500 gr. brasna
2-3 kasike maslinovog ulja
so i kvasac
mlake vode po potrebi
Fil:
paradajz sos
2 konzervice sampinjona
1 paprika
1 veca glavica luka
rendan sir i kulen
Priprema:
Zamjesite tijesto, namazite posudu uljem pa u nju stavite tijesto, prekrijte te pustite da izraste.
Dok tijesto izrasta pripremite fil.
Luk isjecite na kolutove, posolite i malo proprzite.
Luku dodajte papriku sjecenu na trakice.
Dodajte gljive, malo soli pa dinstajte dok paprika ne omeksa.
Maknite sa peci da se fil prohladi.
Tijesto istresite na pobrasnjenu povrsinu i razvijte tanje nego kad pravite krofne, a malo deblje od pite.Odsjecite jednu traku tijesta pa oblozite zid kalupa.
Ostalo tijesto isjecite na krugove velicine kalupa u kojim cete pec.
Morate imat 4 kruga, ali to necete moc dobit odma.
Moracete dva isjec, pa tijesto skupit, oblikovat u loptu i razvit, iskruzite jos jedan krug, ponovo skupite krajeve odjecenog tijesa, primjesite pa razvijte.
Redajte u kalup jedan krug tijesta, namazite paradajz sosom, pospite filom pa preko fila sir.
Ponovite postupak sa dva preostala tijesta.
Kad stavite zadnji krug onda ide paradajz sos, sir pa ukrasite filom.Krajevi tijesta koji su visili preko kalupa njih zavrnite unutra u kalup da dobijete obruc oko fila.od gore moze kulen ili sta je po ukusu
Pecite na 180 C oko 10 minuta.
Ako se pocne puhat probodite nozem na par mjesta skroz do dna kalupa.
Smanjite temperature i nastavite sa pecenjem dok pizza ne bude gotova.
Gotovu pizzu pustite da se malo prohladi prije sjecenja.