POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Da ne bacate kore limuna

 Da ne bacate koru od limuna iskoristite je za prirodno domace sredtsvo za čišćenje masnoća u kuhinji, jer citrusno voće sadrži limonen, prirodno otapalo masnoće. koristi se i  za sudoper, pećnicu i pločice.
kore limuna a moze i narandze ili mandarine
alkoholno sirce
voda,tegla
boca s raspršivačem

Kore citrusa stavite u teglu i prelijte alkoholnim sircetom više od pola tegle a u ostatak dolijte još malo vode.Dobro zatvorite sa poklopcem i tako čuvajte na tamnom mjestu oko 10 dana. Sadržaj tegle procjedite kroz cedaljku i presipajte u bocu s raspršivačem i koristite po potrebi.

Rol virsle ukusan dorucak ili uzina


1kg. brasna
1kocka kvasca
500 ml. mleka
150 ml. ulja
3 kasicice soli
3 kasicice secera
Punjenje: 7-8 virsli
Za premazivanje 1 margarin
2 zumanca

Umesiti testo od navedenih sastojaka... Ostaviti da naraste, pa ga podeliti na 45 kuglica. Uzimati po tri kuglice i razviti ih oklagijom.Sve tri razvijene kuglice premazati sa po malo margarina i sloziti ih jednu na drugu.Na pocetku testa, staviti pola virsle,Uviti kao kifle, premazati razmucenim zumancetom i ostaviti da malo narastu u plehu. Po zelji mozete posuti kimom ili susamom. Peci na 200C oko 15 min.

Medeno srce ukusno a jednostavno

2- case brasna ( casa 200ml )
1/2 case secera
2-3 kasike kakaa
1 kasika cimeta
1 prasak za pecivo
1 1/2 casa mlake vode
3 kasike dzema od kajsije
100 gr cokolade za kuvanje
Zagrejati rernu na 180c.

Smuckati zajedno brasno, prasak za pecivo, kakao,cimet, secer i vodu pa peci 15-20 min. Vruc kolac premazati sa dzemom pa ostaviti da se ohladi. Rastopiti cokoladu sa 4 kasike ulje, pa preliti glazuru preko kolaca i ostaviti u frizider da se stegne!Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Seflera-cisti vazduh -pomalo se zaliva

Foto: Shutterstock
Karakteristični, prošarani listovi koji se zrakasto šire na kraju svake zelene drške čine prepoznatljivom ovu biljku skromnih zahteva. Ne samo da često ulepšava domove i poslovne prostorije, već i apsorbuje mnoge štetne materije iz vazduha.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock
Mnoge studije pokazuju da zagađivači vazduha snažnije deluju u zatvorenom prostoru nego na otvorenom, a mi upravo u zatvorenim prostorijama provodimo blizu 80 odsto vremena.

Biljke imaju izuzetnu sposobnost da upijaju nečistoće iz vazduha – filtriraju toksine, viruse, spore gljivica, ugljen-dioksid koji izdišemo, a jedna od posebno sposobnih za to je šeflera. U porodicu šeflere spada više varijeteta – omiljene su Schefflera Amate, Diana, Dwarf, Gold Capella i Umbrella Tree Šefleru odlikuju i vrlo skromni zahtevi – odgovara joj dosta svetla, a treba je samo pomalo zalivati. Najbolje bi bilo da se zemlja sasvim osuši između dva zalivanja, a u tacni nikad ne bi trebalo ostavljati vodu. Ako lišće počinje da opada, znači da je biljka previše zalivana. Slobodno orežite šefleru prema obliku koji želite, to će samo podstaći još lepši rast. Ljubitelji bonsaija u ovoj biljci nalaze odličan materijal za rad.
Izvor: Moja lepa bašta

Mini profiterole

Testo
2 dl ulja
2 dl vode
4 dl brašna
5-6 kom jaja
3 dag gustina
pola kasicice soli
Krema
30 dag šećera
1 lit mlijeka
8 dag brašna
5 jaja
2 vanilin šećera
1 puding od vanilije
12,5 dag margarina


Ulje, vodu i so kuvati,malo nek kuva. Dodati brašno promešano sa gustinom. Mešati i pržiti da se tijesto dobro sastavi. Na dnu posude se stvori bijeli sloj a tijesto se poveže u kompaktnu smjesu. Sklonimo sa vatre i ohladimo.U hladnu smjesu dodamo jedno po jedno jaje. Dobije se lepljivo tijesto. Tijesto se stavi u spric ili se oblikuju hrpice kasikicom,velicina zavisi od vas,ja sam pravila bas male. Peče se u zagrijanoj pećnici na 200 st.C 20-25 minuta.Ne otvarati rernu dok se peku da ne spadnu. Krema: Mleko se skuva s vanilijom. Posebno se izmiješaju jaja sa šećerom, brašnom, praškom za puding i kasikom kuvanog mleka pa se ta smjesa umiješa u mleko i kuva dok se krema ne zgusne. U hladnu kremu se doda penasto razrađen margarin i pune princezice koje smo prerezali na pola.Princeze preliti sa prelivom po zelji.

Pecivo sa sirom i blitvom-CHEESE AND mangold



1 kocka svezeg kvasca

300 ml mleka

100 ml vode

125 ml jogurta

100 ml ulja

1 pak pecivo

1 kasika secera

2 kasicice soli

namaz :

200 gr margarina

3 kom zumanceta

1 kasika brasna

fil : 

400 gr sitnog sira

8 listova blitve

2 belanceta

jos treba: malo margarina, belance, susam

Priprema

1. Prvo stavimo kvasac sa vodom,secerom i 1 kasikom brasna da nadodje.

2. U vecu posudu sipamo brasno, 2 kasicice soli, ulje, jogurt koji je stajao na sobnoj temperaturi, pecivo, nadosli kvasac i dodavanjem mlakog mleka umesimo glatko testo. Pokrijemo krpom i ostavimo da raste oko 20-30 min.

3. Priprema namaza: Umutimo mikserom 200 gr margarina sa 3 zumanceta i jednom kasikom brasna.

4.  Priprema fila: 8 listova blitve kratko obarimo, zatim izrucimo na dasku, sitno isecemo i iscedimo rukama. U jednu posudu stavimo 400 gr sitnog sira, dodamo iscedjenu blitvu i 2 belanceta.


5.  Nadoslo testo kratko mesimo na pobrasnjenju radnu povrsinu i delimo na 4 dela. Oblikujemo lopte i ostavimo sa strane.

6.  Od svakog testa razvucemo pravougaonu koru sa duzinom oko 70 cm, premazemo 1/4 namaza, pospemo rukom fil preko cele kore i uvijemo rolat.

7.  Svaki rolat secemo na 8 delova i redjamo u podmazan pleh. Ostavimo da rastu 20 min, premazemo sa umucenim belancetom i pospemo susamom. Na svako pecivo stavljamo malo margarina.

8.  Pecemo u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 25-30 min.

9.  Posle oblikovanja 2 rolata (jedan pleh) odlucila sam da ostala 2 rolata secem u cik-cak forme, redjam dobijene trokute u namasceni pleh velicine 28 cm bez nekog brojanja, jednostavno koliko sam trokuta imala. Premazemo belancetom, pospemo susamom i pecemo na isti nacin. Ispala je neplanirana ali divna pogaca.

 izvor http://www.coolinarika.com/recept/2-iz-1-peciva-sa-sirom-i-blitvom

Pita sa grizom i pudingom

VIDEO IMATE OVDE
Potrebno nam je pakovanje tankih kora, 3 pudinga od vanile ili cokolade,


13 kasika secera, litra mleka, vanil secer, 3 jaja, casa jogurta, 2 dcl ulja , pola case griza I prasak za pecivo.




Tri pudinga od vanile skuvati sa 10 kasika secera u litri mleka, ostaviti da se dobro ohladi. Umutiti 3 jaja, 3 kasike secera, jogurt, griz, ulje i prasak za pecivo. Ovim premazujemo svaku koru. Kada se puding ohladio pocinjemo sa pravljenjem pite. Izbrojimo koliko ima kora I podelimo in na tri dela, svaku koru premazujemo prelivom, i onu zadnju na koru stavljamo puding koju urolamo u rolat ili pitu. Pecemo u rerni. Pre sluzenja isecenu pitu pospemo secerom I prahu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Brzi ledeni breg sa piskotama i plazmom

Ovaj brzi kolac  cesto pravim ali nekad sa piskotama nekad sa plazmom ili bevitom,sve zavisi sa cim raspolazem znaci postupak je isti samo je razlika u piskotama ili plazmi.Slaze se dole 4 keksa ili piskote gore po 3 zatim po dva i na kraju jedan keks ili piskota.Puding je isto slobodna volja,moze sa vanilom moze koji god volite.
Sastojci:
500 gr. plazma ili bevita keksa ili ako pravite sa piskotama onda duplo pakovanje piskota
1/2 l mleka
2 pudinga od vanile (moze bilo koji)
7 kasika secera
1 margarin
malo mleka za umakanje keksa
slag

Skuvati 2 pudinga sa pola litre mleka i 7 kasika secera.Kad se prohladi umutiti u puding 1 margarin i to je fil za tortu.Keks ili piskote se umacu u mleko i slaze se na tacnu 4x4 pa se premaze filom,sledeci red ide 3x4 pa fil,zatim 2x4,pa fil i na kraju se po duzini poredjaju 4 keksa ili piskote i premaze se filom.Odozgo se ukrasi slagom.Jako jednostavno i ukusno

Ivin koktel




Sok od maline malo sirupa od jagode svježa menta par kapi limete i svježe jagode I na kraju malo džina

Ivo Davidovic nam je poslao ovaj recept i hvala mu

Pileći Cordon Bleu

Pileća prsa začiniti sa soli i biberom.

Urolati zajedno s kriškom šunke i sira.
mada fil moze biti po vasem ukusu 
Umakati u jaja, zatim u susam pa peći na 180°C do zlatno smeđe boje

Ludo testo-moze za slatka moze za slana peciva


1400 gr brasna 500 ml mleka 2 case jogurta ( po 180 ml )
 1 prasak za pecivo 100 ml ulja 2 jaja 40 gr svezeg kvasca
1 kasika secera 2 kasike soli ( ako pravite slano ) ili 5 kasika secera ako pravite slatko
U mlako mleko dodati izmrvljen kvasac i 1 zlicu secera. Promesati i neka stoji da kvasac odradi.U vecu posudu dodati 1 kg brasna, so ili secer, prasak za pecivo, izmesati, jogurt, ostatak mleka, jaja, ulje, odradjeni kvasac. Dobro izmesajte, dodati ostatak brasna ( mozda vam nece trebati svi 1400 gr , ca 1350 gr do 1400 gr) Umesite testo Testo nauljiti sa podosta ulja ( ca 2 zlice ), staviti u vecu najlonsku vrecu i zavezati. Ostaviti u frizider preko noci. Vaditi po potrebi i peci sto god vam padne napamet ili sto god pozelite da jedete od peciva. Pogodno je za pice kiflice sve vrste hleba.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Stari pravoslavni zaboravljeni obicaji na Badnji dan i Bozic




Мир Божји, Христос се роди!”, овим речима се поздравља на Божић, најрадоснији хришћански празник, а отпоздравља се са „Ваистину се роди!“.
Божић је дан када се слави рођење Христово и када је, како се верује, дух малог Исуса свеприсутан међу људима, доносећи им мир и праштање. Зато се обично људи који су се током године завадили с неким мире уочи Божића.
Празнује се три дана, а први је увек 7. јануар по јулијанском и 25. децембар по грегоријанском календару. Током празничних дана посећују се само најближи пријатељи или родбина. Божић је првенствено празник деце и целе породице и зато би требало да тада сви буду на окупу. Празновање једног од највећих хришћанских празника почиње на Бадњи дан, 6. јануара.
Бадњи дан
Име је добио по Бадњаку (најчешће је то младо храстово дрво, а у неким крајевима јелово или борово), које се пред Божић сече и доноси у кућу.
Чим сване, ложи се ватра и приставља печеница. Жене у кући месе колаче и торте и припремају трпезу за Божић. Према обичајима, на Бадњи дан се ништа не износи из куће и сви дугови и позајмљене ствари се враћају. Увече се уноси Бадњак, печеница и слама, а вечера је посна, али богата и требало би да обилује јелом и пићем да би и нова година била родна. Због тога су на Бадњој трпези неизоставни мед, бели лук, пасуљ, купус, риба, воће, посебно суве шљиве, ораси, лешници…
То вече кућа се посипа сламом да би се дочарала пећина у Витлејему у којој се по предању родио Христ. Домаћица у сламу под сто где се вечера ставља орахе и разне слаткише, које деца траже пијучући као пилићи. Слама се из куће износи у рану зору трећег дана Божића.
Божић
Први дан Божића је дан радости рађања, обнављања живота… Ујутру, пре свитања, звоне сва звона на православним храмовима. Тог дана, укућани облаче најсвечаније одело. Постоји веровање и да се на Божић све започиње, па се тог дана углавном сви лате онога што би волели да раде целе године. Такође, тог дана се не иде у госте, а верује се и не би требало бити празних џепова.
Положајник
Рано ујутру, у кућу долази специјални гост – положајник, полазник, полаженик или радован, у зависности од краја, а уобичајено је да то буде мушко, крштено дете. Први посетилац мора бити здрав, крепак и весео јер се верује да доноси срећу у кућу у коју долази. Положајник улази десном ногом, поздрави дом божићним поздравом, љуби се са укућанима и одлази до шпорета.
Граном од Бадњака или жарачем џара ватру и говори здравицу: „Колико варница, толико срећица, колико варница, толико парица (новца), колико варница, толико у тору оваца, колико варница, толико прасади и јагањаца, колико варница, толико гусака и пилади, а највише здравља и весеља”. Положајник симболички представља оне мудраце који су пратили звезду са Истока и дошли новорођеном Христу на поклоњење. Домаћица после тога послужи положајника и дарује га.
Печеница
Прасе или јагње за печеницу најчешће се коље два дана пред Божић, на Туциндан. То је остатак старог култа приношења жртве за рађање новог бога, а наша црква је обичај прихватила и благословила, с образложењем да после Божићног поста, који траје 40 дана, јака и мрсна храна добро дође. Домаћин од печенице за Божић сече најпре леву плећку, негде и главу, део од ребара и срце.
Срце се исече на онолико делова колико има укућана и сваки члан породице прво поједе парче срца. У неким крајевима се у печеницу стављају и јабука и бели лук и то сви укућани узимају пре ручка. Када је сто постављен и све је спремно, домаћица кади трпезу, а затим и целу кућу. Окађивање означава заштиту од злих и невидљивих сила.
Чесница
У српској традицији чесница је неизоставни део ручка и има улогу славског колача на Божић. Домаћица чесницу меси рано ујутру од пшеничног брашна и масти без квасца. У њу се обавезно ставља новчић, а у неким крајевима и парче Бадњака (ради здравља и плодности говеда), зрно кукуруза (ради свиња), зрно пасуља (ради оваца), зрно зоби (ради коња), зрно пшенице (ради живине)…
На почетку божићног ручка, чесница се окрене три пута слева надесно и ломи се на онолико делова колико има укућана. Онај ко добије део чеснице са новчићем, према народном веровању, биће здрав и срећан целе године. Чесница симболизује рођење младог Христа, када су га пастири даривали. Припрему чеснице могу пратити разна правила: брашно се узима само из пуне вреће, вода за тесто се доноси са три извора, домаћица пре спремања мора да се окупа… У источној и јужној Србији, домаћин или домаћица, рукама улепљеним од теста, хвата воћке, кошнице и стоку да их учини плоднијим.
Стари обичаји и веровања
– Ваља се за Божић поновити
– Од Божића до Светог Стефана не ваља да се кућа чисти
– На Божић не ваља никоме ништа позајмљивати да се ствари из куће не би развлачиле целе године
– У појединим деловима Србије кашике и виљушке се везују на Бадњи дан ујутро и остављају на место где стоји брашно
– Ако на Божић падне киша, верује се да ће родити све што се окопа мотиком
– За Божић се пали само једна свећа
– Од Бадњег дана до завршетка божићних празника, у појединим крајевима се верује да не сме да се чује свађа, као и да би сви послови требало да се обављају у тишини како би укућани имали здравља, среће и напретка
Временска прогноза
Постоји и обичај да се на Бадњи дан увече од главице црног лука исцепа дванаест белих љуски. Ставе се на прозор и у сваку се сипа мало соли. Ту остану да преноће. Најстарији члан породице на Божић разгледа љуске. У којој има воде, у том месецу ће бити кише. Ако је нека љуска сува, тај месец ће бити сув. Тако се запише време за целу годину KRSNA SLAVA ZNACENJE I OBICAJ
Радојка Ћоралић / Ало


Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept