POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Starinski recept za kisele paprike -Bez konzervansa i vinobrana

Na ovaj nacin ih pravim preko deset godina,majka mi je prenela taj recept njoj baka
10 kg cvenih mesnatih paprika -

3 litra vode
1,5 litara alkoholnog sirceta
50 gr veća kesica bibera u zrnu

12 jušnih kasika šećera
7,5 jušnih kasika soli
3 dl ulja po zelji moze i malo belog luka


Paprike oprati,osušiti i izfiletirati.
 U prikladnoj (široj) teči uzavriti vodu,sirce ulje sol,biber,šećer.
 
 Kad je uzavrilo staviti paprike - količinu da ih tekućina prekrije.
Pričekati da opet provre i kuhati ih 20-tak sekundi

.Prikladnom rešetkom vaditi paprike i stavljati ih u posudu sa strane.
Postupak ponavljati dok se ne utroši sva količina paprika...znači..staviti paprike,pričekati da proključa,kuhati 20-tak sekundi i vaditi... 
Čekati da se ohlade i paprike i tekućina u kojoj su se kuhale. 

Oprane staklene tegle,sterilizirati na 100C cca pola sata,slagati u njih po visini filete parika,ne pretrpavati. Malim tankim dašćicama složenim u obliku "X" lagamo pritisnuti paprike pa naliti ohlađenu tekućinu do vrha tegle.

Zatvoriti poklopcem i odložiti na tamnije i hladnije mjesto do upotrebe. Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba. Recept za zimnicu na hladno imate  OVDE-Recept za jeger Zimnicu mnogo jednostavniju od ajvara imate OVDE-.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE
.Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE-Recept za salatu sa pecenim paprikama imate OVDE-Recept za najlepsu barenu papriku bez hemije imate OVDE-Recepta za punjene krastavce imate OVDE-Recept za jedan presolac na hladno za 3 vrste zimnice imate OVDE-Recept za punjeni luk imate OVDE





Tursija sve po 2 -recept

2 kg  paprika
2 kg zelenog paradajza
2 kg krastavčića
2 kg karfiola
2 kg šargarepe
po želji crni luk, kupus isecen na pola
Tečnost za turšiju :


1 l prokuvane vode
9 l hladne vode
300 g soli
200 g šećera
2 l 9 % alkoholnog sirćeta
1 kesica bibera u zrnu
2 kesice vinobrana
2 kesice konzervansa i po zelji zacini kao sto su lovorov list 


1 l vode prokuvati sa šećerom, solju i biberom.
 U toplu tečnost staviti sirće, konzervans, vinobran i zacine sve to sjediti sa hladnom nekuvanom vodom.

 Povrće složiti u koficu ili tegle, preliti tečnošću, zatvoriti i ostaviti na tamnom, hladnom i promajnom mestu.
Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za zimnicu na hladno imate  OVDE-Recept za jeger Zimnicu mnogo jednostavniju od ajvara imate OVDE-.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE
.Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE-Recept za salatu sa pecenim paprikama imate OVDE-Recept za najlepsu barenu papriku bez hemije imate OVDE-Recepta za punjene krastavce imate OVDE-Recept za jedan presolac na hladno za 3 vrste zimnice imate OVDE-Recept za punjeni luk imate OVDE-Recept za dzem od smokvi po starinski bez hemije imate OVDE








Rucak bez mesa-zapeceno povrce





Sastojci Potrebno je: 500 g brokolija
 1 limun 1,5 dl maslinovog ulja 300 g sitnog sira 3 jajeta
1 kašika suvog biljnog začina 1 kašičica soli

Priprema 1 Brokoli oprati pod mlazom vode, odvojiti cvetiće, staviti u dublju posudu i naliti vodom. Posudu staviti na vatru, dodati sok od limuna, suve začine, so i 2 kašike ulja. Poklopiti i pustiti da vri 5 minuta. Pripremiti posudu u kojoj će se brokoli peći i podmazati je.
 2 Brokoli vaditi rešetkastom kašikom i ređati u pripremljenu posudu.
 3 Preliti brokoli sa polovinom ulja i ako je potrebno posoliti po vašem ukusu. Umutiti jaja, dodati Moja kravica sitan sir, preostalo ulje i preliti preko brokolija.
 4 Zagrejati rernu na 220 C i zapeći dvadesetak minuta, dok dobije lepu zlatno-žutu koricu. Služiti toplo uz salatu od krastavca prelivenih jogurtom ili po zelji.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Keksici na masinu-najlepsi starinski keksici-VIDEO RECEPT


Recept za keksice imate dole u videu i OVDE



jos video recepata imate ovde nize mozda ce vas interesovati








Obican starinski kolac sa rendanim jabukama

3 čaše jabuka
1 čaša šećera
1 čaša ulja
1/2 kesice cimeta
3 čaše brašna
1 rakijska čašica kisele vode
1 kašičica sode bikarbone
100 g prah šećera

3 čaše rendanih jabuka preliti sa čašom šećera, čašom ulja, pola kesice cimeta i u rakijsku čašicu kisele vode rastvoriti kašičicu sode bikarbone pa preliti. Ostaviti sat vremena da odstoji. Umešati 3 čaše brašna jednu po jednu. Masu sjediniti pa istresti u nauljan pleh. Peći na 220 stepeni dok ne porumeni (proveriti čačkalicom da li je kolač pečen). Pečen kolač prohladiti pa iseći na kocke i posuti prah šećerom.

Vreme je za pecene paprike i recepti sa njom



Ispecite paprike, ogulite ih, ocistite od semena, posolite onoliko koliko vi koristite so, narezajte iste ili onako cele – kako vi izaberete zasto bi ih koristili nadalje, slozite u tegle, zatvorite i idu na pastreizaciju.  


Kuvaju se u vodi onoliko koliko je potrebno da se poklopci zatvore.mozete ih spakovati i u zamrzivac pa pa potrebi vaditi ali obavezno tako sveze pecenu iskoristite za salatu sa belim lukom i uljem.
Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba-RECEPT ZA NAJEPSU SALATU SA PECENIM PAPRIKAMA IMATE OVDE
.Recept za  pecene paprike u marinadi imate OVDE.Recept za kremastu salatu sa pecenim paprikama imate OVDE

Pindjur sa bakinog smederevca-recept



Volim ajvar i nikad nisam razumela razliku izmedju ajvara i pindjura dok nisam probala pindjur.Da li zbog toga sto ga baka kuva na Smederevcu ili sto ima iskustva ,sta god da je savrsen je
.2 kg crvene paprike
 3 kg svezeg paradajza
2 kom sargarepe
 1 stapic celera
2 cesnja belog luka
 2 kasike secera
 250 ml ulja
 po ukusu soli, bibera i crvene paprike
  Sirce mozete staviti i ne morate


Papriku ispeci na plotni ili kako ste vec u mogucnosti i staviti da se podpari , kako bi bila laksa za guljenje.Pod folijom papriku ostaviti oko 20-30 minuta zatimje oguliti i ocistiti od semenki. Paradajz preliti kipucom vodom, sacekat par minuta i tada odstraniti kozu i koren sa paradajza.

Pripremljenu papriku i paradajz samleti na masinu U samlevenu smesu dodati sargarepu krupnije isecenu{koju pred kraj kuvanja izvaditi], celer, sol, secer i ulje. Pindjur kuhati oko 1 sat odnosno do zeljene gustine. Oko 10 minuta pred kraj kuhanja u pindjur dodati sirce, propasirani beli luk, ljutu tucanu papriku po ukusu. Zagrijane flasice puniti vrucim pindjurom i stavljati u pleh

.Rernu zagrijat na 70'C, staviti flasice sa pindjurom i ostaviti ih 20 minuta da se zagrijavaju te da bi se stvorio zastitni sloj na povrsini.Posle 20 minuta rernu iskljuciti a pindjur ostaviti da se hladi do sutra.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za  najbolju zimnicu na hladno imate  OVDE-RECEPT ZA NAJLEPSE KRASTAVCE NA HLADNO IMATE OVDE-Recept za jeger Zimnicu mnogo jednostavniju od ajvara imate OVDE
.Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE.Recept za starinski ajvar imate OVDE,RECEPT ZA NAJBOLJI PRESOLAC ZA KRASTAVCE KOJI SE NIKAD NE POKVARE IMATE OVDE.Recept za punjene krastavce imate OVDE.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE. Recept za prelep pekmez od dinja imate OVDERecept za krastvace ukiseljenje sa hlebom imate OVDE

Dzem sa sljivama i cokoladom -jam with plums and chocolate


 
2 kg šljiva
1kg šećera
4 kesice vanilin šećer
 100 gr tamne čokolade.moze i malo ruma
Dobro oprati šljive, osloboditi ih koštica pa ih poredati u veću šerpu.Zagrijati rernu na 250 stepeni.Peći šljive pa nakon nekih 25 do 30 min smanjiti na 180 stepeni a tad dodati vanilin šećer i kristal šećer te povremeno promješati
.Onda kad mislite izvaditi šerpu iz rerne nekih pet minuta prije toga izlomite čokoladu,
Sipati u sterilisane tegle,kod nas se brzo pojede sa palacincima tako da ne znam kakav je kad dugo stoji.Recept za dzem bez hemije po starinski imate OVDE

Kremasta plazma torta


video recept imate ovde



Projara sa jogurtom/prigodna uz sve




Sastojci
4 komada jaja
250 mg. jogurta
100 mg. ulja
100 gr. sira (ja koristim fetu ili neki jaci sir)
1 prasak za pecivo
5 kasika (ili 120 gr.) prepunih kukuruznog griza (belog ili zutog)ne ide obicno belo brasno,samo kukuruzno
soli po ukusu

Jaja mikserom penasto umutiti. Zatim dodati jogurt, ulje, izmrvljen sir, so, pecivo i kukuruzno brasno. Masu sjediniti i sipati u podmazan kalup precnika 20×2O (masa je malo gusca nego za palacinke, neka vas to ne zbuni, tako treba). Pecenje prilagodite vasoj rerni, obavezno vodite racuna da se ne prepece, korica mora biti nezno zlatne boje, to je jako bitno da bi proja bila vazdusasta i mekana.Ukoliko koristite silikonski kalup za pecenje, nije potrebno podmazivanje. Ako vam ostane za sutradan, obavezno poklopite najlon kesom ili folijom.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Strudla sa makom i orasima i CAJEM OD KAMILICE POSNOO



1kg brašna
5 šoljica (3 dcl) ulja
0.5l čaja od kamilice (ili bilo kog drugog)
6 kašika šećera
1 kocka kvasca
1 kesica vanilinogg šećera
dodaci: malo soli (1/2 kašičice), nastrugana limunova korica
Sastojci za fil
4 X 200gr mljevenih oraha, maka, rogača, lješnika u ovom slucaju maka
4 X 3 kašike šećera
7 dcl vruće vode
Najprije skuhajte čaj. Skuhajte više, može zatrebati.
Razmutite kocku kvasca sa 1 kašičicom šećera i malo tople vode, pa pustite da nadođe.
U izvagano brašno dodati ulje, šećer, nastruganu koricu limuna, vanilijin šećer, malo soli, te dodajte mlak, procjeđen čaj.
Zakuhajte mekano tijesto – ne brinite, kako bude nadolazilo, dobiće posebnu, podatnu strukturu tijesta, koju ćete moći čak prstima razvući.
Pustite da nadolazi
Podijelite na 4 dijela. Razvaljajte pravougaonik u širini pleha od peći. Svaki dio tijesta posebno filujte
Svaki fil se pravi na isti način, npr. u mljeveni mak se doda šećer i zalije vrelom vodom; ne smije biti prerijetko. Premažite, urolajte i po širini nauljenog pleha poredajte 4 štrudle.
Pecite na 220’C dok lijepo porumeni , oko 30 minuta…
Izvadite iz pećnice, prekrijte krpom i ostavite da se hladi. Pospite šećerom u prahu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatrebaRecepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDERecept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO  imate OVDE.  Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE

Tursija sve po dva reda

6 l vode
2 l sirčeta
vinobran
20 dkg šećera
20 dkg soli
Povrće po želji(tko što voli krastavac,paradajz,sargarepa,paprika..........)



operite, očistite nepravilnosti, . Povrće poslažite u čistu plastičnu posudu-bure u slojevima svega po dva reda redosled nije bitan ja sam zavrsila sa krastavcima , stavite plastični krug koji će spriječiti podizanje povrća na vrh tekućine, te stavite kamen ili začepljenu plastičnu bocu-kanister napunjen vodom. Zalijte pripremljenim sirčetom i zatvorite poklopcem.Vrlo brzo se moze koristiti .Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.


Korneti punjeni za decije rodjendane


Sastojci: 500 g mlevenog keksa
20 korneta za sladoled 200 g čokolade za kuvanje
 150 g žele bombona 1 margarin 250 g šećera u prahu
 150 g prženih lešnika 2 kašičice ulja
PRIPREMA: Žele bombone iseći na kockice, a lešnike samleti što krupnije. U posudi za mešanje umutiti margarin i šećer u prahu pa dodati mleveni keks i promešati. U smesu dodati žele bombone i 150 g otopljene čokolade te promešati varjačom. Napraviti glazuru: istopiti 50 g čokolade sa 2 kašičice ulja. Kornete puniti pripremljenom smesom, a vrhove umakati u glazuru i lešnik.Sarajte po zelji sa ukrasima koje imate.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekoj mami zatreba ideja.

RECEPT ZA Dzem od sljiva i krusaka

Potrebno
5,30 kg šljiva (očišćene mase)
0,70 kg krušaka (očišćene mase)
3 kg šećera
5 džemfixa

Voće operite i
očistite: kruške ogulite, očistite od unutarnjeg dijela sa košticama i narežite na veće komade; šljive očistite od koštica. 
Izmiksajte, usitnite voće u multipraktiku (ne do kraja).
 U lonac odgovarajuće veličine sipajte voće i dodajte šećer.

 Kuvajte uz neprekidno miješanje. U manju zdjelicu stavite džemfiks, dodajte nekoliko kasika šećera, promiješajte i sipajte u džem koji se kuva.
 Kuvajte do željene gustoće. Dobro oprane teglice ugrijte u rerni i punite još vrućim kuvanim džemom. Odmah zatvorite.Drzati u spajizu.Recept za zimnicu na hladno imate  OVDE-Recept za jeger Zimnicu mnogo jednostavniju od ajvara imate OVDE-.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE


.Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE-Recept za salatu sa pecenim paprikama imate OVDE-Recept za najlepsu barenu papriku bez hemije imate OVDE-Recepta za punjene krastavce imate OVDE




Pita od starog hleba-da ne bacate hleb

Namazete tepsiju uljem u nju poredjate parcadi starog hleba,malo deblje secenih. Stavite u rernu nekih 10 minuta , da izgleda kao tost. 

U medjuvremenu pripremite preliv od dva jajeta ,180 gr pavlake , 2 dcl jogurta i 2 dcl mleka,ako hocete mozete dodati i malo narendanog sira trapista. Posolite i dobro razmutite sastojke. Prelijete hleb i ostavite oko pet minuta da odstoji . Vratite ga u rernu i zapecite.

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama