2 banane ili koliko vas ima u porodici ja sam pravila za mene i dete
par kockica čokolade
listići badema, mleveni lešnici, kokosovo brašno po ukusu,mleveni keks za dekoraciju
Količina čokolade može varirati u zavisnosti od veličine banana koje koristite
Izlomite čokoladu na sitne komadiće.Bananu rasecite po dužini. Pazite da je ne prosečete sasvim do kore sa zadnje strane. Ostavite po centimetar sa svake strane da se banana kasnije ne bi rascvetala.Sad banane punite komadićima čokolade.Na ovom mestu možete dodati bademe, lešnike ili šta god vam padne na pamet. Stavite tako spremnjene u rernu ili na raostilj na samo par minuta dok se cokolada otopi.Skinite ih sa vatre pospite keksom mlevenim ili po zelji i jedite direktno iz kore sa kasicicom.Podelite ovaj brzi dezert mozda nekoj mami zatreba ideja.
U manju posudu stavite malo mlakog mlijeka, kvasac, malo brašna i kasicicu šećera da se diže. U posudu za miješenje stavite brašno, sol, ostatak mlijeka, jogurt, prašak za pecivo te dignuti kvasac i mijesite mekano tijesto. Tijesto prekrijte krpom neka se diže pola sata. Kad se testo diglo, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte oklagijom. Izrežite pravokutnike i svaki još u sredini zarežite po sredini. Prekrijte krpom neka se još malo diže.U posudi za pečenje stavite svinjsku mast ili ulje neka se otopi, a jedan komadić tijesta ubacite u mast da provjerite je li se dovoljno mast ugrijala..Pecite 2-3 minute sa svake strane. Svaki pečeni komad stavite da se cijedi na papirnatom ubrusu,Kad se poderane gaće ohlade, pospite ih šećerom u prahu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
150 gr sojinih odrezaka
začini po ukusu Vegeta,so,biber,bosljlak,lovorov list,muskantni orascic itd...
2 l vode
po potrebi ulja
Za pohovanje
mešano kukuruzno i pšenično brašno
4-5 celih jaja
po potrebi prezli
Sojine odreske obariti u vodi sa začinima:
Oko 30 minuta je potrebno da se skuvaju i nabubre lepo.
Ja ih uveče skuvam i ostavim u toj tečnosti, da preko noći još malo povuku arome začina.Ovo nije obavezno..
Ujutro ih ocediti i od jednog odreska napraviti dva, preseći na pola, jer su ukusniji kad su tanji.
Uvaljti ih u mešavini brašna, pa u jaja izmućena i na kraju u prezle.
Tako pripremljene,pržiti u vrelom ulju.
Kad dobiju lepu boju,vaditi ih na papirne salvete, da se ocede od viška ulja.Sluziti iz mlade krompirice i sezonsku salatu.U mom slucaju i mladi feta sir.
domaće kupine
šećer po želji
limunska kiselina
ja sam sve odokativno stavljala i po ukusu
Uberite domaće kupine,one najzrelije,koje se lako odvajaju,dobro ih isperite,ostavite da se ocijede i stavite kuhati u veću posudu,da jedno 10 minuta vriju.Zatim uzmite cedaljku u koju ste predhodno stavili gazu i propasirajte to malo.Kad ulijete sok u sito lagano sa kasikom miješajte da sok brže se cijedi.U situ će vam ostati dio kupina koji je spreman da napravite ukusnu domaću marmeladu od kupine.Tako procijeđen sok ponovno stavite u posudu na vatru,dodajte odmah šećer po želji i miješajte da se šećer rastopi.Ako želite sok sačuvati za zimu,sada mu dodajte 2 kasicice limunske kiseline,a ako ga mislite potrošiti ubrzo,to nije potrebno.Podelite recept sa prijateljima na fb moda nekom zatreba.Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE-Recept za dzem bez hemije po starinski imate OVDE
Isto ga pravim kao i sa visnjama i tresnjama jagodama i sezonskim vocem
Za ovaj kolač potrebno nam je
4 jajeta, umutiti prvo belance pa žumance, dodati šolju i po od jogurta šećera,
času jogurta ili kiselog mleka,
vanil šećer, čašu ulja,
dve čaše brašna i prašak za pecivo.
Sve to dobro umutiti, sipati u podmazan pleh, pobacati raspucene sljive i peći u rerni na 180 c.
Kada je gotovo posuti šećerom u prahu.
Podelite recept sa prijateljima na fb sezona je sljiva zatrebace mozda nekom.
Pomiješajte vodu i sirce i u tome otopite šećer i sol (nije potrebno zagrijavati).
U staklenke sa krastavcima stavite bibera 10-ak zrnci,
Zalijte pripremljenom otopinom.
Na dno širokog lonca stavite kuhinjsku krpu i na to staklenke krastavaca. Pazite da se međusobno ne dodiruju kao ni sa zidom lonca.
Stavite na peć i zagrijavajte vodu do vrenja. Kad se počnu stvarati mjehurići kao kod kuhane vode, isključite. Ako nemate više krastavaca za zimnicu, ostavite u loncu da se ohlade. Ako imate još krastavaca, onda lonac stavite pod pipu i tankim mlazom hladne vode izmijenite vruću za hladnu, Iz ohlađene vode izvadite staklenke i ponovite postupak sa sljedećom turom.Na ovaj nacin se meni nikad ne ukvare.vodite računa da su staklenke dooobro zatvorene
. Ja to provjeravam tako da svaku staklenku okrenem naopako…ne smije procuriti! To je bitno između ostalog i zato da vam voda ne uđe u staklenku.Podelite ovaj jednostavan i lak recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za najbolju zimnicu na hladno imate OVDE-RECEPT ZA NAJLEPSE KRASTAVCE NA HLADNO IMATE OVDE-Recept za papriku u pavlaci imate OVDE-Recept za jeger Zimnicu mnogo jednostavniju od ajvara imate OVDE-Recept za papriku punjenu kupusom po starinski bez hemije imate OVDE-Recept za najlepsu barenu papriku bez hemije imate OVDE
Recept za papriku punjenu kupusom imate OVDE.Recept za starinski ajvar imate OVDE,RECEPT ZA NAJBOLJI PRESOLAC ZA KRASTAVCE KOJI SE NIKAD NE POKVARE IMATE OVDE.Recept za punjene krastavce imate OVDE.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE.Recept za krastvace ukiseljenje sa hlebom imate OVDE
1 kg trešanja
7,5 dl rakije
0,5 kg šećera
Trešnje oprati i očistiti tako da im se odreže peteljka, ali samo do polovice.
Nekad stavim i bez peteljki.
Trešnje staviti u veću staklenku i preliti ih rakijom.
Zatvoriti staklenku i ostaviti da odmaraju 3 nedelje, ali ne na suncu!!!
Vremenom ce promeniti boju,
Nakon toga trešnje ocijediti, a u rakiju staviti šećer, dobro izmješati da se šećer otopi
. Trešnje ponovno rasporediti u staklenku i preliti rakijom u kojoj je otopljen šećer,zatvoriti i ostaviti da počiva 2 meseca. Nakon toga spremno je za upotrebu.PODELITE SA prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Jos puno mojih brzinskih video recepata imate OVDE
Recept za najlepsu salatu uz sve vrste pecenja sa pecenom paprikom imate OVDE
1 kasicica pirea od crvene paprike ide u original receptu ali kod nas nema da se kupi pa moze i bez njega
100 ml maslinovog ulja
so,crvena paprika,biber, timijan
100ml vode
U dubljoj posudi sastaviti batake sa jogurtom,paradajz pireom,pireom od paprike,maslinovim uljem,izrendanim bijelim lukom i zacinima. Batake dobro natrljati smjesom i ostaviti u frizider da odstoje 1 sat. Ponekad svratite do frizidera pa ih ponovo promijesajte da sto bolje upiju sos.U posudu za pecenje istresti batake i doliti vodu. Staviti aluminijsku foliju i peci pola sata na 200 stepeni. Zatim foliju maknuti i peci jos 15-tak minuta da lijepo porumeni.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Obavezno pogledajte i recept za tortu sarmu recept se nalazi OVDE,Recept za cufte u omotu imate OVDE,Recept za krompir u slanini koji ce vas oduseviti imate OVDE,Recept za cevape u krompiru imate OVDE
2 dl gaziranog soka od pomorandže (ja sam stavila Fantu)i
saka seckanih zele bombona
za glazuru topljeni eurokrem ili slag
U jednu veliki činiju (jer ovo je stvarno velika masa…ipak idu 2 kutije keksa) umešati sve sastojke pa polako dolivajte sok od pomorandže (u ovom slučaju Fantu).
Mešajte rukama dok se svi sastojci dobro ne sjedine i po potrebi dodati još soka (Treba biti gusta masa, a opet ne pregusta i nikako ne presuva…tako da je možete fino oblikovati.Na okrugli kalup ili koji god moj je ovaj u obliku cveta…možete praviti razne oblike rasporedite masu.Istopiti eurokrem pa ga premazati kad se torta stvrdne,ukrasiti po zelji.
3) Zacini: Vegeta, aleva paprika, beli luk (svez ili u prahu), suvi bosiljak ili persun, krem supa od sampinjona
Casom koja ima tanke stranice ili modlom (od tankog lima) vaditi krugove zeljene velicine. Ja sam koristila casu Varjacom praviti rupu na sredini.U posudu sipati ulje i dodati zacin po zelji. Ja sam za prvu turu stavljala malo aleve paprike i vegete, za drugu sam sa uljem pomesala malo krem corbe od pecuraka i za trecu izrendala beli luk u ulje i dodala vegetu i suvi bosiljak. Svaki kruzic premazati cetkicom sa obe strane.Ubaciti u zagrejanu rernu (180C). Peci kratko. Nekih par minuta.
Proveriti da li je hleb krckav i tvrd. Paziti dobro da ne zagori Ako vam nije jasan postupak imate ga OVDE u slikama,podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
U mleveni keks dodati cimet, med i rastopljeni maslac. Dobro promiješati i utapkati u kalup sa odvojivim obručem,U posebnoj posudi dobro izraditi šlag. U drugoj posudi izmiksati krem sir sa limunovom koricom, limunovim sokom, šećerom i bourbon šećerom. Želatinu preliti sa 4 žlice vode i pustiti da nabubri. Nakon toga na laganoj vatri zagrijati 1 dcl mlijeka i u njemu otopiti želatinu (nipošto ne zavrijeti). Kada se otopi, dodati u smjesu od sira, i lagano nakon toga ručno umiješati šlag. Preliti preko podloge od keksa i staviti u hladnjak da se stisne.Dok se torta hladi, u lonac staviti maline i preliti sa vodom i šećerom te zavrijeti. Želatinu pripremiti na isti način kao u prethodnom koraku. Kada smjesa od voća zakuha, ugasiti vatru i dodati želatinu te ju miješajući otopiti. Posudu staviti na hladno mjesto otprilike pola sata dok se ne počne zgušnjavati, te povremeno miješati.Kada je preljev od voća postao gušći polako preliti preko torte, te ostaviti u hladnjaku preko noći da se sve dobro stisne.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Napravite sami , kapi koje isceljuju prosirene vene,sa kojim sve vise ljudi danas kuburi.Pokusajte da napravite ove kapi i poboljsajte svoju cirkulaciju,Sve sastojke iz recepta mozete kupiti u prodavnicama zdrave hrane. Dobre su za sve one koji imaju problema za proširenim venama, trombozom, slabom cirkulacijom i hemoroidima.
1 litar domace komovice
50 g lista susene koprive
5o grama lekovite biljke ive
50 grama kantariona
U veliku teglu za koju imate poklopac sipajte sve ove biljke zalijte litrom prave komovice i dobro promesajte.Zatvorite dobro teglu i drzite 3 nedelje na suvom i hladnom mestu . Posle 3 nedelje dobro procedite kapi i sipajte u flasu koju je najbolje drzati u frizideru. Kapi se piju jednom dnevno po jedna mala kasicica,najbolje ujutru.Podelite recept na vas fb,mozda nekom zatreba.
500gr mešanog mlevenog mesa
500gr malo obarenog krompira
1 glavica crvenog luka
1 jaje
1 kašika pavlake
so
biber
začini
Sve sastojke sjediniti, s tim da krompir izrendate, te oblikovati veće ćevape.Ćevape umočiti u jaje pa u prezle i pržiti u vrućem ulju.Pečene servirati na tanjir i preliti sosom .Sos napraviti od 1 pavlake i 100gr majoneze te malo sjeckanog peršunovog lista.Prilog po želji.Ja sam imala pire krompir.
Maline, secer i rakiju pomesati pa sipati u sire staklene flase.
Dobro zatvoriti i pustiti da stoji na suncu 21 dan. Flase treba vise puta promuckati, da se sadrzaj dobro promesa.
Liker se procedi kroz gazu i sipati u manje flase.
Odloziti na hladno i tamno mesto.Recept za jeger Zimnicu mnogo jednostavniju od ajvara imate OVDE
Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za liker od tresnje imate OVDE.Recept za liker od kore limunA imate OVDE.RECEPT ZA LIKER OD BRESKVE imate OVDE.
REcept za liker od visanja imate OVDE.Sok od zove i mente imate OVDERecept za papriku punjenu kupusom imate OVDE.Recept za starinski ajvar imate OVDE,RECEPT ZA NAJBOLJI PRESOLAC ZA KRASTAVCE KOJI SE NIKAD NE POKVARE IMATE OVDE.Recept za punjene krastavce imate OVDE.Recept za papriku u pavlaci imate OVDE.Recept za krastvace ukiseljenje sa hlebom imate OVDE-Recept za strudlu sa korama za pitu imate OVDE
Recepte i video recepte kako da sami napravite slatki sto za decije rodjendane imate OVDE Recept za brzinsku tortu sa keksom i jogurtom koja se ne pece imate OVDE
Recept za domacu sokatu imate OVDE
Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE-RECEPT ZA LIKER OD JAGODA I ZOVE IMATE OVDE-Recept za dzem bez hemije po starinski imate OVDE
testo:
6 šoljica brašna
2 šoljice ulja
3 šoljice vode
4 šoljice šećera
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
voće:
oko 200g višanja ili nekog drugog voća
posna cokolada menaz za glazuru
Umutiti sastojke za testo. Podeliti masu na dva dela .Pola mase sipati u podmazanu tepsiju, a kad se malo zapeče oko 10 minuta naređati višnje i preliti ih ostatkom umućene mase.. Peći dok ne porumeni, na 220 stepeni.
Odozgo kad je gotov izliti glazuru od posne menaz cokolade ili Posuti šećerom u prahu, seći kad se malo ohladi da ne splasne.
Sezona je posta podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.