POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Da uvek imate luk pri ruci-zasadite ga sami


Super ideja da uvek imate svoj domaci luk i da znate sta jedete vi i vasa deca.Mladi luk može da se uzgaja vertikalno na prozorskoj dasci, koristeći kanister za vodu od 5L (možete da koristite i manje kanistere i flaše). Kanister štedi prostor, a takodje je praktičan za pomeranje u slučaju nužde.
POSTUPAK:
Prvo vam je neophodan kanister za sađenje.Najbolje balon od vode
Zatim, je potrebno da uklonite vrat kanistera i onda treba da se naprave rupe na plastičnim zidovima istog. Možete koristiti makaze, nož ili ugrejani metalni alat da biste napravili rupe. Pobrinite se da rupe budu manje od obima glavica koje ćete da stavljate u flašu i da budu dovoljno velike da lukovice mogu da nesmetano rastu kroz njih.
Zatim, ispunite bocu sa slojevima luka i zemlje. Nastavite da slažete slojeve sve dok ne stignete do vrha kanistera. Zatim ih zalijte.
Zatim vrh kanistera koji ste odsekli zalepite providnom selotejp trakom, ali tako da zidovi gornjeg dela ulaze sa unutrašnje strane zidova donjeg dela kanistera u koji ste postavljali slojeve luka i zemlje. Ovo je bitno da ne bi došlo do izlivanja vode prilikom sledećeg zalivanja. I konačno postavite kanister na vašu prozorsku dasku.

I svakodnevno možete da pratite kako vaš luk raste. Još dva saveta na kraju: 1. Ako smatrate da je neophodno da zalijete luk, onda postavite kanister na bezbedno mesto i polako dolivajte. 2. Nemojte da hvatate vaš kanister za ručku!!! podelite ideju sa prijateljima na fb mozda nekoj prijateljici zatreba.

Jugoslovene je odhranila ova maza,jedete li je i danas nekad?Danasnja deca ne znaju sta je ovo

Za vreme Jugoslavije se mnogo bolje zivelo,i jelo mnogo zdravije i lepse.Danasnje generacije ne znaju sta je maza sa masti i paprikom.Nas starije je ta hrana odhranila i ljudi su bili mnogo zdraviji.Secam se vremena kad udjemu u kucu a baka namazala leba masti, i paprike,mi deca uzmemo mazu i trk napolje u igru.Sa slascu smo je jeli.Danasnja deca su navikla na nutele i ostale namaze,nemam nista protiv i moja je jedu i nece ni da probaju leba ,masti i paprike,ne veruju da je nas to odhranilo.Za dobra stara vremena da se prisetimo kako to ide.

1 kriska hleba 1/2 kasikice svinjske masti na vrh noza mlevene paprike i mesavine zacina pa jos ako ima i luka ne moze bolje Hleb premazati svinjskom mascu,posuti paprikom i mesavinom zacina.Jos ako je sve domace,domaci hleb, mast i domaca crvena paprika uzitak je zagarantovan.Podelite na svoj fb profil kao podsecanje na stara dobra vremena.

Lesnik Seherzada-brza ukusna i jeftina

Potrebno je
4 pudinga od lesnika (mleko za puding)
dva pakovanja turskog keksa
500gr šlaga ili slatke pavlake
i jedan margarin za kolace

Skuvati puding ko sto pise na kesici i ostaviti da se ohladi, u medjivremenu umutiti šlag i posebno margarin.U ohladjeni puding staviti margarin i sjedinjiti.Na tacnu redjati red keksa ,pa red pudinga i slaga ...i tako dok se ne utrosi materijal.Keks niposto ne umakati . od ostatka šlaga ukrasiti tortu.U original recept ide puding od karamele ali sam u kuci samo trenutno imala ovaj puding.Podelite recept na fb mozda nekom zatreba recept.

Dobos torta ko u stara dobra vremena

12 žumanaca
12 kašika šećera
12 kašika brašna
sneg od 12 belanaca
fil: 8 celih jaja
240 g kristal šećera
200 g čokolade
250 g margarina, ili putera
karamel: 200 g kristal šećera
1 kašika sirćeta

Žumanca pomešati sa šećerom, dodati brašno i sneg od belanaca. Od ove mase peći 6 kora prečnika 25 cm,Peći na prevrnutom plehu Za fil kuvati jaja i šećer na pari. U vruće dodati čokoladu, a u hladno margarin ( maslac).Filovati kora fil kora fil i tako dok se sve ne utrosi zatim Za karamel istopiti u suvoj šerpici šećer. Kada postane tečno, dodati kašiku sirćeta, i još malo promešati na ringli, da sirće ispari. Jednu koru premazati karamelom, nož provlačiti kroz parče margarina, i obeležiti parčadi. kada se ohladi, tek tada koru sa karamelom staviti na tortu.Podelite recept sa prijateljima mozda nekom zatreba.

Rolada mesna

Rolovani svinjski kare
Sastojci : 1,5 kg svinjskog karea bez kostiju, 3 kasikice senfa, 500 gr sampinjona, 150 gr dimljenog svinjskog vrata.
Svinjski file ,koji smo dobili tako sto amo iskostili kare, zarezati i otvoriti , da dobijemo veliku sniclu, i istanjiti tuckom za meso. Sampinjone iseci na listove i proprziti. Istanjeno meso premazati senfom i prekriti listovima suvog vrata

Preko njega rasporediti sampinjone i urolati. Vatrostalnu posudu nauljiti i postaviti u njega urolano meso. Peci u zagrejanoj rerni.Podelite recept na svoj fb mozda nekom zatreba.

Visnjevac sa crnim vinom-poseban ukus

Sastojci
  • 3 kg očišćenih višanja
  • 2,5 kg šećera
  • 2,5 l crnog vina
  • 0,5 l ruma



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Oprane i iskalane višnje promiješati sa šećerom,vinom i rumom.
Ostaviti da stoji 24 h uz povremeno miješanje da se otopi šećer.
Drugi dan procijediti preko cjediljke.
Ocijeđen liker još jednom procijediti kroz dvostruki sloj gaze.
 Višnje spremiti za kuglice ili neke druge fine deserte.

Živjeli!!! 
Recept za domacu sokatu imate OVDE-RECEPT ZA LIKER OD JAGODA I ZOVE IMATE OVDE

Ukrasavanje Uskrsnjih jaja sa gumicom-starinski metod a prelepa jaja i video recepti za farbanje jaja



VIDEO ZA JAJA U LUKOVINI SA GUMICAMA IMATE OVDE


 JOS VIDEO IDEJA ZA JAJA IMATE NIZE U TEKSTU-- KLIKER JAJA imate OVDE


ideje sa jajima za uskrsnji sto kao iz casopisa imate OVDE






Umotajte gumice oko jajeta, ukoliko želite jednu šaru, onda će vam biti potrebna jedna gumica, ukoliko želite nekoliko, slobodno stavite nekoliko gumica,pustite masti na volju.
U međuvremenu možete pripremiti boju za farbanje jaja i lukovinu u zavisnosti kako ste se odlucili.




Ostaviti dok ne dobiju željenu nijansu, izvaditi i skinuti gumice, ostaviti na kuhinjskoj krpi da se prohlade i namazati sa masti ili uljem.
Podelite recept sa prijateljima na fb mozda zatreba ideja nekoj domacici



.Ovde su prikazana jaja sa gumicom u boji a jaja sa gumicom u lukovini bez vestackih boja,ako volite pririodno imate OVDE.
 KLIKER JAJA imate OVDE najlepsu i najlaksu i najbogatiju dekoraciju od salvete za uskrs imate OVDE
Kako izbeliti jaja da dobijete najlepsu i najintezivniju boju imate OVDE.Recept za dekupaz jaja imate OVDE a za mermerna jaja imate OVDE.Novi nacin za jaja u lukovini imate OVDE-Kako izbeliti jaja imate OVDE.Novu jednostavnu metodu za jaja da se klinci zabave sa vama imate OVDE-Najzdraviju metodu u lukovini na par nacina imate OVDE -svetlucava jaja sa secerom imate OVDE
Farbanje na pari imate OVDE-Farbanje jaja sa krep papirom imate OVDE Par ideja sa lukovinom imate OVDE USKRSNJU PLETENICU I ZECA OD TESTA IMATE OVDE 














Princes krofne

za tijesto
2,5 dl vode
125 g margarina
150 g brašna
1 kašika šećera
mrvica soli
4 kom jaja
za kremu
1/2 l mlijeka
250 g šećera
2 kom žumanca
4 kašike uvrh pune gustina
2 kom vanil šećera
125 g margarina
i još
3 dl slatke pavlake

U posudu sipati vodu, margarin, šećer i so pa staviti da se kuva.Kad provri sipati brašno i miješati da se dobije jednolična masa.Ostaviti da se ohladi. Jaja umutiti pa sipati postepeno u prohlađenu smjesu od brašna i neprekidno mutiti mikserom.Kad se masa ujednači pomoću šprica stavljati krofne na podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Ne smiju biti preblizu jer će narasti.Rernu zagrijati na 200 stepeni pa kad se krofne stave smanjiti na 180. Peći da porumene oko 40 minuta.Za vrijeme pečenja rerna se ne smije otvarati. Za kremu u malo hladnog mlijeka razmutiti žumanca i gustin, a ostalo mlijeko šećer i vanil šećer staviti da se kuva, kad prokuva sipati razmućenu smjesu sa gustinom i miješati da se zgusne. U ohlađenu kremu umiješati razmućeni margarin i sve dobro umutiti. Ohlađene krofne rasjeći na pola stavljati kremu pa slatku pavlaku umućenu u šlag i poklopiti gornjim dijelom krofne.Posuti šećerom u prahu.

Ludo testo-odlicno za sve vrste i slanog i slatkog peciva-kiflice,pice.....

1400 gr brasna
500 ml mleka
2 case jogurta ( po 180 ml )
1 prasak za pecivo
100 ml ulja
2 jaja
40 gr svezeg kvasca
1 kasika secera
2 zlice soli ( ako pravite slano )
ili 5 zlica secera ako pravite slatko

U mlako mleko dodati izmrvljen kvasac i 1 zlicu secera. Promesati i neka stoji da kvasac odradi.U vecu posudu dodati 1 kg brasna, so ili secer, prasak za pecivo, izmesati, jogurt, ostatak mleka, jaja, ulje, odradjeni kvasac. Dobro izmesajte, dodati ostatak brasna ( mozda vam nece trebati svi 1400 gr , ca 1350 gr do 1400 gr) Umesite testo Testo nauljiti sa podosta ulja ( ca 2 zlice ), staviti u vecu najlonsku vrecu i zavezati. Ostaviti u frizider preko noci. Vaditi po potrebi i peci sto god vam padne napamet ili sto god pozelite da jedete od peciva. Pogodno je za pice kiflice sve vrste hleba.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Riba iz folije -savrseno socna POSNO


fileti oslica ili bilo koje druge ribe
 -- limun -- ruzmarin i drugi zacini koje volite uz ribu
 so /maslinovo ulje
nekoliko kašika belog vina
Preliv 2-3 čena belog luka
 peršunov list
 limunov sok
maslinovo ulje, so
svak filet pokapajte limunovim sokom, natrljajte solju i pospite ruzmarinom, pa, zajedno sa tanko isečenom ploškom limuna, umotajte u foliju. Poredjajte jednu do druge u tepsiju i pecite na 200C desetak minuta. Potom malo razmotajte folije, svaki komad ribe prelijte sa po kašikom maslinovog ulja i kašikom belog vina te zapecite još desetak minuta. Napravite preliv od navedenih sastojaka i služite toplo. Posluživanje Odličan prilog je baren krompir sa blitvom i belim lukom,kao i belo vino.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE

Mafini za deset minuta -LAVA MAFINI

Veoma prost recept za pravljenje i gotov za desetak minuta. 120 gr secera,180 gr brasna i 4 jajeta umutiti. Istopiti jedan margatin zajedno sa 200 gr cokolade za kuvanje.

To sipati u prvu smesu i sjedinjiti. Sipati u kalupe, peci 7 minuta na 200 stepeni. Voditi racuna o vremenu pecenja, i ako vam deluje presno ili nedovoljno peceno, izvadite ga iz rerne, jer mafin je gotov.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Domaci hrskavi beke rolls

1) Stari hleb ja sam koristila tost hleb.
2) Ulje
3) Zacini: Vegeta, aleva paprika, beli luk (svez ili u prahu), suvi bosiljak ili persun, krem supa od sampinjona
Casom koja ima tanke stranice ili modlom (od tankog lima) vaditi krugove zeljene velicine. Ja sam koristila casu Varjacom praviti rupu na sredini.U posudu sipati ulje i dodati zacin po zelji. Ja sam za prvu turu stavljala malo aleve paprike i vegete, za drugu sam sa uljem pomesala malo krem corbe od pecuraka i za trecu izrendala beli luk u ulje i dodala vegetu i suvi bosiljak. Svaki kruzic premazati cetkicom sa obe strane.Ubaciti u zagrejanu rernu (180C).

Peci kratko. Nekih par minuta. Proveriti da li je hleb krckav i tvrd. Paziti dobro da ne zagori ,podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Tikvice iz tiganja -kao posno ili mrsno

Tikvice iseci na kolutove i zaciniti,
U tiganj sipati ulje i kad se ugreje spustiti tikvice zacinjene u njega,
Okretati ih viljuskom da ne izgore .


Prziti dok ne dobije zeljenu boju.Podelite recept sa prijateljima na fb moza nekom zatreba.Recepte za najlepsa psona jela imate OVDE

Uskrsnje korpe za jaja od testa -ulepsajte trpezu plus video recepti za farbanje jaja


Svaka domacica se trudi da uskrsnja trpeza bude sto bogatija i drugacija svake godine.

Za vas imamo par predloga kako da napravite korpicu za jaja od testa koja ce sigurno obogatiti trpezu

USKRSNJU PLETENICU I ZECA OD TESTA IMATE OVDE dekoraciju od salvete za uskrs imate OVDE KLIKER JAJA imate OVDE 



 slika broj 1
oko 3,5 – 4 šolje brašna,
1 kvasac (može i suvi i sveži),
1 kašičica soli,
1 kašičica šećera (ako radite sa svežim kvascem),
3/4 šolje mlake vode,
3 kašike ulja,
2 jaja.
Dodatni materijal:


okrugla vatrostalna posuda ili metalna činija koja može da ide u rernu (npr. modla za kuglof),
metalna kuhinjska folija,
čaša,
nož,
dve čačkalice.
Pletena korpa od testa – postupak izrade U jednu posudu stavite polovinu brašna, suvi kvasac, so i šećer. Ako koristite sveži kvasac, pripremite ga uobičajen način. 
U suve sastojke dodajte mlaku vodu i jaja. 
Sve sjedinite mikserom, nastavcima za testo.  

Dodajte malo po malo brašna dok ne dobijete testo odgovarajuće čvrstine. Kada sve dobro umesite, pospite masu uljem i ostavite na toplo mesto da se udvostruči.
Istresite testo na podlogu i razvite ga oklagijom. 
Secite trake od testa širine oko 1,5 cm i debljine 0,5 cm.
 Vatrostalnu ili metalnu činiju obložite kuhinjskom folijom. Foliju premažite sa malo ulja. 
Okrenite činiju naopako i počnite da pletete korpu.

Isecite trake od testa i pripremite činiju.
Isecite trake od testa i pripremite činiju.
Od sredine činije spustite oko 15-ak traka od testa. 
Na sredini ih prilepite jednu za drugu i pritisnite čašom da bi dno bilo ravno kada okrenete korpu.
Pletenje korpe od testa – postupak izrade.


Sada poprečno ređajte trake od testa kao kada pletete – jednom ispod, pa jednom iznad trakica od testa koje stoje uspravno. Biće vam potrebno oko 11-12 traka za ovo.
Postupak izrade pletene korpe od testa
Postupak izrade pletene korpe od testa.

Trakice koje ostanu sa strane kao višak, isecite i od njih napravite pletenicu koju ćete zalepiti oko cele činije pri dnu. Tako ćete dobiti lep rub korpe. Potrebno je da napravite i dršku. 
Nju možete napraviti tako što ćete isplesti pletenicu kao za kosu. 
Ostavite je sa strane dok se korpa ne ispeče.
 Kada odvojite pletenu korpu od činije, sačekajte da se malo prohladi i preko sredine prebacite pletenicu za dršku. Ispecite je i čačkalicama pričvrstite za korpu
. Pecite korpicu na 250 stepeni.
 Premažite testo jajetom. 
Dok se rerna zagreva, ostavite ovu kreativnu korpicu da još malo “odmori” i da testo naraste..

 Slika broj 2 testo napravite kako obicno pravite za pogacu i pratite postupak sa slike.
DIY Bread Basket
Slika broj 2 je slicna slici broj jedan samo malo jedostavnija i obicnija samim tim laksa i za napraviti
bread basket

Slika broj 3 je najraskosnija i malo komplikovanija za izradu ali pustite masti na volju i pokusajte ovakvu ili slicnu.
Pastry Salad Bowls | * Nicest Things: Pastry Salad Bowls

VIDEO RECEPTE ZA FARBANJE JAJA IMATE NIZE MOZDA VAM NEKI ZATREBA











Slika broj 4 deluje komplikovano za napraviti ali ako imate malo vise vremena pokusajte i necete se pokajati.NIZE IMATE JOS IDEJA ZA JAJA
 KLIKER JAJA imate OVDE ideje sa jajima za uskrsnji sto kao iz casopisa imate OVDE
Recepte kako najlepsa jaja za Vaskrs ofarbati,par najlepsih ideja imate OVDE.Recept za dekupaz jaja imate OVDE a za mermerna jaja imate OVDE.Novi nacin za jaja u lukovini imate OVDE.Kako izbeliti jaja imate OVDE.Novu jednostavnu metodu za jaja da se klinci zabave sa vama imate OVDE.Najzdraviju metodu u lukovini na par nacina imate OVDE -svetlucava jaja sa secerom imate OVDE 
Farbanje na pari imate OVDEFarbanje jaja sa krep papirom imate OVDE
Par ideja sa lukovinom imate OVDE









Pita sa belim mesom i sampinjonima

potrebno

jedne kore za pitu
jedno pakovanje sampinjona u marinadi
pilece belo meso tanko seceno
so
pavlaka,2 komada ili jedna veca
 malo ulja
casa kisele vode
Meso iseci na tanke snite i posoliti ga
fil se pravi od pavlake ulja soli i kisele vode sve se dobro izmesa varjacom
slagati kore i puniti ih filom ,na svaku malo porskati fila i kad ostane dve tri pred kraj ,onda poloziti piletinu i sampinjone i malo fila i staviti gore dve ili tri kore koje su ostale.
Polako zamotati rolat i peci ga u zagrejanoj rerni dok ne dobije zlatkastu bojuKLIK na pile na flasi od piva

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept