Ako imate povisen holesterol probajte ovaj recept nasih baka
3 limuna sa korom
30 cenova belog luka
litar vode
Limun dobro operite u vreloj vodi a beli luk očistite od ljuske. Sve zajedno sameljite u blenderu.Limun meljite sa korom.Kad litar vode provri istersite u nju samljevenu smesu od limuna i luka.Kuvajte na vatri dok ne baci prvi kljuc,skinite sa vatre i pustite da prenoci,Procedite i supajte u flasu koju treba drzati u frizideru.svaki dan piti malu casicu od rakije leka pre jela.Kad sve potrosite napravite pauzu od 3 nedelje pa ponovo,Odmah da napomenemo ukus nije bas prijatan ali nije ni jako strasan za popiti,
pokusajte nista ne gubite.Podelite recept na svoj fb mozda nekom pomogne.
KORA 1 SA KOKOSOM
1. Izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka, polako dodavajući šećer. 2. Kuhačom umiješajte kokos i brašno, sve sjediniti. 3. Pecite na 200 stupnjeva po 15 minuta. biskvit-od-kokosa
KORA 2 SA ČOKOLADOM 1. Izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka, polako dodavajući šećer. 2. Umiješajte ribanu čokoladu i brašno. sa-cokoladom 3. Pecite na 200 stupnjeva po 15 minuta.
KORA 3 SA LJEŠNJACIMA 1. Izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka, polako dodavajući šećer. 2. Kuhačom umiješajte mljevene lješnjake ili orahe, i brašno. 3. Pecite na 200 stupnjeva po 15 minuta. sa-orasima
TROSTRUKI FIL 1. Izradite žumanjke, šećer, pudinge od vanilije sa malo mlijeka. puding-i-zumanci 2. Ostatak mlijeka stavite zakuhati. 3. Kada mlijeko zakuha, ubacite izmiješane žumanjke. 4. Nakon što se sve skuha, ostavite da se ohladi. skuhana-krema 5. U hladan fil umiješajte margarin. zumanci-i-margarin 6. Podjelite na tri dijela. 7.prvi deo ostavite tako 8. U drugi dio dodajte istopljenu čokoladu.9. U treći dio dodajte lješnjake ili orahe. krema-sa-ljesnjacima
PREMAZIVANJE KASANDRE 1. kora 1 – zuti fil dno 2. kora 2 – fil sa čokoladom sredina 3. kora 3 – fil sa lješnjacima ili orasima vrh 4. ukrasiti po želji.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba ideja za rodjendan.
Drvo života ili Juka, latinski naziv (Yucca) potiče iz centralne i severne Amerike. Ova, kod nas, kućna biljka ima debele stabljike na čijim su vrhovima rozete sa veoma šiljastim listovima.
U prirodnom staništu, iz rozete može da naraste više od pola metra duga cvetna stabljika sa mnogo zvonastih cvetova, ali na žalost – jako retko. Drvo života raste prilično sporo, ali može da postigne visinu od jednog pa do 3 metra.
Najpoznatije vrste juke su: Yucca alifolia koja ima guste sivo-zelene, špicaste listove Yucca elephantipes, koja može dostići visinu i do 12 metara!
Zato što ima vrlo lep oblik i veliku izdržljivost, drvo života se često u domovima koristi kao ukras za sobe, stepenište i terase. Postoji oko 50 različitih vrsta juka.Vrste koje uspevaju u bašti nemaju stablo nego samo tvrdo lišće koje je dugačko i pri kraju vrlo oštro zašiljeno pa budite oprezni jer može biti opasno na dodir.
Ime drvo života – po kom je ova biljka poznatija kod nas, potiče od Indijanaca, kod kojih se koristila još pre 2 000 godina kao lek i kao hrana.
Nega i održavanje Juke
Ovo sobno cveće traži dosta svetla pa mu obezbedite sunčano mesto u stanu. Od proleća do jeseni Juka kao sobna biljka treba da se redovno zaliva uz prihranjivanje svake sedmice.
Leti je možete izneti na balkon, ako je dovoljno osunčan. Tokom zime, juki će prijati malo hladnija prostorija (5 do 10 stepeni) mada će podneti i višu sobnu temperaturu.
Zalivanje: Leti drvo života treba zalivati 2 do 3 puta nedeljno i prihranjivati, dok je zimi dovoljno zalivanje jednom sedmično bez prihranjivanja.
Bolesti: Ako Juka zimi stoji na tamnom ili pretoplom mestu, listovi mogu početi naglo da opadaju. Tada biljku premestite na svetlije mesto i prestanite sa zalivanjem kako bi se zemlja potpuno osušila (6-8 sedmica). Nakon toga, juku presadite u novu zemlju i pomalo zalivajte.
Iako zalivanje treba da bude redovno a zemlja uvek vlažna pazite da ne preterate sa količinom vode, jer to može dovesti do bolesti korena koji će početi da truli.
Drvo života može da uvene ako ga držite na niskoj temperaturi.Uzgajanje juke
Gajenje Juke nije prezahtevan posao. Ova biljka je jednostavna je za održavanje, prija joj svetlost, i dekorisaće Vaš dom tokom cele godine. Pošto joj prijaju veoma svetla mesta, slobodno je potpuno izložite suncu.
Sadjenje: Sadnja juke se obavlja u veću saksiju presadjuje tek kada njeno korenje ispuni staru. Pre toga će biti dovoljno da obnavljate površinsku zemlju. Presađivanje juka obično treba uraditi na svake 2 godine i to kada je biljka još mlada, a ako brzo raste, presadjivanje možete obavljati i svake godine. Uvek na dno saksije stavite šljunak ili crep zbog drenaže.
Razmnožavanje
Kako se razmnožava drvo života? Drvo života se uspešno razmnožava semenom, reznicama stabljike ili izdanaka. Ako razmnožavate semenom, seme posejte na proleće, u martu, i ostavite na toplom i suvom mestu. Kada biljka počne sa nicanjem, presadite je u saksiju veličine od 7 do 9 cm. Mlade biljke držite na poziciji bez promaje.
Drugi način je da skalpelom ili nožem sa matične biljke skinete izboj sa 4 lista i parčetom kore stabla. Posadite je odmah u mešavinu peska i treseta i stavite na toplo mesto pri temperaturi od oko 20 stepeni uz povremeno zalivanje.
1 paketić lisnatog tijesta
fil
1 i po l mlijeka
5 vrećica pudinga od vanilije
6 kasika šećera
2 vrećice vanil šećera
1/2 l slatke pavlake
ispecite dvije kore za krempite na preokrenutom limu veličine 26×32
Pudinge skuvajte u mlijeku sa šećerom kako i inače to radite.
U slatku pavlaku stavite malo soli ( na vrh noža) pa ga istucite u čvrstu šlag kremu.
Skuvani puding ohladite pa svako malo promješajte da se ne napravi kora.
Kada je puding mlak u njega lagano kasiku po kasiku umješajte šlag.
Jednu lisnatu koru stavite na tacnu, ulijte kremu, poravnajte, zagladite iprekrijte s drugom korom.
Pospite šećerom u prahu.Podelite recept na svoj fb mozda nekom zatreba.
4 zumanca
2,5 dcl hladne vode
100 gr secera u prahu
sok od 1 velikog limuna ili 2 manja
mekog brasna oko 500 gr
500 gr mlevenog netopljenog svinjskog sala
jos 200 gr brasna
tegla dzema od sljiva ili po ukusu
secer u prahu za posipanje i valjanje
Od zumanaca, soka od limuna, vode,100gr secera u prahu i brasna zamesiti elasticno testo. Salu dodati 200 gr brasna i dobro izmesiti. Testo od zumanaca razvaljati u pravougaonik debljine 1 cm, pa premazati cetvrtinu testa od sala tupim nozem preko. Saviti pravougaonik najpre s leva na desno, pa zdesna na levo, pa odozgo prema dole i na kraju lepo upakovati testo sa svih strana. Ostaviti da odmori u frizideru najmanje pola sata. Postupak premazivanja ponoviti jos 3 puta Premazano testo preseci na pola , i od jedne polovine debelom, teskom oklagijom razviti koru debljine manje od centimetar na radnoj povrsini. vrucim nozem iseci na pravougaonike.Za kiflice seci testo i rolati u kiflicu kako po obicaju radite. Na svaki staviti fil od dzema od sljiva.Presaviti kao knjigu za salcice ili oblik koji zelite redjati u pleh,koji se podmaze malo. isto uraditi i s drugom polovinim testa, ali tek kad je pecenje prve ture pri kraju. Znaci, sirovo testo sto manje drzati na toplom.peci dok ne porumene posuti kad su gotovi secerom u prahu.
glavica kiselog kupusa ili 2 manje (oko 2 kg ukupne težine)
4-5 manjih glavica crnog luka
šolja pirinča
2 kašičice aleve paprike
10 g mlevenog bibera
2-3 bibera u zrnu
200 g mlevenih oraha
tucana paprika
2-3 lista lovora
kašika brašna
Listove odvojite od glavice i odstranite debelu žilu u sredini lista. Ukoliko je kupus prekiseo ili preslan, operite ga u nekoliko voda.
2. Luk sitno iseckajte i pržite na vrelom ulju. Luk posolite ali ne mnogo, u zavisnosti od toga koliko je kupus slan.Kad je luk ispržen, dodajte očišćen i opran pirinač da se isprži. Mešajte da ne zagori. Dodajte kašičicu aleve paprike i još malo propržite, skinite s vatre. Zatim dodajte biber i mlevene orahe i tucanu papriku ako volite ljutu hranu.
List kupusa stavite na dlan leve ruke. Na sredinu lista stavite kašiku nadeva, previjte uzdužnu stranu lista ali tako da dođe do sredine lista. To isto učinite i sa drugom stranom, a zatim list, počev od donje strane, uvijati do vrha.
Sarmu je najbolje kuvati u zemljanom posuđu ili u šerpi s debljim dnom. Na dno šerpe stavite ulje, stavite listove kupusa, a zatim ređajte sarme u krug. Pokrijte ih celim listovima kupusa, stavite između lovor i biber u zrnu. Nalijte toplom vodom da ogrezne i kuvajte na tihoj vatri dok kupus ne omekša, povremeno dolivajući po malo tople vode.
Na kraju, stavite u tiganj 2-3 kašike ulja, zagrejte i dodajte brašno. Pržite dok ne porumeni. Dodajte kašičicu aleve paprike pa zapršku izručite preko sarme. Ostavite da se još malo prokrčka ili zapecite u rerni.Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta ,mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE
6 jaja,6 kasika secera,2 kasike prezle,5 kasika oraha,2 kasike brasna,pola praska za pecivo,ispeci po dve kore od navedenih sastojaka i koru preliti glazurom od cokolade...
FIL:U 1 lit. Mleka skuvati 3 pudinga od vanile,10 kasika secera.kad se ohladi,dodati 1/2 margarina i 1 umucen slag.Na koru rasporediti fil koji smo podelili na pola na njega poslagati jafa keks zatim jos jedan red fila sto nam je preostao,i drugu koru na sve to staviti.Na gotovu tortu staviti slag i ukrasiti po zelji.
Čisti krv, jača srce, nerve, čisti jetru, organe za varenje, osvežava umorno telo, ublažava bolove u materici.
Dobro ga je piti ako imate žuticu, preobilne menstruacije, nesvestice, glavobolje, "belo pranje", ako patite od nesanice...
Ružin čaj je odlično sredstvo ako vas boli grlo ili su vam upaljene glasne žice, kao i za ispiranje usne duplje ukoliko imate gljivičnu infekciju.
Priprema: jedna kašičica ružinih latica prelije se sa dva decilitra kipuće vode, poklopi, ostavi da odstoji 10 minuta, procedi, zasladi medom jer mu se tako poboljšava delovanje, naročito ako se koristi za smirenje ili bolji san.
Treba ga piti pola sata pre jela
.Najbolje bi bilo da se koriste ruze iz vaseg vrta koje nisu hemijski tretirane tj prskane.
Onima koji su antibioticima uništili crevnu floru, preporučuje se da tri puta dnevno, pre jela, popiju 1-2 dl čaja.
RJos puno mojih brzinskih video recepata imate OVDE
Recept za najlepsu salatu uz sve vrste pecenja sa pecenom paprikom imate OVDE
Potrebno nam je : pakovanje oblatni, 500 gr secera, litra mleka, strugana kora od jednog limuna, margarin, 200 mlevenih oraha.
Stavimo mleko i secer da se kuvaju. Kada mleko provri, smanjite temperaturu i kuvajte dok smesa ne dobije boju i gustinu meda. Vreme kuvanja je od prilike dva do tri sata. Kada je fil gotov, skinemo serpu i dodamo jedan margarin, dobro promesamo ,umesamo limun i orase. Toplim filom ,filujemo oblatne.
Na poslednju oblatnu stavljamo glazuru koja se priprema na sledeci nacin :
150gr bele cokolade rastopimo sa kockicom margarina i dodamo dve kasike slatke pavlake. Prohladjenom glazurom premazemo oblatnu i pospemo orasima.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Skuvati puding ko sto pise na kesici i ostaviti da se ohladi, u medjuvremenu umutiti šlag i posebno margarin.u ohladjeni puding staviti margarin i sjedinjiti.
Na tacnu redjati red keksa ,pa red pudinga tako dva puta pa onda slag..i tako dok se ne utrosi materijal.Keks niposto ne umakati . Od ostatka šlaga ukrasiti tortu.Podelite ovaj jednostavan recept sa prijateljima na fb.Recept za najlepsu sladoled tortu koja se ne pece imate OVDE.Recept za najlepsu cokoladnu vocnu tortu koja se ne pece imate OVDE.
Recepte za 6 kremastih torti imate OVDE
Skoro svi kolaci mogu biti posni ako ih zamenimo nekim namirnicama.Ovde imate recept za 9 vrsta posnih kolaca,necu ih sve pisati ovde da vas ne zbune ,nego cete za svaki imati posebno recept jer ih vec imam napisane na blogu ,a i verovatno vas ne interesuju svi,zato vi kliknite na recept koji vas interesujeOvde sam vam stavia i par video recepata koji ce vas mozda isto interesovati
Kolac broj 4 vanilice recept za njih OVDE
Kolac broj 5 bajadera recept za nju OVDE
Kolac broj 6 zerbo recept za njih OVDE
Kolac broj 7 jafa kolac recept za njega OVDE
Kolac broj 8 subarice-ruske kape recept za njih OVDE-
Kolac broj 9 rafaelo recept OVDE
Vreme je posta zato podelite na svom fb ove recepte jer mnoge domacice muku muce sta praviti od posnih kolaca.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE
Jos dosta vssta posnih Slavskih sitnih kolaca imate OVDE i OVDE.
Recept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO imate OVDE.
Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE
Svako ima svoj recept za sarmu koji je proveren ,ovo je moj koji mi je prenela mama a njoj baka.
500 gr. crnog luka
500 gr. mleveno svinjsko meso
500 gr. junece mleveno meso
300 gr. dimljene slanine
100 gr. pirinca
oko 50 listova kiselog kupusa
po potrebi ulja ili masti
po ukusu soli,vegete,bibera
1 kasicica aleve paprike
zaprska
2-3 kasike masti
1 kasicica aleve paprike
po potrebi vode
Uprziti luk,pred kraj dodati sitno seckanu slaninu da se malo uprzi.Dodati obe vrste mesa i dobro uprziti.Posoliti,staviti vegete i bibera.Na kraju dodati kasicicu aleve paprike,pirinac i sve dobro izmesati.Skloniti napravljen fil da se skroz ohladi,radi lakseg uvijanja sarmi
Spremiti listove kupusa.Ja ih stavim preko cediljke,da se lepo ocede pre zavijanja sarme.
U sud gde ce se kuvati sarma staviti po dnu listove kupusa
Uzeti jedan list,staviti ga na dlan.Jednu kasiku fila staviti na list.Preklopiti kupus preko mesa sa desne strane ka levoj.Zavijati sarmu tako sto cete rukom malo zatezati kupus.
Prstom uvuci deo kupusa na unutra.Slagati sarme Kada su slozene sve sarme,staviti preko par lista lovora.Napraviti zaprsku od malo masti i kasicice aleve paprike,preliti pola preko sarme.Preko staviti nekoliko lista kupusa.Preliti ostatkom zaprske,naliti vodom i staviti da se kuva sarma na tihoj vatri.
1,5 l vode
1 manji pileci file
1 veza zeleni ( sargarepa, paskanat, celer, koren persuna)
1 glavica crnog luka
1 jaje
2 kasike brasna
vegeta, so, biber
seckani persun, list celera
Belo meso iseckajte na kockice, povrce takodje. Nek se kuva u 1,5 l vode.Kad povrce bude skuvano. Dolijte malo vode, onoliko koliko je uvrelo.Kutlacu supe odvojite u neku manju ciniju, malo prohladite, pa razmutite 2 kasike brasna. Ulijte polako u supu, uz mesanje, i pustite jos malo da vrije. Posolite, dodajte biber i vegetu po ukusu.U ovu corbicu ne dodaje se ulje, od mesa bude fino masna.Izmaknite sa ringle, dodajte seckan persun i list celera. Pustite da se malo prohladi.
U onoj ciniji od malopre umutite jaje viljuskom, da malo zapeni, dodajte kutlacu corbice polako, mesajte viljuskom i dalje da se lepo sjedini. Corba ne sme da bude vrela kad to radite jer ce onda jaje da se zgrudva.Vratite sadrzinu cinije nazad u serpu, takodje uz neprestano mesanje, poklopite da malo odstoji i onda posluzite.
Prilikom podgrevanja corbice, recimo sutradan, pazite da vam ne provri, jer ce se zgrudvati jaje.Podelite recept sa prijateljima mozda nekoj prijateljici zatreba.
Za ovo jelo nam je potrebno kilogram svinjskih snicli, 100 gr slanine isecene na kockice,tri glavice crnog luka, dve paprike babure,jedna tikvica srednje velicine i dva paradajza.
Svinjske snicle malo izlupati cekicem za meso,zaciniti solju i vegetom,uvaljati u brasno i propziti na masnoci sa obe strane. Slaninu koja je isecena na kockice prorziti ,izvaditi i masnoce. U to staviti crni luk isecen na kockice,proprziti dok ne porumeni ,pa dodati ostatak povrca,takodje isecenog na kockice ili trakice. Kada je povrce pri kraju przenja,dodati zacine i slaninu,prziti jos par minuta. U medjuvremenu snicle poredjati u vatrostalnu posudu,sipati povrce i slaninu preko njih,sipati dva deci vode ili belog vina,kasikicu aleve paprike i dinstati dok meso ne omeksa. Ovo jelo se moze servirati uz pire krompir ili bareni pirinac.