POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Fikus -nega i razmnozavanje


Spada među najpoznatije sobno bilje. Uzgaja se već niz godina a iza drugog svjetekog rata fikus postaje iz godine u godinu najtraženija sobna biljka.



Fikus je porijeklom iz tropskih krajeva, a botanički je srodan s običnom smokvom (Ficus carica). Ima nekoliko vrsta fikusa koji dolaze u obzir za uzgoj u sobi, a opisat ćemo ih kasnije. Uglavnom, sve zahtijevaju istu njegu.

Nije opravdano mišljenje da je fikus teško održati u stanu i da je on vrlo osjetljiv. Treba paziti na nekoliko temeljnih pravila kod. njegovanja, pa će ova biljka dekorativna izgleda čitav niz godina biti pravi ukras naše sobe. Fikus raste srazmjerno polagano, što nam omogucuje da čitav niz godina uživamo u našem ljubimcu.



Fikus je biljka, koja voli puno svjetla; a najviše joj odgovara mjesto gdje joj svjetlo pada odozgo. Zato ga nećemo smjestiti na ormar ili visoki stalak, nego je najbolje da stoji na niskom stalku ili na podu uz prozor. Treba, ga zaštititi od žarkog ljetnog sunca. Zimi mu najviše odgovara temperatura od 10-15°C i umjereno zalijevanje odstajalom vodam. Lišće mu treba ljeti i zimi jedanput tjedno obrisati vlažnom spužvom, a iza toga obrisati i osvjetlati suhom vatom. Tako njegovani. listovi su svijetli i predstavljaju pravi ukras biljke. Ako fikus držimo u prohladnoj prostoriji, a uz to preobilno zalijevamo, listovi požute i konačno počinju jedan po jedan otpadati.

Isto se događa ako fikus gladuje, tj. ako ga dugo nismo presadili, a nikad ga ne dohranjujemo otopinom gnojiva. Zimi treba paziti kad zračimo sobu, da naš fikus ne bude izložen struji hladnog zraka. Općenito ga treba čuvati od propuha. Da još jedanput ukratko ponovimo fikus moramo zimi držati na svijetlom, ne prehladnom mjestu, zaštićenu od propuha i struje hladnog zraka, te samo umjereno zailijevati. Ako nam fikus zimi objesi lišće, najčešće će biti uzrok prevelika vlaga zemlje u cvjetnom loncu.

U proljeće treba: fikus obilnije zalijevati i svakih 14 dana prignojavati blagom otopinom gnojiva. Ako je lonac prerastao, moramo ga presaditi u nešto veći, ali treba paziti da ne bude prevelik. Fikus dobro uspijeva u smjesi listovače, klijališne zemlje i rječnog pijeska. Iza presađivanja treba samo oprezno zalijevati dok se biljka me zakorijeni. Svakako ga treba u proljeće smjestiti na što svijetlije i sunčanije mjesto. Ljeti ga možemo, od lipnja do rujna, iznijeti na balkon ili u vrt, ali uvijek na polusjenovito mjesto.


Fikus se razmmožava reznicama. Ako biljci odrežemo vrh radi razmmožavainja, onda ,se biljka razgnana. I ovako granati fikusi su vrlo lijepi, ali treba više mjesta u sobi, pa su najviše uobičajeni već s obzirom na najčešće skučeni stambeni prostor fikusi uzgojeni samo na jednu granu. Obično se fikusi ne razmnožavaju kod kuće, ali ljubitelji koji već imaju neko iskustvo mogu pokušati. Najsigurniji način je tzv. margotiranje, a primjenjuje se najčešće kod fikusa kojima je otpalo lišće a vrh je lijep i zdrav, ili ako nam je fikus previsok. Stabljika fikusa zareže se iispod lista. U prorez se može metnuti mali kamenčič da rana ne zaraste suviše brzo. Oko tog mjesta se omota vlažna mahovina, a oko nje omot neke konzerve ili je još bolje obaviti komadićem plastične folije. Mahovina mora biti stalno vlažna.Nakon 6-8 tjedama stvore se korjeničići i fikus možemo tačno ispod omotača odrezati i posaditi u cvjetni lonac. Matičnu biljku kojoj smo odrezali vrh i dalje uzgajamo, pa će nam se na tom mjestu razgranati. Koji put se pokušava fikus zakorijeniti u vodi i to da se odrezani vrh utalcne ,u bočicu s vodom tako da je donji dio reznice uvijek u vodi. Ovakvu se bočicu drži na sunčanu mjestu i nakon mjesec dana pojave se korjenčići. Biljka se tada posadi u loncić. Međutim, takve biljke kad se iz vode izvade i presade u lonac sa zemljom vrlo često nazaduju i nisu tako lijepe kao biljke dobivene margotiranjem ili uzgojene u vrtlariji. Fikus je u stanu najbolje razmnožavati u toplim mjesecima kasnog proljeća ili pocetkom ljeta. A sad nekoliko riječi o raznim vrstama fikusa, prikladnima za uzgoj u sobi. Najraširenija je vrst Ficus elastica s duguljastim kožnatim zelenim lišćem. Ima i šareno-lisnih vrsta kao što je Ficus elastica var. aureo marginata. Ficus decora ima veće, široke tvrde listove s crvenkastim sjajem. Naročito je lijep mladi list kad se razvija iz svog izrazito crvenog ovoja. Ficus pumila (smokva penjačica) poznat i pod imenom Ficus stipulata ili Ficus repens, potječe iz Kine i Japana, ničim ne sliči na biljku koju zamišljamo kad pomislimo na Ficus elaistica. To je nježna biljka penjačica s malim, okruglim listićima. Ima zračne korjenčiće kojima se prihvaća za podlogu. Jednako dobro uspijeva u toplim i hladnim proistorijama. Vrlo je pogodan za cvjetne zdjelice, posude koje vise, a može se i penjati uz grane i zidove. I Ficus rostrata je nježna biljka dugoljastih, šiljastih listova. Na svakom lisnom čvoru stvara se adventivno korijenje kojim se prihvaća za podlogu. Zelene sorte rijetko se uzgajaju, jer su bijelo-zelene panaširane sorte minogo ljepše. Lafco se razmnožavaju, jer izboji svagdje gdje dođu u dodir s vlažnom zemljom puštaju korijenje. Granata vrsta Ficus australis, ikojih ima i panaširanih osjetljiviji su na hladnoću, a također izgledaju vrlo dekorativno. Lišće je kožnato, ovalno, zinatno manje nego kod uobičajenog Ficus elastica. Vrlo lijepa, manje poznata vrsta, koja se u posljednje vrijeme sve više uzgaja, je Ficus lyrata ili Ficus pandurata s velikim 50-60 cm dugim listovima. Kod ove se vrste uvijek pojavljuje nekoliko listova brzo jedan iza drugog, a nakon toga vrh izgleda kao da je suh.Podelite recept na svoj fb ako imate drugaricu koja voli cvece mozda joj zatreba.


Brze gomboce sa kajsijama i grizom

Potrebno je:
1l vode
5 kašika ulja
2 šolje griza-šolje su od 2,5dcl
1 šolja brašna
3 jajeta
prašak z apecivo
1kg  kajsija
prezle
šećer

U litar vode sipati ulje i staviti na šporet da provri.Kada provri dodati prašak za pecivo, griz i brašno. Sve lepo sjediniti da nema grudvica a potom dodavati jedno po jedno jaje. Od ove smese praviti loptice i dodavati u sredinu voće. Kuvati ih u vreloj vodi oko 10 minuta. Gotove knedle uvaljati u uprzene prezle i šećer.Ovakve knedle sa grizom mozete praviti sa bilo kojim vocem.

Kraljica balkona surfinija-viseca petunija-razmnozavanje i nega

Obilno cvetaju u raznim bojama u periodu od maja do oktobra. Veoma su zahtevne i preporučuju se ljubiteljima cveća koji će im posvetiti potrebnu pažnju.
Duga, povijena cvetna stabljika surfinije je dužine do 80 santimetara. Obilno cveta, a cvetovi levkastog oblika mogu da formiraju cvetne slapove dužine i do 1,5 metara. Cvetovi mogu da budu u nijansama ljubičaste, plave, roze, crvene, žute i bele boje.Surfiniji odgovara osunčano mesto na kome ima najviše sunca tokom dana. Ako se zasadi na polusenovito mesto, u toku leta treba da se zaliva jednom dnevno. Na sunčanoj strani surfinija traži zalivanje bar dva puta dnevno.Najvažnije je da surfinija nikada ne ostane bez vlage. Zaliva se redovno, ali umereno da ne bi došlo do truljenja, rano ujutru ili uveče mlakom vodom. Preporučuje se zalivanje vodom siromašnom krečnjakom (odstajalom vodom). Pri zalivanju, ne treba da se kvase listovi. Da bi zalivanje bilo jednostavnije može da se montira sistem za zalivanje kap po kap, ili da se biljka zasadi u samozalivajuće saksije.

Zemljište za surfiniju treba da bude obogaćeno makro i mikro elementima, pre svega gvožđem. Što je boja cveta surfinije svetlija, to je veća njena potreba za đubrivom. Jednom nedeljno surfinija se prihranjuje đubrivom za surfinije koje je obogaćeno fosforom i gvožđem. Ako su listovi surfinije bledi i svetli, a na njima se jasno raspoznaju lisne žile znači da prihrana nije dovoljna.Suvi cvetovi i listovi sa surfinije ne smeju se odstranjivati, jer ako se otkine bilo koji zeleni deo biljke, na otkinutom mestu nastaje "rana" na koju se hvataju bakterije i ostali uzročnici bolesti.Veoma uspešno razmnožavanje surfinije je reznicama.Surfinije se sade u viseće korpe, saksije, žardinjere ili sandučiće na terasama, balkonima, prozorima. Za saksiju veličine 60 santimetara dovoljne su tri sadnice,Podelite tekst sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Pisinger

Potrebno nam je : pakovanje oblatni, 400 gr margarina ( odnosno dva , jedan i po za fil, a ostatak za glazuru ),400 gr secera, 5 zumanaca, 200 gr cokolade i 100 gr margarina. Otopiti margarin, dodati secer i zumanca , prokuvati na slabijoj temperaturi i prohladiti. Veoma je bitno da se fil promesa s vremena na vreme . U hladan fil dodajte rastopljenu cokoladu i eurokrem, pa filujemo oblatne. Poslednju oblatnu ne filujete vec premazite glazurom.

Glazura se pravi na sledeci nacin : ostatak margarina rastopimo, dodamo 200 gr cokolade, 50ml ulja i kasilicu eurokrema. Prohladjenom smesom prelijemo oblatne.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Pomfrit iz rerne sa belancetom

Krompir iseci kao i obicno sto secete za pomfrit
Sečen krompir prije pečenja umočite u belance u kome su pomešani začini po želji. Poredajte krompiriće po papiru za pečenje ili nauljenom plehu.

Krompir pecite u rerni zagrijanoj na 220 stepeni dok ne porumene.belance ce tokom pecenja dati krompiru hrskavost.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Medeni medenjaci -prigodni za praznike

4 jaja
250 gr secera
6 kasika meda
600 gr brasna(meni je proslo vise mozda oko 800)
2 kasicice sode
1 kasicica cimeta
Glazura
1 bjelance
150 gr prah secera
1 kaiska soka od limuna
2 kasike vode
moze i prehrambena boja po zelji

Umutit jaja sa secerom, medom, cimetom i zamijesiti tijesto dodajuci sodu i brasno. U receptu pise 600 gr ali sam ja dodala vise i to da dobijem tijesto koje moze da se oblikuje u kuglicu mada je i dalje bilo ljepljivo pa sam morala malo vlaziti ruke da bih radila sa njim
Po receptu tijesto treba da odstoji 2 sata u frizideru ali posto sam ja zurila radila sam odmah tako sto sam vlaznim rukama otkidala komadice i pravila kuglice velicine velike masline
Kuglice stavljati u podmazan pleh i to malo razmaknuti jer dosta narastu pri pecenju a imaju ljepsi oblik ako se ne sastave kad se peku.
Peci da blago porumene oko 12-15 min. Medenjaci ce biti jako mekani ali tako treba jer kad se ohlade malo ce se stvrdnuti.Za glazuru umutiti bjelance sa secerom u prahu pa mu dodati limunov sok i vodu i u ovu glazuru umakati medenjake pa ihostaviti da se osuse.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Pita bez sira- po ukusu nikad ne bi rekli-za tren oka

1 pakovanje gotovih kora 500 gr -
4 kom jaja
1 casa kisele pavlake
1 casa ta ista casa od pavlake kisele vode
1/2 case ulja
1 kasicica soli

umutiti mikserom jaja, dodati pavlaku, kiselu vodu, ulje i so i izmutiti.
 Namazati posudu za pecenje. Staviti koru prsavijenu na pola na dno posude. Redja se ravno. Bitno je da je posuda za pecenje iste velicine kao i presavijena kora.
Sa 2 kasike supene premazati koru, pa staviti sledecu presavijenu koru, pa namazati fil, i tako dok se ne utrose sve kore. Na poslednju koru stavite 5-6 kasika fila. Peci u zagrejanoj rerni na 200C dok ne porumeni.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za pitu sa sampinjonima i piletinom imate OVDE

Virsle u lisnatom testu

Potrebno je pakovanje virsli (4 komada),pakovanje lisnatog testa
,jaje,soli,susama i kima za posipanje.

Virsle obariti i ostaviti da se ohladi. U medjuvremenu razvuci lisnato testo,preseci ga uzduz na dva dela i na donji deo staviti po jednu virslu i urolati. Nozem preseci testo,ne do kraja,spojiti krajeve da se dobije oblik cveta. Umutiti jaje,premazati svaki cvet,posoliti i staviti malo susama i kima. Peci u rerni,pola sata.

Slatke krofnice za decije rodjendane

Americke krofnice iz aparata
Potrebno nam je : dva jajeta, 5 kasika ulja, 250 ml mleka, 100 gr secera,260 gr brasna, prasak za pecivo i prstohvat soli.
Sve sastojke umutiti u smesu ,koja se kasikom stavlja u aparat za krofne.

Prave se brzo, deca ih vole ,a i nisu masne jer se ne peku na masti ili ulju.Prelijte ih topljenom cokoladom i ukarsite mrvicama zavisno sta vasa deca vole.Podelite recept na fb mozda zatreba nekoj mladoj domacici.

Kako da gajite kale

Postoje visoke kale, koje se koriste kao rezan cvet, i niske koje se koriste za uzgoj u saksijama. Kod onih u saksijama gomolji se mogu u jesen vaditi i tada miruju do narednog proleća. Gomolji se najbolje održe u toku zime ako se u jesen stave u saksije sa suvom zemljom, a u proleće se počne sa zalivanjem da bi kale počele da rastu.Kale mogu cvetati i u saksijama, ali se preporučuje njihovo presađivanje u baštu u aprilu ili maju. Razmnožavaju se odvajanjem mladih gomolja ili se gomolj preseče, ali se tada mora izvršiti dezinfekcija nekim fungicidom ili prašinom drvenog uglja. Gomolji se ostave da se osuše, pa se tek onda sade.U julu-avgustu gomolji se sade u saksije ili u zemlju (ako se kale gaje za rezan cvet).

Vrh gomolja treba da zasadite u nivou zemlje i da ih cesto zalivate i orošavate. Tokom septembra biljka intenzivno raste pa treba da je prihranite rastvorom azotnog đubriva.Dugo cveta, od januara do aprila, a onda se u julu biljka zasuši i sazreli gomolji ciste i opet spremaju za sadnju. Zahteva temperaturu od 18-20°C, zalivanje i orošavanje a prihranjivanje u fazi cvetanja je obavezna mera nege.Podelite tekst sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Brzi rolat sa malinama i slatkom i kiselom pavlakom

 Biskvit
8 bjelanjaka
150 g šećera
6 kasika ulja
100 g brašna
1 puna kasicica praška za pecivo
3 kasikice šećera u prahu za posipanje biskvita
fil
200 ml slatke pavlake
130 g kisele pavlake
50 g šećera u prahu

Najprije pripremite fil na sledeci nacin .Od slatkE pavlake izlupajte čvrst šlag pa u njega umješajte kiselu pavlaku i šećer u prahu. Dobro promješajte.Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva, a plitki lim (36 x 28 cm) obložite papirom za pečenje. Jagode nasjeckajte na komadiće. Za pripremu biskvita umutite bjelanjke. Postupno im dodajte 2 kasike šećera, izuzetih od ukupne količine (150g), pa izlupajte čvrst snijeg. U drugoj posudi dobro promješajte šećer i ulje. Dobijenoj smjesi primješajte brašno prosijano s praškom za pecivo. Kada nastane jednolična masa, u nju najprije umješajte četvrtinu snijega od bjelanjaka, a onda pažljivo primješajte i preostali snijeg. Dobijenu smjesu izlijte na pripremljeni lim. Poravnajte je i pecite 10 do 12 minuta ili dok gornja strana ne poćne dobivati boju. Pečeni biskvit izvadite, malo ga ohladite i izvrnite na kuhinjski ubrus koji ste posuli s polovicom šećera u prahu. Pažljivo odljiepite papir pa biskvit pospite preostalim šećerom u prahu i savijte zajedno s krpom. Neka se sasvim ohladi.Rolat premazati filom na njih posuti maline,lagano ga uviti,mozete premazati rolat sa filom.

Brza i lagana pita sa kiselom vodom

GOTOVE KORE ZA PITU
500g SIRA
400g kisele pavlake
3 jaja
1dl gazirane mineralne vode
soli
ulje

Sir, pavlaku, jaja i kiselu vodu dobro promesati. tepsiju podmazati sa uljem i staviti 3 kore tako da im krajevi budu van tepsije(da bi se na kraju gibanica prekrila sa tim krajevima kora) zatim kore premazivati filom i slagati jednu na drugu,dok ne potrosite sve kore. zatim poprskati sa uljem i prekriti sa krajevima kora. peci na 200 c oko 30 min.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba,

Kolacici suvi sa neskvikom


35 dkg brašna 20 dkg margarina 20 dkg šećera
 1 prašak za pecivo 2 jaja 4 kasike Nesqika
U brašno umješati šećer, prašak za pecivo, promješati. Dodati jaja, margarin koji je malo stajao na toplom da se lakše umjesi, te nesquk. Kada je tijesto glatko umjesito razvaljajte na debljinu zeljenu i izrezujte kalupićima. Pecite max 7-8 minuta na 165-170 stupnjeva u električnoj pečnici. Onda ostanu prhki i nakon hlađenja!Neka vam deca pomognu oko ukrasavanja i tu pustite masti na volju.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Kako iseci kolace da svi budu jednaki

Za slavu mi je uvek problem kako iseci kolace da izgledaju podjednako isto na tanjiru ,i da ne odudaraju jedan od drugog.

Uvek isecem jedan kakav zelim da mi budu kolaci,i onda po njemu merim .Stavim ga na pocetak reda i po toj velicini secem ostale tj ceo red,kao na slici,jos bitnije je od mere sa cim secete,uvek secem sa skalperom,nikad sa nozem.Podelite sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Domaci kremasti sladoled

4 cijela jaja
8 velikih kasika secera
2 slag kreme od vanilije
2 vanila secera
Za cokoladnu varijantu
4 cijela jaja
8 velikih kasika secera
2 slag kreme od cokolade
3 velike kasike kakao praha
I jos.. 500ml slatke pavlake ako nemate slag kremu.Cijela jaja umutiti sa secerom i vanila secerom. U posebnu zdjelu cvrsto umutiti slag kreme,pa lagano spojiti sa smjesom od jaja. Sjedinjiti malo kutljacom ,par trenutaka, a zatim jos izmiksati mikserom bar 2 minute



Ako pravite cokoladnu verziju, onda na samom kraju dodajte kakao prah ,,pa dobro umiksati.Ako nemate slag kreme, koristite navedenu kolicinu slatke pavlake,,i ubacite malo vise vanila secera ,ili kakao praha . Zavisno koju verziju radite. Od ove smjese dobijete oko 2.3 litra sladoleda. Skoro dva i po litra. Gotovu smjesu izliti u posudice,,ili jednu vecu posudu..po zelji
. Ostaviti u zamrzivac bar 12 sati. Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za sladoled tortu prelepu sa visnjama imate OVDE

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept