POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Slatke krofnice za decije rodjendane

Americke krofnice iz aparata
Potrebno nam je : dva jajeta, 5 kasika ulja, 250 ml mleka, 100 gr secera,260 gr brasna, prasak za pecivo i prstohvat soli.
Sve sastojke umutiti u smesu ,koja se kasikom stavlja u aparat za krofne.

Prave se brzo, deca ih vole ,a i nisu masne jer se ne peku na masti ili ulju.Prelijte ih topljenom cokoladom i ukarsite mrvicama zavisno sta vasa deca vole.Podelite recept na fb mozda zatreba nekoj mladoj domacici.

Kako da gajite kale

Postoje visoke kale, koje se koriste kao rezan cvet, i niske koje se koriste za uzgoj u saksijama. Kod onih u saksijama gomolji se mogu u jesen vaditi i tada miruju do narednog proleća. Gomolji se najbolje održe u toku zime ako se u jesen stave u saksije sa suvom zemljom, a u proleće se počne sa zalivanjem da bi kale počele da rastu.Kale mogu cvetati i u saksijama, ali se preporučuje njihovo presađivanje u baštu u aprilu ili maju. Razmnožavaju se odvajanjem mladih gomolja ili se gomolj preseče, ali se tada mora izvršiti dezinfekcija nekim fungicidom ili prašinom drvenog uglja. Gomolji se ostave da se osuše, pa se tek onda sade.U julu-avgustu gomolji se sade u saksije ili u zemlju (ako se kale gaje za rezan cvet).

Vrh gomolja treba da zasadite u nivou zemlje i da ih cesto zalivate i orošavate. Tokom septembra biljka intenzivno raste pa treba da je prihranite rastvorom azotnog đubriva.Dugo cveta, od januara do aprila, a onda se u julu biljka zasuši i sazreli gomolji ciste i opet spremaju za sadnju. Zahteva temperaturu od 18-20°C, zalivanje i orošavanje a prihranjivanje u fazi cvetanja je obavezna mera nege.Podelite tekst sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Brzi rolat sa malinama i slatkom i kiselom pavlakom

 Biskvit
8 bjelanjaka
150 g šećera
6 kasika ulja
100 g brašna
1 puna kasicica praška za pecivo
3 kasikice šećera u prahu za posipanje biskvita
fil
200 ml slatke pavlake
130 g kisele pavlake
50 g šećera u prahu

Najprije pripremite fil na sledeci nacin .Od slatkE pavlake izlupajte čvrst šlag pa u njega umješajte kiselu pavlaku i šećer u prahu. Dobro promješajte.Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva, a plitki lim (36 x 28 cm) obložite papirom za pečenje. Jagode nasjeckajte na komadiće. Za pripremu biskvita umutite bjelanjke. Postupno im dodajte 2 kasike šećera, izuzetih od ukupne količine (150g), pa izlupajte čvrst snijeg. U drugoj posudi dobro promješajte šećer i ulje. Dobijenoj smjesi primješajte brašno prosijano s praškom za pecivo. Kada nastane jednolična masa, u nju najprije umješajte četvrtinu snijega od bjelanjaka, a onda pažljivo primješajte i preostali snijeg. Dobijenu smjesu izlijte na pripremljeni lim. Poravnajte je i pecite 10 do 12 minuta ili dok gornja strana ne poćne dobivati boju. Pečeni biskvit izvadite, malo ga ohladite i izvrnite na kuhinjski ubrus koji ste posuli s polovicom šećera u prahu. Pažljivo odljiepite papir pa biskvit pospite preostalim šećerom u prahu i savijte zajedno s krpom. Neka se sasvim ohladi.Rolat premazati filom na njih posuti maline,lagano ga uviti,mozete premazati rolat sa filom.

Brza i lagana pita sa kiselom vodom

GOTOVE KORE ZA PITU
500g SIRA
400g kisele pavlake
3 jaja
1dl gazirane mineralne vode
soli
ulje

Sir, pavlaku, jaja i kiselu vodu dobro promesati. tepsiju podmazati sa uljem i staviti 3 kore tako da im krajevi budu van tepsije(da bi se na kraju gibanica prekrila sa tim krajevima kora) zatim kore premazivati filom i slagati jednu na drugu,dok ne potrosite sve kore. zatim poprskati sa uljem i prekriti sa krajevima kora. peci na 200 c oko 30 min.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba,

Kolacici suvi sa neskvikom


35 dkg brašna 20 dkg margarina 20 dkg šećera
 1 prašak za pecivo 2 jaja 4 kasike Nesqika
U brašno umješati šećer, prašak za pecivo, promješati. Dodati jaja, margarin koji je malo stajao na toplom da se lakše umjesi, te nesquk. Kada je tijesto glatko umjesito razvaljajte na debljinu zeljenu i izrezujte kalupićima. Pecite max 7-8 minuta na 165-170 stupnjeva u električnoj pečnici. Onda ostanu prhki i nakon hlađenja!Neka vam deca pomognu oko ukrasavanja i tu pustite masti na volju.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Kako iseci kolace da svi budu jednaki

Za slavu mi je uvek problem kako iseci kolace da izgledaju podjednako isto na tanjiru ,i da ne odudaraju jedan od drugog.

Uvek isecem jedan kakav zelim da mi budu kolaci,i onda po njemu merim .Stavim ga na pocetak reda i po toj velicini secem ostale tj ceo red,kao na slici,jos bitnije je od mere sa cim secete,uvek secem sa skalperom,nikad sa nozem.Podelite sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Domaci kremasti sladoled

4 cijela jaja
8 velikih kasika secera
2 slag kreme od vanilije
2 vanila secera
Za cokoladnu varijantu
4 cijela jaja
8 velikih kasika secera
2 slag kreme od cokolade
3 velike kasike kakao praha
I jos.. 500ml slatke pavlake ako nemate slag kremu.Cijela jaja umutiti sa secerom i vanila secerom. U posebnu zdjelu cvrsto umutiti slag kreme,pa lagano spojiti sa smjesom od jaja. Sjedinjiti malo kutljacom ,par trenutaka, a zatim jos izmiksati mikserom bar 2 minute



Ako pravite cokoladnu verziju, onda na samom kraju dodajte kakao prah ,,pa dobro umiksati.Ako nemate slag kreme, koristite navedenu kolicinu slatke pavlake,,i ubacite malo vise vanila secera ,ili kakao praha . Zavisno koju verziju radite. Od ove smjese dobijete oko 2.3 litra sladoleda. Skoro dva i po litra. Gotovu smjesu izliti u posudice,,ili jednu vecu posudu..po zelji
. Ostaviti u zamrzivac bar 12 sati. Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za sladoled tortu prelepu sa visnjama imate OVDE

Kacamak od belog kukuruznog brasna -zdrav obrok


4 čaše vode


2 čaše belog kukuruznog brašna
1 kašika soli
kajmak po želji
U provrelu vodu dodati so i brašno. 
Ostaviti da se kuha 20min na tihoj vatri, a nakon toga dobro izmešati da nema grudvica.
 Na kraju, otopiti kajmak i preliti servirani kačamak. 
Umesto otopljenog kajmaka možete koristiti slične prelive. 
Na primer, možete otopiti maslac i tvrdi sir. Zatim, razni milerami, itd.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.



Marinirana cvekla -ukusna i zdrava


1-1,5 kg cvekle
2 dl vinskog ili jabukovog sirceta
3 dl vode
1 kasicica soli
1 kasicica secera
10 zrna bibera
6 komada karanfilica/ klincica/
2 lista lovora

Cveklu dobro oprati staviti u serpu sa hladnom vodom i kuvati oko 1 sat. Ostaviti cveklu u toj kljucaloj vodi da se ohladi. Oljustiti cveklu i naseci na kolutove i slagati u staklenu teglu. U sudu prokuvati sve sastojke za preliv. Ohladiti preliv i naliti u teglu preko cvekle. Teglu zatvoriti originalnim poklopcem i ostaviti na hladnom i suvom mestu. Moze se drzati i u frizideru.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Sasi voda sa krastavcem i limunom-0svezavajuca ,zdrava i pomaze kod mrsavljenja

Sasi dijetalnu vodu možete napraviti sami od jednostavnih sastojaka. Sintija Sas, koja je osmislila taj napitak, tvrdi da već nakon četiri dana redovne konzumacije tog pića možete izgubiti tri kilograma i skinuti 10 centimetara u obimu struka.Da biste napravili Sasi vodu treba vam sveži đumbir, sveži listići mente, jedan krastavac, jedan limun i 8,5 čaša vode (koristite filtriranu ili flaširanu vodu - čaša je od 250 ml).

Operite limun, rasecite ga na polovine i izvadite semenke. Svaku polovinu malo zasecite i ubacite u posudu s vodom (8,5 čaša). Ne gulite limun, a nemojte ni cediti sok u vodu. Krastavac ogulite i nasecite na kolutiće i dodajte u vodu. Uzmite 8 do 12 listova sveže mente, operite ih i dodajte i njih.

Ogulite đumbir srednje veličine i narendajte u smesu s vodom. Sve to izmešajte, poklopite i stavite u frižider preko noći. Sledeći dan pijte samo Sasi vodu, rashlađenu, kada ste žedni. Bar četiri dana pripremajte svaki dan svežu Sasi vodu s navedenim sastojcima da biste videli rezultate. Vodu možete i procediti svaki put kada je sipate u čašu. Ona sadrži nula kalorija i poznato je da sama voda uveliko pomaže mršavljenju, a ovi ostali sastojci ubrzavaju proces sagorevanja masnih naslaga i sigurno smanjuju stomačić.Podelite sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za zdrav caj od latica ruze imate OVDE.pogledajte kako se pravi i za sta je sve dobar Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE

Tortice gotove za 5 minuta



Ako zelite da iznenadite dragu osobu evo ideje za vas.Petit keks poslagati na njega umucenu pavlaku sipati ,a na nju poslagati jagode ili neko drugo voce,zatim opet keks pa pavlaku pa jagode.Umesto slatke pavlake mozete koristiti i slag u spreju,Sloziti u dva ili tri reda i ukrasiti slatkom pavlakom preostalom ili slagom.Vas desert je gotov za tili cas,

Posan i lagan rucak sa tikvicama

Potrebno
paprike i tikvica
ulje i zacini po zelji
Tikvice i papriku useckati na kockice priblizne velicine posoliti i posuti vegetom.

U tiganj sipati ulje i kad se ugrejalo istresti povrce u njega.Prziti  na laganoj vatri dok ne dobije lepu boju.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za pljeskavice od tikvica koje ce vas oduseviti imate OVDE

Grcka baklava

500g. tankih kora za pitu
 400g. mlevenih oraha
 1 čašu jogurta,
 čašu od jogurta  šećera ,
 čašu ulja,  5 krupnijih jaja
 praška za pecivo i vanilin šećer
  1. Za šećerni sirup treba spremiti još 2 čaša šećera i 4 čaše vode, jedan limun, i nekoliko kesica vanilinog šećera.Umutiti fil: žicom umutiti 5 jaja sa šećerom,  a da se ne napravi pena, dodati jogurt, ulje i kesicu praška za pecivo.pleh podmazati uljem.U nauljen pleh staviti dve kore.Preko kora sipati oko pola kašike fila i ravnomerno razmazati. Ne treba mnogo štedeti fil, jer ga ima sasvim dovoljno.Preko fila ravnomerno posuti 3-4 prepunih  kašika mlevenog oraha. Korice treba da budu lepo posute orasima.dve korice + fil + mleveni orasi + dve korice + fil + mleveni orasi…sve dok ima fila i orasa.Kada je slaganje korica završeno, a pre pečenja baklavu treba naseći kako vam je po volji,peci u rerni oko 50 minuta na 170 stepeniKad je baklava skoro pečena, spremiti šećerni sirup: U sud odgovarajuće veličine sipati  šećera i vode. Dodati sok od limuna, ili vanilin šećer, Staviti na ringlu da provri. Ne treba dugo kuvati, svega nekoliko minuta, dok šećer ne bude sasvim istopljenIspečenu baklavu izvaditi iz rerne i odmah je, dok je još tako vruća preliti vrućim šećernim sirupom. Nećete odmah potrošiti sav sirup, preostaće malo. Sačekati da malo da upije sirup, pa pažljivo sipati još sirupa i tako dok ga sasvim ne utrošimo. Korice i orah upijaju sirup, pa će baklava da naraste seci u kocke ili trouglove .mozda ce vas interesovati recept kako napraviti tortu od sarme

Preliv za tortu od pavlake i mlecne cokolade

Potrebno je
.500miligrama slatke pavlake i 300gr mlecne cokolade
sve to sjediniti na tihoj vatri dok se cokolada neotopi i prelivati tortu,ukrasiti je po zelji


Recept za preliv i sliku svoje torte nam je poslala Suza Andjelkovic.

Muskatle vole svetla mesta -kako ih orezivati uzgajati i sacuvati preko zime

KAKO IH SACUVATI PREKO ZIME IMATE OVDE 

Cvetaju u proleće i na leto, a vrlo često i u toplim jesenjim danima. Zbog svojih dekorativnih cvetova popularne su cvetnice koje krase mnoge balkone ali česte su i u bašti.

Vrste muškatli razlikuju se po veličini i obliku cvetova a najčešće vrste su one sa jednostavnim cvetovima ili sa dvostruko rasporedjenim laticama.




Za održavanje muškatli važno je da znate da one vole svetla mesta, ali zaštićena od  jakog podnevnog sunca.

Idealne temperature za gajenje muškatli su od 10 pa do do 27 stepeni. Na nižim temperaturama, ovo cveće će početi da vene i propada. Kad ih držite na 10 stepeni, ulaze u fazu mirovanja i mogu izdržati dugo ali neće rasti ni cvetati. Tako da su idealni uslovi za uzgoj u proleće.

Takodje na  temperaturama koje su više od 30 stepeni njihov rast se zaustavlja.

Poželjno je da muškatle gajite u manjim saksijama, jer tako će se zemlja lakše sušiti između dva zalivanja.


U jesen, krajem septembra uklonite i sveže i svenule cvetove muškatle da biljka akumulira energiju. Listovi će tokom zime da opadnu i odmah ih uklonite sa zemlje. Nemojte ih odsecati.Zalivanje

Zalivanje muškatli mora biti redovno i odgovorno i umereno. Biljkama je potrebna vlaga jer listovi počnu da venu. Takodje, preterana vlaga I zalivanje mogu da izazovu truljenje korena pa dudite umereni po pitanju zalivanja.

Dobro je da saksija ima što više rupica kako bi se fino regulisao odvod suvišne vode. Leti muškatle možete prskati vodom koja je odstajala, ali ne I kada su noći nešto svežije.

Kako da prezimi muškatla?

U kasnu jesen, pre prvih mrazeva, muškatle skratite na oko 20 santimetara, a uvele i oštećene listove i cvetove uklonite. Kad to uradite, ostavite muškatle u prostoru gde je temperatura od 8 do deset stepeni. Topli prostori nisu preporučljivi za prezimljavanje jer će tako muškatla stvarati tanke svetle izdanke što će da iscrpi biljku. Tokom zime dovoljno je samo da ih zalijete jednom u dve nedelje ili čak u mesec dana. Prihrana nije potrebna. Imaju već dovoljno vode koje tokom vegetacije skladište u svom jakom stablu.
Orezivanje i presadjivanje

Početkom proleća orežite muškatlu na trećinu njihovog stabla i dobro je zalijte. Kad prodju dve, tri sedmice, sledi presadjivanje u svežu zemlju. Postepeno se uvodi češće i obilnije zalivanje i prihrana.

Sadnja muškatle se vrši u mešavinu zemlje a dobar je tresetni supstrat u krupnim granulama. Nemojte previše pritiskati zemlju jer muškatli prija rastresita podloga koja će dozvoliti cirkulaciju vazduha. Posle sadjenja muškatlu zalivajte vodom dve nedelje a onda tek krenite sa dodavanjem tečnog djubriva.

Zanimljivo je da muškatle jakih i neobičnih boja cvetova ne trpe jako sunce jer počnu da blede i gube svoje šare, pa obratite pažnju gde ih sadite u bašti ili gde postavljate saksije na balkonu.

Prihrana je bazirana na djubrivu za muškatle ili cvetnice. Dok cveta, muškatlu zalivajte par puta nedeljno rastvorom specijalne namene za muškatle. Prihrana I prskanje preko listova ne dolazi u obzir kao kod svog cveća koje ima listove sa dlačicama.
Razmnožavanje  


Muškatle se razmnožavaju reznicama koje se uzimaju od zdravih, sočnih biljaka, najbolje u leto. Ožiljavanje reznica kreče kada se stave u pešćani kompost koji je umereno vlažan.

Postoje i vrste koje se češće razmnožavaju i semenom. U tom slučaju seme treba da bude sveže jer brzo gubi svojstvo klijavosti.

Bolesti muškatli

Nije poželjno da muškatlu gajite duže od dve godine, jer vrste koje se kod nas gaje već treće godine postaju drvenaste i podložne oboljenjima. Zato je bolje na vreme ih razmnožiti i imati uvek nove biljke.

Ako se desi napad biljnih vaši, što nije retkost, konsultujte se u poljoprivrednoj apoteci koji insekticid da koristite.





Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept