500 gr boranije
1 glavica crnog luka ,sargarepica
0,5 dl ulja
po potrebi mlake vode
po ukusu Vegeta, beli luk, i paradajz sok
Boraniju ocistiti i iseci na komade.
Na ulju proprziti iseckani
luk i dodati opranu boraniju i iseckanu sargarepu
Trebalo bi da je boranija vlazna
da se ne zalepi za dno.
Dodati vegetu i malo vode,
samo da ogrezne , i na srednjoj
temperaturi dinstati boraniju
30 minuta. Ako je mlada boranija,
ona ce biti mekana i na kraju dodati
sitno iseckan beli luk, mirodjiju i
paradajz sok i sve jos malo prokrckat.
Recept za najlepsa posna jela imate OVDE
Potrebno nam je : pakovanje oblatni, 400 gr margarina ( odnosno dva , jedan i po za fil, a ostatak za glazuru ),400 gr secera, 5 zumanaca, 200 gr cokolade i 100 gr margarina. Otopiti margarin, dodati secer i zumanca , prokuvati na slabijoj temperaturi i prohladiti. Veoma je bitno da se fil promesa s vremena na vreme . U hladan fil dodajte rastopljenu cokoladu i eurokrem, pa filujemo oblatne. Poslednju oblatnu ne filujete vec premazite glazurom.
Glazura se pravi na sledeci nacin : ostatak margarina rastopimo, dodamo 200 gr cokolade, 50ml ulja i kasilicu eurokrema. Prohladjenom smesom prelijemo oblatne.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Prokuhati 2 case vode i 1 dcl ulja sa malo soli.
U prokuhano dodati 1 casu brasna i 1 casu griza. Smjesu dobro sastaviti(ja koristim mikser -spiralni nastavak za tijesto).
Smjesu ohladiti.
U ohladjenu smjesu dodati 2 umucenih jaja(lagano ih ulupati viljuskom). Opet sve sastaviti sa mikserom.
Rukama odkidati komade smjese ,na dlanu razvaljati rukom i u sredinu staviti sljivu (cijelu ili pola, kako volite, ako zelite manje knedle stavite pola sljive,za velike ide cijela sljiva),zatim dlanovim oblikovati knedle.
Knedle staviti u kljucalu vodu i kuhati dok se se ne podignu na vrh, tad su kuhane.
Dok se knedle kuhaju pripremite prezle tako sto cete ih kratko proprziti na ulju i dodati secer,na kraju cimet-1 vrecicu. Sve dobro izmijesati.
Kuhane knedle odmah po vadjenu iz vode brljati u prezle i secer.
Od ove smjese dobicete 8 velikih / 16 manjih knedli.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
300 gr sira ( feta, sitni sir ili masni sir u kriškama)
2 jaja
Za premazivanje testa:
1 dcl ulja
Priprema:
U posudu staviti brašno i so. Dodavati po malo mlake vode i zamesiti testo i dobro izraditi.
Podeliti testo na 16 loptica.Svaku lopticu razvaljati oklgijom prečnika 10 cm.
Spajati po dva kruga izmedju premazivati sa uljem.
Tako kad spojimo po 2 kruga dobijemo 8 delova.
Ostavimo da stane 10 minuta. U medjuvremenu napravimo fil. Isitniti sir i dodati 2 jaja. Dobro umutiti.
Kad testo odstoji, uzimati po 2 spojena kruga i valjati oklagijom da bude tanko, prečnika 25 cm.Pri valjanju posipati testo malo sa brašnom da se oklagija ne lepi za testo.
Kuhinjskom četkom premazati testo sa uljem.
Preko staviti 1 kašiku fila od sira i ravnomerno rasporediti.Uviti u rolnu,Uvrnuti rolnu kao uže.I smotati u krug.
Staviti u pleh prethodno obložen papirom. Tako uraditi sa svim krugovima testa.
U preostali fil dodati 1 kašiku ulja, premazati svaku piticu.
Peći na 180 stepeni 30 minuta..Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Na isti nacin pravim i sa drugim filovima.Mozda vas interesuje recept za pitu od starog hleba recept za nju imate OVDE
6 jaja,6 kasika secera,2 kasike prezle,5 kasika oraha,2 kasike brasna,pola praska za pecivo,ispeci koru od navedenih sastojaka i koru preliti glazurom od cokolade
FIL:U 1 lit. Mleka skuvati 3 pudinga od vanile,10 kasika secera.kad se ohladi,dodati 1/2 margarina i 1 umucen slag.Na koru rasporediti fil koji smo podelili na pola na njega poslagati jafa keks zatim jos jedan red fila sto nam je preostao.Na gotovu tortu staviti slag i ukrasiti po zelji.
Za beli patišpanj:
10 belanca
20 kašika šećera
2 kašike sirćeta
8 kašika griza
Za braon patišpanj:
8 jaja
8 kašika šećera
2 kašičice kakaoa
2 kašike brašna
2 kašike rendane čokolade
Za fil: 100g slaga ili slatke pavlake
10 žumanaca
10 kašika šećera
2 margarina
400 g šećera u prahu
200 g crne čokolad
e
1 čaša Moja kravica kisele pavlake
Za braon koru: Umutiti 4 belanca, dodati 4 kašike šećera, zatim žumanca i brašno, kakao i rendanu čokoladu. Peći u četvrtastom plehu, obloženom pek-papirom i peći na 180 C. Ispeći 2 kore.
Za belu koru: Dobro umutiti 5 belanca, zatim postepeno dodati kašiku po kašiku šećera i na kraju kašiku sirćeta i 4 kašike griza. Peći na 150 C. Ispeći dve ovakve kore.Za fil: Dobro umutiti 10 žumanca sa 10 kašika šećera na pari. Kada se ohladi dodati 2 umućena margarina. Posebno umutiti 100 g šlag kremu i dodati u fil i na kraju moja kravica kiselu pavlaku i sjediniti sve lepo kašikom i dodati cokoladu filovati braon kora fil bela kora fil i tako redom dok se sve ne utrosi.Od gore slag ili po zelji
Stari hleb iseči na kriške, u tepsiju stavimo prvo papir za pečenje poredjamo kriške. Rernu uključimo na 180-200 stepeni i pečemo dok ne porumene
Po zelji da bi nas podsecale na bejk rols mozete u ulje narendati beli luk i premazati hleb sa tim premazom.
14 jaja
200 g šećera u prahu
400 g čokolade
500 g margarina
300 g mlevenog plazma keksa
6 kašika šećera
400 g krem šlaga od čokolade
4 dl mleka
Priprema:
1. Sjediniti žumanca i šećer u prahu pa umutiti na pari. Dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne rastopi.
2. U ohlađeni fil dodati penasto umućeni margarin i izmiksati. Na kraju dodati mleveni keks i polako promešati varjačom.
3. Posebno umutiti belanca u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti mikserom dok se ne otopi.
4. Sjediniti fil od čokolade sa šamom od belanaca i polako promešati varjačom.
5. Dobijeni fil podeliti na dva dela. Od jednog dela ispeći kore, a drugi deo ostaviti za fil.
6. Manji kalup za tortu obložiti papirom za pečenje pa sipati u njega 1/3 pripremljene smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC oko 20 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.
7. Prvu koru premazati polovinom ostavljene smese za fil i preklopiti drugom korom. Isti postupak ponoviti još jednom.
8. Krem šlag od čokolade umutiti sa mlekom i premazati preko torte.Ukrasiti po zelji sa obicnim slagom rendanom cokoladom ili kako zelite.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za najlepsu sladoled tortu koja se ne pece imate OVDE.Recept za najlepsu cokoladnu vocnu tortu koja se ne pece imate OVDE.
Od onih koje ne zvacete, mekana, sa neodoljivim ukusom keksa u filu, izdasna i raskosna sa nezahtevnim materijalom. .
Za kore:
2 x 5 belanaca
2 x 10 kasika secera
2 x 1 kasika limunovog soka
2 x 3 kasike prezle
Za fil 1:
10 zumanaca
10 kasika secera
Za fil 2:
5 kasika gustina ili brasna
1l mleka
2 kesice vanil secera
250gr maslaca
I jos:
200gr mlevenog plazma keksa (ili po zelji)
1/2kg slag krema (belog)
oko 6 dl kisele vode
Priprema
1.
Mutiti belanca, dodati secer, mutiti dok se ne otopi, dodati limunov sok i lagano umesati prezlu pa izliti u pleh sa pek papirom i peci na 120 stepeni 1h.
Ponoviti jos jednom za drugu koru.
2.
Za fil 1 - 10 zumanaca i 10 kasika secera skuvati na pari.
3.
Za fil 2 - Brasno ili jos bolje gustin skuvati kao kasicu u mleku sa vanilom i kad se prohladi dodati umucen maslac.
4.
Sastaviti filove i dodati mleveni plazma ili bevitu ili neki keks koji volite.
5.
Slag krem umutiti sa kiselom vodom.
6.
Slagati tortu: kora - krem - slag - kora - krem - slag.Dekorisite po zelji.
Tamno tijesto
5 bjelanjaka
150 g mljevenih oraha
150 g šećera
3 rebra čokolade
3 žlice brašna
1/2 prašak za pecivo
Svijetlo tijesto
5 bjelanjaka
150 g šećera
150 g kokosa
2 žlice brašna
1/2 prašak za pecivo
limunov sok
Krema
10 žumanjaka
150 g šećera
2 pudinga od vanilije
6 dl mlijeka
250 g maslaca
Priprema
Za tamno tijesto potrebno je umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka, dodati šećer, mljevene orahe, otopljenu čokoladu te brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Istresti na pripremljen lim obložen papirom za pečenje te peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20-ak minuta.
Za svijetlo tijesto potrebno je umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka, dodati kokos, brašno pomiješano s praškom za pecivo te limunov sok. Istresti na lim te peći kao i prethodnu koru.
Za kremu je potrebno staviti mlijeko sa šećerom da se zagrije, a u manju posudu u malo mlijeka sjediniti dvije vrećice pudinga od vanilije i žumanjke.
Kad je mlijeko zakuhalo dodati smjesu od pudinga i žumanjaka. Kuhati miješajuću koji minutu te staviti na hladno. Kad se ohladilo dodati maslac te izraditi ručnim mikserom.
Slaganje
tamni biskvit staviti na odabranu tacnu , na njega istresti i rasporediti pola kreme, svetli biskvit zatim i njega premazati preostalom kremom. Na kraju ukrasiti kokosom ili mrvicama čokolade.po zelji moze i slagom- Rashlađenog ga poslužiti.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Bademe prokuhajte u kipućoj vodi oko jedne minute. Ogulite im kožice. U velikoj posudi pomiješajte vodu, šećer, cimet i vaniliju te kuhajte do vrenja. Dodajte polovicu krušaka i kuhajte dok ne omekšaju, oko deset minuta. Premjestite kruške na pladanj za serviranje. Nastavite kuhati dok dobijete otprilike jednu i po šoljicu sirupa. Izvadite cimet i vaniliju, dodajte bademe te time prelijte kruške.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE.Recept za starinski ajvar imate OVDE,RECEPT ZA NAJBOLJI PRESOLAC ZA KRASTAVCE KOJI SE NIKAD NE POKVARE IMATE OVDE.Recept za punjene krastavce imate OVDE.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE. Recept za prelep pekmez od dinja imateOVDERecept za krastvace ukiseljenje sa hlebom imate OVDE
1/2 glavice rendana crna luka ( manja glavica cela, veća 1/2 glacice)
1 kašika sveže seckana peršuna
1 jaje
2 kašike kisele pavlake
2 kašike ulja
1 dcl jogurta
10 kašika griza
10 kašika kukuruzna brašna
1 kašičica praška za pecivo
so
mleveni biber
Priprema:
Tikvice izrendati, dodati seckan peršun, izrendan crni luk i so. Malo da stane pa dodati ulje, kiselu pavlaku, jogurt, jaje, griz, kukuruzno brašno, prašak za pecivo i mleveni biber.
Masu dobro izmešati, staviti u kalup za mafine prethodno pouljen i posut grizom.Peći na 180 stepeni 25-30 minuta.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Obavezno pogledajte i recept za tortu sarmu recept se nalazi OVDE,Recept za cufte u omotu imate OVDE,Recept za krompir u slanini koji ce vas oduseviti imate OVDE,Recept za cevape u krompiru imate OVDE
Kora: 5 jaja 5 kašika brašna 1 prašak za pecivo 1 pavlaka 3 kašike ajvara so Fil: 400gr. feta sira
1 pavlaka 200 gr. šunke, peršun Ispeći biskvit od navedenih sastojaka,jedino posebno mutiti belanca i onda na kraju šne umešati lagano kašikom u ostale sastojke za koru. Ispeći u velikoj tepsiji od rerne. Kad se prohladi koru iseci na 3 jednaka dela i filovati tortu. filom koji smo predhodno napravili od navedenih sastojaka-Kora -fil kora fil -kora fil.Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je slava mozda nekom zatreba,
recept nam je poslala Marija Milicevic iz Backe Palanke
Kalup obloziti folijom i poslagati turski keks,moze i petit tako je u original receptu ali ja sam trenutno imala turski keks pri ruci.Skuvati dva pudinga po upuststvu sa kesice ali u pola litre mleka
i u hladan puding umesati pola razradjenog margarina.Dve vece banane ili tri manje iseci na kolutove.Na keks staviti fil zatim poslagati banane isecene na kolutove pa opet keks zatim fil pa opet banane i tako dok se sav materijal ne utrosi ne stedite na filu nek bude socno.
Staviti u zamrzivac da se stegne i za to vreme umutiti slag ili slatku pavlaku.Posle par sati kad se steglo izvaditi iz zamrivaca i okrenuti naopacke na tacnu da ispadne iz kalupa ,odstraniti foliju,zatim premazati slagom ili slatkom pavlakom ukrasiti po zelji.
Za ovaj liker vam je potrebno oko pet, šest domaćih narandži. Ako su kupovne oprati ih i staviti u vodu sa sodom bikarbonom oko pola sata.
Kada ostoje izbosti ih ili zaseći pa u njih staviti zrno kafe. Ukupno treba oko 12-15 zrna kafe, zavisi dali volite da se više oseti kafa. Tako pripremljene narandže poslagati u veću teglu sa poklopcem, sipati litru rakije i staviti oko 700 gr šećera. Zatvoriti i staviti na svetlo mesto oko 30 do 40 dana, da odstoji, svakodnevno promućkati teglu.Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE-RECEPT ZA LIKER OD JAGODA I ZOVE IMATE OVDE