POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Brze kiflice bez kvasca sa sirnim namazom-najukusnije do sad

  • 70 dkg brašna
  • 2 žličice soli
  • 1,5 žličica šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 mala sirna namaza po zelji
  • 2 dl mlijeka
  • 1 sl ulja
  • 2 dl jogurta
  • 1 jaje

Priprema:
  1. Promiješati u većoj posudi brašno, šećer, sol i prašak za pecivo. Dodati sirni namaz i jaje, pa uz postepeno miješanje mikserom sa spiralama ili sa nastavkom za tijesto, dodavati ostale mokre sastojke. Dobiti ćete dosta mekano i ljepljivo tijesto.
  2. Sada tijesto istresti na dobro pobrašnjenu radnu površinu, pobrašniti si i ruke pa ga kratko premijesiti rukama i podijeliti na 4 podjednaka komada. Svaki komad odmah razvaljavati u okrugli mlinac cca 3-4 mm debljine, rezati na 8 trokuta, po želji filati nadjevom od salame i sira ili pekmeza, zarolati u male kiflice i slagati u lim na pepir za pečenje. Premazati ih razmućenim jajetom.
  3. Peći u pećnici na 180ºC 20 minuta.,Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba .

Cokoladna rapsodija-izdasna za sve prilike




Kore 6 jaja 5 kasika secera 3 kasike brasna 2 kasike kakao 1kasika ulja ispeci ovakve dve kore a mozete uzeti i kupovne nisu skupe
fil. 5 jaja 250 g secera u prahu 1 margarin i 250 grama cokolade plus slatka pavlaka za drugi fil.

Umutiti zumanca i 200 grama secera u prahu dodati otoplnjenu cokoladu i izmiksati zatim dodati margarin i sve uzmiksati posebno umutiti belanca i 50 grama secera u prahu i to polako dodati u cokoladni fil kasiku po kasiku posebno umutiti slatku pavlaku i redjati kora cokoladni fil slatka pavlaka gore moze glazura moze samo slag .Tortu ostaviti da odstoji da bi se stegao fil,Ukrasiti po zelji.Torta je odlicna za decije rpdjendane ,podelite recept na fb mozda nekoj mami zatreba ideja.

Ukusna salata sa testom -prilog ili lagan obrok

300g Testa spiralica -makarona ili koje vi zelite ili imate u tom momentu
200g majoneza
200g pavlake
200g sunkarice
2-3 kom kiselih krastavčića
malo mesavine zamrznutog povrća za supu ili za rusku salatu po zelji
malo Kukuruza šećerca
malo praziluka
so po ukusu

Skuvati testo, isprati ga hladnom vodom i ostaviti da se iscedi. Izmešati majonez, pavlaku, dodati seckanu šunku, seckane kisele krastavčiće, seckan praziluk, kuvano i ohlađeno povrće i kukuruz, so po ukusu. Na kraju dodati i ohlađeno testo. Sve dobro izmešati, ohladiti i servirati.

Rastvori koje cvecari koriste da vrate zivot uvelom cvecu-napravite sami prihranu od obicnih sastojaka koje imate u kuci vec



Сродна сликаРезултат слика за NAJLEPSE I NAJBUJNIJE CVECETajna bogatog sobnog vrta je jednostavna: da biljke cvetaju još lepše i bujnije, treba ih dobro prihranjivati. Kako pravilno pripremiti rastvor za prihranu biljaka:


 1. Praktično, sve biljke vole šećer (a kaktusima je to omiljen slatkiš). Može se, pre zalivanja, zemlja u saksiji posuti 1 kafenom kašikom šećera, ili napojiti biljku slatkom vodicom (1 kafena kašika šećera na 1 čašu vode). Fikuse možete jednom mesečno zalivati zaslađenom vodom. Na 1 litar vode uzima se 1 kafena kašika šećera. Listovi fikusa mogu se brisati mlekom. To će doprineti sjaju i lepoti biljke. Mleko je, inače, veoma korisno za biljke. Neke domaćice ubrizgavaju špricem mleko, direktno u stablo biljke.
 2. Odličan efekat na biljke daje prihranjivanje ricinusovim uljem. U litru vode, koja je odstajala nekoliko dana, treba dodati 1 kafenu kašiku ricinusovog ulja. Flašu dobro zatvorite i dobro promućkajte.


Ricinusovo ulje treba da se rastvori i dobro sjedini sa vodom, da ne bi opeklo korene biljaka. Odmah, nakon mućkanja, dok se ulje nije podiglo, zalivamo cveće. Ako biljka cveta jednom godišnje, dovoljna je jedna takva prihrana. Ako biljka cveta stalno, potrebno ju je prihranjivati jednom mesečno.
 3. Postoji jedan Čudo-rastvor za najbeznadežnije cveće. Sve, što je potrebno za ovaj rastvor, jeste voda i ljuske od jaja. Ljuske od jaja prelivaju se vodom, i ostavljaju 5-7 dana na sobnoj temperaturi. S vremena na vreme, treba promešati. Nakon toga, ovim rastvorom zalivajte cveće.
 4. Imunitet sobnih biljaka odlično pojačava prskanje rastvorom aspirina(andola). Jednu tabletu od 300 mg treba rastvoriti u 1 l vode. Nakon toga, biljke prskati raspršivačem.



5. Biljke možete zalivati sledećim rastvorom: uzmimo korice nara, ili bilo kojih citrusa, i prelivamo vodom. Ostavljamo da prenoći. To je sve! Hranljivi rastvor za zalivanje biljaka je spreman.

 Ako ste primetili da vaše biljke počinju da venu iz neobjašnjivih razloga – uzrok mogu biti sitne štetočine, mušice, koje je teško uočiti golim okom. U ovom slučaju, biće od koristi sledeći trik: Za njegovu realizaciju biće potrebno samo nekoliko običnih šibica. Jednostavno, zabodite ih glavicama u zemlju, na udaljenosti 5 cm od ruba saksije, i zalijte cveće. Nakon 2 dana, zamenite šibice novim, a nakon još 2 dana mušice će nestati. Od sada ne morate zalivati sobne biljke insekticidima. Fosfor i sumpor, koji se sadrže u sastavu smese glave šibica, prodiru u zemljište i pouzdano oslobađaju biljku od nezvanih gostiju. Da biste sprečili pojavu gljivica, koristite bakarne novčiće. Stavite nekoliko novčića u zemljište oko biljke, i bakar će uništiti sve spore gljiva.podelite sa prijateljicama na fb mozda nekoj zatrebaju saveti.


Sareni rolat da odusevite klince




Sastojci:
 za koru nam je potrebno: 6 belanaca, 4 zumanceta , 125 gr secera, vanil secer, 125gr brasna, prstohvat soli, 2 kasike kakaoa. Za fil: 300gr cokolade, 1,5 dl slatke pavlake i aroma ruma.
 Priprema fila : zagrejati slatku pavlaku i u njoj otopiti cokoladu. Dodati aromu ruma po ukusu, promesati i ostaviti da se prohladi.
Priprema kore : Umutiti belanca i so u cvrst sneg. Posebno umutiti zumanca sa secerom i vanil secerom. Dodati brasno i sve lepo sjedinjiti. Zatim dodavati kasiku po kasiku snega od belanaca i mesati dok se ne dobije ujednacena smesa. Odvojiti 3 kasike smese pa u nju umesati kakao, sipati u cosak kese za zamrzivac , odseci joj vrh, a potom istiskivati sare u podmazan pleh postavljen papirom za pecenje. Peci u zagrejanoj rerni oko 2 minuta , zatim pleh izvaditi, naneti preostalu masu, Pa peci koru oko 20 minuta. Pecen biskvit prebaciti na kuhinjsku krpu , odlepiti ga od papira za pecenje , te ga urolati zajedno sa njim. Ohladjen rolat odviti, premazati filom , a zatim ga ponovo urolati.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekoj mami zatreba ideja.

Bundevara sa domacim korama-kraljica jeseni


Testo:
500 g brašna

prstohvat soli
200-300 g masti
voda
Fil:
400 g rendane bundeve
250 g šećera
1 vanilin šećer
1 cimet
Izrendanu bundevu staviti u dublju šerpu, dodati šećer i vanilin šećer pa malo prodinstati koliko da se šećer istopi. Skloniti sa šporeta i dodati cimet. U brašno staviti prstohvat soli i zamesiti sa mlakom vodom testo da bude malo tvrđe od testa za hleb. Kidati i praviti male loptice koje treba malo razvući oklagijom i premazati otopljenom mašću. Svaku lopticu razvlačiti od ivice testa prema sebi kako bi se dobila velika tanka kora. Poprskati mašću, naneti fil i urolati. Zagrejati rernu na 250 stepeni i peći pitu dok ne porumeni.

Kokos rolat -POSNI -oDlican za slave


Rolat sa kokosom je nepečeni kolač kojeg nije teško napraviti jer ne zahteva puno truda, a jednostavno ga je i oblikovati. Kolač nakon što se ohladi može se lepo seći. Osim što izgleda primamljivo na tanjiru vredi ga definitivno probati, pogotovo za one koji vole kokos. Ovo će biti sjajan sitni kolač na posnoj trpezi.
Potrebno je:
200 gr kokosa
250 gr šećera u prahu
1 kašika kakao
100 gr čokolade
150 gr posnoga keksa
250 gr margarina posnog
1 vanilin šećer

Priprema: Samleti keks, a margarin malo omekšati pa ga umutiti mikserom dodajući šećer u prahu i vanilin šećer. U to dodati kokos i dobro izjednačiti rukom.
 U samleveni keks dodati otopljenu čokoladu i pola smese sa kokosom i sve dobro izraditi rukama. Na foliju prvo staviti tamni deo rastanjiti, a odozgo svetli sa kokosom, pa uviti u rolat. Ostaviti da se dobro ohladi i seći.Recepte za jos puno posnih kolaca imate OVDE-Recept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO  imate OVDE.  Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE

2 najlaksa i najlepsa predjela za slave i praznike sa palentom i smokijem


Na slici vidite dve vrste kuglia doduse bez dekoracije.ovo zuto su kuglice sa palentom a crvene su sa paprikom .Recept za crvene je sledeci 



Za kuglice: 1 kesica smokija
0,5 čaše kisele pavlake
50 g krem sira
100 g salame
4 kašike tucane paprike
 so
Izmrviti smoki, salamu iseckati sitno i sve to pomešati sa tucanom paprikom, pavlakom i krem sirom. Posoliti i praviti kuglice.Dekorisati po zelji-


Recept za zute sa palentom je sledeci
  • manje pakovanje palente (200-250 g)
  • 100 g slanine
  • 200 g sira (feta ili neki drugi po želji)
  • peršun
  • ulje


Palentu skuvati po uputstvu sa pakovanja. Malo prohladiti.
Dok se palenta hladi, sitno iseckati peršun, a ako imate, onda i vlašac. Slaninu iseckati i dodati siru isve dobro promešati. Od ohlađene palente uzimati veličinu manje loptice. Istanjiti na dlanu zatim dodati po kašičicu fila i formirati loptu. 
Kada se sav materijal utroši, zagrejati malo ulja i propržiti ih.U principu punjenje moze po zelji,odlicne su za sva slavlja,kod mene se na slavi prve razgrabe i retko ko pogodi od cega su .Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je slava mozda nekom zatreba.


Vocni OSVEZAVAJUCI LAGANI kolac sa vocem i KISELOM PAVLAKOM





Kremast i ukusan voćni kolač, veoma jednostavan za pripremu.Nekad ga pravim sa kajsijama nekad sa breskvama,u oba slucaja je prelep moze cak i sa nektarinama

Sastojci:

    Biskvit:
    ▪ 6 jaja
    ▪ 6 žlica šećera
    ▪ 6 žlica brašna
    ▪ 1 prašak za pecivo
    Krema:
    ▪ 1 l mlijeka
    ▪ 3 pudinga od vanilije
    ▪ 10 žlica šećera
    ▪ 3 kisele pavlake
    I još:
    ▪ kompot breskvi (velika limenka)ili kajsija moze i nektarine
    ▪ 200 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Za biskvit izmutiti jaja sa šećerom, dodati brašno pomješano s praškom za pecivo. Peći u velikom limu na 180 °C.
Vruć biskvit preliti sokom iz kompota Za kremu skuhati puding s 10 žlica šećera. Još u vruć dodati 3 kisele pavlake, breskve ili kajsije iseckane na komadice (polovine ili četvrtine).dobro izmješati i odmah izliti preko biskvita.
Kad se ohladi premazati s 200 ml umućenog slatkog vrhnja.a moze i bez toga 
Napomena:
Sloj šlaga na vrhu bude vrlo tanak, ako želite, možete izmiksati 500 ml slatkog vrhnja, onda će sloj kreme i šlaga biti iste debljine.
UMjesto kompota od breskvi, možete upotrijebiti kompot od kajsija. toliko je kremast da moze i bez slaga kao kod mene ovaj put .Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za sareni kolac sa vocem koji prelepo izgleda a lako se pravi imate OVDE

Pita sa jogurtom i jabukama-laksa ne moze biti


4 jajeta 


150 g šećera
2 dl jogurta
1 dl ulja
1 kesica praška za pecivo
300 g mekog brašna
šećer u prahu za posipanje
jabuke iseckane na kockice-2-3


Pripema:

1. Jaja dobro ulupati sa šećerom mutite sa penjacom , a zatim postepeno dodavati jogurt, ulje i brašno pomešano sa praškom za pecivo. 2. Sve lepo sjediniti 3.Tepsijuf podmazati i posuti brašnom. 4.Uliti testo poslagati jabuke. 5. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. 6. Gotov kolač ostaviti da se ohladi, pa ga posuti šećerom u prahu i iseći ga na šnite.Inace na ovaj nacin ga mozete praviti sa bilo kojim vocem..Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Kako da bezbedno presadite ORHIDEJE


Ukoliko korenje ovog cveta počne da trune, to takođe shvatite kao još jedan znak i činjenicu da vaša saksija više ne pruža pravu drenažu Veoma je teško održavati zdravu vezu sa orhidejama, koje su prilično nežne biljke. Sada, kada vaše prelepe biljke rastu i prete da prerastu svoje plastične saksije u kojima su donešene u dom iz prodavnice, vreme je da se upustite u veoma opasan poduhvat njihovog presađivanja. Međutim, ne dajte se zaplašiti, jer sada vam donosimo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da uspešno svom voljenom cvetu pružite novi dom, a da ga pritom ne ubijete. Čitajte dalje i naučite kako da presadite orhideje, korak po korak. Kako da znate kada je pravo vreme za presađivanje orhideje? Siguran znak da je pravo vreme za presađivanje vaše orhideje jeste onda kada počnete da viđate belo korenje koje izrasta iz saksije. Ovo znači da je vaša orhideja prevelika za svoju posudu i zahteva novu. Ukoliko korenje ovog cveta počne da trune, to takođe shvatite kao još jedan znak i činjenicu da vaša saksija više ne pruža pravu drenažu. Kada bi trebalo da presadite orhideju? Idealno vreme za presađivanje orhideje je odmah nakon što biljka prestane sa cvetanjem, odnosno, onda kada novi izdanci počnu da se probijaju. Materijali koji su vam potrebni - Nova saksija za vaše cveće, odaberite neku koja je za 2,5 ili 5 centimetara veća u obimu od trenutne. - Velika činija ili kofa - Makaze
Korak prvi: pripremite svoje materijale Postavite količinu zemlje koja vam je potrebna u veliku kofu ili činiju i prekrijte je sa oko duplo više ključale vode. Dozvolite da ova mešavina spusti temperaturu do sobne, nakon čega možete izbaciti višak vode. Orhideje su veoma podložne različitim bolestima takođe, tako da morate da osigurate sterilizaciju svega što dolazi u kontakt sa njima tokom procesa presađivanja.
 Korak drugi: uklonite orhideju iz njene trenutne saksije - Koristite čiste makaze kako biste odsekli bilo kakve mrtve ili trule delove korena. - Nakon što se orhideja nađe van svoje posude, koristite prste i čist par makaza kako biste očistili njeno korenje. Nežno odvojite komade stare zemlje i isecite sve žilice koje su mrtve ili u procesu truljenja.
 Korak treći: očistite korenje - Budite pažljivi prilikom ovoga kako ne biste polomili bilo koju žilicu korena vaše biljke. - Polako oslobodite svaku žilicu pojedinačno, upotrebom makaza i noža, ukoliko je to potrebno, pomeranjem, nikako sečenjem, naravno.Korak četvrti: postavite orhideju u novu saksiju - Dodajte dovoljno mešavine zemljišta u svoju posudu, kako bi novi izdanci vaše orhideje bili poravnati sa obodom nove saksije. Mešavina za sađenje - Dodajte zemlju u srednjoj ili maloj količini postepeno, upotrebom prstiju ili štapićem, poravnajte svoju mešavinu oko korenja. Nastavite da dodajete sve dok ne dostignete vrh svoje saksije
.Korak šesti: postavite svoju orhideju - Aranžirajte pupoljke svojih orhideja kako bi stajali uspravno i pružite im podršku kao što ste činili ranije.

Kompot od breskve - samo Breskve i 6 kasika secera odusevice vas-bez hemije



Mozda ce vam se ciniti neobican recept,bar se meni tako ucinilo,ali od tad ga pravim samo ovako
  • 3 kg breskvi
  • po 6 kasika secera za 1 teglu od 750 g
  • voda


1. Breskve oprati, oljustiti i izvaditi kostice. Ako su krupne iseci ih na cetvrtine.


2. Sloziti u ciste tegle/staklenke i dodati secer, po 6 kasika za svaku teglu od 750 g.
 3. Sipati hladnu vodu tako da prekrije voce i zatvoriti.
4. Na dno veceg i dubljeg lonca staviti platnenu krpu, poredjeti staklenke ali paziti da se ne dodiruju. Sipati vodu tako da ih prekriva bar za 1 cm.

 5. Kad prokljuca, kuvati 5 minuta, a zatim pazljivo izvaditi i ostaviti ih da se ohlade. Secer koji ostane na dnu postepeno ce se rastopiti.Od ove kolicine moze se napuniti 6 tegli/staklenki od 750 g. Posluživanje Na isti nacin se moze pripremiti kompot i od drugog voca ( tresnje, visnje, kajsije,.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatrebaa.Recept za domaci sok od breskve imate OVDE-RECEPT ZA LIKER OD JAGODA I ZOVE IMATE OVDE
Recept za najbolje i najlakse slatko imate OVDE-Recept za dzem bez hemije po starinski imate OVDE



Med od belog luka najzdraviji lek i-moćan, lekovit, prirodan proizvod

Ako se redovno koristi, beli luk može da podstakne i bolju cirkulaciju, ukloni suvišne masnoće iz našeg tela, spreči srčana oboljenja, smanji visok krvni pritisak i još štošta,Beli luk je svakako jedan od najsnažnijih prirodnih lekova koji može da parira zvaničnim antibioticima, pa čak biti i učinkovitiji od njih.


Ova namirnica može da zaštiti naš organizam od bakterija, gljivica i infekcija. Istraživanja su dokazala da njegova konzumacija na prazan želudac ima snažna antibakterijska svojstva, više od 400 aktivnih sastojaka (vitamine A, B1 i B2, C, minerale, dijetalna vlakna, aminokiseline, esencijalna ulja, biljne masti, enzime, gvožđe, jod, kalcijum, kalijum, sumpor, selen i fosfor).Ovo se i te kako preporučuje, jer zajedno stvaraju vrlo moćan, lekovit, prirodan proizvod. Iako slatko-ljuta kombinacija deluje neobično, ona je vrlo delotvorna i organizmu će doneti zaštitu i dodatnu energiju.




Recept za med od belog luka Sastojci: 3-4 glavice belog luka, čaša prirodnog meda. Razdvojte glavice belog luka na čenove, nemojte ga ljuštiti, ali uklonite one ljuske koje vise i vidi se da će otpasti. Staklenu teglu napunite čenovima belog luka, pa lagano prelijte medom. Kašikom pomerajte čenove, kako bi med pokrio baš svaki deo belog luka u tegli. Dobro zatvorite, tako da vazduh nikuda ne može da uđe i ostavite da odstoji nekoliko dana. Med od belog luka možete čuvati u frižideru ili na sobnoj temperaturi, a svakoga dana pojedite po jedan čen. Podelite recept sa prijateljima na fb sigurno ce nekom zatrebati.

Savrseni zalogajcici sa sirom

Sastojci:

  • 250 g sitnog sira
  • 2 kasike kisele pavlake
  • 50 g pečenog susama
  • Sir i pavlaku izmešati, dodati susam, praviti kuglice. uvaljati  u pečen susam.


Kremasta Coko moko torta

Za kore:
9 jaja
9 kašika šećera
9 kašika neskvika
3 kašike ulja
9 kašika brašna
3 praška za pecivo

Za prvi fil:
1 kantica pavlake
300 g mlevenog plazma keksa
250 g šećera u prahu

Za drugi fil: 1/2 kg šlaga 4,5 dl kisele vode Za prelivanje: 4 dl čokoladnog mleka  Za premazivanje: 2 kesice šlaga
mutite 3 belanca sa 3 kašike šećera, dodajte jedno po jedno 3 žumanca, i dalje mutite pa dodajte 1 kašiku ulja i 3 velike kašike neskvika.3 kašike brašna pomešajte sa jednim praškom za pecivo pa dodajte u prethodnu smesu polako mešajući varjačom. Izlijte u podmazan pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta.Napravite 3 ovakve kore. Kada se ohlade kore svaku preliti čokoladnim mlekom.Za prvi fil umutite varjačom 1 kanticu pavlake sa 250 g prah šećera i 300 g mlevene plazme.Za drugi fil penasto umutite 1/2 kg šlaga sa 4,5 dl kisele vode.Ređajte koru, premažite je 1/3 prvog fila pa 1/3 drugog fila.Stavite drugu koru pa opet 1/3 prvog fila pa 1/3 drugog fila pa treću koru i 1/3 prvog pa 1/3 drugog fila.. Od gore i sa strane celu tortu premažite sa još 2 penasto umućena šlaga

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept