kilogram krompira iseci kao na drugoj slici i obariti,soli po ukusu staviti
u tiganj sipati 4 ksike ulja i kasicicu paprike slatke i uprziti malo da ne budu grudvice,tako vruce preliti po obarenom krompiru koji smo predhodno ocedili od vode.Podelite recept sa prijateljima na fb,ide Badnji dan mozda nekom zatreba.
Potrebno nam je: za testo : 250 gr brasna, 170 gr margarina, malo soli, 6 do 7 kasika ledene vode; za nadev; 1 kg jabuka, 6 kasika secera, vanil secer, pola kasikice cimeta, 50 gr suvog grozdja i 5 kasika gustina; za dekoraciju: 4 kasike pekmeza od kajsije i 5 kasika secera u prahu
Hladan margarin naseckati na listice i utljati u brasno, praveci mrvice. posoliti i dodati ledenu vodu , pa umesiti prkho testo. Zamotati ga u providnu foliju i ostaviti u frizider.
Jabuke oljustiti i iseckati na tanke kriske. U posudu sa jabukama dodati secer, cimet, vanil secer, gustin i suvo grozdje,pa sve promesati.
Okruglu tepsiju podmazati i posuti brasnom. Ohladjeno testo podeliti na dva nejednaka dela. Veci deo razvucemo tanko da prekrije dno i stranice posude. Rasporedimo nadev ,a potom prekrijemo manjim testom.Pritisniti ivice da se sjedinje. Peci u rerni.Pecenu pitu premazati zagrejanim pekmezom .Secer u prahu razmutiti s malo vrele vode i poprskati pitu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba
Potrebno je:
2 mlada luka
1 pavlaka
so (po želji)
U tanjir ili cinijicu staviti pavlaku, dodati iseckani mladi luk.Sjediniti masu i staviti u frižider, da odstoji pola sata. Po ukusu posoliti. Servirati hladno kao dodatak jelu tj kao prilog ili kao salaticu-Podelite sa prijateljima na fb sezona je mladog luka.
1. Krumpir i mrkvu očistiti i skuhati te narezati na kockice. Grašak također skuhati. Sve ohladiti.
2. Jaja skuhati utvrdo, ohladiti i narezati na kockice.
3. Krastavac i pršut narezati na manje komade.
4. Sve staviti u zdjelu i promiješati. Posoliti po želji, dodati senf, limunov sok i majonezu i dobro promiješati.
5. Ohladiti prije posluživanja.PoDELITE sa prijateljima na fb vreme je slava i praznika.
Potrebno nam je za koru : 6 jaja, 9 kasika secera, 2 kasike brasna , pola praska za pecivo, 6 kasika mlevenih oraha.
Umutiti zumanca sa 6 kasika secera , polako umesati orahe,brasno i prasak za pecivo. Posebno umutiti belanca sa 3 kasike secera i spojiti sa zumancima. Smesu izliti u pleh , oblozen papirom i peci u rerni.
Za fil nam je potrebno sledece : 5 zumanaca, 12 kasika secera u prahu, margarin, 100 gr mlevenih oraha , 200 gr mlevenog keksa i 2 dl soka od pomorandze.
Keks pomesati sa sokom od pomorandze. Penasto umutiti zumanca sa secerom u prahu, a zatim skuvati na pari, neprestano mesati. Penasto umutiti margarin pa ga spojiti sa ohladjenim kremom od zumanaca. Natopljeni keks i orahe dodati.
Preko kore premazati fil,a preko fila karamel sam koji se pravi na sledeci nacin
5 belanaca umutiti sa 270 gr secera u cvrst sneg. Kuvati na pari dok se ne dobije gust sam. U medjuvremenu na tihoj vatri
Karamelizovati 4 kasike secera. Dobijeni karamel u tankom mlazu sipati u sam od belanaca neprekidno mesajuci dok se ne dobije cvrsta pena.Podelite recept sa prijateljima mozda nekom zatreba.
Treba vam samo jedna plastična kesa sa zatvaračem, malo vode i četiri metalne kovanice.Sipajte vodu do pola kese, ubacite kovanice i zatvorite kesu, pa je okačite iznad vrata, ili na prozor.metalni novac u vodi stvara prizmu svetla, pa mušice postaju zbunjene jer više ne vide jednu, nego nekoliko kesa.
ovi insekti ne vole vodu, pa će se sigurno ubuduće držati podalje od vaše terase.Podelite tekst sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
od navedenih sastojaka umijesiti tijesto i ostaviti u frižideru na 2 sata.
tada izvaditi razvaljati i vaditi nodlicama oblike, peći u pećnici na 180-200st oko 10 min.
od ovog tijesta modu se praviti zvjezdice punjene sa marmeladom ili nutelom kiflice pa krajeve umoćimo u čokoladu. jedan dio uvaljati u štaub šećer drugim dijelom se igrati pisati po njima čokoladom ,oblici su po zelji.ja sa pravila kruzice i punila ih pekmezom,i kremom ,negde sam gore stavila glazuru negde sarala negde valjala u prah secer..ma od volje vam.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba praznici idu .
od svih sastojaka umjesite prhko tijesto i ostavite da odstoji u frizideru oko pola sata.u tepsiju razvaljajte od te mase jednu koru a drugi dio ostavite za gore. na to stavite predhodno prokuvane višnje sa sokom i gustinom i na to naribajte ostatak kore ,tj prhkog tijesta. stavite peći na 175 c.Inace ovo je dupla mera zato je tako visok.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
2 kg šargarepe
Sirup:
1 l vode
9 kašika šećera
250 ml sirćeta
1 vinobran
nekoliko listića svežeg celera
nekoliko listova peršuna
po želji biber u zrnu ili beli luk
2 kašike soli
Šargarepe oprati, očistiti i naseckati na kolutove ili kao ja ostaviti cele pa poređati u veći, dublji sud
U šerpu naliti vodu, dodati šećer i so, promešati pa staviti da provri i kuvati dok se šećer i so ne rastope, 3-5 minuta.
Skloniti sa vatre pa dodati sirće i ostaviti da se ohladi. U ohlađen rastvor razmutiti vinobran.
Šargarepe preliti ohlađenim rastvorom, pokriti čistom krpom i ostaviti 24 sata da odstoji.
Sutradan šargarepe poređati u čiste, oprane tegle, dodati sitno iseckan peršun i celer, biber u zrnu i po želji lovorov list.
Naliti do vrha tegle pripremljenim rastvorom.
Poklopiti i ostaviti da stoji na tamnom i hladnom mestu.
i jedan margarin za kolace i jagoda po zelji ja nisam puno stavljala moze i visnje ili maline
Skuvati puding ko sto pise na kesici i ostaviti da se ohladi, u medjuvremenu umutiti šlag i posebno margarin.u ohladjeni puding staviti margarin i sjedinjiti.
Na tacnu redjati red keksa ,pa red pudinga i slaga i onda na njih jagode iseckane ali ne na svaki red da ne bude previse....i tako dok se ne utrosi materijal.Keks niposto ne umakati . Od ostatka šlaga ukrasiti tortu.Podelite ovaj jednostavan recept sa prijateljima na fb.
Priprema: Jafa keks sitno iseckati, petit beure keks izmrviti ne mljeti nego iskidati rukom na parcice i staviti u činiju. Dodati jogurt, kiselu pavlaku i šećer, pa sve lepo izmešati i sjediniti.
Oblikovati tortu na tacnu za serviranje ili u kalup i ostaviti u frižider da dobro se stegne. Šlag umutiti uobičajeno i ukrasiti tortu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za brzinsku tortu sa keksom i jogurtom koja se ne pece imate OVDE
4 paprike
3 paradajza
1 Glavica luka
1 Mala kasika paradajz sosa
1 Mala kasikica soli
60g Rize-pirinca
100ml Vode
1 kasika ulja
Paprike i luk izrezite na male komadice.Paradajz ogulite i izrezite takodje na male komadice. Rizu operite i ostavite je sa strane.
U manju serpicu stavite ulja i luk, i dinstajte dok luk ne omeksa, zatim dodajte paprike i dinstajte dok ne omeksaju. Dodajte na kraju paradajz i malo ih dinstajte. Dodajte u sve to soli, paradajz sosa i vodu i dobro sve promijesajte.
