500gr mekanog brasna
1lt hladne jako gazirane vode(kisela voda)
prstohvat soli,2 prstohvata praska za pecivo
po zelji secera ili vanilin secera
,ulje za przenje,i dzem.
Umutiti testo od navedenih sastojaka sa stapnim mikserom,
Zagrejati tiganj na jakoj vatri,pomastiti uljem pa prziti prvu stranu.pre nego sto okrenete na drugu,pored ivice kanite malo ulja
Odmah zatim okrenite palacinku i isprzite i drugu stranu
.Gotovu palacinku premazite dzemom.Podelite recept sa prijateljima vreme je posta mozda nekom zatrebaReecept za najlepsu posnu salatu za slave imate OVDE-Recept za najlepse POSNE kolace sa bananom za par minuta imate OVDE
kora(sastojci za jednu koru):
50gr. mlevenog posnog plazma keksa
50gr. mlevenih lesnika
100gr. brasna
7 kasika secera
2dcl. kisele vode
0,5dcl. ulja
1/2 kesice praska za pecivo
50gr. krupnije seckanih lesnika
fil I;
1,5l.sojinog mleka
300gr. secera
4 vanil secera
220gr. pudinga od vanile
1 kasika gustina
250gr. posnog margarina
100gr. posne bele cokolade
100gr. posnog mleka u prahu
100gr. posne crne cokolade
100gr. sojinog slaga
1dcl. kisele vode
U ciniju pomesati sve sastojke za koru,osim krupnije mlevenih lesnika,pa sjediniti sa kasikom.Pleh(35x25)obloziti papirom za pecenje,pa po njemu rasporediti krupnije mlevene lesnike.a sam ova put pravila bez lesnika ali tako ide u original receptu.Preko njih polako sipati smesu za koru,formirati koru i peci je u zagrejanoj rerni na 200C 15min.Na isti nacin napraviti jos jednu koru.Svaku koru premazati sa po 150gr.posnog krema.Za fil I staviti 1,3dcl.mleka da provri sa secerom i vanil secerom,a sa ostatkom mleka razmutiti prah za puding i gustin.U vrijuce mleko skuvati puding.Kada se prohladi(da bude mlak)dodati prethodno izmucen margarin.Posebno umutiti i 100gr.sojinog slaga sa kiselom vodom,pa i njega dodati u fil,pa polako sjediniti,a zatim fil podeliti i u jedan deo dodati 100gr.otopljene posne bele cokolade i 100gr.sojinog mleka u prahu,pa sve sjediniti mikserom.U drugi deo fila dodati 100gr.otopljene posne crne cokolade,pa sjediniti sa mikserom.Slagati kora zuti fil kora crni fil ukrasiti po zeli.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE
Kore 6 jaja 5 kasika secera 3 kasike brasna 2 kasike kakao 1kasika ulja ispeci ovakve dve kore u ovom slucaju 4 a mozete uzeti i kupovne nisu skupe
fil. 5 jaja 250 g secera u prahu 1 margarin i 250 grama cokolade Milke.
Umutiti zumanca i 200 grama secera u prahu dodati otoplnjenu cokoladu i izmiksati zatim dodati margarin i sve uzmiksati posebno umutiti belenca i 50 grama secera u prahu i to polako dodati u cokoladni fil kasiku po kasiku i redjati kora cokoladni fil gore moze glazura moze samo slag .Tortu ostaviti da odstoji da bi se stegao fil,Ukrasiti po zelji.Torta je odlicna za decije rpdjendane ,podelite recept na fb mozda nekoj mami zatreba ideja.
Tijesto
10 kora za baklavu
Fila
5 jaja
1 čaša čvrstog jogurta (za sve slijedeće sastojke mjera je čaša od jogurta)
2 čaše šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 čaša ulja
250 g mljevenog maka
1 vrećica praška za pecivo
- za kore: 1,5 dl mlijeka + 3 kasike ulja (za premazivanje)
Šećerni sirup
2 čaše šećera
4 čaše vode
2 vrećice vanili šećera
sok od 2 limuna
3 velike kasike ruma
Za fil dobro izmiksati cijela jaja sa jogurtom, šećerom i vanili šećerom, a zatim umiješati ulje. Na kraju dodati mljeveni mak, i prašak za pecivo.
pomiješajte 1, 5 dl mlijeka sa 3 velike kasike ulja i tom mješavinom premažite svaku koru prilikom slaganja.
Pleh lagano nauljiti i složiti 2 kore. Prilikom slaganja svaku koru treba premazati mješavinom mlijeka i ulja. Zatim staviti fil . Ponovo preklopiti s 2 kore, premazati filom i tako dok ne složite na vrh posljednje dvije kore., a zatim baklavu narežite na veće kvadrate, kocke ili trouglove po zelji,polako to radite jer je smesa mekana.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C sve dok odozgo ne dobije rumenu koricu. Pečenu baklavu ostavite u ugašenoj pećnici dok ne skuhate sirup.
Za sirup skuhati vodu sa šećerom, te na kraju dodati rum i sok limuna.
Baklavu izvadite iz pećnice, po potrebi razrežite po prijašnjim rezovima i vruću prelijte vrućim sirupom.
Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je prekrijte prozirnom folijom i spremite u hladnjak da se dobro rashladi.Po zelji staviti od gore limun.
Ako se najave gosti evo kolaca na brzinu,dok oni stignu i on je gotov.
3 jaja
13 vel.kas. secera
13 vel.kas. ulja
14 vel.kas. vrelog mlijeka
13 vel.kas. brasna
3 vel.kas. kakao
1 prasak za pecivo
1 vanil secer
kakao i secer u prahu za posipanje kolaca
U posudi miksajte prvo jaja.dodajte secer,uz stalno miksanje.pa redom i ostale sastojke.pola smjese izlijte u drugu posudu pa dodajte 3 kasike kakao.namastite uljem vatrostalnu okruglu posudu (26cm kod mene).sarajte kolac po zelji,mozete ovako kao ja izgledom zebre ili ulijte prvo zuti dio,pa prosarajte crnim djelom.Kolac pecite u mikrotalasnoj tocno 8 minuta,nikako duze(da nebi doslo do stvrdnjavanja kolaca,i onda zavrsio u smecu).kada izvadite kolac pospite prvo obilato kakaom pa secerom u prahu.ostavite ga da odstoji par minutica,rezite i odmah sluzite!
(da napomenem,da svake 2 min.provjeravate kolac,jer svako ima razlicitu mikrotalasnu.kod mene je od 700w i stoji na najacem.uglavnom,nepecite kolac duze od 8 min!)
500 gr. brasna
1 kasicica soli
300ml. hladne vode
100ml. ulja
Za premazivanje:
250gr. margarina
1 zumanac
malo susama
Od navedenih sastojaka umesiti testo srednje tvrdoce. Testo rastanjiti u koru i narendati 250gr. zamrznutog margarina. Preklopiti kao za lisnato testo, staviti ga u platnenu vrecicu i odloziti u frizider 20 min. Rastanjiti koru premazati uljem i opet preklopiti na isti nacin. Odloziti na jos 20 minuta u frizider. Ovo ponoviti jos jednom. Rastanjiti koru debljine oko 1cm i ostrim nozem seci kockice. Premazati zumancetom i posuti susamom. Peci u zagrejanoj rerni. Pleh za pecenje ne treba podmazivati, pleh treba biti hladan i testo hladno. Najbolje je da se pre pecenja stavi malo u frizider i omah stavi u vrelu rernu.
6 jaja,6 kasika secera,2 kasike prezle,5 kasika oraha,2 kasike brasna,pola praska za pecivo,ispeci po dve kore od navedenih sastojaka i koru preliti glazurom od cokolade
FIL:U 1 lit. Mleka skuvati 3 pudinga od vanile,10 kasika secera.kad se ohladi,dodati 1/2 margarina i 1 umucen slag.Na koru rasporediti fil koji smo podelili na pola na njega poslagati jafa keks zatim jos jedan red fila sto nam je preostao,i drugu koru na sve to staviti.Na gotovu tortu staviti slag i ukrasiti po zelji.
Umutiti 250 gr šećera, 100 gr masti i dva cela jajeta. Kada se sastojci dobro izmešaju, varjačom dodati dve kašike kakaa, 200 gr brašna, 2dcl mleka.Dobro izmešati, dodati prašak za pecivo, nastaviti mešati polako. Pripremljenu smesu sipati u nauljen i brašnom posut, kalup.
Kada je pečeno premazati pekmezom od kajsija i odgore glazuru od čokolade.Sluziti hladno.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Sirup za kasalj
2 dl vode
2 dl šećera
7 listova lovora
7 prstohvata žalfije
Priprema
Vodu, šećer, lovorov list i žalfiju pristaviti da pokuva i kuvati 3 minuta.Zatim poklopiti i ostaviti da odstoji 20 minuta.Ocediti i sipati u staklenu flašicu.Čuvati na suvom i hladnom.Ja ga drzim u ovom malom fraklicu od rakije.Deci davati 3xpo 5 ml(to je ona plastična kašičica što se dobije uz sirup),a odrasli piju 3xpo 2 kašičice.Podelite na svom fb mozda zatreba nekoj mami.
Sastojci:
500 gr. plazme posne
1/2 l vode za kuvanje pdinga
2 pudinga od vanile (moze bilo koji)
7 kasika secera
1 margarin
sok za umakanje keksa fanta moze i neki drugi
1 kasika meda
slag posni
Skuvati 2 pudinga sa vodom i 7 kasika secera.Kad se prohladi umutiti u puding 1 margarin i to je fil za tortu.Keks se umace u med i soki mada ne mora u med moze samo u fantu ili neki drugi sok slaze se na tacnu 4x4 pa se premaze filom,sledeci red ide 3x4 pa fil,zatim 2x4,pa fil i na kraju se po duzini poredjaju 4 keksa i premaze se filom.Odozgo se ukrasi slagom.Jako jednostavno i ukusno.Podelite recept na fb mozda nekom zatreba vreme je posta.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE
1kg brasna
1 kvasac
1 kesica peciva
1 kasicica soli
2 kasicice secera
100ml ulja
1 jaje
250ml mleko
200ml jogurta
200ml mineralne vode
+ marmalada ili u ovom slucaju nutela ili eurokrem
Premaz:
1 jaje
2 kasike ulja
prstohvat soli
Kvasac razmutite u 150ml mleka,kasicicu secera i ostaviti da nadolazi.Kada lepo naraste sipati u brasno,dodati jaje,secer,sol,ulje ostatak mleka.Sipati prasak za pecivo i nalijte mineralnu vodu i jogurt.Zamesite glatko testo.Testo ostavite na toplom da nadolazi,da se udvostruci.
Nadoslo testo podeliti na 4 dela,a svaki taj deo na 5.Umesite male loptice.Od svake loptice razvijajte praougaone forme.Na kraju staviti kasicicu nutele a moze i marmelade ,i urolati.
Naredjajte ih u pleh oblozen papirom i ostaviti da opet nadolaze jos nekih 15 minuta.Kifle premazujete sa umucenim jajetom sa ulje sa dodatkom soli.Pecite ih u predhodno zagrejanoj pecnici(250stepeni),dok lepo ne porumene.
Sastojci
0.5l ulja
2 kom margarina
2dcl vode
2 kom vanil secera
200 gr mljevenih oraha moze i kokos
20 kasika secera
1 pecivo
po potrebi brasno
Pjenasto umutiti margarin, secer i vanil secer. Zatim dodati sve ostale sastojke i rukama zamijesiti tijesto. Puniti kalupe tijestom i peci na 200 stepeni dok ne porumene. Pecene valjati u prah secer, pomijesan sa vanil secerom.Podelite recept na fb sa prijateljima vreme je posta mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE
Ovaj caj se jednostavno pravi i veoma je delotvoiran za smirenje i potpuno uklanjanje kaslja.
U serpu karamelizujemo oko 200 gr secera ,dodamo 2 dcl vode i mesamo dok ne prokljuca i karamel se ne otopi. Kada je gotov caj ,sipat i u solju i piti.
Umesto vode mozete koristiti i mleko , zavisi od toga ko sta voli i kako mu je lakse da popije ,jer je bas slatko,Podelite recept sa prijateljima mozda nekom zatreba.
Rođenje Isusa Hrista je praznik koji se proslavlja sa porodicom u domu, kao i odlaskom na crkvena bogosluženja.
Uz sve običaje, okupljanje cele porodice oko bogate trpeze je centralni događaj. Obavezno se pali kandilo i lomi se česnica. Na stolu je i Božićno žito obavezno.
Da bi izraslo do Božića treba ga na vreme posaditi. Treba da je zeleno i bujno, jer će takvi biti i usevi tokom godine, po verovanju.Pšenica se sadi 13. decembra,kod katolika na Sv.Nikolu, 19.decembra kod pravoslavaca,Negde se sadi i 17 decembra na svetu Varvaru..
Za sadnju pšenice potrebna je pšenica, otprilike jedna šaka i tanjir ili posuda u koju će se posaditi.Stavlja se zemlja u plitku posudu, a na nju se poređa pšenica, koja je stajala u vodi preko noći. Odgore se zrna prekriju sa još malo zemlje. Svakodnevno zemlju treba kvasiti tj. prskati vodom na sobnoj temperaturi
.Pšenična zrna se mogu staviti i bez zemlje.
Samo se rasporede po dnu posude, tako da je u potpunosti prekriju. Ostavi se do ivice bar 1 cm jer će se pšenica nicanjem raširiti.
Zalivati umereno. Najbolje je samo prskati vodom jednom do dva puta dnevno.
Može se u sredini tanjira – posude ostaviti prostor u koji će doći sveća.
Uzeti plitki tanjir po zelji, u sredinu staviti manju čašu (za rakiju).
Nasuti zrna pšenice oko čaše do ivice tanjiraPšenicu, koju ste posadili na jedan od ova tri načina, možete prekriti pamučnom tkaninom natopljenom vodom.
Stavlja se preko, da bi zrna ravnomerno bubrila i da bi dobijala dovoljnu količinu vlage za to.
Kada se pojave prve klice tkaninu treba skloniti da bi pšenica nesmetano nicala.
Pre nego što se stavi na sto, žito se ošiša makazama da bude ravno, jer retko kad samo izraste ravnomerno. Stavi se sveća u sredinu, a žito se po sredini veže crvenom mašnom
Dobro je pšenicu natopiti u vodu dva dana ranije da isklija.
Zrna se zamotaju u mokru krpu i ostave dan ili dva da nabubre i puste klice.Podelite recept na fb mozda nekom treba kao podsetnik da posadi.U ovom clanku imate i par posnih video recepata ,mozda vam zatrebaju Recept za najlepsu posnu salatu za slave imate OVDE
Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.-Recept za najlepsu salatu uz sve vrste pecenja sa pecenom paprikom imate OVDE-Recept za najlepsu posnu salatu za slave imate OVDE
Recept za brzinski rucak sa punjenim paprikama sa pavlakom i krompirom imate OVDE
Najejdnostaviji recept za papriku u pavlaci imate OVDE
Recept za tortu od cevapa da odusevite goste imate OVDE
Recept z najizdasniju i najlepsu rodjendansku tortu imate OVDE
Recept za hleb iz serpe a kao da je ispod saca imate OVDE
Recept za slanu toru od oblatne za par trenutaka imate OVDE
Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE.
100 g cokolade za glazuru (po potrebi kakao da se zgusne)
Testo peci u rerni na 180 stepeni, oko 20 minuta. Ja sam pekla u silikonske modlice u obliku srca. Ukoliko ih nemate, pleh podmazati i pobrasniti, zatim izliti smesu. Kad se dobro ohladi vaditi testo modlom od srca i premazati pekmezom i glazurom od cokolade. Dobije se do 20 srca.