POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Kuglof sarma

1 kg mlevenog mesa (svinjskog, junećeg, mešanog,...),
1 velika glavica kiselog kupusa (bitno je da ima velike listove),
200 g pirinča,
1 glavica crnog luka,
100-150 g sitno iseckane dimljene slanine (ili samlevene zajedno sa mesom),
so, biber i crvena mlevena paprika po ukusu,
kalup za kuglof ili pravougaoni kalup za hleb.
Priprema fila, odnosno mesa:
U šerpi na malo ulja ili masti propržite iseckan crni luk da se zastakli. Dodajte pirinač i još kratko propržite. Posolite i pobiberite i dodajte 2 puta više vode nego što imate pirinča, poklopite šerpu, smanjite temperaturu na najniže, posle 5 minuta kuvanja isključite ringlu i ostavite šerpu poklopljenu dok pirinač ne upije svu tečnost.

Mleveno meso zajedno sa iseckanom ili mlevenom mesnatom i dimljenom slaninom stavite u veću činiju, posolite, pobiberite i dodajte mlevenu crvenu papriku. Dodajte i skuvani pirinač. Sve zajedno dobro izmešajte. Meso nije potrebno da se prži ili kuva zajedno sa pirinčem jer meso u kuglof sarmi treba da ostane kompaktno, odnosno čvrsto. U suprotnom, sa tečnim filom kuglof će vam se razliti čim ga izvadite iz kalupa. A sad je i pravo vreme da uključite rernu da se greje na 220°C. 2. Glavicu kupusa razlistajte i po potrebi operite svaki list kupusa, ako je previše slan ili kiseo. 3. Kuglof ili kalup premažite mašću ili uljem 4. U namazan kalup ili kuglof rasporedite listove kupusa da se malo preklapaju i da im krajevi vire preko ivice. 5. Preko kupusa rasporedite fil od mesa. Krajevima kupusa prekrijte meso. Ceo kuglof prekrijte aluminijumskom folijom. 6. Kuglof sa sarmom stavite u tepsiju ili šerpu u koju ste sipali 2 cm vode i sve zajedno stavite u zagrejanu rernu. Pecite na 200°C otprilike 1,5 sat i po potrebi dodajte vode u tepsiju. Nakon tog vremena skinite foliju sa sarme i ostavite još nekih 30 minuta da se gornji sloj zapeče. 7. Pečenu sarmu izvadite iz rerne, ostavite je da se malo prohladi i pažljivo je prevrnite na veći tanjir ili tacnu. Ako imate vatrostalnu tacnu vratite sve zajedno u rernu da se zapeče i druga strana kuglofa.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Spiralna sa prazilukom i sirom

1kockicu svežeg kvasca izmrvite u 200ml mlakog mleka i dodate 2kašičice šećera,ostavite da nmaraste. U polovinu brašna (a ukupno oko 700gr) dodate 2 jaja,6kašika ulja,6kašika jogurta,kašičice soli i nadošli kvasac....zamesite glatko testo i podelite na 6jufkica.Ostavite da malo narastu. Posebno iseckate oko 1kg praziluka na kockice,proprzite i ostavite da se ohladi.Izmrvite 400gr sira. prvu jufku rastanjite oklagijom...premazete omeksalim puterom pa sirom i onda praziluk.

Prekrijete sledećom korom i malo utisnete.....tako dok ne utrošite sve.Malo rastanjite pogaču i isečete na trake (širine dva prsta),uvijete spiralno i slazete u pleh obložen pek-papirom.Ostavite malo da naraste....premazete jajetom i pospete susamom.Pečete na 200 stepeni dok ne porumeni...proverite da li je pečeno čačkalicom,Recept nam je postala Zorica Djordjevic vrsna kuvarica iz Beograda.

VINO OD ALOE VERE ZA IMUNITET I CISCENJE ORGANIZMA

Ovo vino uklanja toksine iz organizma i pojacava imunitet,cisti nas i daje nam snagu.
potrebno je
jedan list malo vece od aloje oko 200 g
100 g zalfije
100 g vodopije
200 g domaceg meda
i 2 dcl domaceg vina
na masinu za meso samleti aloju i dadati joj suve travke zatim med ,staviti tinkturu u veliku teglu i zaliti vinom. Na tamnom i hladnom mestu je drzati oko nedelju dana,posle toga procediti vino i uzimati 3 puta dnevno po jednu veliku supenu kasikuKLIK NA VENDOKSIN KAPI RECEPT

kod problema sa hipertenzijom,anemijom domaci zdrav lek

Orasi i med su stari domaci lek koji su nase bake koristile dok se nisu farmaceutski proizvodi pojavili
ORAH je u narodu poznat kao cistac krvi, dobar je za lecenje plucnih bolesti,, jacanje vida ,a koristi se i kao zastita od opekotina izazvanih suncanjem.Jezgro oraha se smatra izuzetnim detoksikantom, sekretolitikom, laksativom.Mesavina je narocito dobra za lecenje iscrpljenosti i malokrvnosti.

Potrebno je za lek:

1/2 kg livadskog meda

1/2 kg mlevenih oraha

Pomesati med i orahe i Uzimati od smese po jednu kasicicu na 3-4 sata.

Ako imate problem sa hipertenzijom , ishemijom ili anemijom uzrokovanom nedostatkom gvozdja, svakodnevno treba uzimati od napravljene smese od 100 g oraha i 100 g meda, najmanje tokom 45 dana.KLIK NA RECEPT ZA DOMACE VENDOKSIN KAPI

Jeftin kolac sa grizom

SASTOJCI:

1 step-drink sok, ukus punč
1 l vode
400 g šećera
200 g griza
8 dl mleka
2 pudinga od vanile
250 g šećera
1/2 margarina
za dekoraciju šlag ili čokoladna glazura
piskote 

Sok rastvoriti u 1 l vode sa 400 g šećera. To staviti da kuva i kada provri ukuvati 200 g griza. Vruće izručiti u tepsiju (40×25) koju smo nakvasili vodom.Na taj sloj poslagati piskote U 8 dl mleka skuvati dva pudinga sa 250 g šećera. Kada se malo prohladi, umutiti margarin i sipati preko prethodne smese. Po želji ukrasiti šlagom ili glazurom od čokolade.Staviti da se stegne. Mogu se kombinovati drugi ukusi soka i pudinga a moze i bez piskota,moze i sa petit keksom.

KUCNI TEST ZA KANDIDU I HRANA PROTIV KANDIDE

Kako da jednostavno, besplatno i pouzdano utvrdite da li imate povećan nivo kandide u organizmu, kako da prepoznate simptome i kako da se lečite.kkku
1. Pre nego što odete na spavanje, napunite čašu čistom vodom i ostavite je kraj kreveta.
2. Sledećeg jutra, odmah pošto se probudite, pljunite u vodu.
3. Ne pokušavajte da sakupite u ustima velike količine pljuvačke, samo pljunite ono malo što imate u ustima posle buđenja.
4. Ostavite čašu 15 minuta.
5. Nađite izvor svetlosti i pogledajte u čašu.
6. Ako je vaša pljuvačka ostala na površini čaše, ili se otopila, s vama je sve u redu. Normalno je ako su u vodi prisutni mehurići vazduha.
7. Ako je voda postala mutna ili se u vodi vide trake, koje se spuštaju prema dole, ili ako se pljuvačka sakupila dole, postoji velika mogućnost da imate previše kandide u organizmu.
8. U ovom slučaju predlažemo da se obratite za savet svom lekaru ili da pokušate da se rešiti kandide na prirodan način.

Kandida simptomi – kako prepoznati i liječiti kandidu
MOZDA CE VAS INTERESOVATI RECEPT DOMACI LEK PROTIV CIRA NA ZELUCU
izvor http://eklik.co/zdravlje/kandida-simptomi/
izvor http://kucnilekar.com/uradite-kucni-test-na-kandidu/

Okrepljujuca paradajz corba

 Iseckamo sitno crni luk I prodinstamo na malo ulja. Kada promeni boju i postane staklast sipamo onu vodu u kojoj se kuvao  krompir i paradajz pirea ili kuvanog paradajza. Kada tecnost provri dodamo zacine i rezance ili flekice 

Corbica je gotova kada se testo skuva. Prijatno

najsocnija baklava sa jogurtom


 500g. tankih kora za pitu
 400g. mlevenih oraha
 1 čašu jogurta,
 čašu od jogurta  šećera ,
 čašu ulja,  5 krupnijih jaja
 praška za pecivo i vanilin šećer
  1. Za      šećerni sirup treba spremiti jo2 čaša šećera i 4 čaše vode, jedan limun, i nekoliko kesica vanilinog šećera.Umutiti fil: žicom umutiti 5 jaja sa šećerom,  a da se ne napravi pena, dodati jogurt, ulje i kesicu praška za pecivo.pleh podmazati uljem.U nauljen pleh staviti dve kore.Preko kora sipati oko pola kašike fila i ravnomerno razmazati. Ne treba mnogo štedeti fil, jer ga ima sasvim dovoljno.Preko fila ravnomerno posuti 3-4 prepunih  kašika mlevenog oraha. Korice treba da budu lepo posute orasima.dve korice + fil + mleveni orasi + dve korice + fil + mleveni orasi…sve dok ima fila i orasa.Kada je slaganje korica završeno, a pre pečenja baklavu treba naseći kako vam je po volji,peci u rerni oko 50 minuta na 170 stepeniKad je baklava skoro pečena, spremiti šećerni sirup: U sud odgovarajuće veličine sipati  šećera i vode. Dodati sok od limuna, ili vanilin šećer, Staviti na ringlu da provri. Ne treba dugo kuvati, svega nekoliko minuta, dok šećer ne bude sasvim istopljenIspečenu baklavu izvaditi iz rerne i odmah je, dok je još tako vruća preliti vrućim šećernim sirupom. Nećete odmah potrošiti sav sirup, preostaće malo. Sačekati da malo da upije sirup, pa pažljivo sipati još sirupa i tako dok ga sasvim ne utrošimo. Korice i orah upijaju sirup, pa će baklava da naraste

Riba na bakin nacin sa kukuruznim brasnom i paprikom-POSNO


Komade ribe zaciniti vegetom,biberom i soli ,izmesati ,zaseci nozem kako bi se riba sto bolje ispekla.

Pripremiti mesavinu kukuruznog brasna,obicnog psenicnog brasna i malo crvene slatke paprike. U tu mesavinu stavljamo komade ribe pre pecenja,kao kada pohujemo.Kad je peceno Uz ovo jelo se obicno sluzi krompir salata i tartar sos. Recept za posnu krompir salatu koju jedem uz ovu ribu,imate -OVDEPodelite recept sa prijateljima mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE

Vegan pljeskavice

150 gr prosa
3 sargarepe
3 krompira
1 cr.luk
2 cena belog luka
Malo korena celera ...
So , biber , vegeta po ukusu

Krompir , celer , luk , sargarepu izrendati .Proso malo probariti ... Kada je proso gotov , ocediti ga i dodati u njega rendani krompir , luk , sargarepu , celer ...po potrebi dodati malo prezle .Od smese se prave male cuftice ( pljeskavice ) . Napravljene pljeskavice redjati u tepsiju , koju smo predhodno oblozili masnim papirom ...Peci na 150 stepeni oko sat vremena . Recept je poslala Stojanka Rajak iz Backe Palanke,Ako i vi zelite da objavimo vas recept pisite nam na nasu fb stranicu.

Za ljubitelje cokoladnih torti i oraha

za kore
12 zumanaca
12 belanaca
8 stangli cokolade (velike stangle, oko 160 grama)
280 gr mlevenih oraha (umesati u orahe tri - cetiri ravne kasike brasna)
280 gr secera
280 gr putera
Za fil
200 gr secera uprahu
4 cela jajeta
200 gr putera
8 stangli cokolade (oko 160 grama)
2 kesice vanilin secera

Umutiti zumanaca, secer i puter.Dodati istopljenu cokoladu i jos malo mututi. Dodati orahe (i brasno) i belanca umucena u cvrst sneg. Peci tri kore u plehu precnika 26cm, u zagrejanoj rerni, oko 20 min na 180C (proveriti cackalicom da li je peceno). Fil- cetiri cela jajeta (ako su mala moze i pet) umutiti sa pola kolicine secera u prahu (ja ih mutim na pari, tek toliko da se malo ugreju, ne volim da stavljam ziva jaja u fil), ohladiti i dodati dobro umucen puter sa preostalom kolicinom secera i istopljenom cokoladom i vanilom. Dobro ohladiti u frizideru i opet mututi mikserom par minuta, dok fil ne postane dovoljno cvrst. Filovati kore.Od gore moze glazura moze i samo da se premaze filom i isrtaju sare ili kako god vam je po zelji.

Pogaca sa cvarcima

1 kg glatkog brašna
1/2 l mlijeka
1 kockica svježeg kvasca
1 kasicica šećera
1 velika kasika soli
400 g mljevenih čvaraka
malo ulja
2 jaja
Kvasac i šećer staviti u toplo mlijeko da se ukvasi. U ciniju staviti brašno, so i jedno jaje i sve zamijesiti toplim mlijekom u kojemu je nadošli kvasac. Zamijesiti meko tijesto. Na kraju po ruci kojom mijesite pospite malo ulja i sve još malo premijesite, da se tijesto odvaja od posude.
Tijesto ostaviti da se diže 20-ak minuta i razvaljati ga. Dvije trećine tijesta premazati mljevenim čvarcima. Trećinu tijesta na kojoj nema čvaraka prebaciti preko druge namazane trećine, pa preko toga prvi dio, tako da bude tri sloja. Ostaviti 10-ak minuta.Opet razvaljati i opet presložiti na tri dijela. Ostaviti opet 10-ak minuta i ponoviti postupak.

Kada četvrti put razvaljate tijesto (to je zadnji put) opet ga presložite na tri dijela i tako stavite u namaštenu tepsiju.Odmah izrežite na kocke i ostavite da "krene", bar dok se pećnica ne zagrije na 200 stupnjeva. Tada namazati razmućenim jajetom i staviti peći oko pola sata. Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba recept.

Keks oblatne


Potrebno je : 2 lista oblatne, 500 gr petit keksa, 300 gr marmelade od kajsije, 250gr secera,250 gr margarina,2 kasike kakaa,150gr mlevenih oraha i 150 gr mlevenog keksa.

Uspinovati secer sa 2 dl vode,dodati kakao i margarin,mesati dok se sastojci ne rastope. Skinuti posudu sa sporeta ,dodati orahe i keks,sve sjedinjiti i ostaviti da se prohladi. Uzeti dva lista oblatne,premazati marmeladom sa reljefaste strane. Preko marmelade poredjati keks,premazati filom,pa opet red keksa i preklopiti ga drugim listom oblatne. Strana namazana marmeladom naleze na keks. Ostaviti da se ohladi.

Bela ladja

5 belanaca umutiti sa 300gr secera,100 gr kokosa, kasiku prezli. Susiti na 150 stepeni na listu oblatne. Ponoviti postupak jos jedanput. 

Fil napraviti na sledeci nacin: 10 zumanaca i 10 kasika secera kuvati na pari. Kada se ohladi dodati jedan umucen margarin. Fil stavljati izmedju te dve oblatne, odgore se stavlja glazura.

Bavarsko pecivo kuva se -prigodno za rodjendane

1 kg brasna,
 5 dec vode, soli,
1 deci ulja,
40 grama svezeg kvasca,

Zamesiti glatko testo da se ne lepi ali da nije tvrdo kad ste zamesili testo nauljite vrlo malo ciniju u kojoj ce testo da nadolazi i ostavite 1 sat
. Kada je testo nadoslo izrucite na radnu povrsinu i podelite testo na male loptice jednake i razvlaciti svaku lopticu i uvijatiti u kifle,puzice i oblike po zelji .
U medjuvremenu dok formirate kifle stavite u serpu litru vode kasiku soli i 4 kasike sode bikarbone i kad voda prokljuca spustati po nekoliko kiflica u vrelu vodu na najduze minut zatim ih vaditi i stavljati na pleh sa pouljenim pek papirom posuti ih susamom , kimom suncokretovim semenkama ili morskom solju ( po ukusu ) i peci u vec zagrejanoj rerni dok ne porumene i budu braon 20 minuta na 200c.Ako praviite rodjendane ili neke proslave mozda vam zatrebaju i predjela neka ,recepte za 4 predjela da odusevite sve imate OVDE

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept