POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Madjarica

testo
  • 450 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 100 g margarina
  • 50 g maslaca
  • 2 jajeta
  • 150 g šećera
  • 4 kašike kisele pavlake
  • fil 
  • litar mleka
  • 10 kašika brašna
  • 3 kašike kakao praha
  • 250 g šećera
  • 125 g maslaca
  • 100 g čokolade
  • glazura 
  • 100 g čokolade
  • 3 kašike ulja
  • Brašno izmešati sa suvim sastojcima i dodati ostale sastojke, pa umesiti testo. Uviti ga u providnu foliju i ostaviti u frižider na pola sata. Zatim testo podeliti na 4 jednakih delova, svaki deo razvijati tanko, po potrebi posipati radnu površinu brašnom, da se ne lepi, namotati na oklagiju i prebaciti na prevrnuti pleh od rerne na koji stavimo papir za pečenje. Peći u rerni na 180 C, 5-7 minuta. Korice moraju da ostanu bele.Izmešati brašno, kakao i šećer, pa razmutiti sa malo mleka, a ostatak staviti da prokuva sa vanilin šećerom. U provrelo mleko zakuvati razmućeno brašno, šećer i kakao, pa kuvati, uz stalno mešanje, dok se ne zgusne. U vruće dodati čokoladu i maslac, dobro izmešati i odmah filovati korice, vodeći računa da se fil ne ohladi za to vreme. Ostaviti kolač na hladno nekoliko sati, pa ga premazati glazurom od čokolade. Otopiti čokoladu i ulje, pa preliti preko kolača. 

Lesnik rozen poseban ukus

500g (1 pakovanje) gotovih kora za rozen tortu
1 l mleka
2 kesice praška za puding*
300 g šećera
2 kesice vanilin šećera**
250 g margarina
100 g bele čokolade za kuvanje
100 g čokolade za kuvanje
300 g mlevenih pečenih lešnika
300 g mlevenog keksa***
Hrskava čokoladna glazura
150 g čokolade za kuvanje
75 g margarina
1 kašičica ulja

Od 1 l hladnog mleka odvojiti 2 dl i razmutiti prašak za puding da ne bude grudvica. U preostalih 8 dl dodati šećer i vanilin šećer i zagrejati do ključanja. Skinuti sa vatre i uliti u tankom mlazu razmućeni prašak za puding, neprestano mešajući (najbolje žicom). Kuvati na tihoj vatri, uz neprastano mešanje dok se ne zgusne (3 - 5 minuta).
Kad je puding kuvan, skinuti ga sa vatre i u topao umešati margarin. Smesu podeliti na dva jednaka dela
Polovini smese dodati belu čokoladu i mešati dok se ne otopi, pa dodati pečene mlevene lešnike.
Drugoj polovini smese dodati čokoladu za kuvanje i mešati dok se ne otopi, pa dodati mleveni keks.
Ili polovini smese u kojoj je bela čokolada dodati keks, a drugoj polovini pečene lešnike. Bude još jači kontrast.Korice odmah filovati toplim filovima
Prvu koricu postaviti na ravnu podlogu (najbolje na metalna tacnu / tepsiju da se na savija prilikom prenošenja nafilovanog kolača u frižider).

premazati sa 6 supenih kašika tamnog fila, poravnati dugačkim nožem. Preko fila postaviti drugu koricu. Poravnati dlanovima kao da ravnate stolnjak na stolu ili preći oklagijom, lagano pritiskajući, da ne bi iscureo fil.

Premazati sa 6 kašika svetlog fila.
Postupak ponavljati dok ne utrošite sve korice. Poslednja korica se ne filuje
Čitav kolač prekriti celofanom i opteretiti. Ja postavim debelu drvenu dasku za sečenje mesa dimenzija 30 x 40 cm, a može poslužiti i veća metalna tepsija.
Opterećen kolač ostaviti preko noći u frižider
Pripremljena glazura je jako vrela i tečna. Mešajte je par minuta da se prohladi, pa je izlijte preko kolača. Brzo poravnajte dugačkim tankim nožem, jer se brzo steže na hladnom kolaču. Uzmite u obzir da će prilikom ravnanja cureti oko kolača. Ostaviti u frižideru sat vremena da se glazura stegne.

Seći na pravougaonike tankim oštrim nožem.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.


Sareni rolat -za slavsko predjelo

Sastojci za žuti deo kore:
2 kom jaja
2 kašik ulja
1 kašika kisele pavlake
2 kašike ravne brašna
1 mala kašičica  praška za pecivo
3-4 kašike ribanog feta sira
Za zeleni deo kore:
2 kom jaja
2 kašike ulja
 1 kašika kisele pavlake
2 kašike ravne brašna
1 mala kašičica praška za pecivo
2 kašike blendiranog španaća
između prstiju soli
Za narandžasti deo kore:
2 kom jaja
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake
2 ravne kašike brašna
1 mala kašičica praška za pecivo
2 ravne kašike ajvara
između prstiju soli
Za filovanje
krem sir ili feta sir pomešan sa pavlakom (400gr. fete i 1 pavlaka)
tanko izrezana šunka ili neko drugo meso po želji

Priprema Sve sastojke umutiti zajedno samo jaja treba razdvojiti, žumanjke zajedno a šne dodati na kraju i lagano izmešati kašikom. Tako radite za sva tri dela u odvojenim posudama. Kad ste sve umutili mase stavljate u tri odvojene kese i cedite na papir za pečenje po vašoj želji. Peći samo 15 minuta na 200 stepeni, ne više, jer će vam se kora isušiti i pucati kad je budete rolali. Vrlo je važno da se pridržavate mera (naročito brašno, ravne kašike) da ne dođe do pucanja. Kad je kora pečena odmah je srolajete zajedno sa papirom na kojem ste je pekli i ostavite da se potpuno ohladi. Namažite krem sirom složite šunku te ponovo urolajte.Podelite recept na svoj fb mozda zatreba nekoj prijateljici.

KUVANA TORTA


300g secera, 300g mlevenih oraha,1 soljica mlevenog keksa plazme.o,5 dcl ruma,300 g cokolade za kolace,5 jaja
za glazuru-300 grama cokolade za kuvanje,pekmez od kajsije,o.5 dcl mleka,2 kasike secera
PRIPREMA
Prokuvamo cokoladu i rum i ohladimo i u to dodamo plazma keks i mlevene orahe
istucemo sneg od 5 belanaca i dodamo u fil polako kasikom
staviti da se ohladi dobro i napraviti glazuru,
Na tortu staviti prvo pekmez od kajsije ili visnje zatim glazuru,ukrasiti po zelji slagom ili slatkom pavlakomhttp://brzireceptiisaveti.blogspot.com/

RECEPT ZA VISNJEVACU I ZA LIKER OD LISTA VISNJE -DVA STARINSKA RECEPTA


VIDEO RECEPT ZA VISNJEVACU SE NALAZI OVDE
LIKER OD LISTA VISNJE VIDEO IMATE 










Ti.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Jos puno mojih brzinskih video recepata imate OVDE  
Recept za najlepsu salatu uz sve vrste pecenja sa pecenom paprikom imate OVDE
RECEPT ZA ARONIJU U MEDU I LEKOVITOST IMATE  OVDE
Tortu sa kiselom pavlakom i sladoledom iz kesice imate OVDE
Recept za brzinski rucak sa punjenim paprikama sa pavlakom i krompirom imate OVDE
Najejdnostaviji recept za papriku u pavlaci imate OVDE
Recept za tortu od cevapa da odusevite goste imate OVDE
Recept z najizdasniju i najlepsu rodjendansku tortu imate OVDE
Recept za hleb iz serpe a kao da je ispod saca imate OVDE
Recept za slanu toru od oblatne za par trenutaka imate OVDE
Recept za cuvarkucu protiv mioma cista i pomoc kod stitne zlezde i spas za sve zenske probleme imate OVDE






Starinski sok od visanja sa LISTOM-poseban ukus



200kom.višanja
200 lista od višnje
4 kg secera
10 limontusa
3 vanilin secera moze i malo vise ako ste ljubitelj



U serpu ili lonac naliti 4l vode staviti visnju i listi i pustiti da prokuva. Kad prokuva pustiti da kuva 10min.pa skinuti i poklopiti. Ostaviti da stoji 24h.
Procediti,sipati secer,vanilin secer i limontus i mesati dok se ne istopi.
Naliti sirup u flase.

Dobije se 6,5l sirupa za sok.Mozete visnju i list staviti u zamrzivac pa napraviti sok kad zelite,Na slici je malo tamniji zbog blica.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Jos puno mojih brzinskih video recepata imate OVDE  
Recept za najlepsu salatu uz sve vrste pecenja sa pecenom paprikom imate OVDE
RECEPT ZA ARONIJU U MEDU I LEKOVITOST IMATE  OVDE
Tortu sa kiselom pavlakom i sladoledom iz kesice imate OVDE
Recept za brzinski rucak sa punjenim paprikama sa pavlakom i krompirom imate OVDE
Najejdnostaviji recept za papriku u pavlaci imate OVDE
Recept za tortu od cevapa da odusevite goste imate OVDE
Recept z najizdasniju i najlepsu rodjendansku tortu imate OVDE
Recept za hleb iz serpe a kao da je ispod saca imate OVDE
Recept za slanu toru od oblatne za par trenutaka imate OVDE
Recept za cuvarkucu protiv mioma cista i pomoc kod stitne zlezde i spas za sve zenske probleme imate OVDE



Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE

Pogaca cvet-ruza



Sastojci:

1/2 kvasca
4dl vode
1 kašika šećera
1 kašika soli
1dl ulja
brašna toliko da se umesi mekano testo a da se ne lepi za ruke.
Priprema:
Kvasac razmutiti u vodi sa šećerom, dodati malo brašna pa sve izmešati. Postepeno dodavati brašno i mešati. Kad se zgusne dodati 0, 5dl ulja i so pa nastaviti da dodavanjem brašna. Kad već testo ne može da se meša onda ga izmesiti rukom. Treba da vam je mekano testo a da se ne lepi za ruke. Na kraju dodati ostatak ulja, možda i nije potrebno sve, dodajte pola od preostalog i još malo prebacite testo al da ostane pouljeno. Poklopite krpom i ostavite 10ak miuta. Kad je testo odstajalo stavite ga na radnu površinu i od njega odvajajte komade malo manje od veličine pesnice.Gotove loptice slazite u tepsiju ili serpu okolo i jednu stavite u sredinu da lici na cvet  Pleh sa kuglicama premažite mešavinom ulja i vode, Stavite u rernu da odstoji 15minuta, da narasteCvetu treba otprilike 25 – 30 minuta da se ispeče.

Pecenu pogacu prekriti krpom i pustiti da se ohladi.

krem torta



3 jaja
5 kašika šećera
4 kašike vode
4 kašike ulja
4 kašike brašna
3 kašike kakao
3 kašike mlevenog keksa
1 prašak za pecivo
Odvojiti žumance. Umutiti belance u čvrst sneg, dodati 2 kašike i umutiti. Žumanca umutiti posebno sa 3 kašike šećera dok se šećer neotopi. U umućena žumanca dodati 4 kašike tople vode, 4 kašike ulja, promešati pa dodati brašno, prašak za pecivo, kakao i mleveni keks. Lagano izmešati pa umešati belanca. Peći u četvrtastoj tepsiji. Ovako ispeći još 2 kore da bude ukupno 3.
fil 2 krem šlaga od čokolade
200 ml mleka.Umutiti 2 krem šlaga sa 2 dl mleka.

fil podeliti na 3 dela i svaku koru dobro nafilovati sa njim,ukrasiti po zelji 

Kinder tortica

Kinder torta: Kora:6 belanaca,6 kasika secera,1 kasika ulja,2 kasike brasna,3 kasike prezli(150gr seckanih oraha ili lesnika  posuti u podmazan pleh) (2 kore).Kad su kore pecene  premazati ih  eurokremom.

FIL: Umutiti u 1/2 litre mleka 6 zumanaca,250 gr secera,1 puding od vanile,4-5 kasika brasna.kad se ohladi dodati 1 margarin.skuvati takva 2 fila,u jedan deo staviti 100gr cokolade,slagati kora zuti fil kora braon fil od gore slag i ukrasiti po zelji.

Cokic cmokic

Za kore:
9 jaja
9 kašika šećera
9 kašika neskvika
3 kašike ulja
9 kašika brašna
3 praška za pecivo

Za prvi fil:
1 kantica pavlake
300 g mlevenog plazma keksa
250 g šećera u prahu

Za drugi fil: 1/2 kg šlaga 4,5 dl kisele vode Za prelivanje: 4 dl čokoladnog mleka Za glazuru: 100 g čokolade 5 kašika ulja Za premazivanje: 2 kesice šlaga mutite 3 belanca sa 3 kašike šećera, dodajte jedno po jedno 3 žumanca, i dalje mutite pa dodajte 1 kašiku ulja i 3 velike kašike neskvika.3 kašike brašna pomešajte sa jednim praškom za pecivo pa dodajte u prethodnu smesu polako mešajući varjačom. Izlijte u podmazan pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta.Napravite 3 ovakve kore. Kada se ohlade kore svaku preliti čokoladnim mlekom.Za prvi fil umutite varjačom 1 kanticu pavlake sa 250 g prah šećera i 300 g mlevene plazme.Za drugi fil penasto umutite 1/2 kg šlaga sa 4,5 dl kisele vode.Ređajte koru, premažite je 1/3 prvog fila pa 1/3 drugog fila.Stavite drugu koru pa opet 1/3 prvog fila pa 1/3 drugog fila pa treću koru i 1/3 prvog pa 1/3 drugog fila.. Od gore i sa strane celu tortu premažite sa još 2 penasto umućena šlaga

PRIRODNO LECENJE STITNE ZLEZDE


Prirodno lecenje smanjene funkcije stitne zlezde

Kada je u pitanju smanjena funkcija stitne zlezde potrebno je uzimati namirnice bogate jodom a to su: morska riba, dagnje, jastog, morske alge, riblje ulje i obavezno jodirana so.
U nasem narodu je za ovaj poremecaj od davnina najpoznatiji prirodni lek liker od oraha. Za liker se upotrebljavaju zeleni orasi jer su veoma bogati jodom.ovde imate video recept za orahovacu

Prirodno lecenje povecane funkcije stitne zlezde

Za lecenje povecane funkcije stitne zlezde pomoci ce caj i oblozi od ivanjskog cveca.
Caj pripremiti na uobicajen nacin, jednu malu kasiku ivanjskog cveca preliti sa jednom soljom klucale vode i ostaviti da odstoji svega nekoliko minuta. Piti tri puta dnevno.
Uporedo ispirati grlo (grgorati) sa nesto jacim cajem od ove biljke, sto cesce u toku dana.
Da bi efekat lecenja bio jos bolji, na vratu gde se nalazi stitna zlezda, stavljati obloge od ivaljskog cveca (najbolje svezeg). Oblog se priprema tako sto se cela biljka (u obliku malog buketica), samo na kratko prelije kljucalom vodom i odmah stavi na maramicu. Kada se malo prohladi drzati oblog na vratu, tako sto je biljka prislonjena direktno na kozu, oko sat vremena vise puta dnevno. Ako je moguce bolje bi bilo da bolesnik za to vreme miruje u krevetu.
Ovaj prirodni lek pomoci ce i kod uvecane stitne zlezde (gusavosti).

PRIRODNI LEKOVI ZA NIZAK PRITISAK

Voda: U borbi protiv hipotenzije veoma je vazno da pijete sto vise vode, tako cete povecati kolicinu krvi u krvnim sudovima.
Ruzmarin: U nasoj narodnoj medicini caj od ruzmarina je verovatno najpoznatiji prirodni lek za podizanje niskog krvnog pritiska.
Cvekla: Jedna casa svezeg soka od cvekle dnevno, za nedelju dana moze bitno umanjiti simptome niskog pritiska.
Glog: Veoma korisna biljka za regulaciju krvnog pritiska, (kako hipotenzije tako i hipertenzije).
Zen-sen: Takodje pozitivno deluje u slucaju poremecenog krvnog pritiska.
Kafa: Podize krvni pritisak pa u toku dana slobodno popijte jednu soljicu ovog popularnog napitka, ukoliko vam ne smeta kofein
MOZDA CE VAS INTERESOVATI RECEPT NAPRAVITE SAMI VENDOKSIN KAPI

PRIRODNI LEKOVI ZA DIJABETES

Dijabetes je hronicno oboljenje koje nastaje usled nedostatka insulina u organizmu. Kao posledica ove bolesti javlja se poremecaj metabolizma glukoze, proteina i masti. Najcesci simptomi dijabetesa su suvoca usta, opsta slabost organizma, brzo zamaranje i gubitak telesne tezine.
Pored toga sto je maslacak koristan prirodni lek za bolesti jetre i zuci ova lekovita biljka dobro je prirodno sredstvo za regulaciju nivoa secera u krvi. Za lecenje dijabetesa potrebno je tokom proleca, sve vreme dok maslacak cveta, svakoga dana pojesti po 10 svezih stabljika maslacka. Pri tom biljku prethodno oprati zajedno sa cvetom i tek potom odstraniti cvetove. Zatim stabljiku dobro i polako sazvakati pa progutati.
Potvrđeno je da zacin cimet dosta povecava aktivnost insulina, tako da jedna kašika cimeta u toku dana moze bitno smanjiti nivo šecera u krvi. Osim toga, ova biljka snižava i nivo loseg holesterola i triglicerida u krvi.
Lekovita gljiva - hrastova sjajnica, (Ganoderma lucidum), dopunjava nedostatak insulina u organizmu i pozitivno utice na pravilan rad pankreasa i samim tim dovodi do regulacije nivoa secera u krvi. Ova gljiva je drvenastog sastava pa se obicno priprema kao caj.
Malina je takođe koristan prirodni lek za regulisanje nivoa šecera u krvi.
Kukuruz, ovas ili zob ciste krv, krvne sudove i pomazu u lecenju secerne bolesti.
Lecenje secerne bolesti (dijabetesa), podrazumeva dijetalnu ishranu uz smanjeni unos ugljenih hidrata. Izbaciti nezdrave masnoce a koristiti zdrave i korisne kao sto su laneno i riblje ulje. Kada se nivo secera u krvi normalizuje u ishranu se moze uvesti buter, maslinovo i kokosovo ulje. Potrebno je obratiti paznju na dovoljan unos minerala jer ova bolest cesto izaziva i nedostatak minerala u organizmu.
Za ishranu dijabeticara preporucuje se cicoka (biljka slicna krompiru, koja je ujedno i zdrava zamena zakrompir), zbog toga sto ova biljka, za razliku od krompira ne sadrzi skrob, vec inulin.
Persun se od davnina upotrebljava za lecenje i ublazavanje secerne bolesti (dijabetesa) i to tako sto sveze listove persuna treba iseckati, koren ove biljke sitno narendati pa sve pomesati sa jednom soljom kiselog mleka ili jogurta. Pije se svako vece pre odlaska na spavanje.

Ruze od jabuka

Za ruzice nam je potrebno : pakovanje lisnatog testa, 5 kasika,secera, kesica cimeta,vanil secera, sok od jednog limuna i 3 vece jabukeJabuke ocistiti i iseci na sto tanje listice.Staviti u posudu ,preliti vodom,sipati dve kasike secera i sok od limuna. Kada voda provri ,ostaviti jos dve ,tri minute ,kako bi jabuke omeksale ,da bi se lakse savijale.

Ocediti jabuke i istresti ih na krpu kako bi se osusile i ohladile. Izmesati 3 kasike secera,cimet ,vanil secer i narendanu koru limuna. Lisnato testo razvuci, iseci na trake, posuti mesavinom cimeta i secera,redjati jabuke i pazljivo ih uvijati ,tako da izgledaju kao ruzice. Staviti ih u podmazani kalup za mafine. Pre pecenja ruzice premazati dzemom od kajsija ili medom,ali prvo ih malo ugrejati u mikrotalasnoj kako bi se lakse razmazivali. Posuti kristal secerom i staviti u rernu da se pecce oko pola sata.Podelite recept na svoj fb sa prijateljima.

PRIRODNI LEKOVI ZA MENOPAUZU

Iako menopauza nije bolest vec potpuno normalan prirodni proces, mnogim pripadnicama lepseg pola u tom dobu prirodni lekovi mogu olaksati tegobe koje se realno javljaju kod dosta velikog procenta zena. 
Kako je uzrok vecine simptoma smanjenje nivoa estrogena, to je hormon na koji treba obratiti paznju. Upotreba lekovitog bilja i namirnica koje sadrze fitoestrogene su pravi melem za menopauzu. Posto menopauza kod zena nastupa izmedju 45 i 55 godine zivota, to je vreme kada bi, nakon prethodno burnog perioda zivota, trebalo malo zastati i posvetiti se sebi. Posto je klimaks neminovan i prirodan, tada je pametnije radovati se konacnom prestanku menstruacije, nego ocajavati. Pozitivan stav donosi i pozitivne rezultate.Sada da nabrojimo koji su najkorisniji prirodni lekovi za menopauzu, jer se pomenuti neprijatni simptomi koje ovaj period donosi, ipak mogu leciti.

1. Ulje zutog nocurka - Zahvaljujuci gama linolenskoj kiselini utice na regulaciju odredjenih hormona te odrzava optimalno zdravlje zenskog organizma u periodu menopauze. Pije se prema uputstvu proizvodjaca ulja.
2. Crvena detelina - Cvet ove biljke je poznat kao bogat izvor fitoestrogena iz grupe izoflovana. To su biljne materije koje se preporucuju kao prirodna zamena za savremenu hormonalnu terapiju, jer u organizmu deluju vrlo slicno kao estrogeni. Fitoestrogeni redukuju pojavu valunga za oko 40%, sto mnogim zenama u menopauzi svakako olaksava zivot.
3. Bela imela - Kroz dugu istoriju narodne medicine biljka bela imela pokazala se kao odlicno prirodno sredstvo za regulaciju mnogih bitnih funkcija u organizmu, gde spada i regulacija hormonskih poremecaja. Bela imela ima veoma sirok spektar delovanja pa zenama u klimaksu moze biti od znacajne pomoci. Ona pored toga sto utice na regulaciju hormona, regulise cirkulaciju, krvni pritisak, ublazava glavobolju, nesanicu, umor, osecaj bezvoljnosti, sto su sve moguci simptomi menopauze. Da bi se od imele pripremio neskodljiv lekoviti napitak neophodno je strucno znanje i iskustvo, tako da to ne treba raditi na svoju ruku. Najbolje je eliksir kupiti u specijalizovanim prodavnicama, a nakon toga strogo se pridrzavati uputstva za upotrebu. Posto ova biljka ima snazno dejstvo ne sme se prekoraciti propisana doza. Najbolje je pre pocetka terapije posavetovati se sa lekarom.
4. Indijski ginseng (zovu ga jos i zen sen ili ašvaganda) - Ova biljka je poznata i kao eliksir mladosti jer usporava proces starenja. Povoljno utice na mnoge funkcije u organizmu, pored toga sto sadrzi i biljne estrogene. Uopsteno govoreci, indijski ginseng je jos jedan veoma koristan prirodni lek za menopauzu jer olaksava mnoge zdravstvene tegobe koje su svojstvene za osobe srednjeg i starijeg doba.
MOZDA CE VAS INTERESOVATI RECEPT NAPRAVITE SAMI VENDOKSIN KAPI
izvor http://www.priroda-leci-sve.com/za_menopauzu.htm

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept