POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Hrizanteme-lepotice-uzgoj i nega

Raste kao žbun i dostiže visinu od 40 do 100 cm, zavisno od sorte, a pažnju privlači (ne)običnim cvetovima. Po kineskom predanju osobu koja pije vodu sa izvora, ili potoka oko kojih rastu hrizanteme čeka dobro zdravlje
Hrizantema raste kao žbun i dostiže visinu od 40 do 100 cm, zavisno od sorte, a pažnju privlače svojim (ne)običnim cvetovima. Ima ih sa jednostavnim laticama i jednobojnih, do onih koji podsećaju na paukovu mrežu, ili šatiranih. Cvetovi su veličine od 5 do 20cm, bele, žute, ružičaste, crvene, svetloljubičaste boje, a mogu da budu i dvobojne. Cevtaju od poznog leta do kraja jeseni ukrašavajući okućnice ili vrtove. Efektno izledaju bilo da su zasađene pojedinačno, ili u grupi.

Lepo izgleda zasađena u kombinaciji sa drugim biljkama, na primer, zimzelenim, ili u kasnu jesen pored ogolelih listopadnih biljaka njeni cvetovi još više dolaze do izražaja. Prednosti ovog cveta su velika otpornost i izdržljivost, a mali zahtevi. Odgovaraju joj svetla ili polusenovita mesta i rastresito humusno zemljište. Što je mesto osunčanije, hrizantema će biti bogatija cvetovima, a što je zaštićenija od vetra, duži će biti period cvetanja.Hrizanteme koje se sade u bašti moraju biti otporne na hladnoću. Zahtevaju dosta prostora, pa ih treba saditi na rastojanju od oko 40cm. Tokom cvetanja treba im obezbediti dosta vode. Do pred samo cvetanje preporučljiva je i prihrana tečnim đubrivom svakih 7 do 14 dana. Sezonu cvetanja hrizanteme možete produžiti redovnim otkidanjem cvetnih glavica koje su se osušile i prihranjivanjem tečnim đubrivom u periodu intenzivnog cvetanja. Uklanjanje uvelih cvetova bez otkidanja grančica dovodi do podsticanja formiranja bočnih cvetova. Posle cvetanja, potrebno je skratiti stabljike na oko 20cm, a krajem sezone biljka se seče drastično, gotovo do zemlje, i polako isušuje dodavanjem sve manje količine vode.


Hrizanteme u bašti tokom zime treba pokriti sa 10 do 15cm debelim slojem malča, borovih iglica i slame. Na proleće, kada prvi zeleni izdanci izrastu oko 10 do 15 cm, potrebno je malo skratiti vrhove kako bi biljka oblikovala u lep žbun. Svake dve do tri nedelje do sredine leta, treba otkinuti vrh novog izbojka. Kraljevsko hortikulturno društvo dalo je spisak deset novih sorti koje su otporne na hladnoću i pogodne za sadnju u vrtu.Saksijske hrizanteme su visine oko 30cm i cvetaju u toku poznog leta i jeseni. Kupuju se kada imaju nekoliko otvorenih cvetova i obilje pupoljaka i veoma su tražene za ukrašavanje zimskih bašti, balkona i terasa. Odgovara im prohladno, svetlo mesto, zaštićeno od jakog podnevnog sunca. Najbolje uspevaju na istočnoj i severnoj strani. Zemlju treba održavati vlažnom, a od proleća do završetka cvetanja saksijske hrizanteme prihranjujte tečnim đubrivom za cvetanje. Krajem sezone sa matične biljke odsecaju se svi suvišni delovi (preporučuje se skraćivanje stabljike za 1/3 visine) i lagano smanjite zalivanje. Krajem decembra presadite ih u novu, svežu zemlju. Za prezimljavanje hrizantemi treba obezbediti svetlo, hladno mesto, temperature od 6 do 8 oC uz povremeno zalivanje. Na proleće biljku treba presaditi u baštu i orezati za još 1/3 visine. Ukoliko se ne dodaju hormoni za usporavanje rasta hrizantema će izgubiti patuljasti izgled i vratiće se svom prirodnom rastu. Po feng šuiju, hrizantema je simbol sreće i bezbrižnog života, veruje se da u dom donosi radost i veselje.Na slici se pored nalazi cuvarkuca o njoj i lekovitosti mozete procitatiOVDE...Podelite tekst na svoj fb ako imate prijateljicu koja voli ovo cvece,mozda joj zatreba.


Torta sa malinama

biskvit
četiri belanca
150gšećera
jedna kesica vanili šećera
četiri žumanjka
100gbrašna
50g gustina
jedna mala kašikica praška za pecivo
Nadev
maline ili neko drugo sezonsko voce
500 ml slatke pavlake
jedna kesica vanilin šećera
Maline pospite vanilin šećerom.

Način pripreme Iz belanjaka istucite čvrsti snijeg (on mora biti tako čvrst da zarez noža ostane vidljiv), dodajte uz stalno miješanje kašiku po kašiku šećer, vanilin šećer i žumanjke. Tome dodajte brašno s gustinom i praškom za pecivo i lagano sve izmješajte. Testo stavite u oblik za tortu koji ste namazali mašću i posuli brašnom. Pecite u rerni na temperaturi oko 180C 25 minuta.Ispecite 2 ovakve kore. Nadjev Na donju koru premazati pavlaku po njoj posuti maline,onda opet kora fil maline i tako dok ne utrositte sav materijal. Čitavu tortu premažite slatkom pavlakom i po zelji,Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Posne ruske kape -subarice

sastojci za jednu koru:
200gr. brasna
10 kasika secera
1 prasak za pecivo
2dcl. kisele vode
0,5dcl. ulja
2 pune kasike kakaa
fil:
500ml. sojinog mleka
200gr. secera
2 vanil secera
3 kasike gustina
3 kasike brasna
250gr. posnog margarina
glazura:
100gr. posne cokolade
3 kasike ulja
kokos za valjanje

U ciniju sipati sastojke za koru i sjediniti ih zicom za mucenje.Pleh(38x26) obloziti papirom,sipati smesu i staviti koru da se pece u prethodno zagrejanu rernu na 200C -15min.Na isti nacin napraviti jos jednu koru.Kada se kore ohlade,modlom za krofne(ili casom) izvaditi 48krugova.Za fil staviti 4dcl.mleka da provri sa secerom i vanil secerom.Sa ostatkom mleka(1dcl) izmutiti brasno i gustin,pa ih skuvati u vrijuce mleko.Kad se fil ohladi sjediniti ga sa umucenim margarinom,pa filovati kape.Na jedak krug staviti punu kasicicu fila,preklopiti sa drugim krugom,pa bocne strane premazati sa filom i uvaljati u kokos.Za glazuru otopiti cokoladu sa uljem pa na svaku kapu sipati po kasicicu.Ohladiti ih do sluzenja.Podelite recept na svoj fb vreme je posta mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE

Bingo torta -pun pogodak

Biskvit:
6 kasika šećera
4 kasike brašna
3 kasike ulja
7 kasika mljevenih oraha
1 kasika kakaa
6 kom jaja
1 kom prašak za pecivo
Krema:
400gr šećera
1 kasika gustina
4 kom pudinga od vanilije
250gr margarina
150gr mljevenog keksa
150gr otopljene čokolade
1/2l slatke pavlake
fanta naranča
jaffa keks
piškote
1,5l mlijeka
Biskvit:
1. Izmiksati sve sastojke i peći u četvrtastoj tepsiji veličine 24×40cm.

Krema: . U provrelo mlijeko zakuhati šećer, gustin, puding. . Kada se krema ohladi dodati izrađen margarin. . Kremu podijeliti na 3 dijela. 1 dio dodati mljeveni keks, 2 dio dodati otopljenu čokoladu, 3 dio ostaje žut. Slaganje: Biskvit malo poprskati fantom, premazati kremom sa keksom, preko nje složiti jaffa kekse malo potopljene u mlijeko(čokoladni dio okrenut prema dolje. Preko jaffe premazati fil sa čokoladom, na nju slagati piškote malo potopljene u fantu. Preko piškota premazati žutu kremu. Tortu premazati šlagom.Recept nam je posalala Maja Milicevic i hvala joj na tome,pisite nam i vi ako imate neki recept i zelite da ga objavimo.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za 6 najlepsih kremastih torti prigodnih za rodjendane i proslave imate OVDE

Medena pita


50 g meda
150 g šećera
30 g maslaca ili margarina
8 kasika mleka mleka
500 g brašna
2 jaja
1 kasicica soda-bikarbone ili kupite gotove kore nisu skupe a fino su mekane
fil
800 ml mlijeka
4 kasike  griza
1 kasika gustina
100 g šećera u prahu
250 g maslaca ili margarina


Na laganoj vatri otopite med, šećer i maslac. Smjesu pomiješajte s brašnom kojem ste dodali sodu b. i jaja. Izradite glatko tijesto. Tijesto podijelite na 3 dela i svaki deo razvaljajte te ispecite na obrnutoj strani lima na 150 stupnjeva oko 10 minuta. Za fil stavite mlijeko da ukuva. Ukuvajte griz i gustin u mlijeko. Pustite da se ohladi. U hladno umiksajte šećer u prahu i margarin. Pripremljenom kremom punite kore. Kolač mora malo odstajati kako bi kore upile kremu i kolač postao mekan,prelijte pitu čokoladnom glazurom..Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Fantazija


9 belanaca
9 kasika secera
9 zumanaca
150 g. mlevenog plazma keksa
400 g. cokolade za kuvanje
375 g. maslaca ili margarina
375 g. secera u prahu
4 slaga (ili jedna slatka pavlaka)

Priprema

Umutiti belanca sa 9 kasika secera u cvrst sneg. Dodati i zumaca pa izmesati. Cokoladu otopiti pa polako, uz stalno mesanje mikserom, dodati u umucena jaja, na kraju dodati i keks.

Maslac penasto umutiti sa secerom u prahu pa sjediniti sa prethodnim kremom.


Smesu podeliti na dva dela. Jedan deo ce biti fil(staviti na hladjenje) a od drugog ispecite 2 tanke kore, na 200 stepeni oko desetak minuta.
Za jednu koru imacete 6 prepunih kasika smese

Umutiti slag tj slatku pavlaku i filovati – kora – fil – slag – kora – fil – slag.

Domaći lek protiv holesterola -beli luk i limun

Ako imate povisen holesterol probajte ovaj recept nasih baka




3 limuna sa korom
30 cenova belog luka
litar vode

Limun dobro operite u vreloj vodi a beli luk očistite od ljuske. Sve zajedno sameljite u blenderu.Limun meljite sa korom.Kad litar vode provri istersite u nju samljevenu smesu od limuna i luka.
Kuvajte na vatri dok ne baci prvi kljuc,skinite sa vatre i pustite da prenoci,Procedite i supajte u flasu koju treba drzati u frizideru.svaki dan piti malu casicu od rakije leka pre jela.Kad sve potrosite napravite pauzu od 3 nedelje pa ponovo,Odmah da napomenemo ukus nije bas prijatan ali nije ni jako strasan za popiti, 


pokusajte nista ne gubite.Podelite recept na svoj fb mozda nekom pomogne.Recept za zdravi  sirup od koprive za ciscenje krvi imate OVDE.
Recept za orahovacu koja je lek za stitnu zlezdu imate OVDE-Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE


Bozicni medenjaci


Bozicni medenjaci
200 gr secera, 1gcl vode, prokuvati i u to dodati 5 kasika meda.
 Ostaviti da se ohladi.
Izmiksira se jedno celo jaje , 2 zumanceta , 1dcl ulja , u to dodati ohladjenu prvu smesu i spojiti. U to dodati 600 gr brasna, kasikicu sode bikarbone, kasikicu cimeta i umesiti testo. Najbolje je da testo odstoji dva sata ili preko noci. Razvuci oklagijom testo i vaditi modlama svakojakih oblika. Belanca koja su ostala iskoristiti za ukrasavanje medenjaka.Tu pustite nasti na volju a mogu vam cak i klinci pomoci,Podelite recept sa prijateljma na fb mozda nekom zatreba.

Crno beli kolac


KORA
6 žumanaca
5 kasika šećera 
5 lasika mlevenih orahA
 2 kasike oštrog brašna
1 prašak za peciv
6 belanjaka 1 kasikA kakao
Penasto umiješajte žumance i šećer, dodajte ostale sastojke i na kraju snieg od belanjaka. Pecite 30 – 40 min na 180 C.FIL
pola l mleka
5 kasika gustina
5 kasika secera 
margarin
Gustin i šećer umutite sa malo hladnog mlieka pa ulijte u pola litra kipućeg mlieka.
Nakon par minuta kuvanja skinite s vatre i kad se smjesa ohladi dodajte penasto umucen margarin.sipati na koru i ravnomerno rasporediti, .gore staviti glazuru od cokolade klik na recept za titovu tortu

Prirodna pomoc za jetru,napravite sami caj -na bazi bija


Napraviti mešavinu: - smilje 10 g - maslačak 20 g - menta 20 g - kantarion 10 g - neven 20 g - kopriva 20 g .
Sve trave mozete naci u zdravoj hrani a mozete i sami da ih susite 
Priprema: U 4 dl vrele vode sipati 2 supene kašike bilja, ostaviti pod poklopcem pola sata, a onda procediti.Piti 3 puta po jednu šolju na 10 minuta pre obroka.Recept za zdravi  sirup od koprive za ciscenje krvi imate OVDE.
Recept za orahovacu koja je lek za stitnu zlezdu imate OVDE

Slavski kolac i izrada ukrasa -svako ima svoj nacin

 Svako ima svoj neki recept koji se prenosi sa kolena na koleno u porodici i zene nikako da se dogovore koji je ispravan ,ja mislim da je ispravan svaki koji je sa ljubavlju pravljen.Na  centralnom delu kolaca i na četiri strane u znaku krsta odozgo utiskuje se pečat (slovo) sa slovima IS HS NI KA, što skraćeno i prevedeno znači: Isus Hristos pobeđuje. Sam kolač simboliše Hrista koji je hleb života, a vino, kojim se preliva, simboliše krv koja je tekla iz Hristovih rana. Posle sečenja kolača, kolač se iseče na kriške kao hleb. Najpre domaćin i ukućani uzimaju i jedu po deo kolača, a ostatak se postavlja na trpezu.
za ukrase je potrebno
200 gr brašna
100 gr gustina
1 kašika soli
100 ml hladne vode
za testo
oko 1 kg brašna
oko 400 ml vode  najbolje osvećene vodice, koju je sveštenik svetio pred slavu
1 kašika soli
100 ml ulja
40 gr kvasca
2 kašičice šećera 




Ukrase za krsni hleb uradite, najbolje je, nekoliko dana ranije. U činiji zamesite testo od brašna, gustina, soli i vode. Zamešeno testo staviti u kesu, da se ne bi sušilo. Izvaditi jedno parče i istanjiti ga oklagijom. Jedno valjkasto parčence testa, veličine malog prsta, iseckam makazicama-eto klasa žita.I ptičicu je lako napraviti. Jedno parče testa, veličine polovine malog prsta - spljoštiti na vrhu. S obe strane utisnuti po zrno bibera, zašiljiti malo ivicu i eto kljuna. Glava je gotova. Rastanjiti jedan krug, prečnika 3 cm i jednu polovinu izreckati po dužini. Zavrnuti ivice, i eto tela ptičice sa sve krilima. Postaviti glavu na to telo, Koliko nas je u kući, i toliko uraditi ptičica. Ostale ukrase radite po zelji i pustite deci nek vam pomognu jer imaju iskustva sa plastelinom i bice im zanimljivo.

Svaki ukras koji uradite, stavljite na, brašnom posut, poslužavnik. važno je da se ukrasi suše lagano, u toploj prostoriji.Osveštanu vodu, ugrejati i u njoj razmutiti kvasac i kašiku brašna. Dodati ulje i šećer - brzo će kvasac da proradi. U većoj posudi osoliti prosejano brašno. Dodati nadošli kvasac. I mesiti.Mesiti, prvo u vanglici, a onda testo izvaditi na radnu površinu i dalje mesiti zatim vratiti u vanglicu i pokriti krpom ili kesom da naraste.Na pobrašnjenoj radnoj površini, blago premesiti testo.Staviti testo u serpu dublju u kojoj cete peci i pustiti da jos nadodje . Naraslo testo premazate žumacetom, i ređate ukrase.Kolač pečete u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.Recept i svoju sliku nam je poslala Maja Milicevic iz Backe Palanke ako i vi zelite da objavimo vas slavski kolac ili neki drugi recept pisite na nasu stranicu na fb.Podelite recept na fb vreme je slava mozda nekoj mladoj domacici zatreba recept.





Posna plazma torta

750g posnog plazma keksa- 5 kutija po 150g
250g secera
300g pecenih mlevenih lesnika
4kasicice kakao
1/2l sojinog mleka
1kesica vanila pudinga
1 margarin
250g posne slag kreme
200ml gazirane vode

Zagrejati 200ml vode pa dodati kakao i prokuvati kratko. I njega ohladiti. Skuvati puding po uputstvu u sojinom mleku. Ostaviti ga da se ohladi. Uspinovati secer sa 100ml vode, pa dodati lesnike i to ohladiti, a zatim pomesati sa pudingom. Umutiti margarin penasto pa pomesati sa predhodnom masom Na tacnu redjati keks koji umocimo u kuvani kakao. treba da bude 4x7 keksa u sloju. Premazati filom pa redjati sledeci red keksa koji nisam umakala u kakao jer je fil dovoljno kremast da omeksa keks; fil i opet keks. Odozgo je premazana slagom umucenim sa gaziranom vodom.Ukrasiti po zelji.Podelite recept na fb ide post mozda zatreba nekom.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE

Najlepsa Posna baklava

8-10 kora za baklavu
Za nadjev
200 grama mljevenih oraha
grožđice
Za sirup
1,25 litara vode
500 grama šećera
1 vanilin šećer
sok jednog limuna

U tepsiju (možete je premazati uljem, ali nije neophodno) stavite dvije kore nešto veće od dna tepsije. Ostale kore oblikujte točno prema dimenzijama dna. Prve dvije kore ravnomjerno pospite šakom mljevenih oraha te stavite poneku grožđicu. Poklopite prvi sloj jednom korom, zatim pospite orasima i grožđicama po želji te tako redajte koru za korom i sloj po sloj nadjeva.Kad potrošite sve orahe, završite dvjema korama te oštrim nožem izrežite kolač na pravokutnike, rombove ili kako želite. Važno je izrezati sve do dna. Tako pripremljenu baklavu stavite peći na 150-180-200 stupnjeva (postupno pojačavati tijekom dvadesetak minuta) sve dok gornja kora sasvim ne porumeni i počne se izvijati. Dok se baklava peče, pristavite sirup: u hladnu vodu stavite šećer, vanilin šećer i procijeđeni limunov sok te stavite na vatru i povremeno promiješajte. Kad zakuha, smanjite vatru i pustite desetak minuta ili više da se sok reducira na željenu gustoću. Vruću, netom pečenu baklavu zalijte kipućim sirupom i ostavite na hladnom mjestu nekoliko sati, najbolje preko noći, da se sirup temeljito upije.Ukrasiti limunom isecenim na kolutove po zelji.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE

Bajadera brza i laka

300g šećera 1o kasika vode 250g margarina
150g mlevenih oraha
 300g mlevenog keksa plazme
 jedna cokolada moze ona za kuvanje ja sam stavila obicnu mlecnu milku vi stavite po zelji

Otopiti na vatri šećer i vodu .Tome dodati margarin i skinuti sa vatre.umesati orahe i mleveni keks,podeliti smesu na dva dela,jedan ostaviti takav u drugi dodati otopljenu cokoladu.Na tacnu ili u pleh prvo staviti tamniji pa svetliji deo ostaviti da se stegne,gore izliti glazuru od cokolade ,po zelji mozete je isarati sa belom cokoladom.

Ledeni breg sa plazmom ili piskotama

Ledeni breg cesto pravim ali nekad sa piskotama nekad sa plazmom ili bevitom,sve zavisi sa cim raspolazem znaci postupak je isti samo je razlika u piskotama ili plazmi.Slaze se dole 4 keksa ili piskote gore po 3 zatim po dva i na kraju jedan keks ili piskota.Puding je isto slobodna volja,moze sa vanilom moze koji god volite.
Sastojci:
500 gr. plazma ili bevita keksa ili ako pravite sa piskotama onda duplo pakovanje piskota
1/2 l mleka
2 pudinga od vanile (moze bilo koji)
7 kasika secera
1 margarin
malo mleka za umakanje keksa
slag


Skuvati 2 pudinga sa pola litre mleka i 7 kasika secera.Kad se prohladi umutiti u puding 1 margarin i to je fil za tortu.Keks ili piskote se umacu u mleko i slaze se na tacnu 4x4 pa se premaze filom,sledeci red ide 3x4 pa fil,zatim 2x4,pa fil i na kraju se po duzini poredjaju 4 keksa ili piskote i premaze se filom.Odozgo se ukrasi slagom.Jako jednostavno i ukusno.
Na slici ima i sa piskotama i sa plazmom jer obicno pravim duplo jer nije nesto velika tortica.

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept