POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Posne knedle sa sljivama

500 g krompira
30 g margarina
100 g griza
50 g brašna
malo soli
prezle
ulje

Krompir oguliti, posoliti i skuvati. Izgnječiti ga pa dodati margarin. Kad se malo prohladi dodati griz i brašno. Dobro sjediniti testo i razvući ga na pobrašnjen sto debljine po ukusu. Testo seći na kocke i u svaku stavljati po jednu šljivu. Knedle stavljati u prokuvalu vodu (u koju takođe stavite malo soli i ulja). Ređati onoliko knedla koliko stane u šerpu, ali ostaviti i malo razmaka da mogu kad se skuvaju slobodno da "plivaju" na površini. Kad su kuvane i kad isplivaju ostavite ih još nekoliko minuta. Vaditi ih i stavljati na papirni ubrus. Zatim ih staviti u tiganj u koji ste prethodno zagrejali ulje, stavili prezle. Okretati ih u tiganju sa svih strana da budu prekrivene orezlama. Posle ih vaditi i posuti šećerom, ko voli može i mlevenim orasima.Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta mozda jos nekom treba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE

Farbanje jaja u lukovini sa travkama-najzdravija tehnika i najstarija i video recepti sa idejama za jaja



  





Danas su domacice izmislile mnoge nacine da farbaju jaja ali najstraija i najzdravija tehnika je u lukvini sa travama.Nabrati raznih listica, razlicitih oblika. Isjeci najlonsku carapu na komade 10x10 cm. Staviti listic na bijelo jaje, prekriti ga sa komadom carape, zategnuti carapu preko jajeta, zavrnuti carapu i zavezati cvrsto komadicem konca. Kada je pripremljeno ostatke carape odsjeci makazama.Sloziti trecinu lukovine na dno lonca, na nju poslagati 10 pripremljenih jaja, staviti drugu trecinu lukovine, ponovo sloziti jaja i pokriti sa ostatkom lukovine. 
Naliti hladnu vodu 4 prsta iznad lukovine, dodati sol  i sirce i staviti kuhati. sirce i sol sluze da jaja ne popucaju! Kada prokuva smaniti vatru i kuhati 15 minuta, iskljuciti vatru i ostaviti u lukovini pola sata.
VIDEO ZA JAJA U LUKOVINI SA GUMICAMA IMATE OVDE    

NIZE IMATE JOS METODA ZA JAJA KLIKER JAJA imate OVDE 













Poslije toga izvaditi jaja, staviti u hladnu vodu (da se lakse gule) i kada se ohlade makazama odrezati cvor od carape i ostaviti jaja da se osuse.Podelite recept na fb u secanje na stara vremena.
 KLIKER JAJA imate OVDE najlepsu i najlaksu i najbogatiju dekoraciju od salvete za uskrs imate OVDE ideje sa jajima za uskrsnji sto kao iz casopisa imate OVDE
Farbanje u lukovini sa gumicom imate OVDE ,FARBANJE SA KREP PAPIROM,DEKUPAZ I JOS NEKE imate OVDEE .Recept za dekupaz jaja imate OVDE a za mermerna jaja imate OVDE.Novi nacin za jaja u lukovini imate OVDE-Kako izbeliti jaja imate OVDE.Novu jednostavnu metodu za jaja da se klinci zabave sa vama imate OVDE-svetlucava jaja sa secerom imate OVDE
Najzdraviju metodu u lukovini na par nacina imate OVDE -Farbanje na pari imate OVDE
Par ideja sa lukovinom imate OVDE
USKRSNJU PLETENICU I ZECA OD TESTA IMATE OVDE 
















Svecani rolat sa palacinkom

Za ovaj rolat potrebno vam je
500 gr mlevenog mesa ,moze mesano ,moze svinjsko,junece ,u zavisnosti kako volite. Meso zacinite solju,biberom,persunom.Izrendate glavicu crnog luka i cesanj belog stavite u meso i dve kriske starog hleba koje ste predhodno potopili u vodi. Dodati dva jajeta i sve izmesati da se dobije kompaktna smesa. u medjuvremenu za palcinku potrebno vam je dva jajeta,2 kasike brasna i oko 50 gr rendanog sira .Od te smese ispecete palacinku i stavite na papir i urolate u rolat ,da se hladi.Kada ste to uradili onda prelazimo na fil koji se pravi od dve kuvane sargarepe,jednog kuvanog jajeta, dva isecena kiselia krastavcica,malo sunkarice isecene na kockice i sira.U to sve staviti jedno jaje i izmesati dobro.Dok nam se palacinka hladi ,napravicemo na foliji ili papiru za pecenje od mlevenog mesa koru za rolat.Rastanjite meso rukama i napravite kocku. Odgore stavite palacinku ,pa premazite filom

Polako urolate to meso ali pazljivo ,jer papir ne sme da ostane savijen u rolatu.Kada je rolat gotov staviti ga u pecnicu i peci.Obavezno ga zalivati vrelim uljem ili mascu ,u zavisnosti na cemu ga pecete da ne bi meso ispucalo.Podelite recept sa prijateljima mozda nekom zatreba

Cveti- praznik -umivanje vodom sa cvecem i drugi obicaji da se ne zaboravi





Цвети су покретни хришћански празник којим се обележава Христов улазак у Јерусалим.[1][2][3][4] Увек пада у недељу, дан након Лазареве суботе, и недељу дана пре Ускрса. Установљен је у Јерусалиму крајем IV века, за успомену на последњи, царски и свечани улазак Исуса Христа у свети град Јерусалим, и на последњу недељу његовог живота.
Обележава се у свим хришћанским земљама, са незнатном разликом у обичајима. Јеванђелисти бележе да је Исус на капијама града дочекан са цвећем и листовима палме, које су му људи бацали пред ноге. Будући да је због хладног климата у свим европским земљама (изузев Шпаније и Малте) раст палме немогућ, народ на овај дан у цркву носи шимшир, тису, гранчице врбе и маслине.

Међу православцима Цвети важе за један од најрадоснијих празника.Уочи Цвети девојке и деца одлазе у поља и беру цвеће. Најчешће велике
цветове маргарете, да би били лепи и крупни; дрен да би били јаки;

љубичицу, да би били миришљави и привлачни; врбове гранчице, да сви буду
напредни. Ово цвеће се не уноси у кућу већ се оставља у посуде са водом
у дворишту да преноће.

Понекад се цевеће потапа у воду са златним или сребрним прстеновима и онда се том водом деца умивају.


Раније је био обичај у целој Србији да на овај дан шетају окићени цвећем. 
До данашњих дана се одржао обичај да момак од убраног цвећа направи нарочит букет, у коме сваки цвет има своје значење и носи га девојци. 
По томе којих цветова има, или који преовлађују девојка разазнаје момкова осећања.Podelite tekst sa prijateljima da se sacuvaju obicaji.
 KLIKER JAJA imate OVDE ideje sa jajima za uskrsnji sto kao iz casopisa imate OVDE
Recepte kako ofarbati najlepsa Vaskrsnja jaja na par nacina imate OVDE,U tekstu imate vise nacina farbanja jaja pa vi kliknite na sluku koja vam se dopada otvorice vam se recept kako


Recept za dekupaz jaja imate OVDE a za mermerna jaja imate OVDE.Novi nacin za jaja u lukovini imate OVDE.ednostavan novi ncin za jaja imate OVDE.Najzdraviju metodu u lukovini na par nacina imate OVDE -Farbanje na pari imate OVDE  svetlucava jaja sa secerom imate OVDE Par ideja sa lukovinom imate OVDE USKRSNJU PLETENICU I ZECA OD TESTA IMATE OVDE - najlepsu i najlaksu i najbogatiju dekoraciju od salvete za uskrs imate OVDE














Topli sendvici za tren oka

Ovo je super ideja za brzinsku veceru ili uzini,lepo izgleda,jednostavno je za napraviti i jako je ukusno.Potrebno je tost hleb,salama,sir za sendvice i kecap
U tepsiju posloziti tost hleb na njega staviti parce sira za sendvice,taman odgovara velicini tosta i na njih staviti parce salame isto tolike velicine,uzeti tost hleb drugo parce i izdubiti ga u sredini casom ili nekim oblikom po zelji.Iseceno parce staviti na salamu i u tu rupu sipati kecap.

Tako raditi na onoliko parcadi koliko zelite da imate ovakvih sendvica.Zapeci kratko u rerni dok sir se ne otopi,Ako vam nije jasan postupak imate ga u slikama OVDE podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Kifle kuvane pa pecene

1 kg brasna,
 5 dec vode, soli,
1 deci ulja,
40 grama svezeg kvasca,


Zamesiti glatko testo da se ne lepi ali da nije tvrdo kad ste zamesili testo nauljite vrlo malo ciniju u kojoj ce testo da nadolazi i ostavite 1 sat. Kada je testo nadoslo izrucite na radnu povrsinu i podelite testo na male loptice jednake i razvlaciti svaku lopticu i uvijatiti u kifle ) . U medjuvremenu dok formirate kifle stavite u serpu litru vode kasiku soli i 4 kasike sode bikarbone i kad voda prokljuca spustati po nekoliko kiflica u vrelu vodu na najduze minut zatim ih vaditi i stavljati na pleh sa pouljenim pek papirom posuti ih susamom , kimom suncokretovim semenkama ili morskom solju ( po ukusu ) i peci u vec zagrejanoj rerni dok ne porumene i budu braon 20 minuta na 200 c.

Tzatziki-grcka salata sa krastavcem i jogurtom-osvezenje za ove vrele dane


Potrebno
krastavci
bijeli luk
nekoliko listica nane(metvice)
gusci jogurt(po mogucnosti grcki)i moze pola case pavlake ali ne mora
vrlo malo soli


Kolicinu sastojaka odrediti prema sopstvenim potrebama i ukusu Krastavce izrendati Dodati sitno sjeckani ili pasirani bijeli luk nekoliko listica sitno isjeckane svjeze mente(nane) Na kraju dodati gusci jogurt,i malo pavlake.malo soli i sve dobro izmijesati.Ostaviti da se ohladi. Ja je prekrijem folijom providnom da ne pokupi mirise.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.RECEPT ZA NAJEPSU SALATU SA PECENIM PAPRIKAMA IMATE OVDE
.Recept za karaljicu medju salatama sopsku salatu imate OVDE.RECEPT ZA TORTU OD krompir salate imate OVDE.Recept za salatu od praziluka i krompira imate OVDE,Recept za salatu sa sampinjonima i makaronama imate OVDE.RECEPT ZA NAJLEPSU SUSAM SALATU IMATE OVDE -Recept za najlepsu kremastu salatu koja se lako pravi a savrsena je uz sve vrse pecenja i sva slavlja sa pecenom paprikom imate OVDE

Posni mafini sa visnjama


200 g brašna, 150 ml ulja
 200 g šećera ,1 kesica vanilin šećera
 prašak za pecivo, soda bikarbona
višnje
Uključiti rernu na 180 C. Pomešati ulje i šećer, mešati dok se ne sjedini. Dodati polovinu potrebnog brašna i vanilin šećer.
U sok od višanja sipati sodu bikarbonu i prašak za pecivo, promešati. U prethodno pomešanu smesu dodati ostatak brašna, sok od višanja i višnje.Sjediniti sve sastojke i izliti u kalup ili korpice (puniti ih 3/4 ).
Peći na 180 C, 20 minuta.Ne cede se višnje, već se iskoristi sok koji si dobije, dok ih čistite. Ukoliko nemate dovoljno soka, koristite običnu ili gaziranu vodu. Testo treba da bude gusto. Od smese se dobije 12 mafina.Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta mozda nekom zatreba.Recept za posna jela imate OVDE

Lazareva subota-vrbica-obicaji -da se ne zaboravi

Цветна недеља добила је назив по празнику Цвети, којим се
завршава шеста недеља Ускршњег поста. 
Ове недеље крече се воћке, насађују квочке, али ништа што цвета не треба сејати, јер ће у том случају сав цвет сметнути и неће бити плода. 
У Цветној недељи падају празници Лазарева субота и Цвети.Лазарева субота је дан који црква слави као успомену на васкрс Лазарев, кога је из мртвих подигао Христос.






 Слави се као победа живота над смрћу, а као симбол тога држи се Врбица, то јест носе се у процесији озеленеле гранчице врбе у цркву на освећење, а сутрадан се деле верницима у цркви. То је типичан пролећни празник који има знатно дубље корене из прехришћанских времена о чему сведоче многи елементи и обичаји, као што су улога зеленила, паљења ватри, истеривања змија, улоге момака и девојака, деце и воде.

Црква прославља Цвети у знак сећања на улазак Христов у Јерусалим, када су Христа јашућег на магарцу дочекивали с великом радошћу, бацајући испред њега палмове гранчице, као и цвеће, по чему је овај празник и добио назив Цвети.







Читава недеља пред овај празник има назив Цветна недеља, што значи да је у тој недељи значајну улогу имало цвеће, раст биљака, то јест бујање читаве природе. У многим селима се тих дана плету венчићи од врбових гранчица и кроз те венчиће протурају излежени пилићи и гушчићи да би били здрави и напредни. У Шајкашу су врбом донетом из цркве ударали стоку кад је воде на вашар, да би било купаца колико је света било на Врбици.Велика недеља је седма, задња недеља Ускршњег поста. У народу се назива Велика, Светла или Страсна недеља и сви дани у тој недељи називају се „великим“. Нарочито су интересантни Велики четвртак и Велики петак. Током читаве Велике недеље некада су владале строге забране које су и те како поштоване. Строго се придржавало поста, забрањено је прање веша, весеље, пијанство, чак и односи између супружника, јер се веровало да ће деца зачета у том периоду добити „фрас“.


На Велики четвртак се у цркви везују звона, па се уместо звонима оглашава клепалима. После везивања звона прописано је да се не сме орати, шити, прати, како летина не би страдала од леда, а ваља се ватра палити да не би у кући имали бува током године. Тога дана посебно место заузимао је култ мртвих и у вези са тим је уређење гробних места предака и изливање воде за мртве. Тај дан је био везан и за девојачка гатања. „Тако у Шајкашу на Велики четвртак увече девојке под јастук ставе огледало, чешаљ, пешкир и пре но што заспе кажу: „Који је мој суђеник нека дође ноћас да се обрише пешкиром, чешљем да се очешља, огледалом да се огледа.“ Кога те ноћи девојка од момака сања, веровала је да ће се за њега удати. У ту сврху, да би дознале где ће се удати, да ли у село или у страну, многе девојке су у башти сејале босиљак уочи Великог четвртка и сутрадан гледале: ако је на поравнатој земљи у башти био отисак копита, веровале су да ће се удати на страну (у друго село), а ако су виделе отисак шапе или људског стопала, то им је био знак да ће се удати у селу. У неким селима на Велики четвртак девојке су пре заласка сунца дрмале родну воћку или дрво зову три пута и потом ослушкивале које ће име прво чути: ако су чуле мушко име, веровале су да ће се удати те године (Шајкаш).“ Велики петак је најзначајнији дан у Великој недељи када је понашање људи подређено подсећању на Исуса Христа и његово распеће





. Један од најважнијих послова тога дана је фарбање јаја. Ускршњим јајима се приписује посебна магијска моћ, јаје се сматра симболом живота, плодности, здравља. У прошлости су се јаја бојила у биљци „броћу“ и на тај начин се добијала јарко црвена боја јајета.








Да би се добила жута боја, јаја су кувана у луковици или у цвету млечике, сасе или шафрану. Познато је и да су се јаја бојила у ораховини, детелини, коприви, зеленој пшеници, по негде чак и у цвекли. „У неким селима Шајкашке девојке су гатале тако што су на Велики петак узимале три тањира и под један стављале су парче хлеба, под други чешаљ, а под трећи огледало. Потом доведу девојку да подигне један од три тањира. Ако подигне тањир испод кога је стављен хлеб, био је то девојци знак да ће се удати у богату кућу; ако је пак дигла тањир испод кога је био чешаљ, удаће се за сиромашног момка; а ако је подигла тањир испод кога је било огледало значило је да ће се удати за лепог момка.“ Један од главних садржаја Велике суботе је бојење јаја и мешење ускршњих колача, а значајно место заузима култ мртвих. 
Месио се велики ускршњи колач са млеком и квасцем, округлог уплетеног облика на кога се стављало црвено јаје. Поред тога месили су се и мали колачи „јајченици“ за мушку децу, колач „мотовило“ за удате жене, „ђерђеф“ за девојчице, разни колачи, различитих имена и намена зависно од краја до краја. У Мошорину се за девојчице месио округао колач „шућурка“(пунђа). На Велику суботу, као радни дан, завршавали су се сви послови и припреме за Ускрс. Тога дана клала се живина и јагњад за ускршњи ручак
 KLIKER JAJA imate OVDE dekoraciju od salvete za uskrs imate OVDE ideje sa jajima za uskrsnji sto kao iz casopisa imate OVDE
.Recepte kako ofarbati najlepsa Vaskrsnja jaja na par nacina imate OVDE,Recept za dekupaz jaja imate OVDE a za mermerna jaja imate OVDE.Recept za najnoviji nacin sa lukovinom imate OVDE-Kako izbeliti jaja imate OVDE.Novu jednostavnu metodu za jaja da se klinci zabave sa vama imate OVDE.Najzdraviju metodu u lukovini na par nacina imate OVDE-Farbanje na pari imate OVDE-Farbanje jaja sa krep papirom imate OVDE svetlucava jaja sa secerom imate OVDE USKRSNJU PLETENICU I ZECA OD TESTA IMATE OVDE 











Извор и цитати: Др Мила Босић, Годишњи обичаји код Срба у Војводини, Нови Сад, 1996. Фото: www.serbianforum.org, www.novosti.rs

Ledeni vetar sa vocem-rashladjenje za letnje dane

Sastojci Beli biskvit: 9 jelanjaka 300 g šećera 1 velika kasika jabučnog sirceta



Krema: 9 žumanjaka 4 velike kasike šećera 0,5 l mlijeka 1 puding vanilija 250 g margarin Još potrebno: 3 kom šlag pjene 1 velika kasika šećera po potrebi šlag fix voće u ovom slucaju kivi, jagode i banane ili već što imate.
Mikserom izraditi čvrst snijeg, dodati šećer i sirce i još malo miksati.




Veliku tepsiju prekriti aluminijskom folijom, pouljiti i pobrašniti i na tome peći biskvit – oko 1 sat na 150oC. Ohlađenu koru lagano odvoji od aluminijske folije i isjeci na dva duguljasta dijela (može i na tri-ovisno koliku visinu kolača želite i koliko ćete vrsta voća koristiti ja sam ovde na tri).

Kremu skuvati kao puding i u hladno umiješati 1 margarin.
Šlag izraditi sa dodatkom 1 kasike šećera, i ako želite čvrstinu dodajte 1 šlag fix.Na tacnu složiti kolač Prvo staviti beli biskvit, pa kremu, voće,raspored voca po zelji. te premazati šlagom ili slatkom pavlakom. Ponoviti dva ili tri puta ovisno o želji i materijalu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za najlepsu sladoled tortu koja se ne pece imate OVDE.Recept za najlepsu cokoladnu vocnu tortu koja se ne pece imate OVDE.
Recepte za 6 kremastih torti imate OVDE

Sanseverija -otporan cvetak- uzgoj nega i razmnozavanje

Indijansko pero biljka

Sanseverija može da uspeva i u mračnijim prostorijama, ali tada listovi neće imati izražene šare. Držite indijansko pero slobodno pored radijatora ili TA peći, jer joj to nimalo neće smetati, kao ni ako zaboravite da je zalijete.

Sanseveriju treba da prihranjujte granuliranim i tečnim mineralnim djubrivima, tek jednom u mesec dana. Tokom proleća i leta, dovoljno je da sanseveriju zalivate jednom sedmično. Pošto ne trpi veliku vlagu, vodu koja se nakupi u podmetaču, treba redovno prazniti a izmedju dva zalivanja pustiti zemlju da se osuši.Iako postoje brojne vrste, najpoznatija je Sansevieria zeylanica, koja potiče sa Cejlona i koja se odlikuje sabljastim listovima sa sivim poprenim prugama. Medju poznatim vrstama je i Sansevieria laurentii variegata, koja potiče iz tropske Afrike. Njeni listovi takođe imaju poprečne sivkaste pruge ali su im ivice presvučene širokim žutim štraftama koje mu daju posebnu egzotičnost i dekorativnost.
Posebno je lepa vrsta Sansevieria cylindrica, koja takodje potiče iz Južne Afrike i ima veoma dugačke listove od preko jednog metra.
Vrsta Sansevieria hahnii je niska rastom (oko 25 cm) ali ima solidnu širinu. Listovi su elipsasti i žuto zeleni.Nega i gajenje
Održavanje Sanseverije ne zahteva mnogo vremena i novca, jer je reč o relativno skromnoj biljci. Prijaju joj suv vazduh u stanu, i polusenovita mesta. Potrebno je da joj povremeno vlažnim sunđerom obrišete prašinu sa listova. Optimalna temperatura za uzgoj sanseverije je u rasponu od 12 do 15°C.


Ova biljka ne podnosi mnogo vlage, pa joj je dovoljno zalivanje jednom nedeljno zimi, ali vodite računa da voda ne udje u lisne mlade izdanke, jer biljka može da počne da truli. Za zalivanje je najbolja odstajala mlaka voda – ne direktno iz česme. Presadjivanje Ponovna sadnja sanseverije potrebna je samo kada joj saksija postane mala. Najbolje je da se presadjuje u proleće, a sanseveriji odgovara laka, plodna zemlja sa dodatkom 15% rečnog peska. Zemlja u saksiji mora da bude dobro drenirana. Indijansko pero ima jako plitak i mali koren, pa ga treba saditi u plitke i šire saksije.Sanseverija se razmnožava reznicama ili deljenjem korena. Kada podelite koren zdrave odrasle biljke, posadite novu biljku odmah u saksiju sa mešavinom baštenske zemlje i peska. Očekujte da počne brzo da raste i to bez specijalne nege. Ako sanseveriju razmnožavate reznicom, znajte da nova biljka neće imati žućkaste ivice po listovima, ili izražene štrafte. Moguće bolesti sanseverije Sanseverija je dugovečna i otporna biljka, ali ipak zahteva minimalnu negu uz koju će Vam dugo trajati i ukrašavati dom. Indijansko pero ne voli hladnoću i sigurno će propasti ako je čuvate na temperaturi nižoj od 10 stepeni. Ne premeštajte ovu biljku iz senovitog mesta na jako sunce jer će se na listovima pojaviti palež. Moguća je i pojava pegavosti listova.Podelite ovaj post na svoj fb mozda nekoj prijateljici zatreba.

Pita sa jabukama i orasima

1 pakovanje gotovih kora 


100 gr kristal secera
1 kg jabuka
2 kasike griza
1 vanila
200 gr sjeckanih oraha
100 gr rastopljenog putera
preliv
500 gr secera
250 ml vode
2-3 kriske limuna

Jabuke oguliti i izrendati.Dodati orahe i vanil secer.Uzimatia po dve ili tri kore.Svaku koru premazati sa puterom.Griz, vanil secer i kristal secer izmesati zajedno.Posuti to prvo po trecoj kori i polako posuti jabuke .Rolati i staviti u tepsiju.Peci oko 30 min.Preliv mozete skuvati prije i ohladiti.Preliti vrucu pitu sa prelivom. Po zelji posuti vanilin secerom ili secerom u prahu.

Bakin kolac sa visnjama-da podseti na detinjstvo-sa merama na case

RECEPT SE NALAZI OVDE

.Podelite recept na svom fb mozda zatreba nekoj prijateljici.Recept za najlepsu sladoled tortu koja se ne pece imate OVDE.Recept za najlepsu cokoladnu vocnu tortu koja se ne pece imate OVDE.
Recepte za 6 kremastih torti imate OVDE

Bakin starinski rolat sa bananama-sve po 6


jaja 6
- secer 6 kasika
- vanil secer 1 kesica
- brasno 6 kasika
za fil skuvati dva pudinga od vanile prema uputstvu sa kesice i dodati kad se ohladi izgnjecen margarin
Belanca odvojiti od zumanaca i umutiti penasto mikserom tih 6 belanaca sa 6  kas. secera.Kad se dobro umuti u penu dodavati polako 6 zumanaca uz stalno mucenje mikserom.

Dodati 6 ravnih kas. brasna i jedan prasak za pecivo i dalje uz mucenje mikserom...Jos par minuta mutiti.
 Smesu izliti u pleh oblozen papirom za pecenje i peci na 200 stepeni...
Pecenu koru prevrnuti na mokru krpu, skinuti papir za pecenje pa pomocu krpe koru uviti u rolat... Ostaviti da se ohladi... Odmotati koru pa je premazati filom na fil sa kraja poslagati banane uviti rolat i ostaviti ga da se ohladi  

Cuvarkuca medju najzdravijim biljkama-najlakse se razmnozava-postupak

Growing succulants:
Poznato je da čuvarkuća kao i drugi sedumi u svojim kožastim listovima mogu da skladište veliku količinu vode, zahvaljujući čemu opstaju dugo vremena na sušnim i veoma toplim mestima.

Upravo činjenicom da su ove biljke prilično zatvorene, sve do te mere da svaki list može predstavljati poseban organizam, moguće ih je razmnožavati lisnim raznicama. Postupak je vrlo jednostavan. Od matične biljke treba odvojiti pojedinačne listove i ostaviti ih nekoliko dana u hladu da se ranica nastala odvajanjem osuši i delimično sraste. Nakon toga, pojedinačne listiće treba postaviti na površinu umereno vlažnog treseta. Vremenom će list izumirati a na rubu, odnosno na mestu odvajanja od matične biljke će se pojaviti novi izdanci.Podelite clanak sa prijateljima na fb mozda nekom pomogne.
Izvor http://www.zivetisabiljkama.net/

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept