POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Zito za Bozic-da ne zaboravite posaditi-3 nacina

Rođenje Isusa Hrista je praznik koji se proslavlja sa porodicom u domu, kao i odlaskom na crkvena bogosluženja. 
Uz sve običaje, okupljanje cele porodice oko bogate trpeze je centralni događaj. Obavezno se pali kandilo i lomi se česnica. Na stolu je i Božićno žito obavezno.



Da bi izraslo do Božića treba ga na vreme posaditi. Treba da je zeleno i bujno, jer će takvi biti i usevi tokom godine, po verovanju.Pšenica se sadi 13. decembra,kod katolika na Sv.Nikolu, 19.decembra kod pravoslavaca,Negde se sadi i 17 decembra na svetu Varvaru..
Za sadnju pšenice potrebna je pšenica, otprilike jedna šaka i tanjir ili posuda u koju će se posaditi.Stavlja se zemlja u plitku posudu, a na nju se poređa pšenica, koja je stajala u vodi preko noći. Odgore se zrna prekriju sa još malo zemlje.

Svakodnevno zemlju treba kvasiti tj. prskati vodom na sobnoj temperaturi
.Pšenična zrna se mogu staviti i bez zemlje. 
Samo se rasporede po dnu posude, tako da je u potpunosti prekriju. Ostavi se do ivice bar 1 cm jer će se pšenica nicanjem raširiti. 
Zalivati umereno. Najbolje je samo prskati vodom jednom do dva puta dnevno.
Može se u sredini tanjira – posude ostaviti prostor u koji će doći sveća.
 Uzeti plitki tanjir po zelji, u sredinu staviti manju čašu (za rakiju).


Nasuti zrna pšenice oko čaše do ivice tanjiraPšenicu, koju ste posadili na jedan od ova tri načina, možete prekriti pamučnom tkaninom natopljenom vodom. 
Stavlja se preko, da bi zrna ravnomerno bubrila i da bi dobijala dovoljnu količinu vlage za to.
 Kada se pojave prve klice tkaninu treba skloniti da bi pšenica nesmetano nicala.
 Pre nego što se stavi na sto, žito se ošiša makazama da bude ravno, jer retko kad samo izraste ravnomerno. Stavi se sveća u sredinu, a žito se po sredini veže crvenom mašnom 

Dobro je pšenicu natopiti u vodu dva dana ranije da isklija. 
Zrna se zamotaju u mokru krpu i ostave dan ili dva da nabubre i puste klice.Podelite recept na fb mozda nekom treba kao podsetnik da posadi.U ovom clanku imate i par posnih video recepata ,mozda vam zatrebaju Recept za najlepsu posnu salatu za slave imate OVDE
Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.-Recept za najlepsu salatu uz sve vrste pecenja sa pecenom paprikom imate OVDE-Recept za najlepsu posnu salatu za slave imate OVDE
Recept za brzinski rucak sa punjenim paprikama sa pavlakom i krompirom imate OVDE
Najejdnostaviji recept za papriku u pavlaci imate OVDE
Recept za tortu od cevapa da odusevite goste imate OVDE
Recept z najizdasniju i najlepsu rodjendansku tortu imate OVDE
Recept za hleb iz serpe a kao da je ispod saca imate OVDE
Recept za slanu toru od oblatne za par trenutaka imate OVDE
 Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE.

Medeno srce

1 casa secera
1 casa ulja
1 casa mleka
2 case brasna
1 kesica praska za pecivo
pola kasicice cimeta
pekmez ( od kajsija)


100 g cokolade za glazuru (po potrebi kakao da se zgusne) Testo peci u rerni na 180 stepeni, oko 20 minuta. Ja sam pekla u silikonske modlice u obliku srca. Ukoliko ih nemate, pleh podmazati i pobrasniti, zatim izliti smesu. Kad se dobro ohladi vaditi testo modlom od srca i premazati pekmezom i glazurom od cokolade. Dobije se do 20 srca.

Med i cimet-za holesterol-za umor za infekcije besike i jos niz drugih tegoba

Med i cimet kao lek za sve
Ja sam ga licno koristila za holesterol i za par meseci sam uspela da ga smanjim ,videcemo za godinu dana kako ce biti i koje ce rezultate da mi da.Recept je sledeci
Pomešajte dve kašike meda i tri kašičice cimeta u prahu sa pola litra vode. Ova smesa će smanjiti količinu masnoće u krvi. Dokazano je da pacijenti koji su ovaj napitak pili bar tri puta dnevno nakon nekog vremena nisu imali problema s visokim holesterolom.Med i cimet koriste se jos i za neke druge probleme zdravstvene kao npr-


KOD PREHLADE 1-kasika meda,i 1/4 kasike mlevenog cimeta,jednom dnevno tekom tri dana,na ovaj način ćete se riješiti hroničnog kašlja,prehlade,i bolova u sinusima
ZA DUGOVJEČNOST Vjeruje se da svakodnevno uzimanje čaja,,s medom i cimetom,može produziti život,pomiješajte 4-kasike meda,s jednom kasikom mlevenog cimeta,,i 3 šoljice vode,prokuvajte,napravite u obliku čaja,popijte 1/4 soljice 3-4x dnevno,vaša koža će vam biti zahvalna,makana,svježa,a odgodit ćete i nastanak bora.
UMOR Pomiješajte 1/2 kasike meda i 1/2 kasike cimeta u prahu,u čaši vode popijte u popodnevnim satima kada najčešće osećate umor,svakodnevno uzimanje ovog mirisnog i finog napitka će povećati vašu vitalnost. za jacanje imuniteta,i povecanje gvozdja casa vode kasicica meda pola kasicice cimeta U vodu umesati med i cimet, i popiti ujutro
Infekcije bešike Pomešajte dve kašike cimeta u prahu i kašiku meda u čašu mlake vode i popijte. To uništava bakterije u bešici.Podelite recept na svom fb jer dosta ljudi jos ne zna za lekovitost meda i cimeta ,mozda nekom pomogne.Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE

Rizi bizi -posan prilog


Rizi-bizi potrebni sastojci:

– 1/2 kg mešanog zamrznutog povrća -grašak, kukuruz, boranija, šargarepa, paprika ili pakovanje povrca za rusku salatu
 sampinjoni
1 manja glavica crnog luka
200 gr pirinca
so ili zacin C
ulje

Sitno se nasecka luk i u serpi proprzi na jakoj vatri .Dodaju se sampinjoni i povrce smanji na umerenu vatru i proprzi se . Zatim se doda ociscen i opran pirinac i przi jos 2-3 minuta uz mesanje.Nalije se mlaka voda da pirinac ogrezne, debljine jednog prsta da bude iznad pirinca, otprilike. Stavi se so ili zacin C i promesa.Serpa se poklopi, pa se to krcka na tihoj vatri dok pirinac ne upije svu vodu, nekih 15- ak minuta.Kad je gotovo, skloni se sa ringle i ostavi poklopljeno jos 15- ak minuta.Sluziti uz neko meso ili po zelji.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE

Kinderko

sastojci za koru:
10 kašika šećera
1 kašika limunovog soka ili sirćeta
200 gr seckanih lešnika
7 belanaca
sastojci za fil
1 litar mleka
7 žumanaca
100 gr šećera
3 kesice pudinga od vanile
250 gr maslaca
1 kesica šlaga
100 gr čokolade za kuvanje
200 gr mlevenog plazma keksa
i još
400 gr euro krema
100 gr plazma keksa
500 ml slatke pavlake

Kora: Umutite belanca u čvrst šam, dodajte šećer, te limunov sok ili sirće, pa mutite još malo. U umućen šam dodajte seckane lešnike; nežno umešajte špatulom.. Pripremljenu masu sipajte u pleh, na peki papir i sušite u rerni zagrejanoj na 150 stepeni oko 1 do 1,5 sat (u zavisnosti od jačine rerne). Još toplu koru premazite eurokremom i ostavite da se ohladi, pa je presecite na dva dela da dobijete dve kore. Fil: U litar mleka skuvajte 7 žumanaca umućenih sa šećerom i pudingom od vanile. Ohladite, pa dodajte razmekšali maslac, koji ste penasto umutili sa kesicom šlaga (prethodno umućenog po uputstvu sa kesice). Fil podelite na dva dela. U prvi deo dodajte 100 gr rastopljene čokolade, a u drugi deo 200 gr mlevenog plazma keksa. Stavite prvu koru premazanu eurokremom na tacnu, preko nje staviti fil sa plazma keksom. Preko poredjati 100 gr plazma keksa, da bude kao kora. Preko plazma keksa staviti ćokoladni fil, pa koru premazanu eurokremom (okrenuti deo sa eurokremom ka filu). Umutiti slatku pavlaku i filovati tortu.Ukrasiti po zelji,Podelite recept sa prijateljima mozda nekom zatreba.

Bomba za imunitet-recept koji pomaze

Ovaj eliksir vrlo je efikasan, a sastojci su– limun, đumbir i med, čije su magične osobine svima poznate .Ovo je imunitet bomba pogotovo u zimskom periodu kad je organizam podlozan prehladama.



Sastojci: 2 limuna najbolje bi bilo domaca prirodni med po želji oko – 200 ml 1 srednji korijen đumbira staklena tegla Limun operite, đumbir ogulite. Nasjeckajte na sitne kriške mozete cak i samleti u blenderu .Dodajte med,poklopite poklopcem. Čuvajte u hladnjaku.Možete uzimati po 1 kasiku dnevno. Možete staviti u čaj i druge tople napitke. Vrlo je ukusno, a što je najvažnije – zdravo!Podelite recept sa svojim prijateljima na fb sezona je virusa mozda nekom zatreba.Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE

Da ne bacate koru banane iskoristite je za cvece

Kora banane bogata je kalcijumom i magnezijumom što cveće voli. 
Ostavite koru banane pored korena.
A mozete je iskoristiti i da listove cveća obrišite od prašine i prljavštine unutrašnjom stranom kore


Obogatite vodu za zalivanje biljaka. 
Ubacite koru banane u veću posudu s vodom i pustite da odstoji. 
Kada budete zalivali kućne biljke, napravite mešavinu odstojale i sveže vode, u odnosu 1:5.







Orasi i med- prirodni lek za anemiju i za impotenciju

Za anemiju
Pripremite smesu od 500g. meda,i 500g. mlevenih oraha,i sok od jednog većeg limuna,sve dobro izmiješajte drvenom kasikom,uzimajte 3x dnevno po 1-kasiku,med s orahom,oporavlja iscrpljeni anemični organizam.

I naravno za impotenciju-još od davnina je oproban recept,mleveni orah,pomešan s medom u istoj proporciji 200g. mlevenih oraha,i 200ml. meda,uzima se 2-kasike 2-3x na dan,30 minuta,prije jela.da bi se postigli željeni efekti,kura treba da traje od 20-do 30 dana.

Ako vam kupus nije kiseo za sarmu za slavu- mali trik

.
video za kupus bez pretakanja sa kukuruzom imate ovde



Ako vam kupus niije dovoljno kiseo ,a treba sarmu za slavu  zaviti ,evo kako  olaksati problem.   Staviti vodu da provri ,u nju staviti limuntusa ,i preiti kupus tom vodom i pokriti.
 Voditi racuna da glavica kupusa bude cela u toj vodi . Na jednu glavicu kupusa ide jedan limuntus.Podelite recept na svoj fb,idu slave mozda zatreba nekoj domacici.Recept za slavsku sarmu i postupak imate OVDE

KUPUS sa piletinom

2 kg kupusa
1 velika glavica crnog luka
1 veci celer
2 vece sargarepe
3 cena belog luka
1 veca veza i koren persuna
2 suve crvene paprike
1 manje pile
3 kom. lovorovog lista
po ukusu soli,bibera u zrnu,mljevenog
2 veca paradajza
2 kom. krompira

Pile iseci na komade, oprati i posusiti.. Na ulju dinstati crni luk sitno narezan ,do zlatno zute boje. Dodati potom na kocke rezane sargarepu, celer, beli luk, koren persuna i prziti dok povrce ne omeksa. Ubaciti komade piletine i proprziti sa svake strane da dobije lepu koricu. Dodati isecen kupus i krompir narezan na kocke i pirjati 30-tak minuta. Podlivati bujonom ili toplom vodom. Staviti paprike i od kore ociscen i nasecen paradajz (moze i onaj iz konzerve ako nema svezeg) . Pred kraj staviti lovor, biber u zrnu , i doterati ukus suvim zacinom i solju. Zbog boje, dodati alevu papriku,ja sam dodala vrlo malo i ne primeti se i na kraju lisce persuna.Kuvati po ukusi,zavisi da li volite da se raskuva ili ne.

Vocna Seherzada

4 pudinga ukus slatka pavlaka ili vanila
dva pakovanja turskog keksa
500gr šlaga
i jedan margarin za kolace i jagoda po zelji ja nisam puno stavljala
Skuvati puding ko sto pise na kesici i ostaviti da se ohladi, u medjuvremenu umutiti šlag i posebno margarin.u ohladjeni puding staviti margarin i sjedinjiti

Na tacnu redjati red keksa ,pa red pudinga i slaga i onda na njih jagode iseckane .ali ne na svaki red da ne bude previse..i tako dok se ne utrosi materijal.Keks niposto ne umakati . Od ostatka šlaga ukrasiti tortu.Podelite ovaj jednostavan recept sa prijateljima na fb.

Lek za iskašljavanje,a pogotovo dobar za astmatičare -od borovih iglica-dobar i za bronhitis



Lek za iskašljavanje,a pogotovo dobar za astmatičare ,dobar i za bronhitis
Sastojci
40 dag mladica borovih iglica
1 kg kristalnog šećera

berite mladice borovih iglica,Uberite samo mlade izdanke (svjetlozelene boje) te ih malo isperite pod mlazom vode i posušite u kuhinjskoj krpi.U teglu prvo stavite borove mladice, te ih zasipajte šećerom; ja sam stavila 1 kg kristalnog šećera. Poklopite teglu poklopcem zbog dosadnih insekata.da bi dobili sirup treba proći otprilike 3 do 4 mjeseca ovisno o tome gdje ćete ih držati. Postupak je brži ako ih držite svaki dan na suncu. Pustite da priroda odradi svoje.sirup ocijediti kroz gustu gazu i kada zagusti upotrebljavati 2-3 kasicice na dan,


Medenjaci domaci

3 čaše (od 2dl) kristal šećera
1.5 čaša (od 2dl) vode
2 kašike masti
1 jaje
2 žumanca
po potrebi brašna (meko pšenično)
1 kesica cimeta
1 kesica sode bikarbone
Za premazivanje
2 belanca
100 gr šećera u prahu

U dublju šerpu staviti 1.5 čašu kristal šećera i pržiti kao za grilijaš. Smanjiti temperaturu i nastaviti sa kuvanjem i postepeno dodavati 1.5 čašu vode, a zatim još 1.5 čašu kristal šećera i na kraju 2 kašike masti. Kad provri i stvori se jedinstvena masa, skloniti i prohladiti.U šećernu smešu dodati 2 žumanca i 1 celo jaje, umešati i zatim staviti brašna po potrebi (da testo bude dovoljno tvrdo da se može oblikovati u kuglice – ne pretvrdo), uz brašno dodati i sodu bikarbonu i cimet,Od testa praviti oblike po zelji ili koristiti kalupe i ređati u podmazan pleh. Peći na 200°C oko 10 min, tj dok medenjaci blago porumene.Kad su medenjaci pečeni i ohlađeni, umutiti 2 belanca sa 100gr šećera u prahu (u neumućena belanca staviti šećer i mutiti zajedno) Preporučujem premazivanje četkicom svakog medenjaka ponaosob.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Rodjendanske torte -kinder-jafa-seherezada

Ako vam se uskoro blizi rodjendan a nemate ideju sta da pravite evo tri ideje mozda pomognu.

Prva torta kinder torta recept za nju kliknite OVDE
druga torta Seherzada recept za nju kliknite OVDE
treca torta jafa torta recept za nju klik OVDE
Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.


Mramorni kolacic

1 čaša šećera
1,5 čaša brašna
2 kom vanilin šećera
1 kom praška za pecivo
2 kom jaja
1 velika kasika kakaoa
1 kom jogurt
1/2 čaše ulja

jaja, šećer i vaniliju dobro izmiksati, dodati ulje, jogurt i brašno s praškom za pecivo, podijeliti na dva dijela u jedan dodati kakao, sipati malo zutog malo crnog dela sarati ili sipati jedan za drugim delom u pleh po zelji,moj je bio uski od srnecih ledja a vi mozete u obicnu tepsiju. peći na 180 C, hladno posuti šećerom u prahu

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept