zapratite me i na tik toku
POCETNA STRANA
Pogledaj i ovaj recept obavezno
POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA
POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME
ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE
Podelite recept sa prijateljima
Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ
Brze petit kocke
Sastojci:
500 gr. petit keksa ili bevita keksa
1/2 l mleka
2 pudinga od slatke pavlake mada moze vanila ili bilo koji drugi
7 kasika secera
1 margarin
malo mleka za umakanje keksa
slag
500 gr. petit keksa ili bevita keksa
1/2 l mleka
2 pudinga od slatke pavlake mada moze vanila ili bilo koji drugi
7 kasika secera
1 margarin
malo mleka za umakanje keksa
slag
Skuvati 2 pudinga sa pola litre mleka i 7 kasika secera.Kad se prohladi umutiti u puding 1 margarin i to je fil za tortu.Keks se umace u mleko i slaze se na tacnu pa se premaze filom,visina zavisi od vas tj od posude ili tacne na koju slazete ja obicno slazem u 4-5 redova.kad potrosite sav materijal od gore ide slag.Ostaviti da se stegne.Seci kao kocke po sirini koju zelite.
Zeljanica sa domacim korama
1,5 kg Zelja - spanaca, koprive ili blitve
malo Soli
malo Ulja
malo bibera malo vegete ili zacini po ukusu
malo maslaca malo kajmaka
TIJESTO Od brašna, vode i soli zamijesiti srednje čvrsto tijesto. Napraviti dvije kugle i ostaviti pouljene da se odmaraju oko 1 sat.
NADJEV Zelje oprati pa obariti. Kad se ohladi sitno ga isjeckati ili samljeti pa posoliti i posuti zacinima po zelji i malo dodati maslaca rastopljenog pa promiješati. tijesto razvući na tanke juhke (paziti da ne pucaju). Okrajke ako su debeli odstraniti nožem.
Kad se juhka tanko razvuče po juhki poprskati cijelu sa rastopljenim maslacem, zatim na jednoj strani juhke redati nadjev uz rub juhke. (ne predebelo i ne pretanko - paziti da bude dovoljno nadjeva za svu juhku).
Kad se nadjev poreda prebaciti kraj juhke preko nadjeva uz sami nadjev, tako da se nadjev umota u juhku. Zatim pomoću stoljnaka zamotati nadjev u oblik "crijeva" dva puta
Zatim uz rub zamotane juhke "crijeva" nožem odrezati "crijevo", te poslagati u pouljenu tepsiju . Preostalu juhku ponavljati punjenjem nadjeva i umatanjem u crijevo sve dok se ne potroši sva juhka i nadjev, odnosno dok se ne popuni tepsija.
Pite u tepsijama poprskati rastopljenim maslacem, pa staviti da se peku.Recept za zvrk pitu sa oklagijom koja svima uspeva imate OVDE
Rolat sa pavlakom
Za rolat:
7 žumanca 7 kašika šećera 2 kašike kakaa u prahu 3 kašike brašna 7 belanaca
Za nadev: 4dl slatke pavlake 4 kašike šećera 1 vanilin šećer
Mutiti 20 minuta žumanca sa šećerom, kada je lepo umućeno dodati brašno pomešano sa kakaom, sneg od belanaca i sve dobro sjediniti. Pleh podmazati maslacem, posuti brašnom, sipati testo i peći. Pečen rolat istresti na dasku, posuti sitnim šećerom, pa jos vruć saviti preko deblje oklagije i ostaviti ga da se ohladi. Ulupati slatku pavlaku,dodati secer i vanilin secer i uviti rolat,Po zelji od gore moze glazura od cokolade ili secer u prahu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
7 žumanca 7 kašika šećera 2 kašike kakaa u prahu 3 kašike brašna 7 belanaca
Za nadev: 4dl slatke pavlake 4 kašike šećera 1 vanilin šećer
Mutiti 20 minuta žumanca sa šećerom, kada je lepo umućeno dodati brašno pomešano sa kakaom, sneg od belanaca i sve dobro sjediniti. Pleh podmazati maslacem, posuti brašnom, sipati testo i peći. Pečen rolat istresti na dasku, posuti sitnim šećerom, pa jos vruć saviti preko deblje oklagije i ostaviti ga da se ohladi. Ulupati slatku pavlaku,dodati secer i vanilin secer i uviti rolat,Po zelji od gore moze glazura od cokolade ili secer u prahu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Osvezavajuca torta sa piskotama i ananasom -gotova za tren oka -ne pece se
PRIPREMA Umutiti slatku pavlaku,piskote umakati u sok od ananasa iz konezrve, poslagati piskote,slatku pavlaku i ananas. Slagati dok ima materijala,sluziti posle hladjenja. Torta je brza i gotova za tili cas.Ne ide dodatni secer pa je dobra za one sto ne vole bas slatko. Podelite recept sa prijateljima mozda nekom zatreba.
Uskrsnja pletenica da ulepsa trpezu i obraduje klince
KLIKER JAJA imate OVDE najlepsu i najlaksu i najbogatiju dekoraciju od salvete za uskrs imate OVDE ideje sa jajima za uskrsnji sto kao iz casopisa imate OVDE
Novi nacin za jaja u lukovini imate OVDE-Kako izbeliti jaja imate OVDE.Novu jednostavnu metodu za jaja da se klinci zabave sa vama imate OVDE.Najzdraviju metodu u lukovini na par nacina imate OVDE -Farbanje na pari imate OVDE svetlucava jaja sa secerom imate OVDE
Farbanje jaja sa krep papirom imate OVDE
Posne knedle sa sljivama
Krompir oguliti, posoliti i skuvati. Izgnječiti ga pa dodati margarin. Kad se malo prohladi dodati griz i brašno. Dobro sjediniti testo i razvući ga na pobrašnjen sto debljine po ukusu. Testo seći na kocke i u svaku stavljati po jednu šljivu. Knedle stavljati u prokuvalu vodu (u koju takođe stavite malo soli i ulja). Ređati onoliko knedla koliko stane u šerpu, ali ostaviti i malo razmaka da mogu kad se skuvaju slobodno da "plivaju" na površini. Kad su kuvane i kad isplivaju ostavite ih još nekoliko minuta. Vaditi ih i stavljati na papirni ubrus. Zatim ih staviti u tiganj u koji ste prethodno zagrejali ulje, stavili prezle. Okretati ih u tiganju sa svih strana da budu prekrivene orezlama. Posle ih vaditi i posuti šećerom, ko voli može i mlevenim orasima.Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta mozda jos nekom treba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE
Farbanje jaja u lukovini sa travkama-najzdravija tehnika i najstarija i video recepti sa idejama za jaja
Naliti hladnu vodu 4 prsta iznad lukovine, dodati sol i sirce i staviti kuhati. sirce i sol sluze da jaja ne popucaju! Kada prokuva smaniti vatru i kuhati 15 minuta, iskljuciti vatru i ostaviti u lukovini pola sata.
VIDEO ZA JAJA U LUKOVINI SA GUMICAMA IMATE OVDE
VIDEO ZA JAJA U LUKOVINI SA GUMICAMA IMATE OVDE
NIZE IMATE JOS METODA ZA JAJA KLIKER JAJA imate OVDE
Poslije toga izvaditi jaja, staviti u hladnu vodu (da se lakse gule) i kada se ohlade makazama odrezati cvor od carape i ostaviti jaja da se osuse.Podelite recept na fb u secanje na stara vremena.
KLIKER JAJA imate OVDE najlepsu i najlaksu i najbogatiju dekoraciju od salvete za uskrs imate OVDE ideje sa jajima za uskrsnji sto kao iz casopisa imate OVDEFarbanje u lukovini sa gumicom imate OVDE ,FARBANJE SA KREP PAPIROM,DEKUPAZ I JOS NEKE imate OVDEE .Recept za dekupaz jaja imate OVDE a za mermerna jaja imate OVDE.Novi nacin za jaja u lukovini imate OVDE-Kako izbeliti jaja imate OVDE.Novu jednostavnu metodu za jaja da se klinci zabave sa vama imate OVDE-svetlucava jaja sa secerom imate OVDE
Par ideja sa lukovinom imate OVDE
Svecani rolat sa palacinkom
Za ovaj rolat potrebno vam je
500 gr mlevenog mesa ,moze mesano ,moze svinjsko,junece ,u zavisnosti kako volite. Meso zacinite solju,biberom,persunom.Izrendate glavicu crnog luka i cesanj belog stavite u meso i dve kriske starog hleba koje ste predhodno potopili u vodi. Dodati dva jajeta i sve izmesati da se dobije kompaktna smesa. u medjuvremenu za palcinku potrebno vam je dva jajeta,2 kasike brasna i oko 50 gr rendanog sira .Od te smese ispecete palacinku i stavite na papir i urolate u rolat ,da se hladi.Kada ste to uradili onda prelazimo na fil koji se pravi od dve kuvane sargarepe,jednog kuvanog jajeta, dva isecena kiselia krastavcica,malo sunkarice isecene na kockice i sira.U to sve staviti jedno jaje i izmesati dobro.Dok nam se palacinka hladi ,napravicemo na foliji ili papiru za pecenje od mlevenog mesa koru za rolat.Rastanjite meso rukama i napravite kocku. Odgore stavite palacinku ,pa premazite filom
Polako urolate to meso ali pazljivo ,jer papir ne sme da ostane savijen u rolatu.Kada je rolat gotov staviti ga u pecnicu i peci.Obavezno ga zalivati vrelim uljem ili mascu ,u zavisnosti na cemu ga pecete da ne bi meso ispucalo.Podelite recept sa prijateljima mozda nekom zatreba
Cveti- praznik -umivanje vodom sa cvecem i drugi obicaji da se ne zaboravi
Цвети су покретни хришћански празник којим се обележава Христов улазак у Јерусалим.[1][2][3][4] Увек пада у недељу, дан након Лазареве суботе, и недељу дана пре Ускрса. Установљен је у Јерусалиму крајем IV века, за успомену на последњи, царски и свечани улазак Исуса Христа у свети град Јерусалим, и на последњу недељу његовог живота.
Обележава се у свим хришћанским земљама, са незнатном разликом у обичајима. Јеванђелисти бележе да је Исус на капијама града дочекан са цвећем и листовима палме, које су му људи бацали пред ноге. Будући да је због хладног климата у свим европским земљама (изузев Шпаније и Малте) раст палме немогућ, народ на овај дан у цркву носи шимшир, тису, гранчице врбе и маслине.
Међу православцима Цвети важе за један од најрадоснијих празника.Уочи Цвети девојке и деца одлазе у поља и беру цвеће. Најчешће велике
Међу православцима Цвети важе за један од најрадоснијих празника.Уочи Цвети девојке и деца одлазе у поља и беру цвеће. Најчешће велике
цветове маргарете, да би били лепи и крупни; дрен да би били јаки;
љубичицу, да би били миришљави и привлачни; врбове гранчице, да сви буду
напредни. Ово цвеће се не уноси у кућу већ се оставља у посуде са водом
До данашњих
дана се одржао обичај да момак од убраног цвећа направи нарочит букет, у
коме сваки цвет има своје значење и носи га девојци.
По томе којих
цветова има, или који преовлађују девојка разазнаје момкова осећања.Podelite tekst sa prijateljima da se sacuvaju obicaji.
KLIKER JAJA imate OVDE ideje sa jajima za uskrsnji sto kao iz casopisa imate OVDERecepte kako ofarbati najlepsa Vaskrsnja jaja na par nacina imate OVDE,U tekstu imate vise nacina farbanja jaja pa vi kliknite na sluku koja vam se dopada otvorice vam se recept kako
Recept za dekupaz jaja imate OVDE a za mermerna jaja imate OVDE.Novi nacin za jaja u lukovini imate OVDE.ednostavan novi ncin za jaja imate OVDE.Najzdraviju metodu u lukovini na par nacina imate OVDE -Farbanje na pari imate OVDE svetlucava jaja sa secerom imate OVDE Par ideja sa lukovinom imate OVDE USKRSNJU PLETENICU I ZECA OD TESTA IMATE OVDE - najlepsu i najlaksu i najbogatiju dekoraciju od salvete za uskrs imate OVDE
Topli sendvici za tren oka
Ovo je super ideja za brzinsku veceru ili uzini,lepo izgleda,jednostavno je za napraviti i jako je ukusno.Potrebno je tost hleb,salama,sir za sendvice i kecap
U tepsiju posloziti tost hleb na njega staviti parce sira za sendvice,taman odgovara velicini tosta i na njih staviti parce salame isto tolike velicine,uzeti tost hleb drugo parce i izdubiti ga u sredini casom ili nekim oblikom po zelji.Iseceno parce staviti na salamu i u tu rupu sipati kecap.
Tako raditi na onoliko parcadi koliko zelite da imate ovakvih sendvica.Zapeci kratko u rerni dok sir se ne otopi,Ako vam nije jasan postupak imate ga u slikama OVDE podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Kifle kuvane pa pecene
Zamesiti glatko testo da se ne lepi ali da nije tvrdo kad ste zamesili testo nauljite vrlo malo ciniju u kojoj ce testo da nadolazi i ostavite 1 sat. Kada je testo nadoslo izrucite na radnu povrsinu i podelite testo na male loptice jednake i razvlaciti svaku lopticu i uvijatiti u kifle ) . U medjuvremenu dok formirate kifle stavite u serpu litru vode kasiku soli i 4 kasike sode bikarbone i kad voda prokljuca spustati po nekoliko kiflica u vrelu vodu na najduze minut zatim ih vaditi i stavljati na pleh sa pouljenim pek papirom posuti ih susamom , kimom suncokretovim semenkama ili morskom solju ( po ukusu ) i peci u vec zagrejanoj rerni dok ne porumene i budu braon 20 minuta na 200 c.
Tzatziki-grcka salata sa krastavcem i jogurtom-osvezenje za ove vrele dane
Potrebno
krastavci
bijeli luk
nekoliko listica nane(metvice)
gusci jogurt(po mogucnosti grcki)i moze pola case pavlake ali ne mora
vrlo malo soli
Kolicinu sastojaka odrediti prema sopstvenim potrebama i ukusu Krastavce izrendati Dodati sitno sjeckani ili pasirani bijeli luk nekoliko listica sitno isjeckane svjeze mente(nane) Na kraju dodati gusci jogurt,i malo pavlake.malo soli i sve dobro izmijesati.Ostaviti da se ohladi. Ja je prekrijem folijom providnom da ne pokupi mirise.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.RECEPT ZA NAJEPSU SALATU SA PECENIM PAPRIKAMA IMATE OVDE
.Recept za karaljicu medju salatama sopsku salatu imate OVDE.RECEPT ZA TORTU OD krompir salate imate OVDE.Recept za salatu od praziluka i krompira imate OVDE,Recept za salatu sa sampinjonima i makaronama imate OVDE.RECEPT ZA NAJLEPSU SUSAM SALATU IMATE OVDE -Recept za najlepsu kremastu salatu koja se lako pravi a savrsena je uz sve vrse pecenja i sva slavlja sa pecenom paprikom imate OVDE
Posni mafini sa visnjama
200 g brašna, 150 ml ulja
200 g šećera ,1 kesica vanilin šećera
prašak za pecivo, soda bikarbona
višnje
Uključiti rernu na 180 C. Pomešati ulje i šećer, mešati dok se ne sjedini. Dodati polovinu potrebnog brašna i vanilin šećer.
U sok od višanja sipati sodu bikarbonu i prašak za pecivo, promešati. U prethodno pomešanu smesu dodati ostatak brašna, sok od višanja i višnje.Sjediniti sve sastojke i izliti u kalup ili korpice (puniti ih 3/4 ).
Peći na 180 C, 20 minuta.Ne cede se višnje, već se iskoristi sok koji si dobije, dok ih čistite. Ukoliko nemate dovoljno soka, koristite običnu ili gaziranu vodu. Testo treba da bude gusto. Od smese se dobije 12 mafina.Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta mozda nekom zatreba.Recept za posna jela imate OVDE
200 g šećera ,1 kesica vanilin šećera
prašak za pecivo, soda bikarbona
višnje
Uključiti rernu na 180 C. Pomešati ulje i šećer, mešati dok se ne sjedini. Dodati polovinu potrebnog brašna i vanilin šećer.
U sok od višanja sipati sodu bikarbonu i prašak za pecivo, promešati. U prethodno pomešanu smesu dodati ostatak brašna, sok od višanja i višnje.Sjediniti sve sastojke i izliti u kalup ili korpice (puniti ih 3/4 ).
Peći na 180 C, 20 minuta.Ne cede se višnje, već se iskoristi sok koji si dobije, dok ih čistite. Ukoliko nemate dovoljno soka, koristite običnu ili gaziranu vodu. Testo treba da bude gusto. Od smese se dobije 12 mafina.Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta mozda nekom zatreba.Recept za posna jela imate OVDE
Lazareva subota-vrbica-obicaji -da se ne zaboravi
Ове недеље крече се воћке, насађују квочке, али ништа што цвета не треба сејати, јер ће у том случају сав цвет сметнути и неће бити плода.
У Цветној недељи падају празници Лазарева субота и Цвети.Лазарева субота је дан који црква слави као успомену на васкрс Лазарев, кога је из мртвих подигао Христос.
Црква прославља Цвети у знак сећања на улазак Христов у Јерусалим, када су Христа јашућег на магарцу дочекивали с великом радошћу, бацајући испред њега палмове гранчице, као и цвеће, по чему је овај празник и добио назив Цвети.
Читава недеља пред овај празник има назив Цветна недеља, што значи да је у тој недељи значајну улогу имало цвеће, раст биљака, то јест бујање читаве природе. У многим селима се тих дана плету венчићи од врбових гранчица и кроз те венчиће протурају излежени пилићи и гушчићи да би били здрави и напредни. У Шајкашу су врбом донетом из цркве ударали стоку кад је воде на вашар, да би било купаца колико је света било на Врбици.Велика недеља је седма, задња недеља Ускршњег поста. У народу се назива Велика, Светла или Страсна недеља и сви дани у тој недељи називају се „великим“. Нарочито су интересантни Велики четвртак и Велики петак. Током читаве Велике недеље некада су владале строге забране које су и те како поштоване. Строго се придржавало поста, забрањено је прање веша, весеље, пијанство, чак и односи између супружника, јер се веровало да ће деца зачета у том периоду добити „фрас“.
. Један од најважнијих послова тога дана је фарбање јаја. Ускршњим јајима се приписује посебна магијска моћ, јаје се сматра симболом живота, плодности, здравља. У прошлости су се јаја бојила у биљци „броћу“ и на тај начин се добијала јарко црвена боја јајета.
Месио се велики ускршњи колач са млеком и квасцем, округлог уплетеног облика на кога се стављало црвено јаје. Поред тога месили су се и мали колачи „јајченици“ за мушку децу, колач „мотовило“ за удате жене, „ђерђеф“ за девојчице, разни колачи, различитих имена и намена зависно од краја до краја. У Мошорину се за девојчице месио округао колач „шућурка“(пунђа). На Велику суботу, као радни дан, завршавали су се сви послови и припреме за Ускрс. Тога дана клала се живина и јагњад за ускршњи ручак
KLIKER JAJA imate OVDE dekoraciju od salvete za uskrs imate OVDE ideje sa jajima za uskrsnji sto kao iz casopisa imate OVDE.Recepte kako ofarbati najlepsa Vaskrsnja jaja na par nacina imate OVDE,Recept za dekupaz jaja imate OVDE a za mermerna jaja imate OVDE.Recept za najnoviji nacin sa lukovinom imate OVDE-Kako izbeliti jaja imate OVDE.Novu jednostavnu metodu za jaja da se klinci zabave sa vama imate OVDE.Najzdraviju metodu u lukovini na par nacina imate OVDE-Farbanje na pari imate OVDE-Farbanje jaja sa krep papirom imate OVDE svetlucava jaja sa secerom imate OVDE USKRSNJU PLETENICU I ZECA OD TESTA IMATE OVDE
Извор и цитати: Др Мила Босић, Годишњи обичаји код Срба у Војводини, Нови Сад, 1996. Фото: www.serbianforum.org, www.novosti.rs
Пријавите се на:
Постови (Atom)