Sastojci
140 g brašna
250 ml mlijeka
1 jaje
2kasike šećera
2 kasicice praška za pecivo
1/2 kasicie soli
3 kasike rastopljenog maslaca
1 vanilin šećer
Izmiješati sve suhe sastojke te postupno u njih dodati jaja, mlijeko te na kraju rastopljen i još topao maslac. Sve dobro izmiksati da se dobije jednolična i glatka smjesa. Tavicu u kojoj ćete ih peći nije potrebno uljiti, ali bi bilo najbolje da koristite tavu od teflona. Smjesu (količina po želji, ovisno kolike palačinke želite) sipati na sredinu tavice i peći na laganoj vatri. Kad se pojave mjehurići, palačinku okrenuti i kratko ispeći i na drugoj strani dok ne porumeni.Prelivati sa nutelom, medom ili cokoladnim prelivom sve u zavisnosti sta vasa deca vole.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Narandze i limun potopiti u mlaku vodu , zatim ih dobro oprati , najbolje cetkicom jer je nemoguce naci neprskane ali ovako se mogu dobro oprati i spremati.naribati sam koru narandzi i limuna na krupnoj strani ribeza ali pazeci da ne dodje bijelog dijela, u jednu posudu. Zatim oguliti bijeli dio sa narandzi, i narandze narezati na komade i jos malo isitnilti ostrim nozem.naribala ocisceni komad djumbira u koru narandzi
Naribanu koru staviti u jednu vecu zdjelu i nasuti vodu i staviti da se prokuha
Nakon nekoliko minuta dodati nasjeckane narandze i limun i pusti da kuha lagano pod poklopcem
Kuvati oko 45 minuta dok se sve lijepo ne raskuha i usitni
Zatim polako dodati secer i mijesaj
Kuvati jos 10-tak minuta
Skinuti pjenicu i skloniti s vatre
Sipati u ciste vruce teglice i odmah dobro zatvoriti.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Za ovo jelo vam je potrebna testenina,bilo koje vrste, 500 gr mesa bilo koje vrste,praziluka,sargarepe,1 dc vina i zacina po zelji.
Praziluk sitno iseci i dinstati na masnoci,ulju ili masti. U medjuvremenu meso iseci na kockice i sargarepu.Kada je prazilukpostao staklast dodati sargarepu i malo soli ,prstovat i nastaviti dinstati dok sargarepa ne omeksa.U to dodati meso i zacine po zelji. Pripaziti da ne zagori ,dodati vode i vina,ostaviti da se kuva dok meso ne omeksa. Na kraju dodati zacinsku crvenu papriku ,mada ako je sezona paradajza dodajte koji iseckani paradajz. Mozete priikom kuvanja dodati i kasiskicu senfa , ali to sve ko kako voli.
1 jaje i 1 zumance ,150 ml.. mlakog mleka, 100 ml mlake vode pola kvasca
50 gr.secera 600 gr. brasna malo limunove korice (ko voli )
kvasac u mleko sa secerom da se digne. Zatim brasno jaje i prstohvat soli dodati dignuti kvasac i mesiti uz dodavanje vode koja je takodje mlaka i testo dobro izraditi ja radim rucno ...ako je testo malo tvrdje dodati jos malo vode
ostaviti da se digne premesiti ga i razviti, iseci kocke staviti domaci pekmez po zelji.Suprotne krajeve hvatati da se zatvori istopite malo margarina umocite u margarin i redjajte u dobro namazanu posudu u kojoj cete peci sa margarinom ..ostavite da se malo dignu premazite sa onom belancem sto vam je ostao .. peci na 180 ili 200 stepeni oko 20 do 30 minuta ..zavisi od vase rerne.
Recept za buhtle nam je poslala Marija Iloskic Miskeljin.
Priprema:
Ulupati belanca da zapene pa postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne dobije čvrsta pena.
Zatim dodati jedno po jedno žumance opet uz mućenje.
Na kraju pomešati brašno, kakao i sodu bikarbonu i dodati ih umućenoj smesi.
Lagano promešati da se sve sjedini.
Istresti u obložen kalup dimentija 25 x 30 cm ili približnih dimenzija.
Staviti da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta zavisno od rerne.
Pomešati šećer i brašno, jaja i mleko.
Staviti na laganu vatru i mešati dok se ne zgusne.
Skinuti sa vatre pa dodati mlevene orahe, kakao i sitno izlomljenu čokoladu.
Mešati da se sve otopi i sjedini.
Ostaviti da se ohladi.
Dok se hladi fil napraviti sirup tako što prokuvamo šećer sa vodom 2 – 3 minute i prohladimo. Po želji možete dodati i rum.
Ulupati margarin pa mu dodati ohladjen krem i sve sjediniti i umutiti.
Preseći vodoravno ohladjen biskvit, isprskati sa sirupom i ostaviti da upije.
naneti krem na prvu koru, ali ostaviti ga malo i za premazivanje torte.poklopiti sa drugom koju takodje isprskamo sa sirupom i naneti ostatak krema, a odgore narendati čokoladu.ili ukrasiti po ukusu,Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
7 belanaca mutiti dugo pa dodavati jednu po jednu kasiku 7 kasika secera,i jedan vanilin secer pa kad je dobro umuceno onda dodati 7kasika brasna sa 1 kasicicom praska za pecivo ( to ne treba mutiti mikserom nego samo kasikom rucno sjedinti u jaja)peci u plehu 30x20 na 180 stepeni, 30 minuta.Dok se kora pece skuvati pola litre mleka i 3 kasike secera i sa tim preliti ispecenu koru da kora upije to mleko zatim preko toga staviti fi lkoji se kuva ovako
Fil;umutiti penasto 7 zumanaca sa 10 kasika secera penasto i u to dodati 1vanil secer 3 kasike brasna i 3 kasike gustina i to zakuvaj u 5 dl mleka i kada se to ohladi umutiti 250 grama margarina i pomesati sa kremom ( moze malo secera u prahu ko voli sladje) i tim filom prekiti vec pecenu koru . Odozgo umuceni slag.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
1/2 sveze glavice crvenog kupusa a moze i iz teglice ali kod nas ga je teze naci ,ja sam imala tu sredu da sam ga imala
maslinovo ulje po zelji ako je kupus iz teglice onda ne mora
soli po ukusu
2-3 cesnja belig luka-ako ga zelite
400ml kisele pavlake
2-3kasike majoneza-ako zelite
Naseckati crveni kupus kao za salatu. Posoliti, dodati maslinovo ulje, malo belog luka-ako necete ne morate, i promesajte.
Zatim dodajte kiselu pavlaku- po zelji moze se staviti 2-3 kasike majoneza ali ja ga nestavljam. Odaje vise svezine samo sa pavlakom. Dekorisite po zelji.Napravi se sveza i odmah se posluzi.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
60g Rize-pirinca i sampinjona po zelji ja sam stavila 7-8 vecih komada
100ml Vode
1 kasika ulja
Paprike i luk izrezite na male komadice.Paradajz ogulite i izrezite takodje na male komadice. Rizu operite i ostavite je sa strane. U manju serpicu stavite ulja i luk, i dinstajte dok luk ne omeksa, zatim dodajte iseckane sampinjone dinstajte malo i onda paprike i dinstajte dok ne omeksaju. Dodajte na kraju paradajz i malo ih dinstajte. Dodajte u sve to soli, paradajz sosa i vodu i dobro sve promijesajte. Poklopite serpicu i kuvajte na srednjoj vatri jedno 25-30 minuta. Kada se skuvalo dodajte rizu i ako vam je previse gusto jos malo vode dodajte, ako volite gusto onda ostavite kako je. Neka se riza sa svime skuha i onda probajte ako vam nije dovoljno slano dodajte jos malo soliNa slici imate sa sampinjonima ili bez..Ukoliko mrsite mozete ga posluziti uz pavlaku.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za punjene sampinjone na pirincu imate OVDE.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Umutiti 6 belanaca, 200 gr secera, 3 kasike mleka, 100 gr margarina i 180 gr brasna. Dobro izmutiti i peci u vecoj tepsiji. Pecenu koru prepoloviti na pola i dobijamo dve kore.
Fil napraviti tako sto cemo 6 zumaca kuvati na pari sa 200 gr secera, dodati tri stangle cokolade. Mutiti dok se ne rastope svi sastojci. Skinemo sa pare u ohladjenu smesu dodamo izradjen margarin ,ostatak od onog koji smo stavili u koru. Filovati na sledeci nacin : kora,fil, kora fil.
Nize imate jos dosta video recepata za farbanje jaja
KLIKER JAJA imate OVDEnajlepsu i najlaksu i najbogatiju dekoraciju od salvete za uskrs imate OVDE-ideje sa jajima za uskrsnji sto kao iz casopisa imate OVDE
Recept za dekupaz jaja imate OVDE a za mermerna jaja imate OVDE.Novi nacin za jaja u lukovini imate OVDE.Kako izbeliti jaja imate OVDE.Kako izbeliti jaja imate OVDE.Novu jednostavnu metodu za jaja da se klinci zabave sa vama imate OVDE,Najzdraviju metodu u lukovini na par nacina imate OVDE-Farbanje jaja sa krep papirom imate OVDE-svetlucava jaja sa secerom imate OVDEPar ideja sa lukovinom imate OVDE
Jaja obariti dan ranije, ili rano ujutro, ako planirate da ih farbate predveče.
Kuvati jaja 4-5 minuta, ne moraju da budu potpuno kuvana, jer će se kasnije svakako kuvati na pari.
Kad su jaja dobro ohlađena, možete da počnete sa farbanjem.
Uzmite kesice sa bojom, najbolje zelenu, plavu, crvenu i ljubičastu, jer se najbolje vide i daju najlepše šare.Jaja poprskajte sirćetom (možete i da ih umočite cela u sirće), pa poređajte u metalnu cediljku. Veću šerpu napunite vodom, toliko da vam voda ne ulazi u cediljku. Postavite cediljku u šerpu i stavite da se lagano zagreva na šporetu.
Dok se zagreva, otvorite kesice sa željenim bojama i poprskati jaja jednom po jednom bojom. Na ovaj način možete da farbate i jednobojna jaja kao ja ovaj put.Vodite računa da nanesete boje dok jaja još nisu vruća, jer će prah sa bojom samo skliznuti.
Takođe, ako primetite da je para potpuno osušila jaja, još malo ih isprskajte sirćetom, jer suvo jaje slabo prima boju.
Kad ste sipali sve boje, opet poprskati jaja sirćetom kako bi počela da se razliva, ali ne smete da preterujete, jer previše sirćeta može bukvalno da opere boju.Stavite poklopac i para će za 15-20 minuta učiniti svoje i razliti boju po celim jajima!
Ako su vam negde ostale grudvice od boja, i to ćete rešiti prskanjem sirćetom.Kad su se jaja našarala, skloniti sa vatre i isprati ih pod mlazom vode.
Ostavite da se osuše i dobićete prelepa, šarena jaja!još da ih prebrišete vatom umočenom u ulje i jaja su gotova.
Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Sastojci: 500 g gotovih kora, 500-600 g svezeg sira, 2 jaja, 2 dl kisele pavlake, 1,5 dl ulja, 1,5 dl mineralne gazirana voda
Priprema:
Svaku koru poprskati sa malo ulja i mineralne vode, pa slagati 4-6 kora jednu preko druge. Za fil izmešati sir, kiselu pavlaku i jedno jaje. Poslednju koru premazati tanko filom preko cele povrsine i zaviti kao rolat.
Na isti nacin napraviti jos 2-3 rolatica u zavisnosti od toga koliko kora imamo u pakovanju. Iseci na snite debljine 2 cm i poredjati na pleh tako da presecena strana bude okrenuta na gore. Pitice premazati umucenim jajetom i po zelji posuti susamom. Peci na 200 C oko 20-30 minuta da lepo porumene. Posluziti tople puzice.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
SUSKAVE OBLANDE...
RECEPT....
10 belanaca ulupati mikserom u cvrstu penu,dodavati postepeno 10 kasika zecera.Kad se dobro cvrsto ulupalo,dodati 2 kasike brasna,(ja nisam stavila brasna)
I ispeci 300 g oraha i samleti da bude krupnije.
Svaku koru,to jest 4 kore mazati belancetom i posuti orasima i u rerni da se vise suse.Susiti tiliko kad pipnete da se nelepi.
FIL...10zumanaca izraditi sa 250g secera u finu zutu penu i staviti da se kuva na pari.
Dodati 100g cokolade za kuvanje i jedan margarin.Sve sjediniti mikserom.
Filovati svaku osusenu oblandu ,a petu poklopiti.Pritisnuti sa nekim tezim predmetom da se oblande slepe
potrebno je : 6 paradajza
1 veliki crveni luk
2 čehne bijelog luka
so, biber
200 gr kuvane riže
250 ml vode
200 gr paradajza iz konzerve
parmezan i 6 jaja.
Paradajz oprati, očistiti, odrezati vrh i izdubiti sredinu i usitniti je.
Sat prije kuvanja potopiti rižu.
Iseckati luk i popržiti ga na tavi zajendo sa belim lukom i dinstati dok ne bude gotovo.
Dodati usitnjeni paradajz i rižu i dinstati dok ne upije tekučinu.
Dodati 150 gr paradajza iz konzerve i začine po želji.
Paradajz puniti dinstanom rižom i preliti ostatkom paradajza.
Peći 40-ak minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni. Na polovini pecenja u svaki paradajz razbiti po jaje i vrattrit u rernu da se dopece .