Poklopite serpicu i kuvajte na srednjoj vatri jedno 25-30 minuta. Kada se skuvalo dodajte rizu i ako vam je previse gusto jos malo vode dodajte, ako volite gusto onda ostavite kako je. Neka se riza sa svime skuha i onda probajte ako vam nije dovoljno slano dodajte jos malo soli.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDERecept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO imate OVDE. Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE
VIDEO SE NALAZI OVDE JOS VIDEO RECEPATA ZA FARBANJE JAJA IMATE U TEKSTU
POtrebno je
10 obarenih jaja
5-6 boja krep papira
1 par gumenih rukavica
sirće
visoka, uža posuda (može plastična flaša od 2L koja je presečena ispod suženja)
duboki tanjir
Postupak imate u videu gore
JOS VIDEO RECEPATA ZA FARBANJE JAJA IMATE U TEKSTU
.
ada ih uobičajeno premazati krpicom namočenom u ulje ili mast da bi bila sjajna.Podelite sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
KLIKER JAJA imate OVDE ideje sa jajima za uskrsnji sto kao iz casopisa imate OVDE
Kako izbeliti jaja da bi dobili najlepsu boju imate OVDE Recept za dekupaz jaja imate OVDE a za mermerna jaja imate OVDE-Novi nacin za jaja u lukovini imate OVDE-Kako izbeliti jaja imate OVDE.Novu jednostavnu metodu za jaja da se klinci zabave sa vama imate OVDE.Najzdraviju metodu u lukovini na par nacina imate OVDE .Farbanje na pari imate OVDE .svetlucava jaja sa secerom imate OVDE Par ideja sa lukovinom imate OVDE USKRSNJU PLETENICU I ZECA OD TESTA IMATE OVDEnajlepsu i najlaksu i najbogatiju dekoraciju od salvete za uskrs imate OVDE
Potrebno je :
2 kg. kajsija
400 gr šećera
1 l vode
Priprema:
Kajsije moraju biti jako zrele. oprati očistiti i izblendati u blenderu, dodati šećer i vodu i staviti na šporet da provri.
Skinuti penu i pustiti da vri 2-3 min.
Sipati vruće u flaše sa širokim grlom zatvarati. Staviti u rernu na 90 stepeni na 90 min.
Ostaviti flaše do sutra dan u rerni da se tu ohlade pa spakovati u police.
Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za liker od kombinacije jagoda i zove imate OVDE
Recept za sok od limuna i zove imate OVDE
Recept za sok od zove i narandze takozvana sokata .jer je ista kao fanta sokata se nalazi OVDE
Brzi dzem od jagoda 4 minute imate OVDE.Puno je jos recepata ali sam ovde izdvojila ove..Recept za strudlu sa korama za pitu imate OVDE
Recepte i video recepte kako da sami napravite slatki sto za decije rodjendane imate OVDE Recept za brzinsku tortu sa keksom i jogurtom koja se ne pece imate OVDE
Recept za domacu sokatu imate OVDE-Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE-RECEPT ZA LIKER OD JAGODA I ZOVE IMATE OVDE
Recept za najbolje i najlakse slatko imate OVDE-Recept za dzem bez hemije po starinski imate OVDE
Potrebno nam je za koru : 6 jaja, 9 kasika secera, 2 kasike brasna , pola praska za pecivo, 6 kasika mlevenih oraha.
Umutiti zumanca sa 6 kasika secera , polako umesati orahe,brasno i prasak za pecivo. Posebno umutiti belanca sa 3 kasike secera i spojiti sa zumancima. Smesu izliti u pleh , oblozen papirom i peci u rerni.
Za fil nam je potrebno sledece : 5 zumanaca, 12 kasika secera u prahu, margarin, 100 gr mlevenih oraha , 200 gr mlevenog keksa i 2 dl soka od pomorandze.
Keks pomesati sa sokom od pomorandze. Penasto umutiti zumanca sa secerom u prahu, a zatim skuvati na pari, neprestano mesati. Penasto umutiti margarin pa ga spojiti sa ohladjenim kremom od zumanaca. Natopljeni keks i orahe dodati.
Preko kore premazati fil,a preko fila karamel sam koji se pravi na sledeci nacin
5 belanaca umutiti sa 270 gr secera u cvrst sneg. Kuvati na pari dok se ne dobije gust sam. U medjuvremenu na tihoj vatri
Karamelizovati 4 kasike secera. Dobijeni karamel u tankom mlazu sipati u sam od belanaca neprekidno mesajuci dok se ne dobije cvrsta pena.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.