POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Posni rucak=paradajz corba i rezanci na suvo

Ocistimo oko pola kilograma krompira,isecemo na kockice i stavimo da se kuva.
 U medjuvremeno isecemo glavicu crnog luka na sitne kockice, proprzimo na malo ulja dok ne promeni boju ili ne postane staklast.
 Mozemo umesiti testo za rezance ili skuvati kupovne .
Kuvani krompir procediti, all tu vodu sacuvati za paradajz corbu.
 Kada se krompir procedi staviti ga   U proprzeni luk,  zaciniti po zelji, mozete staviti po zelji i kasikicu Aleve paprike .
 Dosuti testeninu i promesati koji put da se smesa sjedinje.


E sada prelazimo na paradajz corbu. Iseckamo sitno crni luk I prodinstamo na malo ulja. 
Kada promeni boju i postane staklast sipamo onu vodu u kojoj se kuvao krompir i paradajz pirea ili kuvanog paradajza.
 Kada tecnost provri dodamo zacine i rezance ili flekice .
 Corbica je gotova kada se testo skuva. 
Prijatno Vreme je posta podelite recept sa prijateljima mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.jos neke video posne recepte imate u tekstu mozda vam zatreba-
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE



Paprika punjena krompirom i sirom

Potrebno nam je 1 kg krompira, 900 gr siljate crvene paprike,
100 gr slanine, 150 gr trapista, origana po ukusu ,so i biber.


Paprike dobro oprati ,odstraniti peteljke i iseci sa jedne strane da se dobiju ladjice. Odseceni deo paprike iseci na kockice , krompir oljustiti i izrendati, slaninu iseci na kockice. Slaninu proprziti na malo ulja ,dodati krompir i papriku. Zaciniti sa origanom ,sli i biberom. Gotovo je punjenje kada paprika omeksa. Skloniti sa ringle i sipati 100 gr izrendanog sira. Izmesati fili i njme puniti paprike. Poredjati u dublji pleh ,oblozen papirom za pecenje. Peci u rerni nekih 20 minuta,izvaditi posuti ostatkom rendanog sira ,prekriti aluminijumskom folijom i vratiti u rernu jos nekih 10 minuta.Papriku mozete servirati sa prelivom od pavlake i belog luka.

Kinder torta

Kinder torta: Kora:6 belanaca,6 kasika secera,1 kasika ulja,2 kasike brasna,3 kasike prezli(150gr seckanih oraha ili lesnika  posuti u podmazan pleh) (2 kore)Jednu mozete ispeci bez lesnika i oraha,da se razlikuju.Kad su kore pecene  premazati ih  eurokremom.

FIL: Umutiti u 1/2 litre mleka 6 zumanaca,250 gr secera,1 puding od vanile,4-5 kasika brasna.kad se ohladi dodati 1 margarin.skuvati takva 2 fila,u jedan deo staviti 100gr cokolade,slagati kora zuti fil kora braon fil od gore slag i ukrasiti po zelji.

Brze krofnice

Za ove brze i jedostavne krofnice potrebno nam je 4 jaja, 16 kasika brasna, 50ml ulja, kasikica secera, prasak za pecivo, dve case jogurta i vanil secer.

Umutimo smesu od navedenih sastojaka ,punimo modle ili punimo aparat za krofnice. Kada se ispeku prelijemo ih topljenom cokoladom ili medom, secerom u prahu, kako god volite. Deca ih prosto obozavaju.

Najbrzi mramorni kolac

1 čaša šećera
1,5 čaša brašna
2 kom vanilin šećera
1 kom praška za pecivo
2 kom jaja
1 velika kasika kakaoa
1 kom jogurt
1/2 čaše ulja

jaja, šećer i vaniliju dobro izmiksati, dodati ulje, jogurt i brašno s praškom za pecivo, podijeliti na dva dijela u jedan dodati kakao, sipati malo zutog malo crnog dela sarati ili sipati jedan za drugim delom i peći na 180 C, hladno posuti šećerom u prahu

Seljacka lisnata pogaca sa sirom

700-800gr brasna
1 jaje + 1 zumance za premazivanje
120gr margarina
1 kvasac
150gr belog sira
secer, so,
1/2 case ulja
0ko 400ml mlakog mleka
Oko 700-800gr prosejanog brašna sipajte 1 kesicu suvog kvasca, dodajte oko 400ml toplog mleka, 1 jaje, pola case ulja, kašiku šećera i kašiku soli i umesite mekše testo. Pokrite ga krpom i ostavite da odmori oko 30 min.

Od naraslog testa kidajte loptice ( oko 11-12 loptica) svaku malo oglagijom rastanjite u krug pa je prebacite u pleh koji ste malo podmazali margarinom. Rukom dodatno istanjite dok ne dobijete krug veličine pleha. Premažite otopljenim margarinom pa isto uradite i sa sledećom jufkicom. Na svaku treću ili četvrtu narendajte beli stari sir Bitno je da svaku istanjenu jufku osim poslednje, premažete istopljenim margarinom.Isecite pogaču na kocke pa premažite samo sa umućenim žumancem. Ostavite je da odmori i naraste još oko 30-45 minuta pa je pecite na oko 180C oko 35-40 minuta. Prvih 20 minuta je prekrijte alu folijom da ne bi previše izgorela.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Da uvek imate luk pri ruci-zasadite ga sami


Super ideja da uvek imate svoj domaci luk i da znate sta jedete vi i vasa deca.Mladi luk može da se uzgaja vertikalno na prozorskoj dasci, koristeći kanister za vodu od 5L (možete da koristite i manje kanistere i flaše). Kanister štedi prostor, a takodje je praktičan za pomeranje u slučaju nužde.
POSTUPAK:
Prvo vam je neophodan kanister za sađenje.Najbolje balon od vode
Zatim, je potrebno da uklonite vrat kanistera i onda treba da se naprave rupe na plastičnim zidovima istog. Možete koristiti makaze, nož ili ugrejani metalni alat da biste napravili rupe. Pobrinite se da rupe budu manje od obima glavica koje ćete da stavljate u flašu i da budu dovoljno velike da lukovice mogu da nesmetano rastu kroz njih.
Zatim, ispunite bocu sa slojevima luka i zemlje. Nastavite da slažete slojeve sve dok ne stignete do vrha kanistera. Zatim ih zalijte.
Zatim vrh kanistera koji ste odsekli zalepite providnom selotejp trakom, ali tako da zidovi gornjeg dela ulaze sa unutrašnje strane zidova donjeg dela kanistera u koji ste postavljali slojeve luka i zemlje. Ovo je bitno da ne bi došlo do izlivanja vode prilikom sledećeg zalivanja. I konačno postavite kanister na vašu prozorsku dasku.

I svakodnevno možete da pratite kako vaš luk raste. Još dva saveta na kraju: 1. Ako smatrate da je neophodno da zalijete luk, onda postavite kanister na bezbedno mesto i polako dolivajte. 2. Nemojte da hvatate vaš kanister za ručku!!! podelite ideju sa prijateljima na fb mozda nekoj prijateljici zatreba.

Jugoslovene je odhranila ova maza,jedete li je i danas nekad?Danasnja deca ne znaju sta je ovo

Za vreme Jugoslavije se mnogo bolje zivelo,i jelo mnogo zdravije i lepse.Danasnje generacije ne znaju sta je maza sa masti i paprikom.Nas starije je ta hrana odhranila i ljudi su bili mnogo zdraviji.Secam se vremena kad udjemu u kucu a baka namazala leba masti, i paprike,mi deca uzmemo mazu i trk napolje u igru.Sa slascu smo je jeli.Danasnja deca su navikla na nutele i ostale namaze,nemam nista protiv i moja je jedu i nece ni da probaju leba ,masti i paprike,ne veruju da je nas to odhranilo.Za dobra stara vremena da se prisetimo kako to ide.

1 kriska hleba 1/2 kasikice svinjske masti na vrh noza mlevene paprike i mesavine zacina pa jos ako ima i luka ne moze bolje Hleb premazati svinjskom mascu,posuti paprikom i mesavinom zacina.Jos ako je sve domace,domaci hleb, mast i domaca crvena paprika uzitak je zagarantovan.Podelite na svoj fb profil kao podsecanje na stara dobra vremena.

Lesnik Seherzada-brza ukusna i jeftina

Potrebno je
4 pudinga od lesnika (mleko za puding)
dva pakovanja turskog keksa
500gr šlaga ili slatke pavlake
i jedan margarin za kolace

Skuvati puding ko sto pise na kesici i ostaviti da se ohladi, u medjivremenu umutiti šlag i posebno margarin.U ohladjeni puding staviti margarin i sjedinjiti.Na tacnu redjati red keksa ,pa red pudinga i slaga ...i tako dok se ne utrosi materijal.Keks niposto ne umakati . od ostatka šlaga ukrasiti tortu.U original recept ide puding od karamele ali sam u kuci samo trenutno imala ovaj puding.Podelite recept na fb mozda nekom zatreba recept.

Dobos torta ko u stara dobra vremena

12 žumanaca
12 kašika šećera
12 kašika brašna
sneg od 12 belanaca
fil: 8 celih jaja
240 g kristal šećera
200 g čokolade
250 g margarina, ili putera
karamel: 200 g kristal šećera
1 kašika sirćeta

Žumanca pomešati sa šećerom, dodati brašno i sneg od belanaca. Od ove mase peći 6 kora prečnika 25 cm,Peći na prevrnutom plehu Za fil kuvati jaja i šećer na pari. U vruće dodati čokoladu, a u hladno margarin ( maslac).Filovati kora fil kora fil i tako dok se sve ne utrosi zatim Za karamel istopiti u suvoj šerpici šećer. Kada postane tečno, dodati kašiku sirćeta, i još malo promešati na ringli, da sirće ispari. Jednu koru premazati karamelom, nož provlačiti kroz parče margarina, i obeležiti parčadi. kada se ohladi, tek tada koru sa karamelom staviti na tortu.Podelite recept sa prijateljima mozda nekom zatreba.

Rolada mesna

Rolovani svinjski kare
Sastojci : 1,5 kg svinjskog karea bez kostiju, 3 kasikice senfa, 500 gr sampinjona, 150 gr dimljenog svinjskog vrata.
Svinjski file ,koji smo dobili tako sto amo iskostili kare, zarezati i otvoriti , da dobijemo veliku sniclu, i istanjiti tuckom za meso. Sampinjone iseci na listove i proprziti. Istanjeno meso premazati senfom i prekriti listovima suvog vrata

Preko njega rasporediti sampinjone i urolati. Vatrostalnu posudu nauljiti i postaviti u njega urolano meso. Peci u zagrejanoj rerni.Podelite recept na svoj fb mozda nekom zatreba.

Visnjevac sa crnim vinom-poseban ukus

Sastojci
  • 3 kg očišćenih višanja
  • 2,5 kg šećera
  • 2,5 l crnog vina
  • 0,5 l ruma



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Oprane i iskalane višnje promiješati sa šećerom,vinom i rumom.
Ostaviti da stoji 24 h uz povremeno miješanje da se otopi šećer.
Drugi dan procijediti preko cjediljke.
Ocijeđen liker još jednom procijediti kroz dvostruki sloj gaze.
 Višnje spremiti za kuglice ili neke druge fine deserte.

Živjeli!!! 
Recept za domacu sokatu imate OVDE-RECEPT ZA LIKER OD JAGODA I ZOVE IMATE OVDE

Ukrasavanje Uskrsnjih jaja sa gumicom-starinski metod a prelepa jaja i video recepti za farbanje jaja



VIDEO ZA JAJA U LUKOVINI SA GUMICAMA IMATE OVDE


 JOS VIDEO IDEJA ZA JAJA IMATE NIZE U TEKSTU-- KLIKER JAJA imate OVDE


ideje sa jajima za uskrsnji sto kao iz casopisa imate OVDE






Umotajte gumice oko jajeta, ukoliko želite jednu šaru, onda će vam biti potrebna jedna gumica, ukoliko želite nekoliko, slobodno stavite nekoliko gumica,pustite masti na volju.
U međuvremenu možete pripremiti boju za farbanje jaja i lukovinu u zavisnosti kako ste se odlucili.




Ostaviti dok ne dobiju željenu nijansu, izvaditi i skinuti gumice, ostaviti na kuhinjskoj krpi da se prohlade i namazati sa masti ili uljem.
Podelite recept sa prijateljima na fb mozda zatreba ideja nekoj domacici



.Ovde su prikazana jaja sa gumicom u boji a jaja sa gumicom u lukovini bez vestackih boja,ako volite pririodno imate OVDE.
 KLIKER JAJA imate OVDE najlepsu i najlaksu i najbogatiju dekoraciju od salvete za uskrs imate OVDE
Kako izbeliti jaja da dobijete najlepsu i najintezivniju boju imate OVDE.Recept za dekupaz jaja imate OVDE a za mermerna jaja imate OVDE.Novi nacin za jaja u lukovini imate OVDE-Kako izbeliti jaja imate OVDE.Novu jednostavnu metodu za jaja da se klinci zabave sa vama imate OVDE-Najzdraviju metodu u lukovini na par nacina imate OVDE -svetlucava jaja sa secerom imate OVDE
Farbanje na pari imate OVDE-Farbanje jaja sa krep papirom imate OVDE Par ideja sa lukovinom imate OVDE USKRSNJU PLETENICU I ZECA OD TESTA IMATE OVDE 














Princes krofne

za tijesto
2,5 dl vode
125 g margarina
150 g brašna
1 kašika šećera
mrvica soli
4 kom jaja
za kremu
1/2 l mlijeka
250 g šećera
2 kom žumanca
4 kašike uvrh pune gustina
2 kom vanil šećera
125 g margarina
i još
3 dl slatke pavlake

U posudu sipati vodu, margarin, šećer i so pa staviti da se kuva.Kad provri sipati brašno i miješati da se dobije jednolična masa.Ostaviti da se ohladi. Jaja umutiti pa sipati postepeno u prohlađenu smjesu od brašna i neprekidno mutiti mikserom.Kad se masa ujednači pomoću šprica stavljati krofne na podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Ne smiju biti preblizu jer će narasti.Rernu zagrijati na 200 stepeni pa kad se krofne stave smanjiti na 180. Peći da porumene oko 40 minuta.Za vrijeme pečenja rerna se ne smije otvarati. Za kremu u malo hladnog mlijeka razmutiti žumanca i gustin, a ostalo mlijeko šećer i vanil šećer staviti da se kuva, kad prokuva sipati razmućenu smjesu sa gustinom i miješati da se zgusne. U ohlađenu kremu umiješati razmućeni margarin i sve dobro umutiti. Ohlađene krofne rasjeći na pola stavljati kremu pa slatku pavlaku umućenu u šlag i poklopiti gornjim dijelom krofne.Posuti šećerom u prahu.

Ludo testo-odlicno za sve vrste i slanog i slatkog peciva-kiflice,pice.....

1400 gr brasna
500 ml mleka
2 case jogurta ( po 180 ml )
1 prasak za pecivo
100 ml ulja
2 jaja
40 gr svezeg kvasca
1 kasika secera
2 zlice soli ( ako pravite slano )
ili 5 zlica secera ako pravite slatko

U mlako mleko dodati izmrvljen kvasac i 1 zlicu secera. Promesati i neka stoji da kvasac odradi.U vecu posudu dodati 1 kg brasna, so ili secer, prasak za pecivo, izmesati, jogurt, ostatak mleka, jaja, ulje, odradjeni kvasac. Dobro izmesajte, dodati ostatak brasna ( mozda vam nece trebati svi 1400 gr , ca 1350 gr do 1400 gr) Umesite testo Testo nauljiti sa podosta ulja ( ca 2 zlice ), staviti u vecu najlonsku vrecu i zavezati. Ostaviti u frizider preko noci. Vaditi po potrebi i peci sto god vam padne napamet ili sto god pozelite da jedete od peciva. Pogodno je za pice kiflice sve vrste hleba.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept