2 kg šargarepe
Sirup:
1 l vode
9 kašika šećera
250 ml sirćeta
1 vinobran
nekoliko listića svežeg celera
nekoliko listova peršuna
po želji biber u zrnu ili beli luk
2 kašike soli
Sirup:
1 l vode
9 kašika šećera
250 ml sirćeta
1 vinobran
nekoliko listića svežeg celera
nekoliko listova peršuna
po želji biber u zrnu ili beli luk
2 kašike soli
Šargarepe oprati, očistiti i naseckati na kolutove ili kao ja ostaviti cele pa poređati u veći, dublji sud U šerpu naliti vodu, dodati šećer i so, promešati pa staviti da provri i kuvati dok se šećer i so ne rastope, 3-5 minuta. Skloniti sa vatre pa dodati sirće i ostaviti da se ohladi. U ohlađen rastvor razmutiti vinobran. Šargarepe preliti ohlađenim rastvorom, pokriti čistom krpom i ostaviti 24 sata da odstoji. Sutradan šargarepe poređati u čiste, oprane tegle, dodati sitno iseckan peršun i celer, biber u zrnu i po želji lovorov list. Naliti do vrha tegle pripremljenim rastvorom. Poklopiti i ostaviti da stoji na tamnom i hladnom mestu.