogu da budu i nešto veći - Potom ih stavite u peć i pecite 20 minuta na temepraturi od 180 stepeni Celzijusa.
Dok su još topli, premažite ih medom i pospite orasima, karanfilićem ili suvim grožđem za još bolji ukus. Podelite recept sa prijateljima na fb da se pisetimo obicaja.

Domaci sok od jedne od najzdravijih biljaka,bez konzervansa

2 kg aronije
1l vode
1 kg šećera
sok od 1 limuna


U veliku šerpu staviti vodu i šećer da provri,dodati oprane i očišćene bobice aronije, pustiti da ponovo provri,zajedno sa bobicama,dok čekate da provri,varjačom pritiskati bobice da popucaju i ispuste sok.
Kad provri, kuvati samo minut-dva, skloniti sa vatre i ostaviti da se potpuno ohladi.
Ohlađenu smesu sipati u cediljku, ako treba iz nekoliko puta i ostaviti da se potpuno voće ocedi od tečnosti.Kad ste svo voće procedili, procediti još jednom kroz cediljku, na koju sta stavili čistu gazu ili filter za kafu i sipati nazad u šerpu ili lonac i pustiti da se kuva desetak minuta, dodati sok od 1 limuna i sve dobro izmešati.Flaše oprati i sterilisati ih i u zagrejane flaše sipati vruć sok.Zatvoriti flaše,ostaviti da se potpuno ohlade i čuvati ovaj sok na tamnom i hladnom mestu.Odlično pročišćava krv, ublažava migrenu i glavobolju, povoljno deluje na želudac i creva, zaustavlja proliv, obara povišen pritisak, sprečava razboj bakterijskih i virusnih infekcija, te nam popravlja imunitet .Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE.Recept za starinski ajvar imate OVDE,RECEPT ZA NAJBOLJI PRESOLAC ZA KRASTAVCE KOJI SE NIKAD NE POKVARE IMATE OVDE.Recept za punjene krastavce imate OVDE.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE.Recept za krastvace ukiseljenje sa hlebom imate OVDE

Obican zuti kolac sa visnjama-po bakinom receptu

Za ovaj kolač potrebno nam je
4 jajeta, umutiti prvo belance pa žumance, dodati šolju i po od jogurta šećera,
času jogurta ili kiselog mleka,
vanil šećer, čašu ulja,
dve čaše brašna i prašak za pecivo. Sve to dobro umutiti, sipati u podmazan pleh, pobacati visnjei peći u rerni na 180 c.

Kada je gotovo posuti šećerom u prahu a moze i bez njega ako ga trenutno nemate kao ja naprimer,Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Recept za pekmez od smokvi po starinski bez hemije

video recept imate ovde OVDE
JOS MOJIH VIDEO RECEPATA IMATE OVDE















Recept za zimnicu na hladno imate  OVDE-Recept za jeger Zimnicu mnogo jednostavniju od ajvara imate OVDE-.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE
.Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE-Recept za salatu sa pecenim paprikama imate OVDE-Recept za najlepsu barenu papriku bez hemije imate OVDE-Recepta za punjene krastavce imate OVDE-Recept za jedan presolac na hladno za 3 vrste zimnice imate OVDE-Recept za punjeni luk imate OVDE-Recept za dzem od smokvi po starinski bez hemije imate OVDE
.


Milka torta-sa belom i crnom milkom

Potrebno za 3 patišpanja:

4 belanaca
4kašika šećera
4 kašika mlevenih lešnika
1 kašike brašna
Fil:

700 ml mleka
300 g šećera
1 vanil šećer
16 žumanaca
80 g pudinga od vanile
20 g gustina
250 g maslaca
100 g šećera u prahu
100 g plazme
100 g crne Milka čokolade sa lešnicima
100 g bela Milka čokolade
100 g crne čokolade
100 g krupno mlevenih lešnika

Patišpanj: 4 belanca umutite sa postepenim dodavanjem šećera. Sjedinite 4 kašike mlevenih lešnika i kašiku brašna, pa dodajte u umućena belanca. Promešajte lagano i sipajte u okrugli kalup veličine 26 cm. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 15 minuta ili zavisno od vaše rerne. Na isti način pripremite i preostala 2 patišpanja. Fil: 500 ml mleka, 300 g šećera i vanil šećer stavite da provri. Posebno sjedinite 200 ml mleka, 16 žumanaca, 80 g pudinga od vanile i 20 g gustina. Sipajte u provrelo mleko i skuvajte fil. Ostavite da se ohladi. Izmiksajte maslac i 100 g šećera u prahu. Postepeno dodajte ohlađeni fil i sve zajedno umutite da se lepo sjedini, a onda fil podelite na dva dela. U prvi deo dodajte 100 g lomljene plazme i po 100 g iseckane bele i crne Milka čokolade. U drugi deo dodajte 100 g istopljene crne čokolade i 100 g krupno mlevenih lešnika. Na tacnu stavite prvi patišpanj i prefilujte prvim filom, a onda preko njega i drugi fil. Ponovite isti postupak filovanja i sa preostalim patišpanjima. Ukrasite po želji.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

PICA TORTA-PIZA CAKE


500 gr. brasna
2-3 kasike maslinovog ulja
so i kvasac
mlake vode po potrebi
Fil:
paradajz sos
2 konzervice sampinjona
1 paprika
1 veca glavica luka
rendan sir i kulen 
Priprema:
Zamjesite tijesto, namazite posudu uljem pa u nju stavite tijesto, prekrijte te pustite da izraste.
Dok tijesto izrasta pripremite fil.
Luk isjecite na kolutove, posolite i malo proprzite.
Luku dodajte papriku sjecenu na trakice.
Dodajte gljive, malo soli pa dinstajte dok paprika ne omeksa.
Maknite sa peci da se fil prohladi.
Tijesto istresite na pobrasnjenu povrsinu i razvijte tanje nego kad pravite krofne, a malo deblje od pite.Odsjecite jednu traku tijesta pa oblozite zid kalupa.
Ostalo tijesto isjecite na krugove velicine kalupa u kojim cete pec.
Morate imat 4 kruga, ali to necete moc dobit odma.
Moracete dva isjec, pa tijesto skupit, oblikovat u loptu i razvit, iskruzite jos jedan krug, ponovo skupite krajeve odjecenog tijesa, primjesite pa razvijte.
Redajte u kalup jedan krug tijesta, namazite paradajz sosom, pospite filom pa preko fila sir.
Ponovite postupak sa dva preostala tijesta.
Kad stavite zadnji krug onda ide paradajz sos, sir pa ukrasite filom.Krajevi tijesta koji su visili preko kalupa njih zavrnite unutra u kalup da dobijete obruc oko fila.od gore moze kulen ili sta je po ukusu
Pecite na 180 C oko 10 minuta.
Ako se pocne puhat probodite nozem na par mjesta skroz do dna kalupa.
Smanjite temperature i nastavite sa pecenjem dok pizza ne bude gotova.
Gotovu pizzu pustite da se malo prohladi prije sjecenja.

Bosanska razljevusa sa tikvicama

1 manja okrugla tikvica (mogu i duguljaste)

1/2 l kiselog mlijeka ili jogurta
3 prepune supene kašike bijelog brašna
3 prepune supene kašike kukuruznog brašna
1 pakovanje praška za pecivo
2 jaja
2 supene kašike ulja
sol
Ogulite i izrežite tikvicu na sitne komadiće . Posolite, pokrijte krpom i ostavite postrani.
U drugoj zdjeli umutite jaja, kiselo mlijeko ili jogurt i ulje. Dodajte brašno (bijelo i kukuruzno) i prašak za pecivo. Izmješajte dok se sve dobro ne sjedini a zatim dodajte tikvicu. Ja sam sve radila u istoj zdjeli. Smjesu dobro promješajte, zatim izlijte u veću tepsiju za pečenje koju ste prethodno zagrijali u pećnici a zatim pouljili. Na taj način će vam kora biti hrskavija i neće se ljepiti komadi za tepsiju kod vađenja.Pecite u pećnici na 200 C oko 30ak minuta

Ukoliko želite da vam porumeni razljevuša, pojačajte temperaturu na 250 C 10ak minuta pred kraj pečenja. Izvadite iz rerne i ukoliko želite, premažute kajmakom dok je razljevuša još vrela.
 Može se posuti i sitno nasjeckanim svježim peršunom.
Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za pljeskavice od tikvice i jajeta imate OVDE

Za ljubitelje lesnika-lesnik piskota torta -ne pece se

420 g piskota
6 jaja
350 g prah secera
250 g putera
200 g cokolade
200 g samlevenih, pecenih, lesnjaka
slag ili slatka pavlaka za premazivanje torte
mlako mleko za namakanje piskota, malo ruma

Serpu od 5l obloziti aluminijumskom folijom, te piskote provuci kroz mlako mleko sa dodatkom ruma (rum mozete izbaciti, po zelji ) i obloziti piskotama dno i ivice serpe. zumanaca ukuvati na pari sa 6 kasika prah secera i ohladiti.
Posebno umutiti puter sa 100 g prah secera. 6 belanaca umutiti u cvrstu masu sa ostatkom prah secera. Sve tri mase spojiti u jednu i dodati otopljenu cokoladu i lesnjake. Ovu masu preliti preko piskota i ostaviti u frizideru da se hladi.
 Kad se masa stegla, piskote koje vire, odnosno krajevi, treba da se odseku i stave preko fila. Tortu okrenuti na tacnu i premazati slagom ili slatkom pavlakom.Ukrasiti po zelji sa spricom ili stavite omiljenu sliku crtanog junaka vaseg deteta.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba,Recept za najlepsu sladoled tortu koja se ne pece imate OVDE.Recept za najlepsu cokoladnu vocnu tortu koja se ne pece imate OVDE.
Recepte za 6 kremastih torti imate OVDE

Najlon pita


Kore:
450 gr brašna 1 prasak za pecivo malo cimeta
 1 jaje 150 gr šećera
 5 žlica mlijeka
 80 gr margarina
 2 žlice meda
 2 žlice kaka
 Umijesiti, podijeliti na dva dijela i ispeći na obrnutoj strani lima ( lim je veliki od pećnice)
 Biskvit ovaj u sredini zuti :
 5 jaja 120 gr šećera
 2 žlice mlake vode 100 gr brašna
 1 prašak za pecivo
 Fiil: 1 l mlijeka 8 žlica gustina 10 žlica šećera
 1 maslac
 cokolada za glazuru
Kremu skuhati i u ohladeno dodati izradeni maslac. I sve zajedno miksati jos oko 5 min. da se krema poveže. Redosljed slaganja; kora - krem- biskvit - krem - kora i na vrh glazura od cokolade može po želji sećer u prahu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Napravite sami zdrav hleb za vasu decu-trominutni hleb verovali ili ne bez dizanja

1 kockica kvasca
450 ml mlake vode
500 g brašna  (integralnog)
50 g sjemenki suncokreta
50 g susama
50 g sjemenki lana
2 kasike soli
2 žlice jabučnog sirceta  ili kvasa

Kvasac pomiješati s vodom. Dodati sve druge sastojke i dobro izmiješati mikserom s nastavcima za tijesto. Smjesa ne smije biti čvrsta kao što je inače tijesto za hleb nego žitka.Staviti u namašćeni kalup u hladnu pećnicu.
 Tijesto se ne ostavlja da se diže Peći 60 min na 200 stupnjeva (vrući zrak: 50 min na 170 stupnjeva).istresti iz kalupa i eventualno dopeći još 10ak min.
Sjemenke se mogu izostaviti ili zamijeniti grožđicama, bademima, lješnjacima po zelji i ukusu.

Proja sa spanacem

3 jaja
1 solja jogurta
pola solje ulja
1 solja kukuruznoga brasna palente
1 solja obicnoga brasna
1 prasak za pecivo
150 gr sira
 obareni spanac
jedna kisela pavlaka


Obareni spanac rasuti po podmazanoj tepsiji umutiti smesu od ostalih sastojaka i preliti po njemu,Peci u predhodno zagrejanoj tepsiji ,proveriti viljuskom kad je peceno,Kad izvadite iz rerne premazati sa pavlakom.Podelite recept na fb mozda zatreba nekoj prijateljici.

Barena paprika sa belim lukom bez konzervansa-recept


Potrebno je:
7 kg paprika
4-5 glavica bela luka
3 veze peršuna
Smesa za barenje
3l vode
1/2l prirodno alkoholno sirće 9%

1/2l ulja
250gr šećera
250gr soli
1 kesica crna bibera u zrnu
1 list lovora

Parike očistiti od drške i semena, oprati svani i iznutra da izadje seme i dobro ocediti od vode.Iseckati beli luk i peršun. . Smesu za barenje staviti u sud da provri, kad provri stavljati desetak paprika, bariti samo da pusti 2-3 ključa ne sme da budu premekane.


Barene paprike redjati u teglu, svaki red posipati sa seckanim belim lukom i peršunom. Kad se tegla napuni sa paprikama, paprike pritisnuti sa plastičnom rešetkom za tegle, i napuniti teglu sa vrelom smesom gde se barile paprike.


 Tegle dobro zatvoriti, pokriti i ušuškati dok se ne ohlade( važno je da smesa ključa kad se stavlja u tegle)Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba-Recept za  najbolju zimnicu na hladno imate  OVDE-RECEPT ZA NAJLEPSE KRASTAVCE NA HLADNO IMATE OVDE-Recept za jeger Zimnicu mnogo jednostavniju od ajvara imate OVDE
.Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE.Recept za starinski ajvar imate OVDE,RECEPT ZA NAJBOLJI PRESOLAC ZA KRASTAVCE KOJI SE NIKAD NE POKVARE IMATE OVDE.Recept za punjene krastavce imate OVDE.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE.Recept za krastvace ukiseljenje sa hlebom imate OVDE

Kolac sa orasima i plazmom za tren oka-NE PECE SE

1 margarin (plus 1 velika kasika)
13 v.elikih kasika. vode
250gr secera (moze i manje)
300gr mlev keksa PLAZME
250gr mlev oraha
100 gr + 2 staangle cokolade

= margarin, vodu i secer zakuvati, dodati keks i orahe, podeliti na 2 dela, u jedan ubaciti one 2 stangle cokolade.
U uljem podmazan pleh utapkati tamniji deo, preko njega svetliji, odozgo glazura (100gr cokolade + ona kasika margarina + 1 kasika ulja + malo mleka)Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama