Tikvice i papriku useckati na kockice priblizne velicine posoliti i posuti vegetom.
U tiganj sipati ulje i kad se ugrejalo istresti povrce u njega.Prziti na laganoj vatri dok ne dobije lepu boju.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za pljeskavice od tikvica koje ce vas oduseviti imate OVDE
500g. tankih kora za pitu 400g. mlevenih oraha 1 čašu jogurta, čašu od jogurta šećera , čašu ulja, 5 krupnijih jaja praška za pecivo i vanilin šećer
Za šećerni sirup treba spremiti još 2 čaša šećera i 4 čaše vode, jedan limun, i nekoliko kesica vanilinog šećera.Umutiti fil: žicom umutiti 5 jaja sa šećerom, a da se ne napravi pena, dodati jogurt, ulje i kesicu praška za pecivo.pleh podmazati uljem.U nauljen pleh staviti dve kore.Preko kora sipati oko pola kašike fila i ravnomerno razmazati. Ne treba mnogo štedeti fil, jer ga ima sasvim dovoljno.Preko fila ravnomerno posuti 3-4 prepunih kašika mlevenog oraha. Korice treba da budu lepo posute orasima.dve korice + fil + mleveni orasi + dve korice + fil + mleveni orasi…sve dok ima fila i orasa.Kada je slaganje korica završeno, a pre pečenja baklavu treba naseći kako vam je po volji,peci u rerni oko 50 minuta na 170 stepeniKad je baklava skoro pečena, spremiti šećerni sirup: U sud odgovarajuće veličine sipati šećera i vode. Dodati sok od limuna, ili vanilin šećer, Staviti na ringlu da provri. Ne treba dugo kuvati, svega nekoliko minuta, dok šećer ne bude sasvim istopljenIspečenu baklavu izvaditi iz rerne i odmah je, dok je još tako vruća preliti vrućim šećernim sirupom. Nećete odmah potrošiti sav sirup, preostaće malo. Sačekati da malo da upije sirup, pa pažljivo sipati još sirupa i tako dok ga sasvim ne utrošimo.
Korice i orah upijaju sirup, pa će baklava da naraste seci u kocke ili trouglove .mozda ce vas interesovati recept kako napraviti tortu od sarme
Potrebno je .500miligrama slatke pavlake i 300gr mlecne cokolade sve to sjediniti na tihoj vatri dok se cokolada neotopi i prelivati tortu,ukrasiti je po zelji
Recept za preliv i sliku svoje torte nam je poslala Suza Andjelkovic.
Cvetaju u proleće i na leto, a vrlo često i u toplim jesenjim danima. Zbog svojih dekorativnih cvetova popularne su cvetnice koje krase mnoge balkone ali česte su i u bašti.
Vrste muškatli razlikuju se po veličini i obliku cvetova a najčešće vrste su one sa jednostavnim cvetovima ili sa dvostruko rasporedjenim laticama.
Za održavanje muškatli važno je da znate da one vole svetla mesta, ali zaštićena od jakog podnevnog sunca.
Idealne temperature za gajenje muškatli su od 10 pa do do 27 stepeni. Na nižim temperaturama, ovo cveće će početi da vene i propada. Kad ih držite na 10 stepeni, ulaze u fazu mirovanja i mogu izdržati dugo ali neće rasti ni cvetati. Tako da su idealni uslovi za uzgoj u proleće.
Takodje na temperaturama koje su više od 30 stepeni njihov rast se zaustavlja.
Poželjno je da muškatle gajite u manjim saksijama, jer tako će se zemlja lakše sušiti između dva zalivanja.
U jesen, krajem septembra uklonite i sveže i svenule cvetove muškatle da biljka akumulira energiju. Listovi će tokom zime da opadnu i odmah ih uklonite sa zemlje. Nemojte ih odsecati.Zalivanje
Zalivanje muškatli mora biti redovno i odgovorno i umereno. Biljkama je potrebna vlaga jer listovi počnu da venu. Takodje, preterana vlaga I zalivanje mogu da izazovu truljenje korena pa dudite umereni po pitanju zalivanja.
Dobro je da saksija ima što više rupica kako bi se fino regulisao odvod suvišne vode. Leti muškatle možete prskati vodom koja je odstajala, ali ne I kada su noći nešto svežije.
Kako da prezimi muškatla?
U kasnu jesen, pre prvih mrazeva, muškatle skratite na oko 20 santimetara, a uvele i oštećene listove i cvetove uklonite. Kad to uradite, ostavite muškatle u prostoru gde je temperatura od 8 do deset stepeni. Topli prostori nisu preporučljivi za prezimljavanje jer će tako muškatla stvarati tanke svetle izdanke što će da iscrpi biljku. Tokom zime dovoljno je samo da ih zalijete jednom u dve nedelje ili čak u mesec dana. Prihrana nije potrebna. Imaju već dovoljno vode koje tokom vegetacije skladište u svom jakom stablu.
Orezivanje i presadjivanje
Početkom proleća orežite muškatlu na trećinu njihovog stabla i dobro je zalijte. Kad prodju dve, tri sedmice, sledi presadjivanje u svežu zemlju. Postepeno se uvodi češće i obilnije zalivanje i prihrana.
Sadnja muškatle se vrši u mešavinu zemlje a dobar je tresetni supstrat u krupnim granulama. Nemojte previše pritiskati zemlju jer muškatli prija rastresita podloga koja će dozvoliti cirkulaciju vazduha. Posle sadjenja muškatlu zalivajte vodom dve nedelje a onda tek krenite sa dodavanjem tečnog djubriva.
Zanimljivo je da muškatle jakih i neobičnih boja cvetova ne trpe jako sunce jer počnu da blede i gube svoje šare, pa obratite pažnju gde ih sadite u bašti ili gde postavljate saksije na balkonu.
Prihrana je bazirana na djubrivu za muškatle ili cvetnice. Dok cveta, muškatlu zalivajte par puta nedeljno rastvorom specijalne namene za muškatle. Prihrana I prskanje preko listova ne dolazi u obzir kao kod svog cveća koje ima listove sa dlačicama.
Razmnožavanje
Muškatle se razmnožavaju reznicama koje se uzimaju od zdravih, sočnih biljaka, najbolje u leto. Ožiljavanje reznica kreče kada se stave u pešćani kompost koji je umereno vlažan.
Postoje i vrste koje se češće razmnožavaju i semenom. U tom slučaju seme treba da bude sveže jer brzo gubi svojstvo klijavosti.
Bolesti muškatli
Nije poželjno da muškatlu gajite duže od dve godine, jer vrste koje se kod nas gaje već treće godine postaju drvenaste i podložne oboljenjima. Zato je bolje na vreme ih razmnožiti i imati uvek nove biljke.
Ako se desi napad biljnih vaši, što nije retkost, konsultujte se u poljoprivrednoj apoteci koji insekticid da koristite.
Ako imate povisen holesterol probajte ovaj recept nasih baka
3 limuna sa korom
30 cenova belog luka
litar vode
Limun dobro operite u vreloj vodi a beli luk očistite od ljuske. Sve zajedno sameljite u blenderu.Limun meljite sa korom.Kad litar vode provri istersite u nju samljevenu smesu od limuna i luka.Kuvajte na vatri dok ne baci prvi kljuc,skinite sa vatre i pustite da prenoci,Procedite i supajte u flasu koju treba drzati u frizideru.svaki dan piti malu casicu od rakije leka pre jela.Kad sve potrosite napravite pauzu od 3 nedelje pa ponovo,Odmah da napomenemo ukus nije bas prijatan ali nije ni jako strasan za popiti,
pokusajte nista ne gubite.Podelite recept na svoj fb mozda nekom pomogne.
KORA 1 SA KOKOSOM
1. Izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka, polako dodavajući šećer. 2. Kuhačom umiješajte kokos i brašno, sve sjediniti. 3. Pecite na 200 stupnjeva po 15 minuta. biskvit-od-kokosa
KORA 2 SA ČOKOLADOM 1. Izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka, polako dodavajući šećer. 2. Umiješajte ribanu čokoladu i brašno. sa-cokoladom 3. Pecite na 200 stupnjeva po 15 minuta.
KORA 3 SA LJEŠNJACIMA 1. Izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka, polako dodavajući šećer. 2. Kuhačom umiješajte mljevene lješnjake ili orahe, i brašno. 3. Pecite na 200 stupnjeva po 15 minuta. sa-orasima
TROSTRUKI FIL 1. Izradite žumanjke, šećer, pudinge od vanilije sa malo mlijeka. puding-i-zumanci 2. Ostatak mlijeka stavite zakuhati. 3. Kada mlijeko zakuha, ubacite izmiješane žumanjke. 4. Nakon što se sve skuha, ostavite da se ohladi. skuhana-krema 5. U hladan fil umiješajte margarin. zumanci-i-margarin 6. Podjelite na tri dijela. 7.prvi deo ostavite tako 8. U drugi dio dodajte istopljenu čokoladu.9. U treći dio dodajte lješnjake ili orahe. krema-sa-ljesnjacima
PREMAZIVANJE KASANDRE 1. kora 1 – zuti fil dno 2. kora 2 – fil sa čokoladom sredina 3. kora 3 – fil sa lješnjacima ili orasima vrh 4. ukrasiti po želji.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba ideja za rodjendan.
Drvo života ili Juka, latinski naziv (Yucca) potiče iz centralne i severne Amerike. Ova, kod nas, kućna biljka ima debele stabljike na čijim su vrhovima rozete sa veoma šiljastim listovima.
U prirodnom staništu, iz rozete može da naraste više od pola metra duga cvetna stabljika sa mnogo zvonastih cvetova, ali na žalost – jako retko. Drvo života raste prilično sporo, ali može da postigne visinu od jednog pa do 3 metra.
Najpoznatije vrste juke su: Yucca alifolia koja ima guste sivo-zelene, špicaste listove Yucca elephantipes, koja može dostići visinu i do 12 metara!
Zato što ima vrlo lep oblik i veliku izdržljivost, drvo života se često u domovima koristi kao ukras za sobe, stepenište i terase. Postoji oko 50 različitih vrsta juka.Vrste koje uspevaju u bašti nemaju stablo nego samo tvrdo lišće koje je dugačko i pri kraju vrlo oštro zašiljeno pa budite oprezni jer može biti opasno na dodir.
Ime drvo života – po kom je ova biljka poznatija kod nas, potiče od Indijanaca, kod kojih se koristila još pre 2 000 godina kao lek i kao hrana.
Nega i održavanje Juke
Ovo sobno cveće traži dosta svetla pa mu obezbedite sunčano mesto u stanu. Od proleća do jeseni Juka kao sobna biljka treba da se redovno zaliva uz prihranjivanje svake sedmice.
Leti je možete izneti na balkon, ako je dovoljno osunčan. Tokom zime, juki će prijati malo hladnija prostorija (5 do 10 stepeni) mada će podneti i višu sobnu temperaturu.
Zalivanje: Leti drvo života treba zalivati 2 do 3 puta nedeljno i prihranjivati, dok je zimi dovoljno zalivanje jednom sedmično bez prihranjivanja.
Bolesti: Ako Juka zimi stoji na tamnom ili pretoplom mestu, listovi mogu početi naglo da opadaju. Tada biljku premestite na svetlije mesto i prestanite sa zalivanjem kako bi se zemlja potpuno osušila (6-8 sedmica). Nakon toga, juku presadite u novu zemlju i pomalo zalivajte.
Iako zalivanje treba da bude redovno a zemlja uvek vlažna pazite da ne preterate sa količinom vode, jer to može dovesti do bolesti korena koji će početi da truli.
Drvo života može da uvene ako ga držite na niskoj temperaturi.Uzgajanje juke
Gajenje Juke nije prezahtevan posao. Ova biljka je jednostavna je za održavanje, prija joj svetlost, i dekorisaće Vaš dom tokom cele godine. Pošto joj prijaju veoma svetla mesta, slobodno je potpuno izložite suncu.
Sadjenje: Sadnja juke se obavlja u veću saksiju presadjuje tek kada njeno korenje ispuni staru. Pre toga će biti dovoljno da obnavljate površinsku zemlju. Presađivanje juka obično treba uraditi na svake 2 godine i to kada je biljka još mlada, a ako brzo raste, presadjivanje možete obavljati i svake godine. Uvek na dno saksije stavite šljunak ili crep zbog drenaže.
Razmnožavanje
Kako se razmnožava drvo života? Drvo života se uspešno razmnožava semenom, reznicama stabljike ili izdanaka. Ako razmnožavate semenom, seme posejte na proleće, u martu, i ostavite na toplom i suvom mestu. Kada biljka počne sa nicanjem, presadite je u saksiju veličine od 7 do 9 cm. Mlade biljke držite na poziciji bez promaje.
Drugi način je da skalpelom ili nožem sa matične biljke skinete izboj sa 4 lista i parčetom kore stabla. Posadite je odmah u mešavinu peska i treseta i stavite na toplo mesto pri temperaturi od oko 20 stepeni uz povremeno zalivanje.
1 paketić lisnatog tijesta
fil
1 i po l mlijeka
5 vrećica pudinga od vanilije
6 kasika šećera
2 vrećice vanil šećera
1/2 l slatke pavlake
ispecite dvije kore za krempite na preokrenutom limu veličine 26×32
Pudinge skuvajte u mlijeku sa šećerom kako i inače to radite.
U slatku pavlaku stavite malo soli ( na vrh noža) pa ga istucite u čvrstu šlag kremu.
Skuvani puding ohladite pa svako malo promješajte da se ne napravi kora.
Kada je puding mlak u njega lagano kasiku po kasiku umješajte šlag.
Jednu lisnatu koru stavite na tacnu, ulijte kremu, poravnajte, zagladite iprekrijte s drugom korom.
Pospite šećerom u prahu.Podelite recept na svoj fb mozda nekom zatreba.
4 zumanca
2,5 dcl hladne vode
100 gr secera u prahu
sok od 1 velikog limuna ili 2 manja
mekog brasna oko 500 gr
500 gr mlevenog netopljenog svinjskog sala
jos 200 gr brasna
tegla dzema od sljiva ili po ukusu
secer u prahu za posipanje i valjanje
Od zumanaca, soka od limuna, vode,100gr secera u prahu i brasna zamesiti elasticno testo. Salu dodati 200 gr brasna i dobro izmesiti. Testo od zumanaca razvaljati u pravougaonik debljine 1 cm, pa premazati cetvrtinu testa od sala tupim nozem preko. Saviti pravougaonik najpre s leva na desno, pa zdesna na levo, pa odozgo prema dole i na kraju lepo upakovati testo sa svih strana. Ostaviti da odmori u frizideru najmanje pola sata. Postupak premazivanja ponoviti jos 3 puta Premazano testo preseci na pola , i od jedne polovine debelom, teskom oklagijom razviti koru debljine manje od centimetar na radnoj povrsini. vrucim nozem iseci na pravougaonike.Za kiflice seci testo i rolati u kiflicu kako po obicaju radite. Na svaki staviti fil od dzema od sljiva.Presaviti kao knjigu za salcice ili oblik koji zelite redjati u pleh,koji se podmaze malo. isto uraditi i s drugom polovinim testa, ali tek kad je pecenje prve ture pri kraju. Znaci, sirovo testo sto manje drzati na toplom.peci dok ne porumene posuti kad su gotovi secerom u prahu.
glavica kiselog kupusa ili 2 manje (oko 2 kg ukupne težine)
4-5 manjih glavica crnog luka
šolja pirinča
2 kašičice aleve paprike
10 g mlevenog bibera
2-3 bibera u zrnu
200 g mlevenih oraha
tucana paprika
2-3 lista lovora
kašika brašna
Listove odvojite od glavice i odstranite debelu žilu u sredini lista. Ukoliko je kupus prekiseo ili preslan, operite ga u nekoliko voda.
2. Luk sitno iseckajte i pržite na vrelom ulju. Luk posolite ali ne mnogo, u zavisnosti od toga koliko je kupus slan.Kad je luk ispržen, dodajte očišćen i opran pirinač da se isprži. Mešajte da ne zagori. Dodajte kašičicu aleve paprike i još malo propržite, skinite s vatre. Zatim dodajte biber i mlevene orahe i tucanu papriku ako volite ljutu hranu.
List kupusa stavite na dlan leve ruke. Na sredinu lista stavite kašiku nadeva, previjte uzdužnu stranu lista ali tako da dođe do sredine lista. To isto učinite i sa drugom stranom, a zatim list, počev od donje strane, uvijati do vrha.
Sarmu je najbolje kuvati u zemljanom posuđu ili u šerpi s debljim dnom. Na dno šerpe stavite ulje, stavite listove kupusa, a zatim ređajte sarme u krug. Pokrijte ih celim listovima kupusa, stavite između lovor i biber u zrnu. Nalijte toplom vodom da ogrezne i kuvajte na tihoj vatri dok kupus ne omekša, povremeno dolivajući po malo tople vode.
Na kraju, stavite u tiganj 2-3 kašike ulja, zagrejte i dodajte brašno. Pržite dok ne porumeni. Dodajte kašičicu aleve paprike pa zapršku izručite preko sarme. Ostavite da se još malo prokrčka ili zapecite u rerni.Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta ,mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE
6 jaja,6 kasika secera,2 kasike prezle,5 kasika oraha,2 kasike brasna,pola praska za pecivo,ispeci po dve kore od navedenih sastojaka i koru preliti glazurom od cokolade...
FIL:U 1 lit. Mleka skuvati 3 pudinga od vanile,10 kasika secera.kad se ohladi,dodati 1/2 margarina i 1 umucen slag.Na koru rasporediti fil koji smo podelili na pola na njega poslagati jafa keks zatim jos jedan red fila sto nam je preostao,i drugu koru na sve to staviti.Na gotovu tortu staviti slag i ukrasiti po zelji.
Čisti krv, jača srce, nerve, čisti jetru, organe za varenje, osvežava umorno telo, ublažava bolove u materici.
Dobro ga je piti ako imate žuticu, preobilne menstruacije, nesvestice, glavobolje, "belo pranje", ako patite od nesanice...
Ružin čaj je odlično sredstvo ako vas boli grlo ili su vam upaljene glasne žice, kao i za ispiranje usne duplje ukoliko imate gljivičnu infekciju.
Priprema: jedna kašičica ružinih latica prelije se sa dva decilitra kipuće vode, poklopi, ostavi da odstoji 10 minuta, procedi, zasladi medom jer mu se tako poboljšava delovanje, naročito ako se koristi za smirenje ili bolji san.
Treba ga piti pola sata pre jela
.Najbolje bi bilo da se koriste ruze iz vaseg vrta koje nisu hemijski tretirane tj prskane.
Onima koji su antibioticima uništili crevnu floru, preporučuje se da tri puta dnevno, pre jela, popiju 1-2 dl čaja.
RJos puno mojih brzinskih video recepata imate OVDE
Recept za najlepsu salatu uz sve vrste pecenja sa pecenom paprikom imate OVDE
Potrebno nam je : pakovanje oblatni, 500 gr secera, litra mleka, strugana kora od jednog limuna, margarin, 200 mlevenih oraha.
Stavimo mleko i secer da se kuvaju. Kada mleko provri, smanjite temperaturu i kuvajte dok smesa ne dobije boju i gustinu meda. Vreme kuvanja je od prilike dva do tri sata. Kada je fil gotov, skinemo serpu i dodamo jedan margarin, dobro promesamo ,umesamo limun i orase. Toplim filom ,filujemo oblatne.
Na poslednju oblatnu stavljamo glazuru koja se priprema na sledeci nacin :
150gr bele cokolade rastopimo sa kockicom margarina i dodamo dve kasike slatke pavlake. Prohladjenom glazurom premazemo oblatnu i pospemo orasima.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Skuvati puding ko sto pise na kesici i ostaviti da se ohladi, u medjuvremenu umutiti šlag i posebno margarin.u ohladjeni puding staviti margarin i sjedinjiti.
Na tacnu redjati red keksa ,pa red pudinga tako dva puta pa onda slag..i tako dok se ne utrosi materijal.Keks niposto ne umakati . Od ostatka šlaga ukrasiti tortu.Podelite ovaj jednostavan recept sa prijateljima na fb.Recept za najlepsu sladoled tortu koja se ne pece imate OVDE.Recept za najlepsu cokoladnu vocnu tortu koja se ne pece imate OVDE.
Recepte za 6 kremastih torti imate OVDE