POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Rodjendanska izdasna torta

KORA 1:
4 bjelanjka
10 dkg šećera
10 dkg kokosa
2 žlice brašna
KORA 2:
4 bjelanjka
10 dkg šećera
10 dkg ribane čokolade
2 žlice brašna
KORA 3:
4 bjelanjka
10 dkg šećera
10 dkg mljevenih lješnjaka ili oraha
2 žlice brašna
FIL:
12 žumanjaka
25 dkg šećera
4 pudinga od vanilije
1 l mlijeka
25 dkg margarina
10 dkg istopljene čokolade
10 dkg lješnjaka ili oraha


ukrasiti po želji

KORA 1 SA KOKOSOM 1. Izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka, polako dodavajući šećer. 2. Kuhačom umiješajte kokos i brašno, sve sjediniti. 3. Pecite na 200 stupnjeva po 15 minuta. biskvit-od-kokosa KORA 2 SA ČOKOLADOM 1. Izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka, polako dodavajući šećer. 2. Umiješajte ribanu čokoladu i brašno. sa-cokoladom 3. Pecite na 200 stupnjeva po 15 minuta. KORA 3 SA LJEŠNJACIMA 1. Izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka, polako dodavajući šećer. 2. Kuhačom umiješajte mljevene lješnjake ili orahe, i brašno. 3. Pecite na 200 stupnjeva po 15 minuta. sa-orasima TROSTRUKI FIL 1. Izradite žumanjke, šećer, pudinge od vanilije sa malo mlijeka. puding-i-zumanci 2. Ostatak mlijeka stavite zakuhati. 3. Kada mlijeko zakuha, ubacite izmiješane žumanjke. 4. Nakon što se sve skuha, ostavite da se ohladi. skuhana-krema 5. U hladan fil umiješajte margarin. zumanci-i-margarin 6. Podjelite na tri dijela. 7.prvi deo ostavite tako 8. U drugi dio dodajte istopljenu čokoladu.9. U treći dio dodajte lješnjake ili orahe. krema-sa-ljesnjacima PREMAZIVANJE KASANDRE 1. kora 1 – zuti fil dno 2. kora 2 – fil sa čokoladom sredina 3. kora 3 – fil sa lješnjacima ili orasima vrh 4. ukrasiti po želji.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba ideja za rodjendan.

Drvo zivota voli svetlost,moze da uvene na niskoj temperaturi




Drvo života ili Juka, latinski naziv (Yucca) potiče iz centralne i severne Amerike. Ova, kod nas, kućna biljka ima debele stabljike na čijim su vrhovima rozete sa veoma šiljastim listovima.


U prirodnom staništu, iz rozete može da naraste više od pola metra duga cvetna stabljika sa mnogo zvonastih cvetova, ali na žalost – jako retko. Drvo života raste prilično sporo, ali može da postigne visinu od jednog pa do 3 metra.

Najpoznatije vrste juke su: Yucca alifolia koja ima guste sivo-zelene, špicaste listove Yucca elephantipes, koja može dostići visinu i do 12 metara!

Zato što ima vrlo lep oblik i veliku izdržljivost, drvo života se često u domovima koristi kao ukras za sobe, stepenište i terase. Postoji oko 50 različitih vrsta juka.Vrste koje uspevaju u bašti nemaju stablo nego samo tvrdo lišće koje je dugačko i pri kraju vrlo oštro zašiljeno pa budite oprezni jer može biti opasno na dodir.

Ime drvo života – po kom je ova biljka poznatija kod nas, potiče od Indijanaca, kod kojih se koristila još pre 2 000 godina kao lek i kao hrana.

Nega i održavanje Juke


Ovo sobno cveće traži dosta svetla pa mu obezbedite sunčano mesto u stanu. Od proleća do jeseni Juka kao sobna biljka treba da se redovno zaliva uz prihranjivanje svake sedmice.

Leti je možete izneti na balkon, ako je dovoljno osunčan. Tokom zime, juki će prijati malo hladnija prostorija (5 do 10 stepeni) mada će podneti i višu sobnu temperaturu.

Zalivanje: Leti drvo života treba zalivati 2 do 3 puta nedeljno i prihranjivati, dok je zimi dovoljno zalivanje jednom sedmično bez prihranjivanja.

Bolesti: Ako Juka zimi stoji na tamnom ili pretoplom mestu, listovi mogu početi naglo da opadaju. Tada biljku premestite na svetlije mesto i prestanite sa zalivanjem kako bi se zemlja potpuno osušila (6-8 sedmica). Nakon toga, juku presadite u novu zemlju i pomalo zalivajte.


Iako zalivanje treba da bude redovno a zemlja uvek vlažna pazite da ne preterate sa količinom vode, jer to može dovesti do bolesti korena koji će početi da truli. Drvo života može da uvene ako ga držite na niskoj temperaturi.Uzgajanje juke Gajenje Juke nije prezahtevan posao. Ova biljka je jednostavna je za održavanje, prija joj svetlost, i dekorisaće Vaš dom tokom cele godine. Pošto joj prijaju veoma svetla mesta, slobodno je potpuno izložite suncu. Sadjenje: Sadnja juke se obavlja u veću saksiju presadjuje tek kada njeno korenje ispuni staru. Pre toga će biti dovoljno da obnavljate površinsku zemlju. Presađivanje juka obično treba uraditi na svake 2 godine i to kada je biljka još mlada, a ako brzo raste, presadjivanje možete obavljati i svake godine. Uvek na dno saksije stavite šljunak ili crep zbog drenaže. Razmnožavanje Kako se razmnožava drvo života? Drvo života se uspešno razmnožava semenom, reznicama stabljike ili izdanaka. Ako razmnožavate semenom, seme posejte na proleće, u martu, i ostavite na toplom i suvom mestu. Kada biljka počne sa nicanjem, presadite je u saksiju veličine od 7 do 9 cm. Mlade biljke držite na poziciji bez promaje. Drugi način je da skalpelom ili nožem sa matične biljke skinete izboj sa 4 lista i parčetom kore stabla. Posadite je odmah u mešavinu peska i treseta i stavite na toplo mesto pri temperaturi od oko 20 stepeni uz povremeno zalivanje.

Krempita bez jaja

1 paketić lisnatog tijesta
fil
1 i po l mlijeka
5 vrećica pudinga od vanilije
6 kasika šećera
2 vrećice vanil šećera
1/2 l slatke pavlake

ispecite dvije kore za krempite na preokrenutom limu veličine 26×32 Pudinge skuvajte u mlijeku sa šećerom kako i inače to radite. U slatku pavlaku stavite malo soli ( na vrh noža) pa ga istucite u čvrstu šlag kremu. Skuvani puding ohladite pa svako malo promješajte da se ne napravi kora. Kada je puding mlak u njega lagano kasiku po kasiku umješajte šlag. Jednu lisnatu koru stavite na tacnu, ulijte kremu, poravnajte, zagladite iprekrijte s drugom korom. Pospite šećerom u prahu.Podelite recept na svoj fb mozda nekom zatreba.

Od jednog testa salcici i kiflice

4 zumanca
2,5 dcl hladne vode
100 gr secera u prahu
sok od 1 velikog limuna ili 2 manja
mekog brasna oko 500 gr
500 gr mlevenog netopljenog svinjskog sala
jos 200 gr brasna
tegla dzema od sljiva ili po ukusu
secer u prahu za posipanje i valjanje

Od zumanaca, soka od limuna, vode,100gr secera u prahu i brasna zamesiti elasticno testo. Salu dodati 200 gr brasna i dobro izmesiti. Testo od zumanaca razvaljati u pravougaonik debljine 1 cm, pa premazati cetvrtinu testa od sala tupim nozem preko. Saviti pravougaonik najpre s leva na desno, pa zdesna na levo, pa odozgo prema dole i na kraju lepo upakovati testo sa svih strana. Ostaviti da odmori u frizideru najmanje pola sata. Postupak premazivanja ponoviti jos 3 puta Premazano testo preseci na pola , i od jedne polovine debelom, teskom oklagijom razviti koru debljine manje od centimetar na radnoj povrsini. vrucim nozem iseci na pravougaonike.Za kiflice seci testo i rolati u kiflicu kako po obicaju radite. Na svaki staviti fil od dzema od sljiva.Presaviti kao knjigu za salcice ili oblik koji zelite redjati u pleh,koji se podmaze malo. isto uraditi i s drugom polovinim testa, ali tek kad je pecenje prve ture pri kraju. Znaci, sirovo testo sto manje drzati na toplom.peci dok ne porumene posuti kad su gotovi secerom u prahu.

Posna sarma sa orasima

glavica kiselog kupusa ili 2 manje (oko 2 kg ukupne težine)
4-5 manjih glavica crnog luka
šolja pirinča
2 kašičice aleve paprike
10 g mlevenog bibera
2-3 bibera u zrnu
200 g mlevenih oraha
tucana paprika
2-3 lista lovora
kašika brašna
 Listove odvojite od glavice i odstranite debelu žilu u sredini lista. Ukoliko je kupus prekiseo ili preslan, operite ga u nekoliko voda.
2. Luk sitno iseckajte i pržite na vrelom ulju. Luk posolite ali ne mnogo, u zavisnosti od toga koliko je kupus slan.Kad je luk ispržen, dodajte očišćen i opran pirinač da se isprži. Mešajte da ne zagori. Dodajte kašičicu aleve paprike i još malo propržite, skinite s vatre. Zatim dodajte biber i mlevene orahe i tucanu papriku ako volite ljutu hranu.
 List kupusa stavite na dlan leve ruke. Na sredinu lista stavite kašiku nadeva, previjte uzdužnu stranu lista ali tako da dođe do sredine lista. To isto učinite i sa drugom stranom, a zatim list, počev od donje strane, uvijati do vrha.
 Sarmu je najbolje kuvati u zemljanom posuđu ili u šerpi s debljim dnom. Na dno šerpe stavite ulje, stavite listove kupusa, a zatim ređajte sarme u krug. Pokrijte ih celim listovima kupusa, stavite između lovor i biber u zrnu. Nalijte toplom vodom da ogrezne i kuvajte na tihoj vatri dok kupus ne omekša, povremeno dolivajući po malo tople vode.

Na kraju, stavite u tiganj 2-3 kašike ulja, zagrejte i dodajte brašno. Pržite dok ne porumeni. Dodajte kašičicu aleve paprike pa zapršku izručite preko sarme. Ostavite da se još malo prokrčka ili zapecite u rerni.Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta ,mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE

Rezanci sa makom -POSNO -recept

   

150 g rezanaca posnih
malo soli
malo ulja
100 g mlevenog maka
2 do 3 kašike šećera
U kipućoj vodi u kojoj ste dodali malo ulja i soli skuvajte rezanca.
 Kuvati 8 do 10 minuta kuvana rezanca procediti.

Mleveni mak i šećer promešati, (šećer možete dodavati po ukusu).
Sve sastojke dobro promešati.
Vreme je posta podelite sa prijateljima na fb mozda im fali ideja.


  Reecept za najlepsu posnu salatu za slave imate OVDE-Recept za najlepse POSNE kolace sa bananom za par minuta imate OVDE
Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.. Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE-


Jafica

6 jaja,6 kasika secera,2 kasike prezle,5 kasika oraha,2 kasike brasna,pola praska za pecivo,ispeci  po dve kore od navedenih sastojaka i koru preliti glazurom od cokolade...

FIL:U 1 lit. Mleka skuvati 3 pudinga od vanile,10 kasika secera.kad se ohladi,dodati 1/2 margarina i 1 umucen slag.Na koru rasporediti fil koji smo podelili na pola na njega poslagati jafa keks zatim jos jedan red fila sto nam je preostao,i drugu koru na sve to staviti.Na gotovu tortu staviti slag i ukrasiti po zelji.

Caj od latica ruze za nerve,za jetru,za matericu,za varenje,belo pranje.cisti krv

Čaj od osušenih latica ruže   



Čisti krv, jača srce, nerve, čisti jetru, organe za varenje, osvežava umorno telo, ublažava bolove u materici.
 Dobro ga je piti ako imate žuticu, preobilne menstruacije, nesvestice, glavobolje, "belo pranje", ako patite od nesanice...





 Ružin čaj je odlično sredstvo ako vas boli grlo ili su vam upaljene glasne žice, kao i za ispiranje usne duplje ukoliko imate gljivičnu infekciju.
Priprema: jedna kašičica ružinih latica prelije se sa dva decilitra kipuće vode, poklopi, ostavi da odstoji 10 minuta, procedi, zasladi medom jer mu se tako poboljšava delovanje, naročito ako se koristi za smirenje ili bolji san. 
  Treba ga piti pola sata pre jela
.Najbolje bi bilo da se koriste ruze iz vaseg vrta koje nisu hemijski tretirane tj prskane.
Onima koji su antibioticima uništili crevnu floru, preporučuje se da tri puta dnevno, pre jela, popiju 1-2 dl čaja.
 RJos puno mojih brzinskih video recepata imate OVDE  
Recept za najlepsu salatu uz sve vrste pecenja sa pecenom paprikom imate OVDE
RECEPT ZA ARONIJU U MEDU I LEKOVITOST IMATE  OVDE
Tortu sa kiselom pavlakom i sladoledom iz kesice imate OVDE
Recept za brzinski rucak sa punjenim paprikama sa pavlakom i krompirom imate OVDE
Najejdnostaviji recept za papriku u pavlaci imate OVDE
Recept za tortu od cevapa da odusevite goste imate OVDE
Recept z najizdasniju i najlepsu rodjendansku tortu imate OVDE
Recept za hleb iz serpe a kao da je ispod saca imate OVDE
Recept za slanu toru od oblatne za par trenutaka imate OVDE
Recept za cuvarkucu protiv mioma cista i pomoc kod stitne zlezde i spas za sve zenske probleme imate OVDE




Bele oblatne

Potrebno nam je : pakovanje oblatni, 500 gr secera, litra mleka, strugana kora od jednog limuna, margarin, 200 mlevenih oraha.

Stavimo mleko i secer da se kuvaju. Kada mleko provri, smanjite temperaturu i kuvajte dok smesa ne dobije boju i gustinu meda. Vreme kuvanja je od prilike dva do tri sata. Kada je fil gotov, skinemo serpu i dodamo jedan margarin, dobro promesamo ,umesamo limun i orase. Toplim filom ,filujemo oblatne.
 Na poslednju oblatnu stavljamo glazuru koja se priprema na sledeci nacin : 

150gr bele cokolade rastopimo sa kockicom margarina i dodamo dve kasike slatke pavlake. Prohladjenom glazurom premazemo oblatnu i pospemo orasima.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Za domacice pocetnice torta sa turskim keksom ne pece se-idealna za letnje dane

4 pudinga ukus slatka pavlaka ili vanila
dva pakovanja turskog keksa
500gr šlaga
i jedan margarin za kolace
Skuvati puding ko sto pise na kesici i ostaviti da se ohladi, u medjuvremenu umutiti šlag i posebno margarin.u ohladjeni puding staviti margarin i sjedinjiti.

Na tacnu redjati red keksa ,pa red pudinga tako dva puta pa onda slag..i tako dok se ne utrosi materijal.Keks niposto ne umakati . Od ostatka šlaga ukrasiti tortu.Podelite ovaj jednostavan recept sa prijateljima na fb.Recept za najlepsu sladoled tortu koja se ne pece imate OVDE.Recept za najlepsu cokoladnu vocnu tortu koja se ne pece imate OVDE.
Recepte za 6 kremastih torti imate OVDE

Recepti za 9 vrsta posnih starinskih kolaca

Skoro svi kolaci mogu biti posni ako ih zamenimo nekim namirnicama.Ovde imate recept za 9 vrsta posnih kolaca,necu ih sve pisati ovde da vas ne zbune ,nego cete za svaki imati posebno recept jer ih vec imam napisane na blogu ,a i verovatno vas ne interesuju svi,zato vi kliknite na recept koji vas interesujeOvde sam vam stavia i par video recepata koji ce vas mozda isto interesovati


Slika broj  1 tulumbe recept za njih OVDE
Kolac broj 2 breskvice recept za njih OVDE
Kolac broj 3 strudla recept za njih OVDE

Kolac broj 4 vanilice recept za njih OVDE
Kolac broj 5 bajadera recept za nju  OVDE
Kolac broj 6 zerbo recept za njih OVDE
Kolac broj 7 jafa kolac recept za njega OVDE

Kolac broj 8 subarice-ruske kape recept za njih OVDE


Kolac broj 9 rafaelo recept OVDE
Vreme je posta zato podelite na svom fb ove recepte jer mnoge domacice muku muce sta praviti od posnih kolaca.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE


Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE
Jos dosta vssta posnih Slavskih sitnih  kolaca imate OVDE i OVDE.

Recept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO  imate OVDE.
  Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE






Sarma po bakinom receptu

 Svako ima svoj recept za sarmu koji je proveren ,ovo je moj koji mi je prenela mama a njoj baka.
500 gr. crnog luka
500 gr. mleveno svinjsko meso
500 gr. junece mleveno meso
300 gr. dimljene slanine
100 gr. pirinca
oko 50 listova kiselog kupusa
po potrebi ulja ili masti
po ukusu soli,vegete,bibera
1 kasicica aleve paprike
 zaprska
2-3 kasike masti
1 kasicica aleve paprike
 po potrebi vode

Uprziti luk,pred kraj dodati sitno seckanu slaninu da se malo uprzi.Dodati obe vrste mesa i dobro uprziti.Posoliti,staviti vegete i bibera.Na kraju dodati kasicicu aleve paprike,pirinac i sve dobro izmesati.Skloniti napravljen fil da se skroz ohladi,radi lakseg uvijanja sarmi Spremiti listove kupusa.Ja ih stavim preko cediljke,da se lepo ocede pre zavijanja sarme. U sud gde ce se kuvati sarma staviti po dnu listove kupusa Uzeti jedan list,staviti ga na dlan.Jednu kasiku fila staviti na list.Preklopiti kupus preko mesa sa desne strane ka levoj.Zavijati sarmu tako sto cete rukom malo zatezati kupus. Prstom uvuci deo kupusa na unutra.Slagati sarme Kada su slozene sve sarme,staviti preko par lista lovora.Napraviti zaprsku od malo masti i kasicice aleve paprike,preliti pola preko sarme.Preko staviti nekoliko lista kupusa.Preliti ostatkom zaprske,naliti vodom i staviti da se kuva sarma na tihoj vatri.

Okrepljujuca bela pileca corba

1,5 l vode
1 manji pileci file
1 veza zeleni ( sargarepa, paskanat, celer, koren persuna)
1 glavica crnog luka
1 jaje
2 kasike brasna
vegeta, so, biber
seckani persun, list celera

Belo meso iseckajte na kockice, povrce takodje. Nek se kuva u 1,5 l vode.Kad povrce bude skuvano. Dolijte malo vode, onoliko koliko je uvrelo.Kutlacu supe odvojite u neku manju ciniju, malo prohladite, pa razmutite 2 kasike brasna. Ulijte polako u supu, uz mesanje, i pustite jos malo da vrije. Posolite, dodajte biber i vegetu po ukusu.U ovu corbicu ne dodaje se ulje, od mesa bude fino masna.Izmaknite sa ringle, dodajte seckan persun i list celera. Pustite da se malo prohladi. U onoj ciniji od malopre umutite jaje viljuskom, da malo zapeni, dodajte kutlacu corbice polako, mesajte viljuskom i dalje da se lepo sjedini. Corba ne sme da bude vrela kad to radite jer ce onda jaje da se zgrudva.Vratite sadrzinu cinije nazad u serpu, takodje uz neprestano mesanje, poklopite da malo odstoji i onda posluzite. Prilikom podgrevanja corbice, recimo sutradan, pazite da vam ne provri, jer ce se zgrudvati jaje.Podelite recept sa prijateljima mozda nekoj prijateljici zatreba.

Pijane snicle

Za ovo jelo nam je potrebno kilogram svinjskih snicli, 100 gr slanine isecene na kockice,tri glavice crnog luka, dve paprike babure,jedna tikvica srednje velicine i dva paradajza.

Svinjske snicle malo izlupati cekicem za meso,zaciniti solju i vegetom,uvaljati u brasno i propziti na masnoci sa obe strane. Slaninu koja je isecena na kockice prorziti ,izvaditi i masnoce. U to staviti crni luk isecen na kockice,proprziti dok ne porumeni ,pa dodati ostatak povrca,takodje isecenog na kockice ili trakice. Kada je povrce pri kraju przenja,dodati zacine i slaninu,prziti jos par minuta. U medjuvremenu snicle poredjati u vatrostalnu posudu,sipati povrce i slaninu preko njih,sipati dva deci vode ili belog vina,kasikicu aleve paprike i dinstati dok meso ne omeksa. Ovo jelo se moze servirati uz pire krompir ili bareni pirinac.

Hrizanteme-lepotice-uzgoj i nega

Raste kao žbun i dostiže visinu od 40 do 100 cm, zavisno od sorte, a pažnju privlači (ne)običnim cvetovima. Po kineskom predanju osobu koja pije vodu sa izvora, ili potoka oko kojih rastu hrizanteme čeka dobro zdravlje
Hrizantema raste kao žbun i dostiže visinu od 40 do 100 cm, zavisno od sorte, a pažnju privlače svojim (ne)običnim cvetovima. Ima ih sa jednostavnim laticama i jednobojnih, do onih koji podsećaju na paukovu mrežu, ili šatiranih. Cvetovi su veličine od 5 do 20cm, bele, žute, ružičaste, crvene, svetloljubičaste boje, a mogu da budu i dvobojne. Cevtaju od poznog leta do kraja jeseni ukrašavajući okućnice ili vrtove. Efektno izledaju bilo da su zasađene pojedinačno, ili u grupi.

Lepo izgleda zasađena u kombinaciji sa drugim biljkama, na primer, zimzelenim, ili u kasnu jesen pored ogolelih listopadnih biljaka njeni cvetovi još više dolaze do izražaja. Prednosti ovog cveta su velika otpornost i izdržljivost, a mali zahtevi. Odgovaraju joj svetla ili polusenovita mesta i rastresito humusno zemljište. Što je mesto osunčanije, hrizantema će biti bogatija cvetovima, a što je zaštićenija od vetra, duži će biti period cvetanja.Hrizanteme koje se sade u bašti moraju biti otporne na hladnoću. Zahtevaju dosta prostora, pa ih treba saditi na rastojanju od oko 40cm. Tokom cvetanja treba im obezbediti dosta vode. Do pred samo cvetanje preporučljiva je i prihrana tečnim đubrivom svakih 7 do 14 dana. Sezonu cvetanja hrizanteme možete produžiti redovnim otkidanjem cvetnih glavica koje su se osušile i prihranjivanjem tečnim đubrivom u periodu intenzivnog cvetanja. Uklanjanje uvelih cvetova bez otkidanja grančica dovodi do podsticanja formiranja bočnih cvetova. Posle cvetanja, potrebno je skratiti stabljike na oko 20cm, a krajem sezone biljka se seče drastično, gotovo do zemlje, i polako isušuje dodavanjem sve manje količine vode.


Hrizanteme u bašti tokom zime treba pokriti sa 10 do 15cm debelim slojem malča, borovih iglica i slame. Na proleće, kada prvi zeleni izdanci izrastu oko 10 do 15 cm, potrebno je malo skratiti vrhove kako bi biljka oblikovala u lep žbun. Svake dve do tri nedelje do sredine leta, treba otkinuti vrh novog izbojka. Kraljevsko hortikulturno društvo dalo je spisak deset novih sorti koje su otporne na hladnoću i pogodne za sadnju u vrtu.Saksijske hrizanteme su visine oko 30cm i cvetaju u toku poznog leta i jeseni. Kupuju se kada imaju nekoliko otvorenih cvetova i obilje pupoljaka i veoma su tražene za ukrašavanje zimskih bašti, balkona i terasa. Odgovara im prohladno, svetlo mesto, zaštićeno od jakog podnevnog sunca. Najbolje uspevaju na istočnoj i severnoj strani. Zemlju treba održavati vlažnom, a od proleća do završetka cvetanja saksijske hrizanteme prihranjujte tečnim đubrivom za cvetanje. Krajem sezone sa matične biljke odsecaju se svi suvišni delovi (preporučuje se skraćivanje stabljike za 1/3 visine) i lagano smanjite zalivanje. Krajem decembra presadite ih u novu, svežu zemlju. Za prezimljavanje hrizantemi treba obezbediti svetlo, hladno mesto, temperature od 6 do 8 oC uz povremeno zalivanje. Na proleće biljku treba presaditi u baštu i orezati za još 1/3 visine. Ukoliko se ne dodaju hormoni za usporavanje rasta hrizantema će izgubiti patuljasti izgled i vratiće se svom prirodnom rastu. Po feng šuiju, hrizantema je simbol sreće i bezbrižnog života, veruje se da u dom donosi radost i veselje.Na slici se pored nalazi cuvarkuca o njoj i lekovitosti mozete procitatiOVDE...Podelite tekst na svoj fb ako imate prijateljicu koja voli ovo cvece,mozda joj zatreba.


Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept