POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Sve o kaktusima-nega

Kaktusi jako vole sunčevu svetlost. U toplim mesecima kada su napolju mogu porasti i po nekoliko centimetara. Većina vrsta kaktusa prosto obožava direktno sunce koliko god da je agresivno. Opet neke vrste vole hladovinu, ali da su ipak izložene sunčevoj svetlosti, dok neke posebne kaktuse ne smete držati napolju. Treba oprezno izlagati suncu mlade biljke jer bi mogli dobiti opekotine.
Najmanje im prija severna strana, pa kad ih držite u kući treba ih okrenuti ka južnoj, zapadnoj ili istočnoj strani. Severnija ima najmanje sunca tokom dana.
Ako su u smešteni u senci biljke povremeno okrećite ka svetlosti da bi kompletnoj biljci omogućili ravnomerni rast. Ako se jedan deo kaktusa izduži, okrenite taj deo prema svetlosti, jer raste prema svetlu, pa se iskrivi.
Zemlja za sadnju kaktusa

Ukoliko pronađete najbolje je da kupite gotovu mešavinu zemlje za kaktuse. Ona je provereno najkvalitetnija za rast i razvoj kaktusa.
Možete i sami napraviti zemlju za saksiju. Najbolja je mešavina dve mere humusa, jedna mera ilovače (ili “obične” zemlje iz bašte) i pola mere peska. Sve dobro pomešajte.
Obavezno stavite peska, može i sitnog šljunka ili kamenčića, komada stare cigle. Oni će iscediti suvišnu vodu iz zemlje.
Zalivanje

Poznato je da kaktusi ne vole previše vlage. Bolje je premalo ih zalivati nego previše. Tako će lako istruliti.
Posadite ih na drenažnom tlu. Zemlja treba da sadrži pesak ili šljunak.
Zalivanje se razlikuje leti i zimi, zatim u kući ili na otvorenom. Preko leta kaktuse treba zalivati kada vidite da se zemlja potpuno osušila. To je otprilike svakih nedelju dana, nekad i češće, što zavisi od temperature vazduha.
Zalivajte kaktus sa puno vode. Voda treba da izađe kroz rupe,da se dobro iscedi, a podmetač da se isprazni nakon nekoliko minuta, da kaktus ne stoji potopljen u vodi. Jednostavno ga prelijte sa većom količinom vode i ostavite da višak istekne iz saksije.


Rast kaktusa

Period intenzivnog rasta su topli meseci u toku godine. Tada ih je najbolje izneti na sunce gde najviše vole i najbolje rastu i razvijaju se. Zimi kaktusi stagniraju ,u nekom su svom “zimskom snu”. Ne treba ih previše zalivati, niti imitirati letnju klimu, je rim treba taj period odmora i oporavka, da bi na leto ponovo nastavili intenzivan rast. Na telu kaktusa se mogu pojaviti mlade biljke, bebe kaktusi. Možete ih ostaviti na staromo kaktusu da rastu sa njim kao grane ili ih pažljivo skinuti i posaditi, da bi ste dobili još jedan mladi kaktus. Đubrenje kaktusa Samo ponekad je potrebno nađubriti ih, u vreme cvetanja. U hladnim zimskim mesecima, kada kaktusi miruju ne treba ih đubriti. Dodajte po malo azotnog i fosfornog đubriva u periodu od aprila do avgusta, kada su na suncu i intenzivno rastu. Prezimljavanje kaktusa U periodu od oktobra do marta većina kaktusa je spremna za svoj “zimski san”. To može biti i kasnije ako je napolju toplo. Ne smeju dočekati prvi jutarnji mraz napolju, nezaštićeni jer bi se mogli smrznuti, kao i sve druge biljke.Inače mogu boraviti napolju dok je temperature u plusu, iznad nule. Sa najavom hladnoće kaktusi se unose u kuću, garažu, zimsku baštu. Ne stavljati ih direktno na beton. Bolje im naći mesto na polici ili staviti neki karton ispod saksija, da bude toplije. Prostor ne sme biti previše hladan, nikako ispod 4 stepena celzijusa. Optimalana temperature je 5-10 stepeni. Saveti Kada zalivate ili orošavate kaktuse koji su napolju, radite to po zalasku sunca, jer bi kapi vode na vrelim biljakam mogle napraviti štetu. Ne treba ih zalivati malo po malo, jer će neravnomerno rasti i imati nepravilan oblik. Ne postoji pravilo o količini potrebne vode niti o učestalosti zalivanja. Jednostavno pratite biljku i procenite šta joj prija. Upozorenja Tek posađene mlade kaktuse ne treba odmah zalivati. Nakon presađivanja ostavite biljku u suvom najmanje nedelju dana. Da bi ste bili sigurnoi da temperatura nije preniska pored saksija ostavite u čaši malo vode.A ko se preko noći zaledi odmah unesite saksije na toplije mesto Ne sme biti pretoplo preko zime jer će preterasno izrasti i iscrpeti se, pa verovatno neće cvetati.Podelite tekst sa prijateljima na fb mozda nekom ljubitelju zatreba.

Ruska salata prigodna za slave i rodjendane

3 sargarepe
200 g graska ili jednostavno kupite smrznuto povrce za rusku salatu
5 -6 kiselih krastavcica
jedna mala pavlaka i pola kesice malog majoneza
3 kuvana jajeta 300 gr,sunkarice
so po ukusu.

Povrce obariti u slanoj vodi krompir predhodno iseci na sitne kockice, sargarepu isto.Barena jaja iseci isto na kockice .Pomesati obareno povrce dodati sitno isecene krastavcice i sunkaricu sve promesati i dodati so pavlaku i majonez,dekorisati po zelji.

Vodena palma traži dosta vlage, nije osetljiva i lako se gaji

Vodena palma traži dosta vlage, nije osetljiva i lako se gaji. Ova dekorativna sobna biljka ima atraktivan tropski izgled, a kako bi joj listovi bili uvek jedri i atraktivne zelene boje, vodite računa da joj koren uvek bude mokar.
Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock
Papirus i vodena palma karakteristični su po lisnoj rozeti tipičnoj za ciperus familiju. Zbog ovog atraktivnog ukrasa, spadaju u omiljene sobne biljke. Vodena palma (Cyperus helferi) pravi je hit u akvarijumima, jer je spremna i na život u vodi. Vlati eskalenusa (Cyperus esculentus) su šire i rastu iz jestive krtole (prečnika 2 cm). Ova vrsta se u Evropi gaji od 16. veka kao veoma dragocena poljska biljka i na mnogim mestima postoje čitava polja pod njom.

Dragocene rizome ima i slični indijski rotundus (Cyperus rotundus). Njihovi mirisni sastojci osnova su za pravljenje parfema i mirisnih štapića. Sve vrste ciperusa vole vlažno zemljište i svetla sunčana staništa.Podelite tekst sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Sve o kanama i razmnozavanje iz semena

Kana, latinski naziv (Canna indica) je biljka cvetnica koja vodi poreklo iz tropskih i suptropskih predela Amerike, ali raste i u Indiji. Najčešće, kao divlja biljka raste na sunčanim predelima pored reka.

Ime Kana potiče od grčke reči canna, što upućuje na cevasti oblik stabla ove biljke.

Prve biljke kane, na naš kontinent doneli su Španci pre petsto godina, a masovna proiuvodnja kane počinje u 19. Veku. Postoji mnogo vrsta kane, a našim područjima gaji se dvadesetak. Kana raste iz rizoma, a I odnosu na vrstu, raste od 60 cm pa sve do metar I po u visinu.

Kada cveta kana

Listovi kane su krupni, široki i do 20 cm, a dužine do pola metra. I okružuju divne bogate cvetove koji su asimetrični u crvenoj, žutoj, narandžastoj ili roze boji. Cveta veoma bogato i intenzivno, cvetovi su asimetrični, crvene, žute, narandžaste ili roze boje. Kana cveta od juna pa sve do oktobra meseca. Cvetovi su krupni, I liče na gladiolin cvet. Cvet kane je bez mirisa.

Razmnožavanje kane iz semena Seme je krupno, veličine graška, crne boje i nalazi se u trodelnoj čauri. Kana se razmnožava u proleće semenom, koje je krupno, veličine zrna graška I nalazi se u čaurici kane. Kana se može razmnožavati i deljenjem gomolja, i to tako da svaki deo gomolja mora imati po jedan pupoljak, jer samo tako će dati novu biljku. Kad prestanu prolećni mrazevi, gomolje treba saditi u plodnu kvalitetnu zemlju u koju treba dodati malo peska. Sadite ih na udaljenosti od oko pola metra, u dubinu od 20 centimetara. Kad na jesen kana prestane sa cvetanjem, skratite njeno stablo na visinu od 25 cm, nakon nekoliko dana ih izvadite, ostavite da se osuše na suvom mestu, ali ih prekrijte peskom. Čuvajte ih do sledeće sadnje na mestu gde je temperatura od 10 do 20 stepeni.Sadnja i presadjivanje Kana se sadi na velikim površinama , idealna je za trgove, bulevare, za sadjenje duž saobraćajnica. Niže vrste su pogodne za vrtove, uz staze, položaj pored stepeništa, terasa. Kana se može uspešno saditi u saksijama I žardinjerama. Kanu treba saditi u aprilu I maju I to u plodno zemljište koje treba nadjubriti. Niže vrste sadite na rastojanju od 40 d0 50 cm, a više vrste na udaljenosti od 60 do 70 cm. Kad nastupe hladniji dani, s jeseni, biljke izvadite iz zemlje, odrežite joj listove I stablo na visini od 15 do 20 cm od rizoma. Oko rizoma ostavite zemlju u što većem busenu, prekrijte peskom I ostavite ih da sačekaju sledeću sezonu. Rizom kane može se čuvati nekoliko godina I iz njega će uvek izrasti nova biljka kane. Kad prođe februar, rizomi će početi da se razvijaju, tada ih podelite na dva do tri dela, u odnosu na njihovu veličinu. Obavezno je da svaki deo ima bar jedno okce iz kojeg će biljka izrasti. Tada je vreme da rizome stavite u saksije ili žardinjere koje ćete ostaviti na svetlom mestu. Temperatura treba da bude oko 15 stepeni, I dok se ne pojave prvi listići, zalivajte po malo. Posle toga, svake sedmice prihranjujte biljku, a zemljište zalivajte češće da bi bila umereno vlažna. Čim nastupi toplije vreme, biljku iznesite I postavite na sunčanu poziciju gde nema vetra.Tokom rasta kane, biljku treba bogato zalivati. Ako je kana na sunčanom mestu, uz redovno zalivanje, cvetaće sve do kasnih jesenjih dana.Podelite tekst sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Kiflice sa jogurtom

 6-7 solje (od 2 dl.) brasno
2 kasicice soli
1 kasika suvi kvasac
150 ml. mlake vode
500 ml. mlak jogurt
150 ml. ulje
2 kom. belance
Za premaz
2 zumanca
susam
margarin

Kvasac promesajte sa mlakom vodom ,kasikom secera i brasna i ostavite da nadodje Brasno promesajte sa soli i napravite udubljenje u sredini i dodajte belanke, ulje, nadosli kvasac i jogurt koji ste zagrejale da bude mlak Zamjesite glatko (malo lepljvo) testo i formirajte loptu Premazite je uljem i ostavite da se udvostruci Kidajte loptice i formirajte omiljene forme kiflice koji hocete Ostavite da nadodju Premazite ih zumancima, pospite kascicu rastopjenog margarin na svaku i pospite susamom Peci na 200 stupnjeva dok ne porumene.

Breskvica kolac

4 jaja
prstohvat soli
8 kašika šećera
2 kašika vrele vode
8 kašika brašna
2 kašika kakoa
krem
3 žumanca
4 kašika šećera
3 kašika brašna
2 vanilin šećera
1 kašika ekstrakta od vanile
400 ml mleka
125 gr margarina
Glazura od cokolade
jos breskve par komada malo vecih 

Priprema: Ulupati belanca sa prstohvatom soli, zatim dodati šećer i nastaviti mučenje dok se ne dobije jaka pena. Dodati žumanca jedno po jedno. Na kraju dodati brašno i kakao i sve sjediniti žicama od miksera mešajući u krug. U obložen pleh sipati masu za koru i peći u prethodno zagrejanoj rerni U šerpu staviti žumanca i šećer pa umutiti. Dodati brašno i mleko i opet umutiti. Staviti na laganu vatru i mešati dok ne provri i ne zgusne se. Skinuti sa vatre pa dodati ekstrakt vanile i margarin sobne temperature. Mešati dok se ne otopi pa ostaviti da se ohladi. Biskvit presecite na dva dela da dobijete dve kore pa stavite jedan na tacnui nanesite ceo krem,zatim rasporedite sitno iseckane breskve poklopite drugom korom. Zatim izliti glazuru po kolacu,staviti da se stegne.

Slatke cokoladne banane -dezert za par minuta

Potrebno vam je
2 banane ili koliko vas ima u porodici ja sam pravila za mene i dete
par kockica čokolade

listići badema, mleveni lešnici, kokosovo brašno po ukusu,mleveni keks za dekoraciju Količina čokolade može varirati u zavisnosti od veličine banana koje koristite Izlomite čokoladu na sitne komadiće.Bananu rasecite po dužini. Pazite da je ne prosečete sasvim do kore sa zadnje strane. Ostavite po centimetar sa svake strane da se banana kasnije ne bi rascvetala.Sad banane punite komadićima čokolade.Na ovom mestu možete dodati bademe, lešnike ili šta god vam padne na pamet. Stavite tako spremnjene u rernu ili na raostilj na samo par minuta dok se cokolada otopi.Skinite ih sa vatre pospite keksom mlevenim ili po zelji i jedite direktno iz kore sa kasicicom.Podelite ovaj brzi dezert mozda nekoj mami zatreba ideja.

Ciskejk sa sezonskim vocem i plazmom kao iz poslasticarnice

250 gr mlevene plazme
125 g maslaca
2 velike kasike meda
1 ravna kasicica cimeta
Krema:
500 g ABC sira
300 ml slatke pavlake
100 g šećera u prahu
1 vanilija bourbon šećer
limunova korica
sok od pola limuna
1 vrećica želatine u prahu
Preljev
sumsko voce,jagode ili visnje moze i maline
2 dcl vode ili soka od višnje
4 velike kasike šećera
2 vanilin šećera

1 vrećica želatine u prahu
U mleveni keks dodati cimet, med i rastopljeni maslac. Dobro promiješati i utapkati u kalup sa odvojivim obručem,U posebnoj posudi dobro izraditi šlag. U drugoj posudi izmiksati krem sir sa limunovom koricom, limunovim sokom, šećerom i bourbon šećerom. Želatinu preliti sa 4 žlice vode i pustiti da nabubri. Nakon toga na laganoj vatri zagrijati 1 dcl mlijeka i u njemu otopiti želatinu (nipošto ne zavrijeti). Kada se otopi, dodati u smjesu od sira, i lagano nakon toga ručno umiješati šlag. Preliti preko podloge od keksa i staviti u hladnjak da se stisne.Dok se torta hladi, u lonac staviti voce i preliti sa vodom i šećerom te zavrijeti. Želatinu pripremiti na isti način kao u prethodnom koraku. Kada smjesa od voća zakuha, ugasiti vatru i dodati želatinu te ju miješajući otopiti. Posudu staviti na hladno mjesto otprilike pola sata dok se ne počne zgušnjavati, te povremeno miješati.Kada je preljev od voća postao gušći polako preliti preko torte, te ostaviti u hladnjaku preko noći da se sve dobro stisne.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Punjene paprike na drugaciji nacin


punjenje
pavlaka,barena jaja, salama iseckana,majonez,slanina sitno iseckana ,cak mozete i malo paprike iseckati

po vasoj zelji i ukusu sastojci mogu biti razni
sve sastojke izmesati i puniti ociscene paprike
.Dobro se ohladi zatim secete i sluzite kao hladno predjelo.
jako je ukusno i vrlo dekorativno izgleda.Recept nam je poslala Maja Milicevic iz Backe Palanke.


Prolecna pita sa tikvicama i domacim korama

500 g glatkog brasna/ namensko/
30 ml ulja
1 kasicica soli
1/2 kesice praska za pecivo
200 ml vode
po potrebi ulja
za fil-400 g tikvica
malo soli
350 g svezeg kravljeg sira
1 kasika ulja
Od brasna, ulja, praska za pecivo,
soli i vode umesiti glatko testo.
Podeliti testo na 3 loptice,
prekriti ga alu- folijom i ostaviti 30 minuta da se odmara.

Tikvice, iseckati na kockice, malo posoliti i ostaviti da puste vodu. Ocediti tikvice od vode, pomesati sa sirom Pripremljeno testo tanko razviti na pobrasnjenoj podlozi pomocu oklagije dok moze, a posle rukama razvlaciti da bude sto tanja kora. Razvucenu koru poprskati uljem po celoj povrsini, staviti fil na jednom kraju celom duzinom i pomocu platnenog stolnjaka, urolati pitu.Slagati pitu u nauljen pleh. To isto uraditi i sa druge dve lopte testa.Pitu jos malo pouljiti i peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta.Kad je pecena prekriti je krpom.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Nasuvo rezanaca -za dane posta


Ocistimo oko pola kilograma krompira,isecemo na kockice i stavimo da se kuva. U medjuvremeno isecemo glavicu crnog luka na sitne kockice, proprzimo na malo ulja dok ne promeni boju ili ne postane staklast. Mozemo umesiti testo za rezance ili skuvati kupovne oblik je po zelji mozete rezance a moze i neka druga testenina . Kuvani krompir procediti
Kada se krompir procedi staviti ga U proprzeni luk, zaciniti po zelji, mozete staviti po zelji i kasikicu Aleve paprike . Dosuti testeninu i promesati koji put da se smesa sjedinje.podelite recept sa prijateljima mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE

Posne kiflice sa posnim majonezom i pekmezom


500 ml vruce vode
 1 svezi kvasac (40 gr) 2 kasike secera
2 kasicice soli 1,5 dcl ulja oko 1 kg brasna
5-6 kasika posnog majoneza susam, lan..
Preliv: 100 gr otopljenog, vrelog, margarina
Punjenje ajvar a moze i pekmez
U vrucoj vodi (5 dcl) sa 2 kasike secera, razmutite kvasac i ostavite da proradi, pa dodajte sve ostale sastojke za testo. Umesite meko, podatno testo i ostavite da udvostruci volumen. Na pobrasnavljenoj podlozi napravite kifle ili sta god pozelite i punite sa pekmezom a moze i ajvarom. redjajte u pleh sa pek papirom. Prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite nekih 20-tak minuta da naraste, Premazite svaku kiflu sa malo majoneza i pospite semenkama po zelji i pecite na 180 stepeni (unapred ugrejana rerna) da lepo porumene. Kada su kifle pri kraju, stavite margarin u serpicu i ugrejte da bude vreo. Kada izvadite kifle, svaku premazujte vise puta sa margarinom i prekrijte krpom. Mozete ih praviti slane ili slatke i puniti pekmezom.Podelite recept na fb vreme je posta mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE

Domaci bakin beli sos sa mirodjijom

1 kasika ulja
1 kocka putera
2 kasike sitno seckane mirodjije
so
beli biber
2 kasike brasna
2-3 kasike pavlake
vode po potrebi

Uprziti brasno na puteru i ulju (kao za zaprsku), malo da pozuti. Dodati seckanu mirodjiju, vodu (dolivati po potrebi) i izmesati. Posoliti, pobiberiti i mesati dok se sos ne zgusne. Kada je sos gotov skloniti ga sa ringle i dodati pavlaku. Dobro izmesati da se pavlaka izjednaci sa sosom.Podelite recept sa prijateljima mozda nekom zatreba.

DA NIKAD VISE NE KUPITE RUZE-RAZMNOZAVANJE RUZA SA FLASOM

 
 Reznice ruža za razmnožavanje mogu se uzeti od sredine jula do oktobra.
Za reznice se biraju dobro razvijeni izbojci srednje debljine i dužine od 15 do 20 cm, a koriste se samo delovi iz sredine izbojaka.
Donji deo reznice seče se pod kosim uglom od 45 stepeni (u predelu uspavanog pupoljka), a gornji horizontalno iznad okca (oko 3 mm). Sa reznice uklonite donji par listova. U saksiju sa zemljom za ruže ili u bašti napravite udubljenje i do polovine zabodite reznicu u zemlju.Postupak kako imate  imate OVDE
 




.




I

Vocna osvezavajuca torta sa jagodama



Poslagati na tacnu piskote veliko pakovanje
fil napraviti od 2 pudinga od vanile skuvana po uputstvu sa kesice,kad se puding ohladi dodati mu izgnjecen margarin.Umutiti jednu slatku pavlaku
Na piskote redjati fil od pudinga zatim jagode pa slatku pavlaku zatim opet fil pa jaode i na kraju zavrsiti slatkom pavlakom,
ostaviti malo pavlake za ukrasavanje.

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept