mutite 3 belanca sa 3 kašike šećera, dodajte jedno po jedno 3 žumanca, i dalje mutite pa dodajte 1 kašiku ulja i 3 velike kašike neskvika.3 kašike brašna pomešajte sa jednim praškom za pecivo pa dodajte u prethodnu smesu polako mešajući varjačom. Izlijte u podmazan pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta.Napravite 3 ovakve kore. Kada se ohlade kore svaku preliti čokoladnim mlekom.Za prvi fil umutite varjačom 1 kanticu pavlake sa 250 g prah šećera i 300 g mlevene plazme.Za drugi fil penasto umutite 1/2 kg šlaga sa 4,5 dl kisele vode.Ređajte koru, premažite je 1/3 prvog fila pa 1/3 drugog fila.Stavite drugu koru pa opet 1/3 prvog fila pa 1/3 drugog fila pa treću koru i 1/3 prvog pa 1/3 drugog fila. Preko toga stavite glazuru od čokolade. Od gore i sa strane celu tortu premažite sa još 2 penasto umućena šlaga.Ukrasite po želji.Podelite recept sa prijateljima na fb jer je torta izdasna i ima je dosta,mozda nekoj mami zatreba za rodjendan ideja.Recept za najlepsu sladoled tortu koja se ne pece imate OVDE.Recept za najlepsu cokoladnu vocnu tortu koja se ne pece imate OVDE.
Recepte za 6 kremastih torti imate OVDE
Sastojci
1 pakovanje smrznutog testa
1 puding od vanile
0,5 l mleka
2 kašike šećera
malo ulja
po zelji umesto pudinga ja stavljam i marmeladu i nutelu ili krem
Lisnato testo istanjite na radnoj ploči posutom brašnom.Isecite testo na kvadrate 4x4 cm.Puding kuvajte sa mlekom i šećerom.Kalup za projice premazite sa uljem. U dno udubljanja stavite kvadratić lisnatog testa, tako da ivice iz kalupa izlaze iz kalupa.Zatim u sredinu na testu po dve kašike, prohladjen puding od vanile,krem ili marmelada po zelji. Mozete gore iznad fila spojiti krajeve a mozete i ostaviti tako,ja sam vidite na slici radila na oba nacina.Pe
ći na 180 stepeni dok ne dobije zlatkastu boju.Po zelji posuti secerom u prahu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Potrebno vam je 500 gr brasna,3 kasike ulja, kvasac,casa jogurta i kasikica soli. Kvasac natopiti u solju mlakog mleka sa 2 kasikice secera. Testo umesiti od navedenij sastojka i ostaviti da naraste. Naraslo testo premesiti i podeliti na dva dela. Svaki deo podeliti na tri dela ,svaki deo tanko razvuci,premazati filom po izboru i zelji ( mak,sir,kakao sa secerom,krem ).
Uviti u rolat,tri rolata uviti u pletenicu. Ponoviti postupak i sa drugim testom. Staviti ih u podmazan pleh ,premazati umucenim jajetom i peci u zagrejanoj
rerni.
Danas su domacice izmislile mnoge nacine da farbaju jaja ali najstraija i najzdravija tehnika je u lukvini sa travama,evo jos par nacina kako da vasa cinija sa jajima bude bogata. OVDE CU VAM ostaviti sve moguce nacine koja sam probala pa vi izaberite i kliknite na sliku koja vam se dopadaju ali za koji god da se nacin odlucite decica ce biti srecna jer obozavaju sarenilo.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba ideja nize u tekstu imate sve metode pa kliknite koja vam se dopada
KLIKER JAJA imate OVDEideje sa jajima za uskrsnji sto kao iz casopisa imate OVDE
Novi nacin za jaja u lukovini imate OVDE.Kako izbeliti jaja imate OVDE.Novu jednostavnu metodu za jaja da se klinci zabave sa vama imate OVDE
.Najzdraviju metodu u lukovini na par nacina imate OVDE .
Farbanje na pari imate OVDE-Farbanje jaja sa krep papirom imate OVDE-svetlucava jaja sa secerom imate OVDE Par ideja sa lukovinom imate OVDE USKRSNJU PLETENICU I ZECA OD TESTA IMATE OVDE nize u tekstu imate puno metoda za jaja mozda vam se neka dopadne najlepsu i najlaksu i najbogatiju dekoraciju od salvete za uskrs imate OVDE
Kako izbeliti jaja da bi dobila najlepsu boju imate OVDE
Novi nacin za jaja u lukovini imate OVDE.Kako izbeliti jaja imate OVDE.Novu jednostavnu metodu za jaja da se klinci zabave sa vama imate OVDE.Najzdraviju metodu u lukovini na par nacina imate OVDE-Farbanje na pari imate OVDE-svetlucava jaja sa secerom imate OVDE
fil po želji tunjevina, ajvar i posni sir, džem, posna čokolada...
Kvasac i šećer preliti sa 1/2 dl mlake vode i ostaviti da nadođe.
Od brašna odvojiti 2 kašike i ostaviti za premijesiti tijesto.
Izmiješati brašno, so i prašak za pecivo. Vino i 1 dl vode podgrijati da bude mlako.
U posudu u kojoj će se mijesiti sipati nadošli kvasac, dodati vino i vodu i izmiješati. Brašno dodavati postepeno i umijesiti glatko tijesto, koje ne treba da stoji.
Radnu površinu posuti sa malo brašna, premijesiti tijesto i podijeliti ga na 8 loptica. Svaku lopticu istanjiti u krug, premazati margarinom sobne temperature,osim zadnje i slagati jednu na drugu
Premazano tijesto posuti malo brašnom i istanjiti u krug prečnika oko 45 cm, povremeno prevrtati tijesto dok je manji krug da se jednako razvlači.
isjeći na 16 jednakih dijelova, urolati kiflice i slagati u pleh obložen papirom za pečenje.
Ostaviti na toplom 40-50 min da narastu.
Istopiti malo margarina, pred pečenje premazati i posuti sjemenkama po želji.
Peći na 200 C da fino porumene, kad su lagane, pečene su. Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDERecept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO imate OVDE. Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDEReecept za najlepsu posnu salatu za slave imate OVDE-Recept za najlepse POSNE kolace sa bananom za par minuta imate OVDE
FIL: 1kg šampinjona staviti u vodu i kada prokljuca procediti i iseckati u secku. Iseckati i 4 struka praziluka, 6-7 glavica crnog luka, 600gr šargarepe....u pekač staviti ulje i dinstati,Dodati 1 kg pirinča,3kesice začina za sarmu,so,biber.... sve lepo sjediti,ugasiti pekač....i po 1 kašiku na list kupusa
Na dno šerpe sipam ulje i malo zagrejem,dodam alevu papriku i secku sredinu kupusa....pa onda slazem sarme,ne sabijam previše da ne kipe kada pirinač nabubri.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba vreme je posta.Recept za svoju posnu sarmu nam je poslala Zorica Djordjevic iz Beograda.
Očistiti gljive
Peteljke gljiva odvojiti od klobuka i usitniti
Klobuke šampinjona poslagati u pek papirom obloženu tepsiju te ih puniti smjesom koju smo pripremili
Smjesu napraviti tako da beli i crni luk prodinstamo na maslinovom ulju, dodamo im šunku rezanu na kockice i peteljke gljiva koje smo prethodno usitnili
Dinstamo 10 minuta, dodajemo malo vegete, peršuna u prahu i pustimo smjesu da se prohladi
U prohlađenu smjesu dodajemo sir rezan na kockice, mileram i 1 jaje
Sve dobro sjedinimo i punimo klobuke šampinjona
Po punjenim šampinjonima naribamo malo sira i stavimo ih peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C oko 20 minuta.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Iskljuciti rernu i ostaviti guzvaru
jos desetak minuta u toploj
rerni.Seci je kad se malo prohladi.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
• jagode oko 150g i drugo voce po zelji ja sam stavljala visnje
• šećer u prahu po ukusu
• prašak za pecivo 1 kesica rendana ili seckana cokolada po izboru
Uputstvo za pripremu:
Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati jogurt,ulje, narendanu koru limuna i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Sipati u podmazane kalupe do pola i staviti rendanu ili seckanu cokoladu zatim opet smesu i odozgo poređati iseckane jagode i drugo voce mada rendana cokolada moze i od gore na voce.. Peći na 180 stepeni dok ne porumene. Prohlađene posuti šećerom u prahu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za vulkan mafine za 10 minuta imate OVDE
1 časa kiselog mleka
6 punih čaša (od kiselog mleka) brašna (u ovom slucaju speltino brašno)
Kašičica (ravna) sode bikarbone
Kašičica soka od limuna
2 kašike suncokreta
2 kašike semenki golice
2 kašičice soli
2 kašičice kima
1 puna kaška neistopljene masti
2 čaše od kiselog mleka mlake vode (ne do vrha nego napunjene do prvog ruba)
mesite rukom jer ćete tako najboilje dobiti jednoličnu masu.
Pleh malo nauljiti pa zatim obložiti papirom za pečenje. Nakon toga, testo razvući rukom po plehu Moze u tepsiju a ja sam u uskom plehu za hleb zato ima takav oblik.
Posuti po želji susamom i malo utapkati (da susam ne bi spao) i izbockati viljuškom smesu da ne popuca. Peci ga na 200 stepeni (sa uključenim ventilatorom) sa prekrivenom alu. folijom nekih 50 minuta, zatim skloniti foliju i dopeci ga još nekih10-ak minuta da uhvati koricu kako bi bila hrskavija. Takođe možete izvršiti test da li je hleb pečen iznuta i to tako što ćete ga čačkalicom bocnuti na par mesta i ako prilikom vađenja čačkalica ostane suva hleb je gotov.
Po završetku pečenja, hleb možete uviti u krpu, a kasnije ga možete zajedno sa krpom odložiti u kesu.Podelite recept sa prijateljima na fb ako znate nekog ko se pridrzava hrono ishrane.Recept za hrono cupavce imate OVDE
1 kg. brasna
10 jaja ''A'' klase ako su jaja krupnija jos 100 do 150 g. brasna malo soli.
Od brašna i jaja zamesiti tvrdo testo. Testo razviti što je tanje moguće. Iseći na lente,Testo rastanjiti u mašini za rezance.Ako nemate, svaku lentu rastanjiti oklagijom.Lente ostaviti da se malo prosuše, Seći na rezance nožem ili u mašini.Sušiti rezance na papiru 3-4 sata na toplom mestu ili promaji.Cuvati ih u platnenoj vrecici.Recept sa slikama sa postupkom imate OVDE
Na božićnoj trpezi nalazi se česnica, koja ima simbolično značenje i podseća na noć kada su mudraci došli na poklonjenje. Marija im je ponudila hleb i otuda običaj da se na božićnoj trpezi obavezno nađe česnica. Dren koji se stavlja u česnicu simbolizuje zdravlje, a zlatnik ili novčić blagostanje.Svaki kraj ima svoj obicaj neko pravi cesnicu kao pogacu neko ovako ja pravim obe vrste
Cesnica
Potrebno je 1 kg gotovih kora, 1 kg secera i 1 kg oraha. Ako pravite od pola pile smanjite i orahe i secer. Za preliv vam je potrebno pola soljice ulja,soljica mleka i pola margarina.
Izmesati secer i orahe. Rastopiti u posudi margarin , dodati mleko , ulje i izrendanu koru od jednog limuna.
Tepsiju namazati uljem . Svaku koru poprskati prelivom , a na svaku drugu staviti orahe.U nju se tradicionalno stavlja parica.
Tako slozene kore staviti u rernu i peci.
Kada je pecena izbosti je viljuskom na par mesta, iskljuciti rernu i vratiti cesnicu ponovo u rernu, prelivenu sa 9 kasika vode,5 vanil secera i dokom od jednog limuna. Prelivene kore vratiti u rernu na jos 10 minuta.
Tecnost sa kojom se prelivaju kore prokuvati i vrelo sipati.
Moji ukucani ne vole suvo grozdje pa ga ne stavljam ,. Ali ko voli moze da stavi.Cesnicu koju pravim kao pogacu mozete videtiOVDE.
1kg pasulja(nebitna je vrsta,može i prebranac,kuruzar,šareni...)
3 luka(veća)
ulje(oko 1 do 2dcl),so,vegeta,crvena paprika
Pasulj skuvati da košuljica popuca.
Procjediti,a dio vode ostaviti.
Gnječiti gnječilicom za krompir i dodavati po malo vode da bi se dobila kremasta masa.Posoliti i dodati sasvim malo vegete.
Pripremiti zapršku.Luk isjeckati,sto sitnije Ulje zagrijati,dodati sjeckani luk i pržiti da postane staklast.Dodati crvenu papriku-isto stvar ukusa,ako volite crvenije,dodajte više,ako ste za blažu verziju-dodajte manje.Malo više od pola zaprške dodati u pasulj i dobro izmješati.Pasulj izručiti u posudu za serviranje i zagladiti kašikom da površina bude koliko-toliko ravna.Preko rasporediti ostatak zaprške.Odličan je i topao i hladan.možete skuvati dan ranije,a pred služenje izgnječiti i zapržiti. Podelite recept sa prijateljima na fb,vreme je posta mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE
1 kg tankih kora 2 čaše ulja (čaša 2 dl) 1,5 čaša šećera 8 kašika
griza 1 čaša kisele vode 1,5 kesica praška za pecivo 500 g višanja Ulje za podmazivanje pleha i premaz pite 700 g šećera 3,5 dl vode
Pripremiti veliki, dublji pleh od električnog šporeta i podmazati ga uljem. Napraviti smesu od ulja, šećera, griza, kisele vode i praška za pecivo. Kore prebrojati i podeliti na dva dela. Staviti koru , fil,koru, fil, dok se ne potroši prva polovina kora (višnje idu na fil). Poređati višnje po celoj površini i onda nastaviti sa filovanjem kora. Poslednja kora se ne filuje.
Pita se iseče prelije se uljem i peče se u zagrejanoj rerni na 275 stepeni dok ne porumeni. Kad je pečenje pri kraju skuvati sirup od 700 g šećera i 3,5 dl vode. Kad sirup provri kuvati ga 5 minuta na umerenoj temperaturi. Vruć sirup preliti preko vruće pite. Ostaviti da odstoji i da se ohladi pa služiti.
Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta mozda nekom zatreba.Reecept za najlepsu posnu salatu za slave imate OVDE-Recept za najlepse POSNE kolace sa bananom za par minuta imate OVDE
1 kg. očišćenog krompira na kockice
900 gr. brašna
2 jaja
1 kašika soli
1 svež kvasac
5 kašike ulja
ulje za prženje
krompir skuvati i ohladiti, kad se ohladi dodati u njega jaja, kockicu kvasca ,so i ulje i sve dobro izraditi mikserom, postepeno dodavati brašno, malo se lepi za ruke zbog krompira ,ruke samo malo umakati u brašno i dalje mesiti dok se ne dobije fino testo, koje treba da bude više mekano nego tvrdo.
posudu u kojoj raste testo treba malo namazati uljem, i staviti na toplom mestu da se udvostruči, opet premesiti i opet treba da naraste, zatim izručiti na pobrašnjenu površinu i rukama polako rastanjiti-razvući koru debljine 1 cm, vaditi krugove i peći na vrelom ulju.