500 gr. brasna
1 kasicica soli
300ml. hladne vode
100ml. ulja
Za premazivanje:
250gr. margarina
1 zumanac
malo susama
Od navedenih sastojaka umesiti testo srednje tvrdoce.
Testo rastanjiti u koru i narendati 250gr. zamrznutog margarina.
Preklopiti kao za lisnato testo, staviti ga u platnenu vrecicu i odloziti u frizider 20 min.
Rastanjiti koru premazati uljem i opet preklopiti na isti nacin. Odloziti na jos 20 minuta u frizider.
Ovo ponoviti jos jednom.
Rastanjiti koru debljine oko 1cm i ostrim nozem seci kockice. Premazati zumancetom i posuti susamom.
Peci u zagrejanoj rerni.
Pleh za pecenje ne treba podmazivati, pleh treba biti hladan i testo hladno. Najbolje je da se pre pecenja stavi malo u frizider i omah stavi u vrelu rernu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Sečen krompir prije pečenja umočite u belance u kome su pomešani začini po želji. Poredajte krompiriće po papiru za pečenje ili nauljenom plehu. Krompir pecite u rerni zagrijanoj na 220 stepeni dok ne porumene.belance ce tokom pecenja dati krompiru hrskavost.
30 kaš(supenih) brašna
20 kaš(supenih) šećera
25 kaš ulja
35 kaš vode
1,1/2 prašak za pecivo
200gr kokosa
50gr kakao
50gr posne čokolade
1dl vode
200gr margarina
150gr šećera
izmešajte brašno i prašak za pecivo, dodati 20 kaš šećera, 25 kašika ulja i 35 kaš vode(ulje i vodu sastavite pa onda dodajte brašnu).umutiti sa mikserom u sipati u podmazan pleh, peći na 180c 15-20 minuta.(proveriti čačkalicom kada je pečeno, kao i sve ostale biskvite),
treba da blago porumeni.
u šerpici zagrejavati mešavinu kakao praha i šećera razmućena u 1 dl vode, kada se to lepo istopi dodati čokoladu i margarin i mešati da se izjednači masa.biskvit seći kada se ohladi na kockice i umakati u mlaku glazuru, zatim uvaljati u kokos.
Podelite recept na fb vreme je posta mozda zatreba nekom.U ovom clanku imate jos posnih video recepata i predjela .Reecept za najlepsu posnu salatu za slave imate OVDE-Recept za najlepse POSNE kolace sa bananom za par minuta imate OVDE
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE.Recept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO imate OVDE. Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE-
Adam je zeljasta višegodišnja biljka koja ima podzemno stablo u vidu krtole i velike široke listove karakterističnog srcastog oblika. Cvast adama je klip sa spatom, bele ili krem boje. Adam cveta jednom u godini zelenim cvetom.
Poznato je da ova biljka “plače” a zapravo je reč o prirodnom procesu koji se zove gutacija i uz čiju pomoć se biljka oslobadja viška vode kada je transpiracija otežana a to se dešava kada je zalivanje prečesto i kadaje u prostoriji veća vlažnost vazduha. Inače, adamov sok je vrlo otrovan, i može da izazove alergijske reakcije.Smanjenje gutacije postiže se zajedničkim gajenjem Adama i Eve.
Još jedna karakteristika Adama je izumiranje njegovih donjih listova, dok se gornji postepeno, jedan za drugim razvijaju.
Nega i održavanje Adama
Uzgoj adama je osim u sobi, moguć i napolju ako ima dovoljno svetlosti ali bez direktnih sunčevih zraka jer listovi mogu da počnu da žute. Adam uspeva i na senovitim mestima, ali tada će imati dosta duže lisne drške pa ga zalivajte manje.Adam dobro podnosi vrućine, može se držati u prostoriji sa centralnim grejanjem ali traži svež vazduh i redovno orošavanje. Gajenje Adama podrazumeva i cesto brisanje listova vlažnim sunđerom. Idealna temperatura zimi je 15 stepeni, a minimalna koju može da izdrži je 5 stepeni.
Presađivanje: Adam se presadjuje na svake dve godine u veću saksiju. Pazite da ne oštetite koren. Takodje, u maju ga možete presaditi u vrt. Kada ga sa hladnim vremenom budete vraćali u kuću ili stan, vodite računa da sa njim iz vrtne zemlje ne unesete baštenske crviće ili bube. Adamu odgovara jaka, propustljiva plodna zemlja. Najviše mu prija kompost za lisnate biljke u koji ste dodali malo peskaibaštenske zemlje.
Nega Adama zimi: Vodite računa da tokom zime zemlja bude umereno vlažna i da se ne osuši. Temperatura ne treba da bude ispod 18 stepeni . Ako tokom zime Adam “stane”, budite strpljivi i sačekajte proleće kada će pustiti mlade listove.Zalivanje: Adam traži dosta vode i često zalivanje, posebno usobi gde je centralno grejanje. U letnjem periodu zalivajte ga na dva dana, a zimi dva puta sedmično. Iako supstrat treba da bude uvek vlažan, ali voda se ne sme zadržavati u saksiji, jer koren može početi da truli.
Prihranjivanje: Adam se prihranjuje na nedelju – dve, a u zimskom periodu jednom u mesec dana. Koristi se djubrivo koje se rastvara u vodi.Bolesti i štetočine: Listove adama treba redovno prskati, zato što crveni pauk može da napadne donje strane. Na Adam štetno utiče i suv i stalno zadimljen vazduh što može da uzrokuje sušenje listova po ivicama. Preventiva od gljivičnih bolesti i napada insekata vrši se prskanjem kombinovanim insekticidima i fungicidima.
Razmnožavanje Adama
Adam se razmnožava reznicama ili deljenjem izdanaka. Pelcer se dobija skidanjem nožem sa matične biljke nakon čega se sadi u što manju saksiju. Za ožiljavanje mu treba temperatura od 20 do 23 stepeni.
Adam se može razmnožiti i semenom. U cvetu se formira semenka koja uspešno sejanjem daje novu biljku.
Poznata je već 1823 god. kao prikladna za uzgoj u loncima. Danas se vrlo rijetko uzgaja kao .sobna biljka, jer su je potisnule mnoge druge dekorativne biljke, koje se lakše uzgajaju i obilnije
cvatu.Ova vrsta sobnih ruža ima svijetlozeleno, sitno lišće i polu-pune cvjetove koji ugodno mirišu. Mali grmovi visoki su 15―20. cm, a razmnožava se reznicama.
Ruža kao sobna biljka treba mnogo svjetla i zraka, ali ne podnosi žarko sunce, pa je ljeti najbolje da stoji na prozorskoj dasci na istočnom ili zapadnom prozoru, odnosno na balkonu ili u vrtu, smještena tako, da sunce ne zagrijava cvjetni lonac. Sobna ruza, kao sve ostale ruže, najbolje uspijeva na hladnoj podlozi. Da bismo to osigurali, treba cvjetni lonac s ružom smjestiti u veci lonac ili sandučić ispunjen vlažnom mahovinom ili tresetom. Najbolje je zalijevati je mekom vodom ili kišnicom, a treba paziti na to da se grumen u loncu niikad ne posuši. Zimi ruže obicno odbace list, premda ima i zimzelenih sorta.Prezimiti moraju na hladnom i svijetlom mjestu, ne u toploj sobi ali zaštićene od mraza. Zahjevati ih treba tek toliko da se grumen ne posuši. U proljece treba. ružu obrezati i presaditi u smjesu glinaste klijališne zemlje, pomiješane s nešto pijeska. Nakon sadnje stavimio je na toplo svijetlo mjesto i postepeno počinjemo sve više zalijevati. Kad se pojave pupovi, zalijevamo obilno.Podelite na svoj fb ako imate drugaricu koja voli ruze.
Recept za testo je isti samo se razlikuju ukrasi,kod ukrasa pustite masti na volju.za ukrase bele je potrebno=
200 gr brašna
100 gr gustina
1 kašika soli
100 ml hladne vode
video i deltaljan postupak za POSNI slavski kolac imate OVDE
za testo
oko 1 kg brašna
oko 400 ml vode
1 kašika soli
100 ml ulja
40 gr kvasca
2 kašičice šećera
Ukrase za krsni hleb uradite, najbolje je, nekoliko dana ranije.Ako pravite ove bele ,ako ukrasavate od testa onda taj dan kad mesite,od istog testa pravite ukrase,
Za bele ukrase je potrebno sledece.U činiji zamesite testo od brašna, gustina, soli i vode. Zamešeno testo staviti u kesu, da se ne bi sušilo. Izvaditi jedno parče i istanjiti ga oklagijom. Jedno valjkasto parčence testa, veličine malog prsta, iseckam makazicama-eto klasa žita.I ptičicu je lako napraviti. Jedno parče testa, veličine polovine malog prsta - spljoštiti na vrhu. S obe strane utisnuti po zrno bibera, zašiljiti malo ivicu i eto kljuna. Glava je gotova.
Rastanjiti jedan krug, prečnika 3 cm i jednu polovinu izreckati po dužini. Zavrnuti ivice, i eto tela ptičice sa sve krilima. Postaviti glavu na to telo, Koliko nas je u kući, i toliko uraditi ptičica. Ostale ukrase radite po zelji i pustite deci nek vam pomognu jer imaju iskustva sa plastelinom i bice im zanimljivo.Svaki ukras koji uradite, stavljite na, brašnom posut, poslužavnik. važno je da se ukrasi suše lagano, u toploj prostoriji.
Osveštanu vodu, sa sve semenkama i liščicama bosiljka, ugrejati i u njoj razmutiti kvasac i kašiku brašna. Dodati ulje i šećer - brzo će kvasac da proradi.
U većoj posudi osoliti prosejano brašno.
Dodati nadošli kvasac. I mesiti.
Mesiti, prvo u vanglici, a onda testo izvaditi na radnu površinu i dalje mesiti zatim vratiti u vanglicu i pokriti krpom ili kesom da naraste.Na pobrašnjenoj radnoj površini, blago premesiti testo.Staviti testo u serpu dublju u kojoj cete peci i pustiti da jos nadodje .
Naraslo testo premazate žumacetom, i ređate ukrase.Kolač pečete u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.U ovom postu imate jos neke video posne recepte mozda vam zatreba.
Recept za najlepsu salatu uz sve vrste pecenja sa pecenom paprikom imate OVDE
Recept za brzinski rucak sa punjenim paprikama sa pavlakom i krompirom imate OVDE
Najejdnostaviji recept za papriku u pavlaci imate OVDE
Recept za tortu od cevapa da odusevite goste imate OVDE
Recept z najizdasniju i najlepsu rodjendansku tortu imate OVDE
Recept za hleb iz serpe a kao da je ispod saca imate OVDE
Recept za slanu toru od oblatne za par trenutaka imate OVDE
Slike svog Krsnog hleba nam je poslala Maja Milicevic Iz Backe Palanke svake godine ih drugacije uradi pa nam je poslala zato par slika,pisite nam i vi na nasu fb stranicu,ako zelite da objavimo vas recept.Podelite recept na fb idu slave zatrebace nekoj prijateljici mozda.Slava ne moze da prodje ni bez slavskog zita recept za njega imate OVDE ni bez slavskih sitbih kolaca recept za 11 vrsta sitnih slavskih kolaca imate OVDE
Za gajenje se uglavnom koriste novije vrste, niske rastom koje dostižu visinu od oko 20 cm.
Vinki pogoduju polusenovita mesta za uzgajanje, kako u bašti ili vrtu, tako I u saksiji ili žardinjeri. Postoje žbunaste i padajuće vrste vinke koje su podjednako polularne.
Cvetanje
Ovo cveće krase tamnozeleni listovi sa belom žilicom u sredini. Cvetovi vinke su veličine od 2 do 4 cm, a cvetaju u raznim bojama – beloj, roze, ljubičastoj…Cvetovi vinke rastu iznad listova a veličina cveta zavisi od vrste koju ste izabrali. Imaju po pet latica.
Cvetanje vinke počinje u aprilu i traje do prvih jesenjih mrazevaRazmnožavanje vinke obavlja se setvom krajem zime ili početkom proleća.
Ako vinku posejete kasnije, kasnije će početi i njeno cvetanje. Seje se u tresetni suptrat i treba je pokriti nakon setve, radi boljeg nicanja. Nicanje će početi za oko nedelju dana ako ste joj obezbedili temperaturu od oko 25 stepeni.
Kad se razviju prva dva lista vinke, počnite prihranu i blago snizite temperaturu, za oko 3 stepena.
Sa rasadjivanjem možete početi nakon mesec dana. Ako u saksije sadite po jednu biljku, odgovaraće saksija veličine od 9 cm. Ako stavljate po tri vinke, koristite saksije veličine od 15 santimetara.
Od trenutka presađivanja do potpune zrelosti vinke, proćiće oko 9 nedelja. Tek onda vinku prenesite u baštu ili na balkon.
Nega, održavanje i zalivanje
Vinka traži temperaturu zemljišta koja ne bi trebalo da ide niže od 20 C. Pošto joj je više potrebna vazdušna nego zemljišna vlaga, neka vlažnost vazduha bude oko 80%. Omogućite joj i dovoljno svetlosti, ali bez direktnog izlaganja suncu.
Vinku treba je oprezno zalevati, I to tek kada je supstrat prosušen. Sa razvojem biljke, povećavajte prihranu. Takodje, potrudite se da povremeno rosite listove.
Vinka se koristi u medicini jer je njen mlečni sok, bogat alkaloidima.Kada rešite da kupite seme ili sadnicu vinke, izaberite vrstu koja vam najviše odgovara. Ima vrsta kao što je na primer SunShower, sa blago polegnutim položajem. Poznata je vrsta “Apricot”, koja cveta u boji kajsije.
Od vrsta koje rastu usprvno postoje vrste kao što je “Violet with Eye”, sa tamno ljubičastim cvećem, onda vrsta koja cveta u nijansama roze boje – “SanStormBuch”, ljubičasta vinka – “Orchid”, zatim sa roze-belim cvetovima “IoyPink”, ili pak ona sa crvenim centrom cveta -“Scarlet with Eye”.
Kako se sadi vinka
Kada vinku sadite na otvorenom, nemojte saditi više od 20 biljaka po metru kvadratnom. U žrdinjere, vinka se sadi u broju od 4 sadnice po dužnom metru.Podelite sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Cvatiće africke Ijubiice redovito i oprezno zalijevamo mekom vodom ili kišnicom, a svakih 14 dana dohranjujemo otopinom gnojiva.
Ove osjetljive biljke trebaju tokom čitave godine stalnu temperaturu, a ziimi ih nikad ne smijemo držati u prostoriji gdie temperatura pada ispod 14° C.
Kad cvatnja završi, dobro uzgajane biljke cvatu i nekoliko mjeseci, zalijevanje nešto ograničimo, da se biljke odmore.
Međutim, treba paziti da se grumen nikada
ne osuši.Iskusniji ljubitelji cvijeca mogu pokusaiti da sami razmnože afričlce ljubice.
Izrasle listove s malim dijelom peteljke utaknemo u pjeskovitu vlažnu zemlju i pokrijemo bocom za ukuhavanje.
U jednom cvjetnom loncu možemo zakorijeniti oko 5 komada lisnih reznica.
Na dnu lisne peteljke razvije se za 4―6 tjedana više malih biljaka, koje pojedinačno posadimo u male lončiće.
Za sadnju uzitnamo smjesu jednog dijela listovače i jednog dijela šumske zemlje s nešto pijeska.
Kod stalne temperature od 14―18° C, na svajetlom ali sjenovitom mjestu, uz dovoljnu vlagu zraka, mlade biljke se vrlo brzo razviju.
Što ranije u prolječe razmnožomo afiičku Ijubicu, to ranije će nam cvasti.
Normalno cvate ljeti,ali ako ih razmnožavamo u razno vrijeme možemo uzgojiti cvatuće biljke za svako doba godine.
U posljednje vrijeme javlja se afrička Ijubica i u našim cvecarama.
Ako je nabavdmo ili dobijemo posađenu s drugim biljem u cvjetnom aranžmanu, najbolje je da je odmah izvadkno i posađimo u posebni lonac.
Vrlo lijepo izgleda ako taj lonac postavimo na drugi preokrenuti cvjetni lonac, koji sakrijemo tako, da naokolo složimo lončiće sa sobnim papratima i bršljanom.
Ovalkvu .skupinu moći ćemo dugo održati, jer možemo svaku biljku posebno zalijevati prema njenim potrebama, što nam nije moguće ako sve biljke zajedno rastu u istoj posudi.
Afričku ljubicu treba uzgajati strpljivo, s puno ljubavi i pažnje, i ne smijemo dozvoliti da nas eventualni prvi neuspjeh uplaši, pa da radi toga odustanemo od zamisli da našoj maloj zbirci sobnog cvijeća dodamo i ovaj lijepi primjerak.
Podelte recept na svoj fb ako znate neku drugaricu koja je ima,mozda joj koristi. Jos puno mojih video saveta za cvece imate OVDE
Recept za najlepsu salatu uz sve vrste pecenja sa pecenom paprikom imate OVDE
Recept za brzinski rucak sa punjenim paprikama sa pavlakom i krompirom imate OVDE
Najejdnostaviji recept za papriku u pavlaci imate OVDE
Recept za tortu od cevapa da odusevite goste imate OVDE
Recept z najizdasniju i najlepsu rodjendansku tortu imate OVDE
Recept za hleb iz serpe a kao da je ispod saca imate OVDE
Recept za slanu toru od oblatne za par trenutaka imate OVDE
Iako je prisutno više vrsta ovog žbuna, nama je svakako najpoznatiji i najprisnAsdepais Curasavica, koga znamo kao Grčki lijander.
Cvetovi im mogu biti različitih boja, od: bele, ciklama, preko žute i crvene. A svaku vrstu karakteriše specifičan, slatkast i prijatan miris.
Najviše mu prija zemlja izmešana s dosta peska. Obično se drži u savdučetu ili buretu, jer su mu žile veoma razgranate.Umnožava se u proleće pelcerom, koji se, kada se otkine od starog, stavi u staklo s vodom i malo peska i u njemu drži dok ne pusti žile. Kada pusti žile presađuje se u zemlju. Lijandera ima duplih i jednostavnih, a boja mu može biti od ugasitocrvene, otvorenocrvene, rozabele do žute. Svi su izvanredno lepi i prijatna mirisa. Lijander mnogo napada štitasta vaš.
Dok je još mali lako se od nje očisti i opere, ali je velika stabla najbolje u proleće orezati, očietiti specijalnim sredstvom za prskanje, ili, ako ga nema, rastvorom duvana. Lijander je dosta otporna biljka, te se u proleće iznosi napolje i poselednji u jesen unosi.Pošto je polubarska biljka, lijander, da bi bio lep i bujan, leti zahteva jako sunce i mnogo vode. Dok tokom zime nema toliku potrebu za vodom.Iako vrlo lepa biljka, prati je priča da je otrovna. i nikako se ne kuva čaj od ove biljke .Podelite tekst sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Na Mali Božić kojim 14. januara počinje i Nova godina po julijanskom kalendaru slavi se Sveti Vasilije Veliki, a na taj dan domaćice mese vasilice da obraduju svoje ukućane i prve komšije, kako bi cela godina prošla u skladu i prijateljstvu.
Vasilice se tradicionalno pripremaju na dan 1. januara po julijanskom, odnosno 14. januara po gregorijanskom kalendaru. Na taj dan se upokojio i arhiepiskop Sveti Vasilije, nazivan pčelom crkve Hristove, koja nosi med vernima i svojom žaokom bode jeretike - bezbožnike.
Mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko: mese se sa mnogo ljubavi i jedu tople na Mali Božić!
U Srbiji se kolači nazvani vasilice spremaju od kiselog ili lisnatog testa, a i jedni i drugi se prelivaju medom.
Takođe, vasilica je i naziv za proju koja se u nekim krajevima služi na Mali Božić, s tim što se i ona ukrašava na poseban način.Koliko sela toliko i obicaja svako je pravi na svoj nacin ja sam je pravila ovako
20g svežeg kvasca
50ml tople vode
1 ravna kašičica šećera
oko 500g brašna za testo i još 200-300g za posipanje i dalji rad
1 kašičica soli
250ml tople vode
oko 300-400g svinjske masti sobne temperature
250g mrvljenog domaćeg sira
1 kašičica meda i 1 kašika vruće vode
Stavit kvasac da nadođe sa šećerom u 50ml tople vode.
U 250g brašna, dodati so, nadošli kvasac, 250ml tople vode, pa postepeno dodavati ostatak brašna, oko 250g i mesiti dok se ne dobije lepo i elastično testo koje se ne lepi za ruke.
Ostaviti testo na toplom da naraste i duplira masu
.Premesiti testo.
Rastanjiti ga na brašnom posutoj podlozi u oblik pravougaonika što tanje, veličine oko 40x45cm. Premazati mašću, štedeći rubove.
Preklopiti desnu trećinu preko srednjeg dela, pa levu preko toga.
Okrenuti testo za 90 stepeni i ponoviti postupak, desna trećina preko sredine, pa leva preko toga.
Odmah, bez čekanja da se odmori, pritisnuti ga na nekoliko mesta oklagijom (radi lakšeg tanjenja i istiskivanja vazduha) i ponovo ga rastanjiti ponavljajući postupak mazanja i preklapanja još 1-2 puta. Ukupno se premazuje 2-3 puta.
Mast će se probiti kroz klobuke testa i tako treba da bude.
Mesta gde se mast probije, da se oklagija ne bi lepila, posuti brašnom.
Ako se zalepi za radnu površinu samo podvući ruku lagano ispod i to mesto pobrašnjaviti. Već nakon prvog premazivanja, pogača postaje „neuredna“ i to je ono što joj daje lepotu.
Posle trećeg mazanja i preklapanja rastanjiti je koliko god se može i ne mazati je mašću već posuti komadićima mrvljenog sira po sredini testa.
Za okruglu Vasilicu polako preklapati testo preko centra i preko svakog novog preklopa posuti malo sira. Poslednji preklop neka zatvori celu površinu.
Ako je manja od 20cm, malo je spljoštiti rukama. Podvući dlanove pod Vasilicu, okrenuti je i spustiti u namašćen okrugli pleh dimenzija oko 26cm.
Treba da je malo manja od veličine pleha.
Ostaviti pogaču da se odmara oko 30 minuta.
Pre stavljanja u rernu spustiti par kašičica masti preko nje.
Peći na 200-220C oko 40 minuta, pa smanjiti na 160C i peći još oko 20 minuta.
Vrelu premazati medom rastvorenim sa malo vrele vode.Podelite tekst sa prijateljima na fb da sacuvamo obicaje.Jos puno mojih brzinskih video recepata imate OVDE
Recept za najlepsu salatu uz sve vrste pecenja sa pecenom paprikom imate OVDE
Tortu sa kiselom pavlakom i sladoledom iz kesice imate OVDE
Recept za brzinski rucak sa punjenim paprikama sa pavlakom i krompirom imate OVDE
Najejdnostaviji recept za papriku u pavlaci imate OVDE
Recept za tortu od cevapa da odusevite goste imate OVDE
Recept z najizdasniju i najlepsu rodjendansku tortu imate OVDE
Recept za hleb iz serpe a kao da je ispod saca imate OVDE
Recept za slanu toru od oblatne za par trenutaka imate OVDE
Recept za cuvarkucu protiv mioma cista i pomoc kod stitne zlezde i spas za sve zenske probleme imate OVDE
Potrebno vam je 500 gr brasna,3 kasike ulja, kvasac,casa jogurta i kasikica soli. Kvasac natopiti u solju mlakog mleka sa 2 kasikice secera. Testo umesiti od navedenij sastojka i ostaviti da naraste. Naraslo testo premesiti i podeliti na dva dela. Svaki deo podeliti na tri dela ,svaki deo tanko razvuci,premazati filom po izboru i zelji ( mak,sir,kakao sa secerom,krem ) u ovom slucaju kakao i secer
Uviti u rolat,tri rolata uviti u pletenicu. Ponoviti postupak i sa drugim testom. Staviti ih u podmazan pleh ,premazati umucenim jajetom i peci u zagrejanoj rerni.
Spada među najpoznatije sobno bilje. Uzgaja se već niz godina a iza drugog svjetekog rata fikus postaje iz godine u godinu najtraženija sobna biljka.
Fikus je porijeklom iz tropskih krajeva, a botanički je srodan s običnom smokvom (Ficus carica). Ima nekoliko vrsta fikusa koji dolaze u obzir za uzgoj u sobi, a opisat ćemo ih kasnije. Uglavnom, sve zahtijevaju istu njegu.
Nije opravdano mišljenje da je fikus teško održati u stanu i da je on vrlo osjetljiv. Treba paziti na nekoliko temeljnih pravila kod. njegovanja, pa će ova biljka dekorativna izgleda čitav niz godina biti pravi ukras naše sobe. Fikus raste srazmjerno polagano, što nam omogucuje da čitav niz godina uživamo u našem ljubimcu.
Fikus je biljka, koja voli puno svjetla; a najviše joj odgovara mjesto gdje joj svjetlo pada odozgo. Zato ga nećemo smjestiti na ormar ili visoki stalak, nego je najbolje da stoji na niskom stalku ili na podu uz prozor. Treba, ga zaštititi od žarkog ljetnog sunca. Zimi mu najviše odgovara temperatura od 10-15°C i umjereno zalijevanje odstajalom vodam. Lišće mu treba ljeti i zimi jedanput tjedno obrisati vlažnom spužvom, a iza toga obrisati i osvjetlati suhom vatom. Tako njegovani. listovi su svijetli i predstavljaju pravi ukras biljke. Ako fikus držimo u prohladnoj prostoriji, a uz to preobilno zalijevamo, listovi požute i konačno počinju jedan po jedan otpadati.
Isto se događa ako fikus gladuje, tj. ako ga dugo nismo presadili, a nikad ga ne dohranjujemo otopinom gnojiva. Zimi treba paziti kad zračimo sobu, da naš fikus ne bude izložen struji hladnog zraka. Općenito ga treba čuvati od propuha. Da još jedanput ukratko ponovimo fikus moramo zimi držati na svijetlom, ne prehladnom mjestu, zaštićenu od propuha i struje hladnog zraka, te samo umjereno zailijevati. Ako nam fikus zimi objesi lišće, najčešće će biti uzrok prevelika vlaga zemlje u cvjetnom loncu.
U proljeće treba: fikus obilnije zalijevati i svakih 14 dana prignojavati blagom otopinom gnojiva. Ako je lonac prerastao, moramo ga presaditi u nešto veći, ali treba paziti da ne bude prevelik. Fikus dobro uspijeva u smjesi listovače, klijališne zemlje i rječnog pijeska. Iza presađivanja treba samo oprezno zalijevati dok se biljka me zakorijeni. Svakako ga treba u proljeće smjestiti na što svijetlije i sunčanije mjesto. Ljeti ga možemo, od lipnja do rujna, iznijeti na balkon ili u vrt, ali uvijek na polusjenovito mjesto.
Fikus se razmmožava reznicama. Ako biljci odrežemo vrh radi razmmožavainja, onda ,se biljka razgnana. I ovako granati fikusi su vrlo lijepi, ali treba više mjesta u sobi, pa su najviše uobičajeni već s obzirom na najčešće skučeni stambeni prostor fikusi uzgojeni samo na jednu granu. Obično se fikusi ne razmnožavaju kod kuće, ali ljubitelji koji već imaju neko iskustvo mogu pokušati. Najsigurniji način je tzv. margotiranje, a primjenjuje se najčešće kod fikusa kojima je otpalo lišće a vrh je lijep i zdrav, ili ako nam je fikus previsok. Stabljika fikusa zareže se iispod lista. U prorez se može metnuti mali kamenčič da rana ne zaraste suviše brzo. Oko tog mjesta se omota vlažna mahovina, a oko nje omot neke konzerve ili je još bolje obaviti komadićem plastične folije. Mahovina mora biti stalno vlažna.Nakon 6-8 tjedama stvore se korjeničići i fikus možemo tačno ispod omotača odrezati i posaditi u cvjetni lonac. Matičnu biljku kojoj smo odrezali vrh i dalje uzgajamo, pa će nam se na tom mjestu razgranati. Koji put se pokušava fikus zakorijeniti u vodi i to da se odrezani vrh utalcne ,u bočicu s vodom tako da je donji dio reznice uvijek u vodi. Ovakvu se bočicu drži na sunčanu mjestu i nakon mjesec dana pojave se korjenčići. Biljka se tada posadi u loncić. Međutim, takve biljke kad se iz vode izvade i presade u lonac sa zemljom vrlo često nazaduju i nisu tako lijepe kao biljke dobivene margotiranjem ili uzgojene u vrtlariji. Fikus je u stanu najbolje razmnožavati u toplim mjesecima kasnog proljeća ili pocetkom ljeta.
A sad nekoliko riječi o raznim vrstama fikusa, prikladnima za uzgoj u sobi.
Najraširenija je vrst Ficus elastica s duguljastim kožnatim zelenim lišćem. Ima i šareno-lisnih vrsta kao što je Ficus elastica var. aureo marginata. Ficus decora ima veće, široke tvrde listove s crvenkastim sjajem. Naročito je lijep mladi list kad se razvija iz svog izrazito crvenog ovoja. Ficus pumila (smokva penjačica) poznat i pod imenom Ficus stipulata ili Ficus repens, potječe iz Kine i Japana, ničim ne sliči na biljku koju zamišljamo kad pomislimo na Ficus elaistica. To je nježna biljka penjačica s malim, okruglim listićima. Ima zračne korjenčiće kojima se prihvaća za podlogu. Jednako dobro uspijeva u toplim i hladnim proistorijama. Vrlo je pogodan za cvjetne zdjelice, posude koje vise, a može se i penjati uz grane i zidove.
I Ficus rostrata je nježna biljka dugoljastih, šiljastih listova. Na svakom lisnom čvoru stvara se adventivno korijenje kojim se prihvaća za podlogu. Zelene sorte rijetko se uzgajaju, jer su bijelo-zelene panaširane sorte minogo ljepše. Lafco se razmnožavaju, jer izboji svagdje gdje dođu u dodir s vlažnom zemljom puštaju korijenje.
Granata vrsta Ficus australis, ikojih ima i panaširanih osjetljiviji su na hladnoću, a također izgledaju vrlo dekorativno. Lišće je kožnato, ovalno, zinatno manje nego kod uobičajenog Ficus elastica.
Vrlo lijepa, manje poznata vrsta, koja se u posljednje vrijeme sve više uzgaja, je Ficus lyrata ili Ficus pandurata s velikim 50-60 cm dugim listovima. Kod ove se vrste uvijek pojavljuje nekoliko listova brzo jedan iza drugog, a nakon toga vrh izgleda kao da je suh.Podelite recept na svoj fb ako imate drugaricu koja voli cvece mozda joj zatreba.
Potrebno je:
1l vode
5 kašika ulja
2 šolje griza-šolje su od 2,5dcl
1 šolja brašna
3 jajeta
prašak z apecivo
1kg kajsija
prezle
šećer
U litar vode sipati ulje i staviti na šporet da provri.Kada provri dodati prašak za pecivo, griz i brašno.
Sve lepo sjediniti da nema grudvica a potom dodavati jedno po jedno jaje.
Od ove smese praviti loptice i dodavati u sredinu voće.
Kuvati ih u vreloj vodi oko 10 minuta.
Gotove knedle uvaljati u uprzene prezle i šećer.Ovakve knedle sa grizom mozete praviti sa bilo kojim vocem.
Obilno cvetaju u raznim bojama u periodu od maja do oktobra. Veoma su zahtevne i preporučuju se ljubiteljima cveća koji će im posvetiti potrebnu pažnju.
Duga, povijena cvetna stabljika surfinije je dužine do 80 santimetara. Obilno cveta, a cvetovi levkastog oblika mogu da formiraju cvetne slapove dužine i do 1,5 metara. Cvetovi mogu da budu u nijansama ljubičaste, plave, roze, crvene, žute i bele boje.Surfiniji odgovara osunčano mesto na kome ima najviše sunca tokom dana. Ako se zasadi na polusenovito mesto, u toku leta treba da se zaliva jednom dnevno. Na sunčanoj strani surfinija traži zalivanje bar dva puta dnevno.Najvažnije je da surfinija nikada ne ostane bez vlage. Zaliva se redovno, ali umereno da ne bi došlo do truljenja, rano ujutru ili uveče mlakom vodom. Preporučuje se zalivanje vodom siromašnom krečnjakom (odstajalom vodom). Pri zalivanju, ne treba da se kvase listovi. Da bi zalivanje bilo jednostavnije može da se montira sistem za zalivanje kap po kap, ili da se biljka zasadi u samozalivajuće saksije.
Zemljište za surfiniju treba da bude obogaćeno makro i mikro elementima, pre svega gvožđem.
Što je boja cveta surfinije svetlija, to je veća njena potreba za đubrivom. Jednom nedeljno surfinija se prihranjuje đubrivom za surfinije koje je obogaćeno fosforom i gvožđem. Ako su listovi surfinije bledi i svetli, a na njima se jasno raspoznaju lisne žile znači da prihrana nije dovoljna.Suvi cvetovi i listovi sa surfinije ne smeju se odstranjivati, jer ako se otkine bilo koji zeleni deo biljke, na otkinutom mestu nastaje "rana" na koju se hvataju bakterije i ostali uzročnici bolesti.Veoma uspešno razmnožavanje surfinije je reznicama.Surfinije se sade u viseće korpe, saksije, žardinjere ili sandučiće na terasama, balkonima, prozorima. Za saksiju veličine 60 santimetara dovoljne su tri sadnice,Podelite tekst sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Potrebno nam je : pakovanje oblatni, 400 gr margarina ( odnosno dva , jedan i po za fil, a ostatak za glazuru ),400 gr secera, 5 zumanaca, 200 gr cokolade i 100 gr margarina. Otopiti margarin, dodati secer i zumanca , prokuvati na slabijoj temperaturi i prohladiti. Veoma je bitno da se fil promesa s vremena na vreme . U hladan fil dodajte rastopljenu cokoladu i eurokrem, pa filujemo oblatne. Poslednju oblatnu ne filujete vec premazite glazurom.
Glazura se pravi na sledeci nacin : ostatak margarina rastopimo, dodamo 200 gr cokolade, 50ml ulja i kasilicu eurokrema. Prohladjenom smesom prelijemo oblatne.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.