POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Domaci kremasti sladoled

4 cijela jaja
8 velikih kasika secera
2 slag kreme od vanilije
2 vanila secera
Za cokoladnu varijantu
4 cijela jaja
8 velikih kasika secera
2 slag kreme od cokolade
3 velike kasike kakao praha
I jos.. 500ml slatke pavlake ako nemate slag kremu.Cijela jaja umutiti sa secerom i vanila secerom. U posebnu zdjelu cvrsto umutiti slag kreme,pa lagano spojiti sa smjesom od jaja. Sjedinjiti malo kutljacom ,par trenutaka, a zatim jos izmiksati mikserom bar 2 minute



Ako pravite cokoladnu verziju, onda na samom kraju dodajte kakao prah ,,pa dobro umiksati.Ako nemate slag kreme, koristite navedenu kolicinu slatke pavlake,,i ubacite malo vise vanila secera ,ili kakao praha . Zavisno koju verziju radite. Od ove smjese dobijete oko 2.3 litra sladoleda. Skoro dva i po litra. Gotovu smjesu izliti u posudice,,ili jednu vecu posudu..po zelji
. Ostaviti u zamrzivac bar 12 sati. Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za sladoled tortu prelepu sa visnjama imate OVDE

Kacamak od belog kukuruznog brasna -zdrav obrok


4 čaše vode


2 čaše belog kukuruznog brašna
1 kašika soli
kajmak po želji
U provrelu vodu dodati so i brašno. 
Ostaviti da se kuha 20min na tihoj vatri, a nakon toga dobro izmešati da nema grudvica.
 Na kraju, otopiti kajmak i preliti servirani kačamak. 
Umesto otopljenog kajmaka možete koristiti slične prelive. 
Na primer, možete otopiti maslac i tvrdi sir. Zatim, razni milerami, itd.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.



Marinirana cvekla -ukusna i zdrava


1-1,5 kg cvekle
2 dl vinskog ili jabukovog sirceta
3 dl vode
1 kasicica soli
1 kasicica secera
10 zrna bibera
6 komada karanfilica/ klincica/
2 lista lovora

Cveklu dobro oprati staviti u serpu sa hladnom vodom i kuvati oko 1 sat. Ostaviti cveklu u toj kljucaloj vodi da se ohladi. Oljustiti cveklu i naseci na kolutove i slagati u staklenu teglu. U sudu prokuvati sve sastojke za preliv. Ohladiti preliv i naliti u teglu preko cvekle. Teglu zatvoriti originalnim poklopcem i ostaviti na hladnom i suvom mestu. Moze se drzati i u frizideru.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Sasi voda sa krastavcem i limunom-0svezavajuca ,zdrava i pomaze kod mrsavljenja

Sasi dijetalnu vodu možete napraviti sami od jednostavnih sastojaka. Sintija Sas, koja je osmislila taj napitak, tvrdi da već nakon četiri dana redovne konzumacije tog pića možete izgubiti tri kilograma i skinuti 10 centimetara u obimu struka.Da biste napravili Sasi vodu treba vam sveži đumbir, sveži listići mente, jedan krastavac, jedan limun i 8,5 čaša vode (koristite filtriranu ili flaširanu vodu - čaša je od 250 ml).

Operite limun, rasecite ga na polovine i izvadite semenke. Svaku polovinu malo zasecite i ubacite u posudu s vodom (8,5 čaša). Ne gulite limun, a nemojte ni cediti sok u vodu. Krastavac ogulite i nasecite na kolutiće i dodajte u vodu. Uzmite 8 do 12 listova sveže mente, operite ih i dodajte i njih.

Ogulite đumbir srednje veličine i narendajte u smesu s vodom. Sve to izmešajte, poklopite i stavite u frižider preko noći. Sledeći dan pijte samo Sasi vodu, rashlađenu, kada ste žedni. Bar četiri dana pripremajte svaki dan svežu Sasi vodu s navedenim sastojcima da biste videli rezultate. Vodu možete i procediti svaki put kada je sipate u čašu. Ona sadrži nula kalorija i poznato je da sama voda uveliko pomaže mršavljenju, a ovi ostali sastojci ubrzavaju proces sagorevanja masnih naslaga i sigurno smanjuju stomačić.Podelite sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za zdrav caj od latica ruze imate OVDE.pogledajte kako se pravi i za sta je sve dobar Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE

Tortice gotove za 5 minuta



Ako zelite da iznenadite dragu osobu evo ideje za vas.Petit keks poslagati na njega umucenu pavlaku sipati ,a na nju poslagati jagode ili neko drugo voce,zatim opet keks pa pavlaku pa jagode.Umesto slatke pavlake mozete koristiti i slag u spreju,Sloziti u dva ili tri reda i ukrasiti slatkom pavlakom preostalom ili slagom.Vas desert je gotov za tili cas,

Posan i lagan rucak sa tikvicama

Potrebno
paprike i tikvica
ulje i zacini po zelji
Tikvice i papriku useckati na kockice priblizne velicine posoliti i posuti vegetom.

U tiganj sipati ulje i kad se ugrejalo istresti povrce u njega.Prziti  na laganoj vatri dok ne dobije lepu boju.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za pljeskavice od tikvica koje ce vas oduseviti imate OVDE

Grcka baklava

500g. tankih kora za pitu
 400g. mlevenih oraha
 1 čašu jogurta,
 čašu od jogurta  šećera ,
 čašu ulja,  5 krupnijih jaja
 praška za pecivo i vanilin šećer
  1. Za šećerni sirup treba spremiti još 2 čaša šećera i 4 čaše vode, jedan limun, i nekoliko kesica vanilinog šećera.Umutiti fil: žicom umutiti 5 jaja sa šećerom,  a da se ne napravi pena, dodati jogurt, ulje i kesicu praška za pecivo.pleh podmazati uljem.U nauljen pleh staviti dve kore.Preko kora sipati oko pola kašike fila i ravnomerno razmazati. Ne treba mnogo štedeti fil, jer ga ima sasvim dovoljno.Preko fila ravnomerno posuti 3-4 prepunih  kašika mlevenog oraha. Korice treba da budu lepo posute orasima.dve korice + fil + mleveni orasi + dve korice + fil + mleveni orasi…sve dok ima fila i orasa.Kada je slaganje korica završeno, a pre pečenja baklavu treba naseći kako vam je po volji,peci u rerni oko 50 minuta na 170 stepeniKad je baklava skoro pečena, spremiti šećerni sirup: U sud odgovarajuće veličine sipati  šećera i vode. Dodati sok od limuna, ili vanilin šećer, Staviti na ringlu da provri. Ne treba dugo kuvati, svega nekoliko minuta, dok šećer ne bude sasvim istopljenIspečenu baklavu izvaditi iz rerne i odmah je, dok je još tako vruća preliti vrućim šećernim sirupom. Nećete odmah potrošiti sav sirup, preostaće malo. Sačekati da malo da upije sirup, pa pažljivo sipati još sirupa i tako dok ga sasvim ne utrošimo. Korice i orah upijaju sirup, pa će baklava da naraste seci u kocke ili trouglove .mozda ce vas interesovati recept kako napraviti tortu od sarme

Preliv za tortu od pavlake i mlecne cokolade

Potrebno je
.500miligrama slatke pavlake i 300gr mlecne cokolade
sve to sjediniti na tihoj vatri dok se cokolada neotopi i prelivati tortu,ukrasiti je po zelji


Recept za preliv i sliku svoje torte nam je poslala Suza Andjelkovic.

Muskatle vole svetla mesta -kako ih orezivati uzgajati i sacuvati preko zime

KAKO IH SACUVATI PREKO ZIME IMATE OVDE 

Cvetaju u proleće i na leto, a vrlo često i u toplim jesenjim danima. Zbog svojih dekorativnih cvetova popularne su cvetnice koje krase mnoge balkone ali česte su i u bašti.

Vrste muškatli razlikuju se po veličini i obliku cvetova a najčešće vrste su one sa jednostavnim cvetovima ili sa dvostruko rasporedjenim laticama.




Za održavanje muškatli važno je da znate da one vole svetla mesta, ali zaštićena od  jakog podnevnog sunca.

Idealne temperature za gajenje muškatli su od 10 pa do do 27 stepeni. Na nižim temperaturama, ovo cveće će početi da vene i propada. Kad ih držite na 10 stepeni, ulaze u fazu mirovanja i mogu izdržati dugo ali neće rasti ni cvetati. Tako da su idealni uslovi za uzgoj u proleće.

Takodje na  temperaturama koje su više od 30 stepeni njihov rast se zaustavlja.

Poželjno je da muškatle gajite u manjim saksijama, jer tako će se zemlja lakše sušiti između dva zalivanja.


U jesen, krajem septembra uklonite i sveže i svenule cvetove muškatle da biljka akumulira energiju. Listovi će tokom zime da opadnu i odmah ih uklonite sa zemlje. Nemojte ih odsecati.Zalivanje

Zalivanje muškatli mora biti redovno i odgovorno i umereno. Biljkama je potrebna vlaga jer listovi počnu da venu. Takodje, preterana vlaga I zalivanje mogu da izazovu truljenje korena pa dudite umereni po pitanju zalivanja.

Dobro je da saksija ima što više rupica kako bi se fino regulisao odvod suvišne vode. Leti muškatle možete prskati vodom koja je odstajala, ali ne I kada su noći nešto svežije.

Kako da prezimi muškatla?

U kasnu jesen, pre prvih mrazeva, muškatle skratite na oko 20 santimetara, a uvele i oštećene listove i cvetove uklonite. Kad to uradite, ostavite muškatle u prostoru gde je temperatura od 8 do deset stepeni. Topli prostori nisu preporučljivi za prezimljavanje jer će tako muškatla stvarati tanke svetle izdanke što će da iscrpi biljku. Tokom zime dovoljno je samo da ih zalijete jednom u dve nedelje ili čak u mesec dana. Prihrana nije potrebna. Imaju već dovoljno vode koje tokom vegetacije skladište u svom jakom stablu.
Orezivanje i presadjivanje

Početkom proleća orežite muškatlu na trećinu njihovog stabla i dobro je zalijte. Kad prodju dve, tri sedmice, sledi presadjivanje u svežu zemlju. Postepeno se uvodi češće i obilnije zalivanje i prihrana.

Sadnja muškatle se vrši u mešavinu zemlje a dobar je tresetni supstrat u krupnim granulama. Nemojte previše pritiskati zemlju jer muškatli prija rastresita podloga koja će dozvoliti cirkulaciju vazduha. Posle sadjenja muškatlu zalivajte vodom dve nedelje a onda tek krenite sa dodavanjem tečnog djubriva.

Zanimljivo je da muškatle jakih i neobičnih boja cvetova ne trpe jako sunce jer počnu da blede i gube svoje šare, pa obratite pažnju gde ih sadite u bašti ili gde postavljate saksije na balkonu.

Prihrana je bazirana na djubrivu za muškatle ili cvetnice. Dok cveta, muškatlu zalivajte par puta nedeljno rastvorom specijalne namene za muškatle. Prihrana I prskanje preko listova ne dolazi u obzir kao kod svog cveća koje ima listove sa dlačicama.
Razmnožavanje  


Muškatle se razmnožavaju reznicama koje se uzimaju od zdravih, sočnih biljaka, najbolje u leto. Ožiljavanje reznica kreče kada se stave u pešćani kompost koji je umereno vlažan.

Postoje i vrste koje se češće razmnožavaju i semenom. U tom slučaju seme treba da bude sveže jer brzo gubi svojstvo klijavosti.

Bolesti muškatli

Nije poželjno da muškatlu gajite duže od dve godine, jer vrste koje se kod nas gaje već treće godine postaju drvenaste i podložne oboljenjima. Zato je bolje na vreme ih razmnožiti i imati uvek nove biljke.

Ako se desi napad biljnih vaši, što nije retkost, konsultujte se u poljoprivrednoj apoteci koji insekticid da koristite.





Domaci lek za pomoc kod holesterola

Ako imate povisen holesterol probajte ovaj recept nasih baka

3 limuna sa korom
30 cenova belog luka
litar vode

Limun dobro operite u vreloj vodi a beli luk očistite od ljuske. Sve zajedno sameljite u blenderu.Limun meljite sa korom.Kad litar vode provri istersite u nju samljevenu smesu od limuna i luka.Kuvajte na vatri dok ne baci prvi kljuc,skinite sa vatre i pustite da prenoci,Procedite i supajte u flasu koju treba drzati u frizideru.svaki dan piti malu casicu od rakije leka pre jela.Kad sve potrosite napravite pauzu od 3 nedelje pa ponovo,Odmah da napomenemo ukus nije bas prijatan ali nije ni jako strasan za popiti, pokusajte nista ne gubite.Podelite recept na svoj fb mozda nekom pomogne.

Rodjendanska izdasna torta

KORA 1:
4 bjelanjka
10 dkg šećera
10 dkg kokosa
2 žlice brašna
KORA 2:
4 bjelanjka
10 dkg šećera
10 dkg ribane čokolade
2 žlice brašna
KORA 3:
4 bjelanjka
10 dkg šećera
10 dkg mljevenih lješnjaka ili oraha
2 žlice brašna
FIL:
12 žumanjaka
25 dkg šećera
4 pudinga od vanilije
1 l mlijeka
25 dkg margarina
10 dkg istopljene čokolade
10 dkg lješnjaka ili oraha


ukrasiti po želji

KORA 1 SA KOKOSOM 1. Izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka, polako dodavajući šećer. 2. Kuhačom umiješajte kokos i brašno, sve sjediniti. 3. Pecite na 200 stupnjeva po 15 minuta. biskvit-od-kokosa KORA 2 SA ČOKOLADOM 1. Izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka, polako dodavajući šećer. 2. Umiješajte ribanu čokoladu i brašno. sa-cokoladom 3. Pecite na 200 stupnjeva po 15 minuta. KORA 3 SA LJEŠNJACIMA 1. Izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka, polako dodavajući šećer. 2. Kuhačom umiješajte mljevene lješnjake ili orahe, i brašno. 3. Pecite na 200 stupnjeva po 15 minuta. sa-orasima TROSTRUKI FIL 1. Izradite žumanjke, šećer, pudinge od vanilije sa malo mlijeka. puding-i-zumanci 2. Ostatak mlijeka stavite zakuhati. 3. Kada mlijeko zakuha, ubacite izmiješane žumanjke. 4. Nakon što se sve skuha, ostavite da se ohladi. skuhana-krema 5. U hladan fil umiješajte margarin. zumanci-i-margarin 6. Podjelite na tri dijela. 7.prvi deo ostavite tako 8. U drugi dio dodajte istopljenu čokoladu.9. U treći dio dodajte lješnjake ili orahe. krema-sa-ljesnjacima PREMAZIVANJE KASANDRE 1. kora 1 – zuti fil dno 2. kora 2 – fil sa čokoladom sredina 3. kora 3 – fil sa lješnjacima ili orasima vrh 4. ukrasiti po želji.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba ideja za rodjendan.

Drvo zivota voli svetlost,moze da uvene na niskoj temperaturi




Drvo života ili Juka, latinski naziv (Yucca) potiče iz centralne i severne Amerike. Ova, kod nas, kućna biljka ima debele stabljike na čijim su vrhovima rozete sa veoma šiljastim listovima.


U prirodnom staništu, iz rozete može da naraste više od pola metra duga cvetna stabljika sa mnogo zvonastih cvetova, ali na žalost – jako retko. Drvo života raste prilično sporo, ali može da postigne visinu od jednog pa do 3 metra.

Najpoznatije vrste juke su: Yucca alifolia koja ima guste sivo-zelene, špicaste listove Yucca elephantipes, koja može dostići visinu i do 12 metara!

Zato što ima vrlo lep oblik i veliku izdržljivost, drvo života se često u domovima koristi kao ukras za sobe, stepenište i terase. Postoji oko 50 različitih vrsta juka.Vrste koje uspevaju u bašti nemaju stablo nego samo tvrdo lišće koje je dugačko i pri kraju vrlo oštro zašiljeno pa budite oprezni jer može biti opasno na dodir.

Ime drvo života – po kom je ova biljka poznatija kod nas, potiče od Indijanaca, kod kojih se koristila još pre 2 000 godina kao lek i kao hrana.

Nega i održavanje Juke


Ovo sobno cveće traži dosta svetla pa mu obezbedite sunčano mesto u stanu. Od proleća do jeseni Juka kao sobna biljka treba da se redovno zaliva uz prihranjivanje svake sedmice.

Leti je možete izneti na balkon, ako je dovoljno osunčan. Tokom zime, juki će prijati malo hladnija prostorija (5 do 10 stepeni) mada će podneti i višu sobnu temperaturu.

Zalivanje: Leti drvo života treba zalivati 2 do 3 puta nedeljno i prihranjivati, dok je zimi dovoljno zalivanje jednom sedmično bez prihranjivanja.

Bolesti: Ako Juka zimi stoji na tamnom ili pretoplom mestu, listovi mogu početi naglo da opadaju. Tada biljku premestite na svetlije mesto i prestanite sa zalivanjem kako bi se zemlja potpuno osušila (6-8 sedmica). Nakon toga, juku presadite u novu zemlju i pomalo zalivajte.


Iako zalivanje treba da bude redovno a zemlja uvek vlažna pazite da ne preterate sa količinom vode, jer to može dovesti do bolesti korena koji će početi da truli. Drvo života može da uvene ako ga držite na niskoj temperaturi.Uzgajanje juke Gajenje Juke nije prezahtevan posao. Ova biljka je jednostavna je za održavanje, prija joj svetlost, i dekorisaće Vaš dom tokom cele godine. Pošto joj prijaju veoma svetla mesta, slobodno je potpuno izložite suncu. Sadjenje: Sadnja juke se obavlja u veću saksiju presadjuje tek kada njeno korenje ispuni staru. Pre toga će biti dovoljno da obnavljate površinsku zemlju. Presađivanje juka obično treba uraditi na svake 2 godine i to kada je biljka još mlada, a ako brzo raste, presadjivanje možete obavljati i svake godine. Uvek na dno saksije stavite šljunak ili crep zbog drenaže. Razmnožavanje Kako se razmnožava drvo života? Drvo života se uspešno razmnožava semenom, reznicama stabljike ili izdanaka. Ako razmnožavate semenom, seme posejte na proleće, u martu, i ostavite na toplom i suvom mestu. Kada biljka počne sa nicanjem, presadite je u saksiju veličine od 7 do 9 cm. Mlade biljke držite na poziciji bez promaje. Drugi način je da skalpelom ili nožem sa matične biljke skinete izboj sa 4 lista i parčetom kore stabla. Posadite je odmah u mešavinu peska i treseta i stavite na toplo mesto pri temperaturi od oko 20 stepeni uz povremeno zalivanje.

Krempita bez jaja

1 paketić lisnatog tijesta
fil
1 i po l mlijeka
5 vrećica pudinga od vanilije
6 kasika šećera
2 vrećice vanil šećera
1/2 l slatke pavlake

ispecite dvije kore za krempite na preokrenutom limu veličine 26×32 Pudinge skuvajte u mlijeku sa šećerom kako i inače to radite. U slatku pavlaku stavite malo soli ( na vrh noža) pa ga istucite u čvrstu šlag kremu. Skuvani puding ohladite pa svako malo promješajte da se ne napravi kora. Kada je puding mlak u njega lagano kasiku po kasiku umješajte šlag. Jednu lisnatu koru stavite na tacnu, ulijte kremu, poravnajte, zagladite iprekrijte s drugom korom. Pospite šećerom u prahu.Podelite recept na svoj fb mozda nekom zatreba.

Od jednog testa salcici i kiflice

4 zumanca
2,5 dcl hladne vode
100 gr secera u prahu
sok od 1 velikog limuna ili 2 manja
mekog brasna oko 500 gr
500 gr mlevenog netopljenog svinjskog sala
jos 200 gr brasna
tegla dzema od sljiva ili po ukusu
secer u prahu za posipanje i valjanje

Od zumanaca, soka od limuna, vode,100gr secera u prahu i brasna zamesiti elasticno testo. Salu dodati 200 gr brasna i dobro izmesiti. Testo od zumanaca razvaljati u pravougaonik debljine 1 cm, pa premazati cetvrtinu testa od sala tupim nozem preko. Saviti pravougaonik najpre s leva na desno, pa zdesna na levo, pa odozgo prema dole i na kraju lepo upakovati testo sa svih strana. Ostaviti da odmori u frizideru najmanje pola sata. Postupak premazivanja ponoviti jos 3 puta Premazano testo preseci na pola , i od jedne polovine debelom, teskom oklagijom razviti koru debljine manje od centimetar na radnoj povrsini. vrucim nozem iseci na pravougaonike.Za kiflice seci testo i rolati u kiflicu kako po obicaju radite. Na svaki staviti fil od dzema od sljiva.Presaviti kao knjigu za salcice ili oblik koji zelite redjati u pleh,koji se podmaze malo. isto uraditi i s drugom polovinim testa, ali tek kad je pecenje prve ture pri kraju. Znaci, sirovo testo sto manje drzati na toplom.peci dok ne porumene posuti kad su gotovi secerom u prahu.

Posna sarma sa orasima

glavica kiselog kupusa ili 2 manje (oko 2 kg ukupne težine)
4-5 manjih glavica crnog luka
šolja pirinča
2 kašičice aleve paprike
10 g mlevenog bibera
2-3 bibera u zrnu
200 g mlevenih oraha
tucana paprika
2-3 lista lovora
kašika brašna
 Listove odvojite od glavice i odstranite debelu žilu u sredini lista. Ukoliko je kupus prekiseo ili preslan, operite ga u nekoliko voda.
2. Luk sitno iseckajte i pržite na vrelom ulju. Luk posolite ali ne mnogo, u zavisnosti od toga koliko je kupus slan.Kad je luk ispržen, dodajte očišćen i opran pirinač da se isprži. Mešajte da ne zagori. Dodajte kašičicu aleve paprike i još malo propržite, skinite s vatre. Zatim dodajte biber i mlevene orahe i tucanu papriku ako volite ljutu hranu.
 List kupusa stavite na dlan leve ruke. Na sredinu lista stavite kašiku nadeva, previjte uzdužnu stranu lista ali tako da dođe do sredine lista. To isto učinite i sa drugom stranom, a zatim list, počev od donje strane, uvijati do vrha.
 Sarmu je najbolje kuvati u zemljanom posuđu ili u šerpi s debljim dnom. Na dno šerpe stavite ulje, stavite listove kupusa, a zatim ređajte sarme u krug. Pokrijte ih celim listovima kupusa, stavite između lovor i biber u zrnu. Nalijte toplom vodom da ogrezne i kuvajte na tihoj vatri dok kupus ne omekša, povremeno dolivajući po malo tople vode.

Na kraju, stavite u tiganj 2-3 kašike ulja, zagrejte i dodajte brašno. Pržite dok ne porumeni. Dodajte kašičicu aleve paprike pa zapršku izručite preko sarme. Ostavite da se još malo prokrčka ili zapecite u rerni.Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta ,mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept