POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Ajvar iz rerne/da ne bole ruke od mesanja



4 kg očišćenih i oceđenih paprika
500 g očišćenih i oceđenih ljutih paprika
1 kg ispečenog i očišćenog plavog patlidžana
300 do 400 ml ulja
1 manja glavica belog luka

2 kašike sirćeta
soli po ukusu

Paprike oprati,osušiti i ispeći na roštilju ili u rerni.
Tako isto napraviti i sa plavim patlidžanom, ali njega iseći na nekoliko mesta, jer može da se desi da prilikom pečenja, ako nije izbockan, pukne.Sve ispečene paprike poklopiti i ostaviti da se tako ohlade, jer ćete na taj način mnogo lakše ih oljuštiti. Tako isto uraditi i sa plavim patlidžanom.
Hladne paprike oljuštiti i očistiti od semenki.. Ruku svaki put zamočiti u vodu i sa mokrom i čistom rukom od semenki,skidati semenke.
Staviti sve paprike u cediljku da se ocede, najbolje preko noći.
Plavi patlidžan oljuštiti i njega ostaviti da se ocedi.

Ljute paprike,takođe oljuštiti i očistiti od semenki...količinu ljutih paprika odredite po svom ukusu, neke su manje, neke više ljute.Sledećeg dana samleti paprike i plavi patlidžan zajedno sa belim lukom, odredite količinu belog luka, sve izmešati i sipati u šerpu.

Uključiti rernu na 175*C i staviti da se peče...kad počne da krčka dodati pola količine ulja, sve dobro izmešati i peći dalje, povremeno promešajte. Na polovini pečenja dodati so,promešati i dodati preostalu količinu ulja i nastaviti sa pečenjem. ajvar je gotov kad varjačom povučete po dnu šerpe i ako ostaje trag iza nje, ajvar je pečen,sipati kašiku dve sirćeta i promešati,prvo sipajte 1 kašiku, probajte i ako je potrebno dodati još jednu kašiku. Tegle dobro oprati i sterilisati ih u vrućoj rerni. Tako vruće tegle puniti sa vrućim ajvarom. 

Napunjene tegle vratiti u vruću rernu, isključiti je i ostaviti da se zapeče. 
Kad se ohladi, možete sipati po vrlo malo ulja odozgore a i ne morate, zatvoriti tegle i ostavite u špajz. Drugi način je, napuniti vruće tegle sa vrućim ajvarom, zatvoriti tegle i ostaviti da se tako ohlade..dok se tegle hlade, čućete kako puckaju, jer se same vakumiraju.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba-Recept za zimnicu na hladno imate  OVDE-Recept za jeger Zimnicu mnogo jednostavniju od ajvara imate OVDE-.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE


.Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE-Recept za salatu sa pecenim paprikama imate OVDE-Recept za najlepsu barenu papriku bez hemije imate OVDE-Recepta za punjene krastavce imate OVDE-Recept za jedan presolac na hladno za 3 vrste zimnice imate OVDE-Recept za punjeni luk imate OVDE-Recept za dzem od smokvi po starinski bez hemije imate OVDE




Starinski recept za kornisone bez konzervansa ili vinobrana a nikad se ne pokvare



20 kg krastavaca
6 litara vode
2 litre alkoholnog sirceta
20 dkg soli
30 dkg šećera
30 g bibera u zrnu
Operite krastavce i napunite staklenke.
Pomiješajte vodu i sirce i u tome otopite šećer i sol (nije potrebno zagrijavati).
U staklenke sa krastavcima stavite bibera 10-ak zrnci,
Zalijte pripremljenom otopinom.

Na dno širokog lonca stavite kuhinjsku krpu i na to staklenke krastavaca. Pazite da se međusobno ne dodiruju kao ni sa zidom lonca.

Stavite na peć i zagrijavajte vodu do vrenja. Kad se počnu stvarati mjehurići kao kod kuhane vode, isključite. Ako nemate više krastavaca za zimnicu, ostavite u loncu da se ohlade. Ako imate još krastavaca, onda lonac stavite pod pipu i tankim mlazom hladne vode izmijenite vruću za hladnu, Iz ohlađene vode izvadite staklenke i ponovite postupak sa sljedećom turom-

.Na ovaj nacin se meni nikad ne ukvare.vodite računa da su staklenke dooobro zatvorene. Ja to provjeravam tako da svaku staklenku okrenem naopako…ne smije procuriti! To je bitno između ostalog i zato da vam voda ne uđe u staklenku.Podelite ovaj jednostavan i lak recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za  najbolju zimnicu na hladno imate  OVDE-RECEPT ZA NAJLEPSE KRASTAVCE NA HLADNO IMATE OVDE-Recept za jeger Zimnicu mnogo jednostavniju od ajvara imate OVDE-

Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE.Recept za starinski ajvar imate OVDE,RECEPT ZA NAJBOLJI PRESOLAC ZA KRASTAVCE KOJI SE NIKAD NE POKVARE IMATE OVDE.Recept za punjene krastavce imate OVDE.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE.Recept za krastvace ukiseljenje sa hlebom imate OVDE

Posne cufte od tunjevine


1 konzerva tunjevine
2 kriske hleba
vegeta,biber, persun
prezle

Hleb okvasiti malo vodom zatim dodati tunjevinu i dobro umesiti u jednaku masu, dodati zacine. Od mase praviti cuftice uvaljati u prezle i prziti.pazljivo okretati jer nema nicega u masi sto je povezuje.Ja ih jedem uz ajvar i posan majonez.Podelite recept sa priajteljima na fb vreme je posta mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDERecept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO  imate OVDE.  Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE

Zapecene palacinke sa sirom da odusevite sve



SMJESA ZA PLAČINKE 8 velikih žlica brašna (koliko stane na žlicu) 2 jaja 1 vanilin šećer 1 mala žličica ulja prstohvat soli 2 dcl mlijeka (cca) 0,5 l vode ili mineralne vode (cca)
 SMJESA ZA PUNJENJE 0,5 kg sviježeg kravljeg sira 1 jaje 1 vanilin šećer 3-4 velikih žlica šećera naribana limunova korica
PRELJEV 1 kiselo vrhnje 1 jaje 1 vanilin šećer
SJMESA ZA PALAČINKE 1. Napraviti smjesu za palačinke od brašna, jaja, vanilin šećera, soli, ulja i mlijeka. 2. Dobro izmješati mikserom te dodavati vodu dok se ne dobije tekuća smijesa. (Ne previše rijetka!) 3. Od dobivene smjese ispeći palačinke
. SMJESA ZA PUNJENJE 1. Sa sirom pomješati jaje, vanilin šećer, običan šećer i naribanu koricu limuna. 2. Mješati dok se ne dobije glatka smjesa
PRELJEV 1. Izmješati kiselo vrhnje, vanilin šećer i jaje.
PUNJENJE I PEČENJE PALAČINKI
 1. Ispečene palačinke napuniti sjesom od sira i zarolati. 2. Zarolane palačinke poslagati u dobro nauljenju vatrostalnu posudu za pečenje. 3. Posložene palačinke preliti preljevom od kiselog vrhnja. 4. Peći u pećnici na 180 stupnjeva 20-ak minuta (dok ne dobije zlatno smeđu boju).Podelite sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

ZAPECENI PIRE KROMPIR

ZAPECENI PIRE KROMPir

Sastojci:

  • 500 g krompira
  • 2 kasike  maslaca
  • 2 žumanca
  • so
  • Priprema:Krompir očistiti i narezati na kockice. Skuvati u neslanoj vodi. Kada je krompir kuvan, ocediti i propasirati. Dodati so, žumanjke i maslac i sve zajedno pomiješati. Pleh za pečenje obložiti pekarskim papirom. Uz pomoć ukrasne kesice (može i obična prozirna kesica, samo malo odrezati vrh) napraviti hrpice od pire krompira. Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 220ºC oko 10 minuta. Poslužiti uz jelo od mesa.MOZDA CE VAS INTERESOVATI RECEPT KOLAC OD SIRA U TEGLAMA
  • preuzeto sa sajta recepti svijeta

VIDEO recept za starinske najlepse kolace



Najlepsi kompot od breskve bez hemije-samo breskve i par kasika secera








Mozda ce vam se ciniti neobican recept,bar se meni tako ucinilo,ali od tad ga pravim samo ovako
  • 3 kg breskvi
  • po 6 kasika secera za 1 teglu od 750 g
  • voda


1. Breskve oprati, oljustiti i izvaditi kostice. Ako su krupne iseci ih na cetvrtine.
2. Sloziti u ciste tegle/staklenke i dodati secer, po 6 kasika za svaku teglu od 750 g.
 3. Sipati hladnu vodu tako da prekrije voce i zatvoriti.
4. Na dno veceg i dubljeg lonca staviti platnenu krpu, poredjeti staklenke ali paziti da se ne dodiruju. Sipati vodu tako da ih prekriva bar za 1 cm.
 5. Kad prokljuca, kuvati 5 minuta, a zatim pazljivo izvaditi i ostaviti ih da se ohlade. Secer koji ostane na dnu postepeno ce se rastopiti.Od ove kolicine moze se napuniti 6 tegli/staklenki od 750 g. Posluživanje Na isti nacin se moze pripremiti kompot i od drugog voca ( tresnje, visnje, kajsije,.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatrebaa.Recept za domaci sok od breskve imate OVDE-Recept za strudlu sa korama za pitu imate OVDE
Recepte i video recepte kako da sami napravite slatki sto za decije rodjendane imate OVDE Recept za brzinsku tortu sa keksom i jogurtom koja se ne pece imate OVDE
Recept za domacu sokatu imate OVDE-Recept za dzem bez hemije po starinski imate OVDE

POSNI petit kolac -NE PECE SE



1 kg jabuka po izboru
6 dcl vode
35 dkg šečera
2 pudinga od vanilije
1 kutija petit keksa posnog
posna cokolada za glazuru
malo cimeta
Očistiti jabuke i naribati, Staviti ih kuvati s vodom i šećerom ( oko 10-15 minuta). Izmutiti pudinge s malo vode i zakuvati u omekšane jabuke, dodati malo cimeta i kuvati dok se ne zgusne.Složiti red keksa, zatim preliti kremom od jabuka (pola kreme), red keksa i opet drugi dio kreme i gore red keksa. Staviti hladiti i preliti sa glazurom od cokolade.Podelite recept na fb sa svojim prijateljima mozda nekom zatreba
.Recept za najlepsa posna jela imate OVDERecept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO  imate OVDE.  Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE

Torta sa korama bez brasna.-umesto brasna ide plazma-odusevice vas


Grcka torta:
kora:7 belanaca,7 kasika secera
,7kasika plazme,7 kasika mlevenih oraha.
Umutiti sastojke i ispeci 2 ovakve kore
I fil:14 zumanaca sto su ostala od kora,200 gr secera u prahu,kuvati na pari.


II fil:u 4 dcl mleka zakuvati jedan puding od vanile,4 kasike secera,1 margarin.

Sjediniti filove i dodati 300 gr mlevene plazme,sto grama oraha,200 gr seckane ili rendane cokolade Slagati tortu po sledecem redosledu-Kora-fil-slag-kora-fil-slag,
Ukrasiti po zelji.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za najlepsu sladoled tortu koja se ne pece imate OVDE.Recept za najlepsu cokoladnu vocnu tortu koja se ne pece imate OVDE

Brza uzina-jogurt i brasno

Solja jogurta
dve solje brasna
jedan prasak za pecivo i soli po ukusu,Mera je solja ili casa od jogurta

U ciniju sipati jogurt zatim dodati brasno prasak i so i zamesiti,izvaditi na radnu povrsinu razvuci malo oklagijom i oblike seci po zelji,Prziti u vrucem ulju.Ovo je mala mera za probu slobodno poduplajte.Podelite recept sa prijateljima mozda nekom zatreba ideja.

Oslic pohovan u kornfleksu -POSNO


Potrebno nam je : 4 filea oslica,
 soljica brasna, soljica vode,
soljica kornfleksa posnog
 pola soljice badema, so i ulje za przenje.

File oprati i istapkati kuhinjskim papirom da bi se osusio. Posoliti svaki file. Brasno pomesati sa vodom , promesati da bi se dobila glatka smesa bez grudvica. Kukuruzne pahuljice usitniti , a bademe iseckati sitno. Svaki file prvo staviti u smesu od brasna i vode, pa zatim u suvu smesu od kornfleksa i badema. Zagrejati ulje i prziti na vrelom ulju dok ne poprime smedju boju.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDERecept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO  imate OVDE.  Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE

Rucak na kasiku-paprikas



Potrebno je: 500 g junećeg buta ili meso po zelji svinjetinja je isto lepa
1 velika glavica crnog luka 2 šargarepe 2 čena belog luka
5 krompira 1/2 kocke za supu junece po ukusu so po ukusu biber
1 kašika aleve paprike
 po potrebi voda 4 kašike ulja
Priprema
1 U šerpu sipati ulje pa dodati sitno seckan crni luk, dinstati oko 5 minuta. Junetinu iseći na kockice pa dodati luku, posoliti i pobiberiti tinstati na laganoj temperaturi oko pola sata uz dolivanje vode. 2 Šargarepu oljustiti i iseći na kolutove pa dodati mesu, dodati i alevu papriku, nastaviti dinstati. Dinstati meso dok ne omekša uz dolivanje vode. Krompir oljuštiti i iseći na kockike. Beli luk naseckati sitno. Mesu dodati naseckani krompir i beli luk, dodati kocku za supu, doliti vode da budealo preko mesa i krompira. Kuvati dok krompir ne omekša. Kada je kuvan krompir uzeti viljušku i jedan deo krompira izgnječiti da bi se dobio gušći saft. Kuvati još 5 minuta. Savet Savet: Uz krompir paprikas skuvati rezance ili ne morate,po zelji.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Cokoladna greta torta-prigodna za sva slavlja

KORA:
12 bjelanjaka
12 kasika secera
4 kasike ulja
12 kasika mljevenih oraha
4 kasičice praska za pecivo
4 kasike mekog brasna
COKOLADNI PREMAZ:
150 g cokolade
150 g margarina/maslaca
ZUTA KREMA:
12 zumanjaka
8 kasika secera
50 ml mlijeka
1 margarin/maslac
150 g secra u prahu
GLAZURA:
100g cokolade za kuhanje
30g margarina
3 kašike ulja

Sastojke podijelite na četiri dijela, i mutite svaku koru posebno, od ove smjese pečete četiri korice. Umutiti bjelanjke postepeno dodajuci secer u cvrst snijeg, zatim dodati ulje i jos kratko mutiti mikserom. Suhe sastojke (brasno, orahe, secer i prasak za pecivo) pomijesati i spatulom sastaviti sa bjelancima. Kore peci na 175*C, 20 minuta u plehu 24 obloženom pek papirom. Za premaz staviti u serpicu cokoladu i margarin pa otopiti na laganoj vatri da se dobije homogena smjesa. Svaku koricu premazati pa ostaviti da se skroz ohlade. Za kremu dobro umutiti zumanca sa secerom, dodati mlijeko pa ih pretresti u serpu debelog dna. Kuhati fil na laganoj vatri stalno mijesajuci 15-ak minuta. Ostaviti da se ohladi. Posebno umutiti margarin sa secerom u prahu, pa u to dodati smjesu sa kuhanim zumancima i mutiti da se dobije jednolicna kremasta masa.Preko svake korice sa cokoladnim premazom , nanijeti zuti krem fil, te poredati kore jednu preko druge. Ostaviti malo fila i da se zamaze torta okolo.Tortupreliti glazurom za koju otopimo cokoladu sa uljem i margarinom na laganoj vatri. Mrvicu prohladiti i razliti po pivršini ili možete nanijeti slag, kremu ili bilo kako ukrasiti po zelji. Dobro je rashladiti, sjeci na parcad i sluziti.Podelite recept sa prijateljima na fb dobra je za rodjendane slave i sva druga slavlja.

Karfiol iz rerne-odusevice vas ukusom



Karfiol je skladište vitamina - B, C, PP, A. Sadrži natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, pektin, limunsku kiselinu! I kako možemo ignorisati ovo čudo od povrća? Predlažemo vam vrlo jednostavan recept koji će vam pomoći da uštedite vreme. Ukoliko ne volite karfiol, posle ovog recepta sigurno ćete ga zavoleti.
 Pečeni karfiol
Sastojci: 1 glavica karfiola
 40 ml soka od limuna
 2 čena belog luka
 malo kari sosa crni biber
 300 ml grčkog jogurta
 1 kašika maslinovog ulja
 1 kašika kima 2 kašičice soli
Priprema: 1. Zagrejte rernu na 200 stepeni i namažite papir za pečenje biljnim uljem.
2. Lepo operite karfiol.
 3. Pomešajte grčki jogurt, pasirani beli luk, sok od limuna i začine.
 4. Ravnomerno namažite karfiol gotovim sosom.
 5. Pecite u rerni najmanje pola sata, u zavisnosti od veličine karfiola.
 6. Poslužite jelo na stolu, ukrašeno svežim začinskim biljem.Jasam ga posluzila uz rostilj i dekorisala raznjicima.
  Spreman karfiol može da se seče oštrim nožem.
 Na vrhu bi trebalo da bude bledo zlatne boje. Karfiol iseći na kriške prilikom služenja.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba recept.

VIDEO za Najobicniji nacin a najlepsi starinski za farbanje Vaskrsnjih jaja-LUKOVINA I GUMA-BEZ VESTACKIH BOJA

VIDEO IMATE OVDE











Umotajte gumice oko jajeta, ukoliko želite jednu šaru, onda će vam biti potrebna jedna gumica,

ukoliko želite nekoliko, slobodno stavite nekoliko gumica,pustite masti na volju sto se tice sara,meni su seckali


klinci oblike.U međuvremenu možete pripremiti boju za farbanje jaja ili lukovinu u zavisnosti kako ste se odlucili..Ovaj put ja sam u lukovini.

Guma je od bicikle da ne dodje do zabune. ali na slican nacin se mozete posluziti i izolir trakom.Ovde na slikama imate kako izgledaju u lukovini a OVDE kako izgledaju sa bojama.

Spustiti u lukovinu koju ste predhodno stavili u lonac.
Sloziti trecinu lukovine na dno lonca, na nju poslagati 10 pripremljenih jaja, staviti drugu trecinu lukovine, ponovo sloziti jaja i pokriti sa ostatkom lukovine.
 Naliti hladnu vodu 4 prsta iznad lukovine, dodati sol  i sirce i staviti kuhati. sirce i sol sluze da jaja ne popucaju naravno vi mozete bez toga. 
Kada prokuva smaniti vatru i kuhati 15 minuta, iskljuciti vatru i ostaviti u lukovini pola sata



Poslije toga izvaditi jaja, staviti u hladnu vodu (da se lakse gule)  , izvaditi i skinuti gumice, ostaviti na kuhinjskoj krpi da se prohlade i namazati sa masti ili uljem.
Podelite recept sa prijateljima na fb mozda zatreba ideja nekoj domacici.
 KLIKER JAJA imate OVDE najlepsu i najlaksu i najbogatiju dekoraciju od salvete za uskrs imate OVDE ideje sa jajima za uskrsnji sto kao iz casopisa imate OVDE
Vise ideja za najlepsa Vaskrsnja jaja imate OVDE .Novi nacin za jaja u lukovini imate OVDE-svetlucava jaja sa secerom imate OVDE






 Recept za dekupaz jaja imate OVDE a za mermerna jaja imate OVDE .Kako izbeliti jaja imate OVDE.Novu jednostavnu metodu za jaja da se klinci zabave sa vama imate OVDE,Najzdraviju metodu u lukovini na par nacina imate OVDE ,Farbanje na pari imate OVDE-Farbanje jaja sa krep papirom imate OVDE










Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama