POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Domaći lek protiv holesterola -beli luk i limun

Ako imate povisen holesterol probajte ovaj recept nasih baka




3 limuna sa korom
30 cenova belog luka
litar vode

Limun dobro operite u vreloj vodi a beli luk očistite od ljuske. Sve zajedno sameljite u blenderu.Limun meljite sa korom.Kad litar vode provri istersite u nju samljevenu smesu od limuna i luka.
Kuvajte na vatri dok ne baci prvi kljuc,skinite sa vatre i pustite da prenoci,Procedite i supajte u flasu koju treba drzati u frizideru.svaki dan piti malu casicu od rakije leka pre jela.Kad sve potrosite napravite pauzu od 3 nedelje pa ponovo,Odmah da napomenemo ukus nije bas prijatan ali nije ni jako strasan za popiti, 


pokusajte nista ne gubite.Podelite recept na svoj fb mozda nekom pomogne.Recept za zdravi  sirup od koprive za ciscenje krvi imate OVDE.
Recept za orahovacu koja je lek za stitnu zlezdu imate OVDE-Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE


Bozicni medenjaci


Bozicni medenjaci
200 gr secera, 1gcl vode, prokuvati i u to dodati 5 kasika meda.
 Ostaviti da se ohladi.
Izmiksira se jedno celo jaje , 2 zumanceta , 1dcl ulja , u to dodati ohladjenu prvu smesu i spojiti. U to dodati 600 gr brasna, kasikicu sode bikarbone, kasikicu cimeta i umesiti testo. Najbolje je da testo odstoji dva sata ili preko noci. Razvuci oklagijom testo i vaditi modlama svakojakih oblika. Belanca koja su ostala iskoristiti za ukrasavanje medenjaka.Tu pustite nasti na volju a mogu vam cak i klinci pomoci,Podelite recept sa prijateljma na fb mozda nekom zatreba.

Crno beli kolac


KORA
6 žumanaca
5 kasika šećera 
5 lasika mlevenih orahA
 2 kasike oštrog brašna
1 prašak za peciv
6 belanjaka 1 kasikA kakao
Penasto umiješajte žumance i šećer, dodajte ostale sastojke i na kraju snieg od belanjaka. Pecite 30 – 40 min na 180 C.FIL
pola l mleka
5 kasika gustina
5 kasika secera 
margarin
Gustin i šećer umutite sa malo hladnog mlieka pa ulijte u pola litra kipućeg mlieka.
Nakon par minuta kuvanja skinite s vatre i kad se smjesa ohladi dodajte penasto umucen margarin.sipati na koru i ravnomerno rasporediti, .gore staviti glazuru od cokolade klik na recept za titovu tortu

Prirodna pomoc za jetru,napravite sami caj -na bazi bija


Napraviti mešavinu: - smilje 10 g - maslačak 20 g - menta 20 g - kantarion 10 g - neven 20 g - kopriva 20 g .
Sve trave mozete naci u zdravoj hrani a mozete i sami da ih susite 
Priprema: U 4 dl vrele vode sipati 2 supene kašike bilja, ostaviti pod poklopcem pola sata, a onda procediti.Piti 3 puta po jednu šolju na 10 minuta pre obroka.Recept za zdravi  sirup od koprive za ciscenje krvi imate OVDE.
Recept za orahovacu koja je lek za stitnu zlezdu imate OVDE

Slavski kolac i izrada ukrasa -svako ima svoj nacin

 Svako ima svoj neki recept koji se prenosi sa kolena na koleno u porodici i zene nikako da se dogovore koji je ispravan ,ja mislim da je ispravan svaki koji je sa ljubavlju pravljen.Na  centralnom delu kolaca i na četiri strane u znaku krsta odozgo utiskuje se pečat (slovo) sa slovima IS HS NI KA, što skraćeno i prevedeno znači: Isus Hristos pobeđuje. Sam kolač simboliše Hrista koji je hleb života, a vino, kojim se preliva, simboliše krv koja je tekla iz Hristovih rana. Posle sečenja kolača, kolač se iseče na kriške kao hleb. Najpre domaćin i ukućani uzimaju i jedu po deo kolača, a ostatak se postavlja na trpezu.
za ukrase je potrebno
200 gr brašna
100 gr gustina
1 kašika soli
100 ml hladne vode
za testo
oko 1 kg brašna
oko 400 ml vode  najbolje osvećene vodice, koju je sveštenik svetio pred slavu
1 kašika soli
100 ml ulja
40 gr kvasca
2 kašičice šećera 




Ukrase za krsni hleb uradite, najbolje je, nekoliko dana ranije. U činiji zamesite testo od brašna, gustina, soli i vode. Zamešeno testo staviti u kesu, da se ne bi sušilo. Izvaditi jedno parče i istanjiti ga oklagijom. Jedno valjkasto parčence testa, veličine malog prsta, iseckam makazicama-eto klasa žita.I ptičicu je lako napraviti. Jedno parče testa, veličine polovine malog prsta - spljoštiti na vrhu. S obe strane utisnuti po zrno bibera, zašiljiti malo ivicu i eto kljuna. Glava je gotova. Rastanjiti jedan krug, prečnika 3 cm i jednu polovinu izreckati po dužini. Zavrnuti ivice, i eto tela ptičice sa sve krilima. Postaviti glavu na to telo, Koliko nas je u kući, i toliko uraditi ptičica. Ostale ukrase radite po zelji i pustite deci nek vam pomognu jer imaju iskustva sa plastelinom i bice im zanimljivo.

Svaki ukras koji uradite, stavljite na, brašnom posut, poslužavnik. važno je da se ukrasi suše lagano, u toploj prostoriji.Osveštanu vodu, ugrejati i u njoj razmutiti kvasac i kašiku brašna. Dodati ulje i šećer - brzo će kvasac da proradi. U većoj posudi osoliti prosejano brašno. Dodati nadošli kvasac. I mesiti.Mesiti, prvo u vanglici, a onda testo izvaditi na radnu površinu i dalje mesiti zatim vratiti u vanglicu i pokriti krpom ili kesom da naraste.Na pobrašnjenoj radnoj površini, blago premesiti testo.Staviti testo u serpu dublju u kojoj cete peci i pustiti da jos nadodje . Naraslo testo premazate žumacetom, i ređate ukrase.Kolač pečete u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.Recept i svoju sliku nam je poslala Maja Milicevic iz Backe Palanke ako i vi zelite da objavimo vas slavski kolac ili neki drugi recept pisite na nasu stranicu na fb.Podelite recept na fb vreme je slava mozda nekoj mladoj domacici zatreba recept.





Posna plazma torta

750g posnog plazma keksa- 5 kutija po 150g
250g secera
300g pecenih mlevenih lesnika
4kasicice kakao
1/2l sojinog mleka
1kesica vanila pudinga
1 margarin
250g posne slag kreme
200ml gazirane vode

Zagrejati 200ml vode pa dodati kakao i prokuvati kratko. I njega ohladiti. Skuvati puding po uputstvu u sojinom mleku. Ostaviti ga da se ohladi. Uspinovati secer sa 100ml vode, pa dodati lesnike i to ohladiti, a zatim pomesati sa pudingom. Umutiti margarin penasto pa pomesati sa predhodnom masom Na tacnu redjati keks koji umocimo u kuvani kakao. treba da bude 4x7 keksa u sloju. Premazati filom pa redjati sledeci red keksa koji nisam umakala u kakao jer je fil dovoljno kremast da omeksa keks; fil i opet keks. Odozgo je premazana slagom umucenim sa gaziranom vodom.Ukrasiti po zelji.Podelite recept na fb ide post mozda zatreba nekom.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE

Najlepsa Posna baklava

8-10 kora za baklavu
Za nadjev
200 grama mljevenih oraha
grožđice
Za sirup
1,25 litara vode
500 grama šećera
1 vanilin šećer
sok jednog limuna

U tepsiju (možete je premazati uljem, ali nije neophodno) stavite dvije kore nešto veće od dna tepsije. Ostale kore oblikujte točno prema dimenzijama dna. Prve dvije kore ravnomjerno pospite šakom mljevenih oraha te stavite poneku grožđicu. Poklopite prvi sloj jednom korom, zatim pospite orasima i grožđicama po želji te tako redajte koru za korom i sloj po sloj nadjeva.Kad potrošite sve orahe, završite dvjema korama te oštrim nožem izrežite kolač na pravokutnike, rombove ili kako želite. Važno je izrezati sve do dna. Tako pripremljenu baklavu stavite peći na 150-180-200 stupnjeva (postupno pojačavati tijekom dvadesetak minuta) sve dok gornja kora sasvim ne porumeni i počne se izvijati. Dok se baklava peče, pristavite sirup: u hladnu vodu stavite šećer, vanilin šećer i procijeđeni limunov sok te stavite na vatru i povremeno promiješajte. Kad zakuha, smanjite vatru i pustite desetak minuta ili više da se sok reducira na željenu gustoću. Vruću, netom pečenu baklavu zalijte kipućim sirupom i ostavite na hladnom mjestu nekoliko sati, najbolje preko noći, da se sirup temeljito upije.Ukrasiti limunom isecenim na kolutove po zelji.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE

Bajadera brza i laka

300g šećera 1o kasika vode 250g margarina
150g mlevenih oraha
 300g mlevenog keksa plazme
 jedna cokolada moze ona za kuvanje ja sam stavila obicnu mlecnu milku vi stavite po zelji

Otopiti na vatri šećer i vodu .Tome dodati margarin i skinuti sa vatre.umesati orahe i mleveni keks,podeliti smesu na dva dela,jedan ostaviti takav u drugi dodati otopljenu cokoladu.Na tacnu ili u pleh prvo staviti tamniji pa svetliji deo ostaviti da se stegne,gore izliti glazuru od cokolade ,po zelji mozete je isarati sa belom cokoladom.

Ledeni breg sa plazmom ili piskotama

Ledeni breg cesto pravim ali nekad sa piskotama nekad sa plazmom ili bevitom,sve zavisi sa cim raspolazem znaci postupak je isti samo je razlika u piskotama ili plazmi.Slaze se dole 4 keksa ili piskote gore po 3 zatim po dva i na kraju jedan keks ili piskota.Puding je isto slobodna volja,moze sa vanilom moze koji god volite.
Sastojci:
500 gr. plazma ili bevita keksa ili ako pravite sa piskotama onda duplo pakovanje piskota
1/2 l mleka
2 pudinga od vanile (moze bilo koji)
7 kasika secera
1 margarin
malo mleka za umakanje keksa
slag


Skuvati 2 pudinga sa pola litre mleka i 7 kasika secera.Kad se prohladi umutiti u puding 1 margarin i to je fil za tortu.Keks ili piskote se umacu u mleko i slaze se na tacnu 4x4 pa se premaze filom,sledeci red ide 3x4 pa fil,zatim 2x4,pa fil i na kraju se po duzini poredjaju 4 keksa ili piskote i premaze se filom.Odozgo se ukrasi slagom.Jako jednostavno i ukusno.
Na slici ima i sa piskotama i sa plazmom jer obicno pravim duplo jer nije nesto velika tortica.

Prva pomoc kod KASLJA i bola u grlu NEGRO I MLEKO-MELEM za cisto GRLO i promuklost-deca ga obozavaJU


negro i mleko prva pomoc kod kaslja -
potrebno je solja mleka i 3 negro bombone postupak je u videu -napitak je jako ukusan i super mirise-mleko ne menja boju ali menja ukus koji klinci obozavaju i piju i kad nisu bolesni na kanalu imate i recept sa serbet mleko i secer i recept za caj od lovorovog lista oba protiv kaslja VIDEO RECEPT SE NALAZI OVDE

 

ROLAT OD PALENTE


  • 200 gr.instant palenta
  • 7 dcl.mleka
  • 100 gr.maslaca
  • malo soli i vegete,papra
  • 150 gr. šunka na listiće
  • 100 gr. naribani sir trapist
  • 100 gr. pečene crvene paprike za ajvar
  • peršun za dekoraciju
  • Mljeko zavrimo, dodamo maslac,posolimo i dodamo vegetu i uz neprestano mešanje polako sipamo palentu.Kad se zgusti prebacimo je u paravouganu tepsiju koju smo pretnodno obložili sa papirom za pečenje koji je na stranicama tepsije malo viši.
    Palentu poravnamo, odozgo rasporedimo šnite od šunke,onda naribamo sir,i odozgo pečene i oljuštene paprike bez semena.Pazimo da fil ne ide do kraja na suprotnoj strani .
  • Polako sa papirom zavijamo u rolat kao kad dižemo stolnjak kad pravimo pitu.Kad rolat zarolamo do kraja koji dođe naslonjen na jednu stenu od tepsije, onda ovu slobodni kraj rolata podupremo sa nećim teškim da se rolat ne odrola.Ja sam stavila 2 tetrapaka sa litarskim mlekom.Zatim stavimo i ohladimo u frižider zajedno sa tepsijom. Kad je gotov narežemo na kolutove, posujemo sa sitno kosanim peršinom i poređamo na tanjire.Služimo sa ohlađenim jogurtom.
  • MOZDA CE VAS INTERESOVATI RECEPT PICA OD PALENTE
  • IZVOR (www.coolinarika.com)

Vanilija



potrebno je 4 pudinga od vanile dva pakovanja turskog keksa 500gr šlaga i jedan margarin za kolace skuvati puding ko sto pise na kesici i ostaviti da se ohladi, u medjivremenu umutiti šlag i posebno margarin.u ohladjeni puding staviti margarin i sjedinjiti.Na tacnu redjati red keksa ,pa red pudinga i slaga ...i tako dok se ne utrosi materijal. Keks niposto ne umakati . od ostatka šlaga ukrasiti tortu KLIK ovde na recept za burek iz soljice

Brza i ukusna bajadera



300g šećera
1o kasika vode 250g margarina 150g mlevenih oraha
300g mlevenog keksa
 jjedna cokolada moze ona za kuvanje ja sam stavila obicnu mlecnu milku vi stavite po zelji
Otopiti na vatri šećer i vodu .Tome dodati margarin i skinuti sa vatre.umesati orahe i mleveni keks,podeliti smesu na dva dela,jedan ostaviti takav u drugi dodati otopljenu cokoladu.Na tacnu ili u pleh prvo staviti svetliji pa tamniji deo,ostaviti da se stegne,gore moze cokolada kao glazura i ne mora .

Domace krofne

40 grama kvasca potopiti u mlakom mleku sa kasicicom secera i ostaviti da se podigne da se stvori pena od kvasvca, i sa tim zamesiti u testo ide;900 grama brasna typa 400 ( od tog brasna treba imati i za posipanje radne povrsine ) 300ml mleka,kasika secera, 2 jaja, rendana kora od 1 limuna,. Testo mesiti rucno i najvaznije ga dobro izmesiti,( ako slucajno bude tvrdo i treba jos tecnosti dodat isamo mlake vode )Zamesiti polutvrdo testo , razvuci oklagijom debljine pola santimetara i vaditi casom ili modlom krofnice. Ostaviti da narastu 20 minuta i peci na vrelom ulju OBAVEZNO serpu poklopiti dok se pece prva stranica ( serpa se poklapa da bi se dobio taj venac oko krofni)a kad okrenete krofnu onda otklopite i ne poklapate vise.
ovako su krofne domace ispale Jadranki Zivkovic koja je svoj recept podelila sa nama 

Kako maslacak leci jetru rak dijabetes zuticu anemiju i jos neke bolesti

 Zdravstvene koristi maslačka uključuju smanjenje rizika od bolesti jetre, dijabetesa, poremećaja mokraćnog sistema, akni, žutice, raka i anemije. Ovaj korov pomaže zdravlju kostiju, neguje kožu, a dobar je i za mršavljenje.  
Kosti
Maslačak je bogat kalcijumom koji je neophodan za rast i snagu kostiju. Osim toga, sadrži i antioksidanse poput vitamina C i luteolina, koji štite kosti od oštećenja i krhkosti koje nastaju s godinama.
Jetra
Dok antioksidansi, vitamin C i luteolin, održavaju funkciju jetre i štite je od starenja, ostali spojevi u maslačku mogu pomoći u lečenju krvarenja.
Dijabetes


Sok od maslačka može pomoći dijabetičarima jer stimuliše proizvodnju inzulina iz gušterače i pri tom zadržava nisku vrednost šećera u krvi. Budući da je maslačak prirodni diuretik, on podstiče mokrenje kod dijabetičara što pomaže u uklanjanju višaka šećera iz tela. Dijabetičari su takođe skloni bubrežnim problemima, pa njegova diuretička svojstva mogu pomoći u uklanjanju i taloženju šećera u bubrezima kroz učestalo mokrenje.
Koža
Takozvano mleko iz maslačka je  korisno u lečenju kožnih bolesti koje su uzrokovane mikrobnim i gljivičnim infekcijama. Treba izbegavati bilo kakav kontakt s očima. Mleko maslačka se može koristiti protiv svraba, lišajeva, ekcema i drugih kožnih bolesti, bez rizika od nuspojava ili hormonskih poremećaja.
Akne
Sok maslačka može pomoći pri pravilnom izlučivanju hormona, podstiče znojenje i širi pore. Sve to pomaže pri uklanjanju toksina putem znoja i urina. Primenjuje li se direktno na područjima s aknama, može sprečiti mikrobiološku infekciju. Osim toga, može ubrzati proces zarastanja ranica zbog vitamina C koji sadrži, pa će ožiljci i crvene upale koje se pojavljuju kod lečenja akni biti manje vidljivi.
Rak
Maslačak sadrži visoke vrednosti antioksidansa koji smanjuju slobodne radikale koji uzrokuju rak. Takođe detoksiše telo, što dodatno štiti od razvoja tumora i raznih vrsta raka. Luteolin zapravo truje bitne sastavnice ćelija raka kad se veže na njih, te ih čini neučinkovitima i ne mogu se reprodukovati. Posebno je uspešan u borbi protiv raka prostate.
Žutica 
Žutica je poremećaj jetre u kojoj organ počinje prekomerno lučiti žuč koja u završnici ulazi u krvotok i šteti metabolizmu. Višak žuči se ogleda kroz žućkastu boju kože i očiju. Lečenje žutice uključuje tri glavna koraka. Prvo, potrebno je obuzdati proizvodnju žuči. Drugo, mora se ukloniti višak žuči iz tela. Treće, treba se boriti s osnovnom virusnom infekcijom. Maslačak je vrlo učinkovit. Podstiče zdravlje jetre i reguliše proizvodnju žuči. Budući da je prirodni diuretik, podstiče mokrenje pri čemu odlazi višak žuči. S obzirom da je snažan antioksidans bori se i protiv virusnih infekcija.
Zatvor
Neki sastojci maslačka, a to su visoke vrednosti dijetalnih vlakana, čine ga korisnim za probavu i zdravlje creva. Dijetalna vlakna stimulišu zdravu stolicu. Sprečava zatvor, ali i proliv. Reguliše rad creva što može sprečiti ozbiljnije gastrointestinalne probleme.
Anemija
Maslačak ima relativno dobru vrednost gvožđa, vitamina i proteina. Dok je gvožđe sastavni deo hemoglobina u krvi, vitamini kao što je vitamin B i proteini  neophodni su za formiranje crvenih krvnih ćelija i nekih drugih sastojaka krvi. Na taj način maslačak može pomoći osobama koje imaju problema s anemijom da njihovo stanje bude pod kontrolom.
Visoki krvni pritisak
Mokrenje je učinkovit način za snižavanje krvnog pritiska. Većina modernih lekova za snižavanje krvnog pritiska temelji se upravo na tom fenomenu. Sok maslačka podstiče mokrenje, kako količinski tako i u učestalosti. Vlakana iz maslačka su korisna za smanjenje holesterola što je jedan od faktora koji povećava krvni pritisak. 

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept