POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Crno zuti kolac sa visnjama-lako i jeftino

4 jajeta
150 g šećera
2 dl kiselog mleka
1 dl ulja
1 kesica praška za pecivo
1 kašika kakaoa
300 g mekog brašna
šećer u prahu za posipanje
prezle za posipanje pleha


300G visanja

Pripema: 1. Jaja dobro ulupati sa šećerom, a zatim postepeno dodavati kiselo mleko, ulje i brašno pomešano sa praškom za pecivo. 2. Sve lepo sjediniti i smesu podeliti na dva dela, te u jedan dodati kašiku kakaoa. 3. Duguljast kalup podmazati i posuti prezlama ili brašnom. 4. Zatim prvo uliti žuti deo testa, pa preko rasporediti višnje i na kraju pre višanja uliti testo sa kakaom. 5. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. 6. Gotov kolač ostaviti da se ohladi, pa ga posuti šećerom u prahu i iseći ga na šnite.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Lisnati cvetici

Potrebno je pakovanje virsli (4 komada),
pakovanje lisnatog testa,jaje,soli,
susama i kima za posipanje.

Virsle obariti i ostaviti da se ohladi. U medjuvremenu razvuci lisnato testo,preseci ga uzduz na dva dela i na donji deo staviti po jednu virslu i urolati. Nozem preseci testo,ne do kraja,spojiti krajeve da se dobije oblik cveta. Umutiti jaje,premazati svaki cvet,posoliti i staviti malo susama i kima. Peci u rerni,pola sata.

Ko ih nije jeo ne zna sta je bakina kuhinja

starog hleba tanko nasecenog ili u mom slucaju tost hleb
2 jaja
1,5 dl mlijeka
Umutite jaja i po potrebi dodajte malo brašna i mlijeko da dobijete žitku masu koja se lepi na hleb,u to dodati vegetu ili zacine po zelji Pecite u masnoći dok ne porumeni s obje strane i stavljajte na papir da upije suvišnu masnoću..

.Mozete ih jesti tako same a mozete ih premazati i kajmakom ili po zelji.Podelite recept na svoj fb mozda nekoj prijateljici zatreba.

Vanila torta

6 jaja,6 kasika secera,2 kasike prezle,5 kasika oraha,2 kasike brasna,pola praska za pecivo,ispeci  po dve kore od navedenih sastojaka i koru preliti glazurom od cokolade

FIL:U 1 lit. Mleka skuvati 3 pudinga od vanile,10 kasika secera.kad se ohladi,dodati 1/2 margarina i 1 umucen slag.Na koru rasporediti fil i drugu koru na sve to staviti.Na gotovu tortu staviti slag i ukrasiti po zelji.

Bozicna zvezda-kako da opstane


Dok cveta, treba je držati u nešto hladnijoj prostoriji na temperaturi od 12 do 14°C, jer će u toplijoj prostoriji brzo precvetati. Traži najsvetlije mesto (na prozoru) i vlažan vazduh,a to se odnosi na centralno grejanje gde je temperatura viša. Kad precveta odnosno kad joj brakteje otpadnu, biljku možete premestiti u malo hladniju sobu, najpogodnija temperatura je od 10 do 12°C.
T
ada prestaje zalivanje pa biljka odbacuje lišće, što znači da nastupa mirovanje.
U aprilu biljku treba presaditi u svežu, hranjivu zemlju sa 15% čistog rečnog peska.




Prilikom presađivanja grančice skratite na 10 cm. Rane zaprašite prašinom drvenog uglja ili spalite zapaljenom svećom, da mleko ne bi iscurilo. Jer, ako mleko iz biljke isteče, teško bi ponovno cvetala. Presađenoj biljci obezbedite svetlost i toplo mesto, blizu prozora ili na prozoru, a zalivajte je u početku oprezno. Kad počne da isteruje nove izdanke, zalivajte je obilno, uvek mlakom vodom.

Krajem juna možete je izneti napolje, na sunčano mesto. Pošto je biljka u punom rastu, svakih 15 dana treba je prihranjivati. 
Do jeseni ona će isterati snažne izdanke. Kad nastupe hladniji dani, biljku unesite u topliju prostoriju, na punu svetlost prozora. Euforbija je biljka kratkog dana, a to znači da cveta kad je dan kraći od 12 sati. Ako se prostorija gde je biljka smeštena osvetljava duže od 12 sati, neće isterati cvetove. 
Prema tome, euforbiju morate držati u sobi gde je „dan kraći”, sve dok se cvetovi ne razviju.Podelite sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Ukrasna koprivica-razmnozavanje

Mali zeljasti zbun,vrlo dekorativnih sarenih listova i u vise boja. Naraste do 30 cm. visine.
Doba cvetanja:Cveta u toku leta,ali cvetovi nisu ni blizu tako dekorativni,pa ih je bolje odstraniti dok su jos u pupoljku.
Miris biljke: nema poseban miris.
Preporuka: Najbolje je saditi na otvorenim povrsinama ispred cetinarskih zbunova gde njihov kolorit dolazi do punog izrazaja. U velikim        bastenskim saksijama modernim bastama daje izlged patine.
Svetnost i pozicija: Gaji se na polusenovitim pozicijama. Postoje i neki varijeteti koji podnose i jako sunce.
Temperatura: Vrlo je toploljubiva biljka. Treba je gajiti na temperaturama iznad 13 stepeni c.
Presadjivanje: Sadi se u tesetni supstrat u velike bastenske saksije,kao kombinacija u zardinjerama ili otvorenim cvetnim lejama. Ako je sadite na otvorenom obavezno dodajte treset u zemlju i neko sporootpustajuce djubrivo.
Orezivanje: Orezivanje u ranoj fazi pojacava bokorenje buljke i cini zbun kompaktinijim i lepsim. Kada se pojave cvetni pupoljci,treba ih odstraniti,i ovo je jedan od vidova orezivanja kojim se pospesuje dalji rast i grananje biljke. 

Razmnozavanje: Razmnozava se vrsnim reznicama u pesku na temperaturama iznad 20 stepeni. Vrlo je jednostavna za ozivljavanje. Brzo napreduje u odgovarajucim sulovima tako da cete gotove biljke za sadnju imati za mesec dana. Zalivanje: Ne zalivajte je hladnom i hlorisanom vodom jer je osetljiva na trulez korena. Moze da izdrzi krace susne periode, ali je generalno treba zalivati umereno i redovno. Prihrana: Uz prihranu vodorastvorljivim djubrivima kolir boja ce postati intenziviniji,koristite djubriva kombinacije 15::11:29.Ako su prejaka djubriva,moze biljke prevesti u potpuno zelene.

Tortelina sladoled torta gotova za tili cas ne pece se


Umutiti 500gr slaga sa 500ml kisele vode.To podeliti na 2 dela. U jedan deo staviti 150 grama nutele i 100 g keksa mlevenog,drugi deo ostaviti beo.
U kalup staviti prvo tamniji deo pa svetliji,staviti par sati u zamrzivac zatim staviti u frizider preko noci da se stegne.Ukrasiti po ukusu i zelji ja sam sa mlevenom plazmom-Recept za najlepsu sladoled tortu koja se ne pece imate OVDE.Recept za najlepsu cokoladnu vocnu tortu koja se ne pece imate OVDE.
Recepte za 6 kremastih torti imate OVDE

Sad se seje cvece-pogledajte koje i kako da balkon zablista ovog proleca

Резултат слика за prolecno cvece
Da se već sredinom proleća na vašim terasama i u baštama zašarene begonije, gloksinije, kalanhoe, dragoljub i vinka, sada je pravo vreme da ih posejete.

Osim malih saksija, za sejanje možete da koristite i one posebne, pripremljene od biorazgradivih materijala. Bolje je da u tu svrhu reciklirate kartone i ljuske od jaja. Za klijanje je potrebna toplota, pa sudove držite na mestu gde je stalna temperatura 15–18 stepeni. Iznikle biljčice redovno prskajte i štitite ih od jakog sunca.

Za setvu pripremite kvalitetno seme. Kada kupujete seme, pažljivo čitajte uputstva na kesicama i obavezno proverite rok trajanja, tj. koliko dugo seme može da klija. Zemlja treba da bude što rastresitija mešavina humusa i peska. Kada posejete odabrane biljčice, buduće cveće, zemlja treba da bude umereno vlažna.Kad se iznad površine pojave prvi listići, uspeli ste. Mlade biljčice presadite čim se malo bolje ožile i porastu. Presađuju se u nešto većem razmaku, u sudove sa svežom zemljom. Tako će svaka biljčica imati prostora da se razvija i napreduje.Za sitno seme uzima se fino prosejani pesak, izmešan s nešto humusa. Sitno seme prvo izmešajte sa malo peska. Tako ćete ga ravnomernije posejati. Za krupno seme kome je potrebno duže vremena da proklija uzima se fi na drvena strugotina. Krupno seme se stavlja u zemlju pojedinačno u podjednakom razmaku.


Biljke mogu da rastu u bilo čemu. Za sejanje koristite saksije od pečene gline ili plastike, stari dublji pleh u kome treba izbušiti rupice ili drvenu gajbicu obloženu debljim slojem novina. Novu ili staru saksiju dobro operite i obavezno je dezinfi kujte tako što ćete je prebrisati krpom natopljenom u alkohol. U čistu saksiju sipajte mešavinu zemlje.Kupite zemlju koja se preporučuje na kesici sa semenom. Ravnomerno pospite semenom i zasejanu površinu dlanom blago pritisnite da se semenke utisnu.Preko semenki pospite tanak sloj zemlje. One najsitnije semenke ne prekrivajte zemljom, već ih nekom daščicom malo jače utisnite u podlogu.Poprskajte odstojalom mlakom vodom i posudu prekrijte providnom folijom da vlaga ne ispari. Dva puta dnevno podignite foliju da se ne uhvati plesan,Podelite recept sa prijateljicama na vasem fb mozda nekom zatreba.


izvor-http://zena.blic.rs/Porodica/39075/Sad-se-seje-cvece-Evo-kako-da-vas-balkon-zablista-ovog-proleca

Posni palacinci sa kiselom vodom


  500gr mekanog brasna
1lt hladne jako gazirane vode(kisela voda)
prstohvat soli,2 prstohvata praska za pecivo
 po zelji secera ili vanilin secera
,ulje za przenje,i dzem.
Umutiti testo od navedenih sastojaka sa stapnim mikserom,
Zagrejati tiganj na jakoj vatri,pomastiti uljem pa prziti prvu stranu.pre nego sto okrenete na drugu,pored ivice kanite malo ulja 

Odmah zatim okrenite palacinku i isprzite i drugu stranu
.Gotovu palacinku premazite dzemom.Podelite recept sa prijateljima vreme je posta mozda nekom zatrebaReecept za najlepsu posnu salatu za slave imate OVDE-Recept za najlepse POSNE kolace sa bananom za par minuta imate OVDE
IMATE JOS MOJIH VIDEO RECEPATA POSNIH NIZE






Posna kinder torta

kora(sastojci za jednu koru):
50gr. mlevenog posnog plazma keksa
50gr. mlevenih lesnika
100gr. brasna
7 kasika secera
2dcl. kisele vode
0,5dcl. ulja
1/2 kesice praska za pecivo
50gr. krupnije seckanih lesnika
fil I;
1,5l.sojinog mleka
300gr. secera
4 vanil secera
220gr. pudinga od vanile
1 kasika gustina
250gr. posnog margarina
100gr. posne bele cokolade
100gr. posnog mleka u prahu
100gr. posne crne cokolade
100gr. sojinog slaga
1dcl. kisele vode

U ciniju pomesati sve sastojke za koru,osim krupnije mlevenih lesnika,pa sjediniti sa kasikom.Pleh(35x25)obloziti papirom za pecenje,pa po njemu rasporediti krupnije mlevene lesnike.a sam ova put pravila bez lesnika ali tako ide u original receptu.Preko njih polako sipati smesu za koru,formirati koru i peci je u zagrejanoj rerni na 200C 15min.Na isti nacin napraviti jos jednu koru.Svaku koru premazati sa po 150gr.posnog krema.Za fil I staviti 1,3dcl.mleka da provri sa secerom i vanil secerom,a sa ostatkom mleka razmutiti prah za puding i gustin.U vrijuce mleko skuvati puding.Kada se prohladi(da bude mlak)dodati prethodno izmucen margarin.Posebno umutiti i 100gr.sojinog slaga sa kiselom vodom,pa i njega dodati u fil,pa polako sjediniti,a zatim fil podeliti i u jedan deo dodati 100gr.otopljene posne bele cokolade i 100gr.sojinog mleka u prahu,pa sve sjediniti mikserom.U drugi deo fila dodati 100gr.otopljene posne crne cokolade,pa sjediniti sa mikserom.Slagati kora zuti fil kora crni fil ukrasiti po zeli.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE

Milka torta

Kore 6 jaja 5 kasika secera 3 kasike brasna 2 kasike kakao 1kasika ulja ispeci ovakve dve kore u ovom slucaju 4 a mozete uzeti i kupovne nisu skupe
fil. 5 jaja 250 g secera u prahu 1 margarin i 250 grama cokolade Milke.

Umutiti zumanca i 200 grama secera u prahu dodati otoplnjenu cokoladu i izmiksati zatim dodati margarin i sve uzmiksati posebno umutiti belenca i 50 grama secera u prahu i to polako dodati u cokoladni fil kasiku po kasiku i redjati kora cokoladni fil gore moze glazura moze samo slag .Tortu ostaviti da odstoji da bi se stegao fil,Ukrasiti po zelji.Torta je odlicna za decije rpdjendane ,podelite recept na fb mozda nekoj mami zatreba ideja.

Sandokan baklava

Tijesto
10 kora za baklavu
Fila
5 jaja
1 čaša čvrstog jogurta (za sve slijedeće sastojke mjera je čaša od jogurta)
2 čaše šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 čaša ulja
250 g mljevenog maka
1 vrećica praška za pecivo
- za kore: 1,5 dl mlijeka + 3 kasike ulja (za premazivanje)
Šećerni sirup
2 čaše šećera
4 čaše vode
2 vrećice vanili šećera
sok od 2 limuna
3 velike kasike ruma

Za fil dobro izmiksati cijela jaja sa jogurtom, šećerom i vanili šećerom, a zatim umiješati ulje. Na kraju dodati mljeveni mak, i prašak za pecivo. pomiješajte 1, 5 dl mlijeka sa 3 velike kasike ulja i tom mješavinom premažite svaku koru prilikom slaganja. Pleh lagano nauljiti i složiti 2 kore. Prilikom slaganja svaku koru treba premazati mješavinom mlijeka i ulja. Zatim staviti fil . Ponovo preklopiti s 2 kore, premazati filom i tako dok ne složite na vrh posljednje dvije kore., a zatim baklavu narežite na veće kvadrate, kocke ili trouglove po zelji,polako to radite jer je smesa mekana. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C sve dok odozgo ne dobije rumenu koricu. Pečenu baklavu ostavite u ugašenoj pećnici dok ne skuhate sirup. Za sirup skuhati vodu sa šećerom, te na kraju dodati rum i sok limuna. Baklavu izvadite iz pećnice, po potrebi razrežite po prijašnjim rezovima i vruću prelijte vrućim sirupom. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je prekrijte prozirnom folijom i spremite u hladnjak da se dobro rashladi.Po zelji staviti od gore limun.

Mramorni kolac

Ako se najave gosti evo kolaca na brzinu,dok oni stignu i on je gotov.
3 jaja
13 vel.kas. secera
13 vel.kas. ulja
14 vel.kas. vrelog mlijeka
13 vel.kas. brasna
3 vel.kas. kakao
1 prasak za pecivo
1 vanil secer
kakao i secer u prahu za posipanje kolaca

U posudi miksajte prvo jaja.dodajte secer,uz stalno miksanje.pa redom i ostale sastojke.pola smjese izlijte u drugu posudu pa dodajte 3 kasike kakao.namastite uljem vatrostalnu okruglu posudu (26cm kod mene).sarajte kolac po zelji,mozete ovako kao ja izgledom zebre ili ulijte prvo zuti dio,pa prosarajte crnim djelom.Kolac pecite u mikrotalasnoj tocno 8 minuta,nikako duze(da nebi doslo do stvrdnjavanja kolaca,i onda zavrsio u smecu).kada izvadite kolac pospite prvo obilato kakaom pa secerom u prahu.ostavite ga da odstoji par minutica,rezite i odmah sluzite! (da napomenem,da svake 2 min.provjeravate kolac,jer svako ima razlicitu mikrotalasnu.kod mene je od 700w i stoji na najacem.uglavnom,nepecite kolac duze od 8 min!)

Domace zu zu pogacice

500 gr. brasna
1 kasicica soli
300ml. hladne vode
100ml. ulja
Za premazivanje:
250gr. margarina
1 zumanac
malo susama

Od navedenih sastojaka umesiti testo srednje tvrdoce. Testo rastanjiti u koru i narendati 250gr. zamrznutog margarina. Preklopiti kao za lisnato testo, staviti ga u platnenu vrecicu i odloziti u frizider 20 min. Rastanjiti koru premazati uljem i opet preklopiti na isti nacin. Odloziti na jos 20 minuta u frizider. Ovo ponoviti jos jednom. Rastanjiti koru debljine oko 1cm i ostrim nozem seci kockice. Premazati zumancetom i posuti susamom. Peci u zagrejanoj rerni. Pleh za pecenje ne treba podmazivati, pleh treba biti hladan i testo hladno. Najbolje je da se pre pecenja stavi malo u frizider i omah stavi u vrelu rernu.

Jafa torta predlog za deciji rodjendan

6 jaja,6 kasika secera,2 kasike prezle,5 kasika oraha,2 kasike brasna,pola praska za pecivo,ispeci  po dve kore od navedenih sastojaka i koru preliti glazurom od cokolade

FIL:U 1 lit. Mleka skuvati 3 pudinga od vanile,10 kasika secera.kad se ohladi,dodati 1/2 margarina i 1 umucen slag.Na koru rasporediti fil koji smo podelili na pola na njega poslagati jafa keks zatim jos jedan red fila sto nam je preostao,i drugu koru na sve to staviti.Na gotovu tortu staviti slag i ukrasiti po zelji.

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept