Zito potopiti u toku noci, isprati i skuhati. Kada se ohladi samljeti na masini za meso (dva puta). Dobro zamjesiti sa prah secerom.
Dodati mljevene orahe i miris po volji : malo muscatnog oraha (rendanog na sitno rende) ili vanil secer ili karanfilic ili rum. Sve dobro izmjesati i ukrasiti mljevenim orasima i po volji cijelim jezgrama oraha ili kao ja napraviti cvetic.Slavska trpeza ne moze ni da prodje bez Slavskog hleba recept za njega imate ovde .Podelite recept na svoj fb idu slave mozda neka mlada domacica ne zna recept pa joj zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE
za tijesto
2,5 dl vode
125 g margarina
150 g brašna
1 kašika šećera
mrvica soli
4 kom jaja
za kremu
1/2 l mlijeka
250 g šećera
2 kom žumanca
4 kašike uvrh pune gustina
2 kom vanil šećera
125 g margarina
i još
3 dl slatke pavlake
U posudu sipati vodu, margarin, šećer i so pa staviti da se kuva.Kad provri sipati brašno i miješati da se dobije jednolična masa.Ostaviti da se ohladi. Jaja umutiti pa sipati postepeno u prohlađenu smjesu od brašna i neprekidno mutiti mikserom.Kad se masa ujednači pomoću šprica stavljati krofne na podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Ne smiju biti preblizu jer će narasti.Rernu zagrijati na 200 stepeni pa kad se krofne stave smanjiti na 180. Peći da porumene oko 40 minuta.Za vrijeme pečenja rerna se ne smije otvarati. Za kremu u malo hladnog mlijeka razmutiti žumanca i gustin, a ostalo mlijeko šećer i vanil šećer staviti da se kuva, kad prokuva sipati razmućenu smjesu sa gustinom i miješati da se zgusne. U ohlađenu kremu umiješati razmućeni margarin i sve dobro umutiti. Ohlađene krofne rasjeći na pola stavljati kremu pa slatku pavlaku umućenu u šlag i poklopiti gornjim dijelom krofne.Posuti šećerom u prahu.Podelite recept na fb sa svojim prijateljima mozda nekom zatreba.
Prosejati brašno u posudi za mešanje i odmah dodati prašak za pecivo i so. Razmrvljeni vasac sjediniti sa mlakim mlekom, kašičicom brašna, kašičicom šećera i ostaviti da nadođe, a zatim ga sipati u posudu sa brašnom. Dodati zatim ulje, jogurt, žumanca i zamesiti glatko testo koje se ne lepi. Po potrebi ,dodati još malo brašna. Zamešeno testo izručiti na radni sto posut brašnom, pa ga podeliti na četiri jufkice. Blago premesiti, pokriti plastičnom folijom, pa ostaviti da naraste, nekih 45 minuta. Posle toga, svaku jufkicu posebno rastanjiti oklagijom na obim otprilike 40cm, pa oštrim nožem podeliti na 16 trouglova. Na svaki trougao staviti po malo sira, pa smotati u oblik kiflice. Ređati na pleh obložen papirom za pečenje. Svaku kiflicu premazati umućenim jajetom i posuti susamom, a zatim na svaku staviti po parčence margarina. Ostaviti da odstoji 20 minuta, a zatim peći u rerni predhodno zagrejanoj na 200C, nekih 25 minuta, dok lepo ne porumene. Od date količine materijala imate dovoljno za „dva pleha“ od električnog šporeta.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Od litra vode odvojte jednu čašu i u njoj rastopite pudinge. U preostalu vodu sipajte šećer i stavite na šporet. Kada proključa, u nju dodajte razmućen puding, mešajte dok se ne zgusne i onda ostavite da se prohladi. Kad se skoro skroz ohladi, u njega dodajte jogurt, sve vreme muteći mikserom.
Kada se sjedine, umešajte voće i ostavite u frižideru da se ohladi. MOZDA CE VAS INERESOVATI RECEPT PUDING OD BANANE DOMACI
Lepo izgleda ali odmah da vam kazem nije lako i nije mi uspelo iz prvog puta.Ovo je uspesan pokusaj
za testo:
370 g meda
125 g šećera
50 g margarina
800 - 900 g brašna
1 prašak za pecivo Dolcela
2 kesice začina za medenjake
2 jaja
za ukrašavanje:
1 kg šećera u prahu
4 belanaca
i sve ostalo je po zelji
U odgovarajuću posudu staviti med, šećer i margarin, pa sve zagrevati dok ne proključa odnosno dok se šećer ne rastopi. Zatim ostaviti masu da se dobro ohladi.
Prosejati brašno sa praškom za pecivo i dodati začin za medenjake, napraviti udubljenje na sredini i dodati jaja i ohlađenu masu od meda. Mikserom umesiti glatko testo, ukoliko je potrebno obraditi ga i ručno. Testo ostaviti na hladnom mestu oko 1 sat.
Testo razvaljati i uz pomoć šablona , rezati delove. Ispeći ih na 190*C, oko 10 minuta. Treba ispeći: 2 prednja dela, 2 bočna dela, i jadn donji na kome ce da stoji vi mozete improvizovati i praviti vrata prozore i dimnjak,ovo mi je najednostavnija opcija bila 5 delova samo dva sa strane i jedan napred i nazad i jedan dole
Od ostatka testa napraviti podlogu u veličini pleha to ce biti oslonac na koji cemo stavljati ostale stranice
Za belu masu, izmutiti belanca ali ne previše, dodati šećer u prahu i napraviti gustu kremastu masu za lepljenje, masa nesme da bude ni previše retka ni previše gusta. Pola mase staviti u špric, podlogu prilepiti za tanjir i za nju prilepiti prednje i bočne zidove, zatim sve prilepiti na onaj najveci deo
napraviti oslonac od čaša ili necega dok se ne stegne da se ne srusi.Kada su se zidovi dobro stegli iseci sa strane onaj najveci deo sto nam viri ukrasavti po zelji .Vi iskoristite recept za testo a improvizujte sami oblik.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Testo
2 dl ulja
2 dl vode
4 dl brašna
5-6 kom jaja
3 dag gustina
pola kasicice soli
Krema
300g sira
1kutija zdenka sira
250g butera
so po ukusu
Ulje, vodu i so kuvati,malo nek kuva. Dodati brašno promešano sa gustinom. Mešati i pržiti da se tijesto dobro sastavi. Na dnu posude se stvori bijeli sloj a tijesto se poveže u kompaktnu smjesu. Sklonimo sa vatre i ohladimo.U hladnu smjesu dodamo jedno po jedno jaje. Dobije se lepljivo tijesto.
Tijesto se stavi u spric ili se oblikuju hrpice kasikicom,velicina zavisi od vas,ja sam pravila bas male.
Peče se u zagrijanoj pećnici na 200 st.C 20-25 minuta.Ne otvarati rernu dok se peku da ne spadnu.
Krema: dobro izmiksati navedene sastojke a po zelji mozete dodati i sunkaricu ili slaninicu iseckanu na kockice pa princes krofne sjeći na pola pa filovati.
6-7 solje (od 2 dl.) brasno
2 kasicice soli
1 kasika suvi kvasac
150 ml. mlake vode
500 ml. mlak jogurt
150 ml. ulje
2 kom. belance
Za premaz
2 zumanca
susam
margarin
Kvasac promesajte sa mlakom vodom ,kasikom secera i brasna i ostavite da nadodje
Brasno promesajte sa soli i napravite udubljenje u sredini i dodajte belanke, ulje, nadosli kvasac i jogurt koji ste zagrejale da bude mlak
Zamjesite glatko (malo lepljvo) testo i formirajte loptu
Premazite je uljem i ostavite da se udvostruci
Kidajte loptice i formirajte omiljene forme kiflice koji hocete sa punjenjem u sredini po zelji u ovom slucaju sa nutelom ili eurokremom/
Ostavite da nadodju
Premazite ih zumancima, pospite kascicu rastopjenog margarin na svaku i pospite susamom
Peci na 200 stupnjeva dok ne porumene.
3 veca krompira
3 sargarepe
200 g graska ili jednostavno kupite smrznuto povrce za rusku salatu
5 -6 kiselih krastavcica
jedna mala pavlaka i pola kesice malog majoneza
3 kuvana jajeta 300 gr,sunkarice
so po ukusu.
Povrce obariti u slanoj vodi krompir. Predhodno iseci na sitne kockice, sargarepu isto.Barena jaja iseci isto na kockice .Pomesati obareno povrce dodati sitno isecene krastavcice i sunkaricu sve promesati i dodati so pavlaku i majonez,dekorisati po zelji.Podelite recept sa prijateljima mozda nekom zatreba.
Sastojci za testo:
5dag. maslaca
25dag. kristal secera
4 jaja
1 vanilin secer
1 limun-korica i sok
2dl. mleka sobne temperature
25dag. brasna t-400
1 prasak za pecivo
10dag. kokosovog brasna
preliv
25dag. kristal secera
1 vanilin secer
2,5dl. mlijeka
12dag. cokolade za kuvanje
5dag. maslaca
Priprema:maslac, secer, vanilin secer i jaja dobro izmiksajte.Brasno, kokosovo brasno i prasak za pecivo izmijesajte skupa.Sastavite obe smijese, dodajte sok od limuna, ribanu limunovu koricu od pola limuna i na kraju mlijeko.Kalup ili lim za pecenje premazite maslacem pospite brasnom, stavite smijesu i pecite na 200C 20 minuta.Kada je peceno izrezite na kocke.
Sastojke za preliv pomijesajte i kuhajte na laganoj vatri kad se zgusne, prelijte preko isecenog na kocke gotovog kolaca.Pospite sa kokosovim brasnom na kraju.
U ciniju pomesati brasno,mlevenu plazmu,lesnike,secer i prasak za pecivo,pa dodati kiselu vodu i ulje.Smesu sjediniti sa kasikom i izliti je u pleh(30x20)oblozen papirom za pecenje.Peci koru u zagrejanoj rerni na 200C 15 minuta.Na isti nacin ispeci jos 2 kore.Za fil staviti 8dcl.sojinog mleka da provri sa secerom,a sa ostatakom mleka(2dcl.) razmutiti puding.U vrijuce mleko skuvati razmucen puding.Kad se ohladi,sjediniti ga sa umucenim margarinom i prah secerom.Posebno umutiti slatku pavlaku,pa dodati u fil.Na kraju dodati i krupno mlevene lesnike i plazmu i sve polako sjediniti sa kasikom.Filovati kora,fil,kora.Premazati filom i ukrasiti po zelji.Ovo je bila rodjendanska zato ima jestivu sliku kao dekoraciju.Podelite recept na fb vreme je posta,mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE
Viseće petunije jedan su od najraskošnijih cvetova koje možete da odaberete za vašu terasu.
Najomiljenija sorta ove vrste je surfinia koja ima velike, krupne cvetove i može da formira cvetne prekrivače dužine i do 1,5 m.Ovaj hibrid petunije koja je inače jednogodišnja biljka, poreklom iz Severne i Južne Amerike, nastao je u Japanu. Viseća petunija izuzetno bogato cveta u svim mogućim bojama u periodu od maja do oktobra pod pretpostavkom da je dobro snabdevena vodom i hranljivim materijama.
Savet je da viseće petunije držite na osunčanom mestu terase gde ima najviše tokom dana sunca, a važno je i da bar jednom mesečno otklanjate procvetale delove cveta.Ako je moguće, preporučuje se da zalivate petunije vodom siromašnom krečnjakom (pustite neka odstoji) i jednom nedeljno da ih prihranjujte đubrivom za petunije.Pri zalivanju, vodite računa da ne kvasite listove. Ukoliko se desi da se listovi često suše i žute to može da bude pokazatelj da treba pojačati prihranu.
Ciklama je omiljena sobna biljka koja svojim cvetovima ulepšava dom od novembra do aprila, a nekad i juna. Uspešna nega ciklame počinje već prilikom kupovine, i zato izaberite biljku koja ima zdrave listove i mnogo pupoljaka.
Ciklami je potrebna svetlost, ali ne i jako sunce. Za nju je najbolje mesto pored prozora ili, između dva prozorska krila u samom prozoru na istočnoj ili severnoj strani. Ako ciklamu stavite na zasenčeno mesto, listovi će brzo požuteti, a cvetne drške će se izdužiti i postati savitljive.Ciklama voli prozračne prostorije u kojima temperatura nije viša od 20 stepeni. Najbolje napreduje na sobnoj temperaturi od 18 stepeni.Zemlja u saksiji za ciklamu mora da bude vlažna. Dovoljno je saksiju sa biljkom staviti u podmetač sa vodom na kamenčiće. Dok ciklama raste i cveta, zaliva se dva puta nedeljno, a u toploj sobi češće. Dok ciklama miruje na hladnom mestu, dovoljno je zalivanje jednom nedeljno.
Ciklama se zaliva odozdo uz spoljni rub mlakom, ustajalom vodom ili kišnicom i pri tome se vodi računa da se ne nakvasi gomolj i nadzemni deo. Ako se suviše zaliva i ako se višak vode zadržava u podmetaču, biljka vene, listovi žute, cvetovi klonu i počinje truljenje. A, ako se ne zaliva dovoljno listovi će se "obesiti" , a cvetovi uvenuti.Ciklama voli vlažan vazduh. Teže se gaji u stanovima sa centralnim grejanjem, zbog niske relativne vlažnosti.
U doba rasta i cvetanja vodi kojom se ciklama zaliva treba dodavati tekuće mineralno đubrivo namenjeno cvetnim vrstama, jednom do dva puta nedeljno.
Ciklama se razmnožava iz semena ili deljenjem gomolja starijih biljaka.
Presađuju se mlade ciklame koje su odgajene iz semena ili prepolovljeni gomolji starijih biljaka u male saksije, jer ciklama više cveta u malim saksijama. Starije biljke se presađuju kada njihovo korenje počne da izlazi iz saksije, listovi i cvetovi uvenu, a novi listovi se pojavljuju. Za mlade biljke treba uzeti jedan broj veću saksiju, a za stare saksiju iste veličine.
Ciklami prija što rastresitije i lako zemljište, sastavljeno od šumskog zemljišta i treseta. Možete da je posadite u mahovinastu zemlju, radi održavanja vlažnosti zemlje.
Prašinu sa listova ciklame treba redovno uklanjati mekom, suvom četkicom. Ne preporučuje se korišćenje sjaja za lišće. Uvenule cvetove i lisne peteljke ne treba rezati, već ih samo lagano zaokrenuti i otkinuti.
Kada ciklama prestane sa cvetanjem sledi period mirovanja. Saksija sa biljkom, sa gomoljem i preostalim lišćem treba da se stavi u hladniju prostoriju, manje zaliva i ne prihranjuje.
Kada je nega ciklame pravilna, ova sobna biljka može da traje nekoliko godina i da bude zanimljiv detalj u enterijeru doma.
Testo
1 kg brašna
400 g šećera
4 jaja
2 prašak za pecivo
500 g margarina
sok od pola limuna
naribana korica od limuna
Sve sastojke zamijesiti, stavite u hladnjak na barem pola sata, na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte što tanje i kalupićima vadite razne oblike.Peći na 200 stupnjeva cca 10 min.Keksiće ohladiti na ravnoj podlozi da se ne iskrive.Mazati keksice pekemzom domacim po zelji i spajati ih.Keksići mogu jako dugo stajati, a pospremite ih u limenu kutiju.Podelite recept na svoj fb mozda nekog podsete na stara dobra vremena.