1. Jaja dobro ulupati sa šećerom mutite sa penjacom , a zatim postepeno dodavati jogurt, ulje i brašno pomešano sa praškom za pecivo. 2. Sve lepo sjediniti
3.Tepsijuf podmazati i posuti brašnom.
4.Uliti testo poslagati jabuke. 5. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. 6. Gotov kolač ostaviti da se ohladi, pa ga posuti šećerom u prahu i iseći ga na šnite.Inace na ovaj nacin ga mozete praviti sa bilo kojim vocem..Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Ukoliko korenje ovog cveta počne da trune, to takođe shvatite kao još jedan znak i činjenicu da vaša saksija više ne pruža pravu drenažu
Veoma je teško održavati zdravu vezu sa orhidejama, koje su prilično nežne biljke. Sada, kada vaše prelepe biljke rastu i prete da prerastu svoje plastične saksije u kojima su donešene u dom iz prodavnice, vreme je da se upustite u veoma opasan poduhvat njihovog presađivanja. Međutim, ne dajte se zaplašiti, jer sada vam donosimo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da uspešno svom voljenom cvetu pružite novi dom, a da ga pritom ne ubijete.
Čitajte dalje i naučite kako da presadite orhideje, korak po korak.
Kako da znate kada je pravo vreme za presađivanje orhideje?
Siguran znak da je pravo vreme za presađivanje vaše orhideje jeste onda kada počnete da viđate belo korenje koje izrasta iz saksije. Ovo znači da je vaša orhideja prevelika za svoju posudu i zahteva novu. Ukoliko korenje ovog cveta počne da trune, to takođe shvatite kao još jedan znak i činjenicu da vaša saksija više ne pruža pravu drenažu.
Kada bi trebalo da presadite orhideju?
Idealno vreme za presađivanje orhideje je odmah nakon što biljka prestane sa cvetanjem, odnosno, onda kada novi izdanci počnu da se probijaju.
Materijali koji su vam potrebni
- Nova saksija za vaše cveće, odaberite neku koja je za 2,5 ili 5 centimetara veća u obimu od trenutne.
- Velika činija ili kofa
- Makaze
Korak prvi: pripremite svoje materijale
Postavite količinu zemlje koja vam je potrebna u veliku kofu ili činiju i prekrijte je sa oko duplo više ključale vode. Dozvolite da ova mešavina spusti temperaturu do sobne, nakon čega možete izbaciti višak vode.
Orhideje su veoma podložne različitim bolestima takođe, tako da morate da osigurate sterilizaciju svega što dolazi u kontakt sa njima tokom procesa presađivanja.
Korak drugi: uklonite orhideju iz njene trenutne saksije
- Koristite čiste makaze kako biste odsekli bilo kakve mrtve ili trule delove korena.
- Nakon što se orhideja nađe van svoje posude, koristite prste i čist par makaza kako biste očistili njeno korenje. Nežno odvojite komade stare zemlje i isecite sve žilice koje su mrtve ili u procesu truljenja.
Korak treći: očistite korenje
- Budite pažljivi prilikom ovoga kako ne biste polomili bilo koju žilicu korena vaše biljke.
- Polako oslobodite svaku žilicu pojedinačno, upotrebom makaza i noža, ukoliko je to potrebno, pomeranjem, nikako sečenjem, naravno.Korak četvrti: postavite orhideju u novu saksiju
- Dodajte dovoljno mešavine zemljišta u svoju posudu, kako bi novi izdanci vaše orhideje bili poravnati sa obodom nove saksije.
Mešavina za sađenje
- Dodajte zemlju u srednjoj ili maloj količini postepeno, upotrebom prstiju ili štapićem, poravnajte svoju mešavinu oko korenja. Nastavite da dodajete sve dok ne dostignete vrh svoje saksije
.Korak šesti: postavite svoju orhideju
- Aranžirajte pupoljke svojih orhideja kako bi stajali uspravno i pružite im podršku kao što ste činili ranije.
Mozda ce vam se ciniti neobican recept,bar se meni tako ucinilo,ali od tad ga pravim samo ovako
3 kg breskvi
po 6 kasika secera za 1 teglu od 750 g
voda
1.
Breskve oprati, oljustiti i izvaditi kostice. Ako su krupne iseci ih na cetvrtine.
2.
Sloziti u ciste tegle/staklenke i dodati secer, po 6 kasika za svaku teglu od 750 g.
3.
Sipati hladnu vodu tako da prekrije voce i zatvoriti.
4.
Na dno veceg i dubljeg lonca staviti platnenu krpu, poredjeti staklenke ali paziti da se ne dodiruju. Sipati vodu tako da ih prekriva bar za 1 cm.
5.
Kad prokljuca, kuvati 5 minuta, a zatim pazljivo izvaditi i ostaviti ih da se ohlade. Secer koji ostane na dnu postepeno ce se rastopiti.Od ove kolicine moze se napuniti 6 tegli/staklenki od 750 g.
Posluživanje
Na isti nacin se moze pripremiti kompot i od drugog voca ( tresnje, visnje, kajsije,.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatrebaa.Recept za domaci sok od breskve imate OVDE-RECEPT ZA LIKER OD JAGODA I ZOVE IMATE OVDE
Recept za najbolje i najlakse slatko imate OVDE-Recept za dzem bez hemije po starinski imate OVDE
Ako se redovno koristi, beli luk može da podstakne i bolju cirkulaciju, ukloni suvišne masnoće iz našeg tela, spreči srčana oboljenja, smanji visok krvni pritisak i još štošta,Beli luk je svakako jedan od najsnažnijih prirodnih lekova koji može da parira zvaničnim antibioticima, pa čak biti i učinkovitiji od njih.
Ova namirnica može da zaštiti naš organizam od bakterija, gljivica i infekcija. Istraživanja su dokazala da njegova konzumacija na prazan želudac ima snažna antibakterijska svojstva, više od 400 aktivnih sastojaka (vitamine A, B1 i B2, C, minerale, dijetalna vlakna, aminokiseline, esencijalna ulja, biljne masti, enzime, gvožđe, jod, kalcijum, kalijum, sumpor, selen i fosfor).Ovo se i te kako preporučuje, jer zajedno stvaraju vrlo moćan, lekovit, prirodan proizvod. Iako slatko-ljuta kombinacija deluje neobično, ona je vrlo delotvorna i organizmu će doneti zaštitu i dodatnu energiju.
Recept za med od belog luka
Sastojci: 3-4 glavice belog luka, čaša prirodnog meda. Razdvojte glavice belog luka na čenove, nemojte ga ljuštiti, ali uklonite one ljuske koje vise i vidi se da će otpasti. Staklenu teglu napunite čenovima belog luka, pa lagano prelijte medom.
Kašikom pomerajte čenove, kako bi med pokrio baš svaki deo belog luka u tegli. Dobro zatvorite, tako da vazduh nikuda ne može da uđe i ostavite da odstoji nekoliko dana.
Med od belog luka možete čuvati u frižideru ili na sobnoj temperaturi, a svakoga dana pojedite po jedan čen. Podelite recept sa prijateljima na fb sigurno ce nekom zatrebati.
Za kore:
9 jaja
9 kašika šećera
9 kašika neskvika
3 kašike ulja
9 kašika brašna
3 praška za pecivo
Za prvi fil:
1 kantica pavlake
300 g mlevenog plazma keksa
250 g šećera u prahu
Za drugi fil:
1/2 kg šlaga
4,5 dl kisele vode
Za prelivanje:
4 dl čokoladnog mleka Za premazivanje:
2 kesice šlaga
mutite 3 belanca sa 3 kašike šećera, dodajte jedno po jedno 3 žumanca, i dalje mutite pa dodajte 1 kašiku ulja i 3 velike kašike neskvika.3 kašike brašna pomešajte sa jednim praškom za pecivo pa dodajte u prethodnu smesu polako mešajući varjačom. Izlijte u podmazan pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta.Napravite 3 ovakve kore. Kada se ohlade kore svaku preliti čokoladnim mlekom.Za prvi fil umutite varjačom 1 kanticu pavlake sa 250 g prah šećera i 300 g mlevene plazme.Za drugi fil penasto umutite 1/2 kg šlaga sa 4,5 dl kisele vode.Ređajte koru, premažite je 1/3 prvog fila pa 1/3 drugog fila.Stavite drugu koru pa opet 1/3 prvog fila pa 1/3 drugog fila pa treću koru i 1/3 prvog pa 1/3 drugog fila.. Od gore i sa strane celu tortu premažite sa još 2 penasto umućena šlaga
500gr fasiranog mesa
1 cijelo jaje
2 kriske hljeba natopljenog u mlijeko
po ukusu vegete
po ukusu bibera
po ukusu persuna,origana
malo ulja
1 glavica crvenog luka
par cehna bijelog luka
nadjev
4-5 tvrdo kuhanih jaja
ulje za tepsiju
prozirna folija
Prije svega jaja skuhati tvrdo i oguliti.
U zdjelu staviti fasirano,,luk,persun.hljeb,.Sve zaciniti.
Sve sastojke dobro izmjesati i napraviti smjesu koju cemo razvaljati.
Na prozirnoj foliji razvaljati meso na jedan kraj staviti jaja jedno do drugog.
Uvaljati kao rolat..
Fino oblikovati i sastaviti krajeve..
Pouljiti tepsiju i staviti peci oko 45mina na 200C.
Pred kraj pecenja dodajte ako zellite krompirice izrezane na kriske...Vratite u pec..
Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Potrebno je:
700 gr pilećeg belog mesa,6 pečenih paprika,malo brašna,1-2 kom jaja,200 gr trapist sira,1 kom pavlake,3 jaja,malo putera,so,biber,začin,2-3 čena belog luka.
Priprema se:
Pileće belo meso iseći na šnicle i začiniti, sir izrendati.Šnicle sa obe strane posuti brašnom, a zatim umočiti u umućeno jaje.
Tepsiju namazati puterom.Ređati šnicle, preko njih rasporediti polovine pečenih paprika posuti sitno seckanim belim lukom i posuti trapist sirom.Postupak ponoviti.Šnicle zaliti jajima umućenim sa pavlakom, te zapeći u rerni.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom od prijatelja zatreba ideja za rucak.
Muškatle se presađuju svakog proleća i tada je potrebno da im se malo skrate žilice i grančice. Na proleće orezuje se oko 20 – 30 % biljke, onda se muškatle zalivaju, a dve do tri nedelje kasnije presađuju se u novu zemlju.
Krajem maja već mogu da se iznesu napolje i smeste na balkon ili u baštu. Muškatle se razmnožavaju generativno (semenom) ili vegetativno (reznicom).
Da biste na proleće imali muškatlu, krajem oktobra se pripremaju reznice – pelceri. Biraju se mlađe, najbolje 3 – 4 kolenca, od kojih jedno mora biti u zemlji. Sade se u sandučiće na rastojanje od 8 – 10 cm i stavljaju na prozorsku dasku gde ima dovoljno svetlosti. Redovno se zalivaju i povremeno prihranjuju.
Tokom zime vrhove koji poteraju treba isecati što niže, da bi bokor bio što razgranatiji. Na proleće, kada prođe opasnost od mrazeva, svaka muškatla sadi se u posebnu saksiju ili sandučić. Muškatle su veoma povoljne za gajenje na prozorima ili terasama, po mogućnosti na sunčanom mestu, zaštićenom od podnevnog sunca.
Poželjno je da se gaje u relativno manjim posudama, kako bi se tlo moglo osušiti između zalivanja. Umereno ih treba zalivati i redovno prihranjivati. Muškatle se, kao ni ostale biljke čiji listovi imaju dlačice, ne smeju prihranjivati folijalno (prskanjem preko listova). Tokom vegetacije prihranu treba obavljati zalivanjem 1 – 2 puta nedeljno. Neophodno je da biljke imaju dovoljno vlage, jer će u suprotnom listovi muškatle uvenuti. Previše vlage uzrokuje truljenje.
Podelite sa prijateljicama na fb sigurno ce zatrebati nekoj drugarici.
Umutiti jaja sa šećerom,dodati mleko,ulje i brašno,kakao i pecivo.Pola od ove smese staviti u pleh i u pećnicu.
1.
Fil:
Staviti mleko,da se kuha sa šećerom,kada mleko prokuha,dodati griz,kuhati dok se ne zgusne,skloniti sa šporeta i dodati kokos,izmešati.
2.
Kad je kora upola pečena izvaditi ju iz rerne i preliti je sa filom i preko fila drugi deo smese.Vratiti u pećnicu da se sve ispečeOd gore glazura,Podelite ovaj jednostavan recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba
Žumanca pomešati sa šećerom, dodati brašno i sneg od belanaca. Od ove mase peći 6 kora prečnika 25 cm, pa sve ponoviti još jednom, da se dobije ukupno 12 kora. Peći na prevrnutom plehu.
Za fil kuvati jaja i šećer na pari. U vruće dodati čokoladu, a u hladno margarin ( maslac).Filovati- kora fil i tako dok se sve ne utrosi sem jedne kore na koji ide karamel.Na gornji deo torte staviti karamel koji se pravi na sledeci naci
Za karamel istopiti u suvoj šerpici šećer. Kada postane tečno, dodati kašiku sirćeta, i još malo promešati na ringli, da sirće ispari. Jednu koru premazati karamelom, nož provlačiti kroz parče margarina, i obeležiti parčadi. kada se ohladi, tek tada koru sa karamelom staviti na tortu.Koru sa strane premazati filom i dekorisati po zelji,Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba
Posadili ste biljke u vrtu, na terasi, ili ih uzgajate u kući, i jedva čekate da počnu da bujaju i cvetaju, priželjkujući da se pretvore u raskošne lepotice, kakve viđate u časopisima i katalozima. Da biste to postigli, morate, naravno, pravilno da ih negujete, što podrazumeva zalivanje, izbor odgovarajuće pozicije, zaštitu od štetočina i - redovno prihranjivanje.
Zemlja, bilo da je reč o onoj u saksiji ili u vrtu, s vremenom se iscrpljuje i neophodno joj je dodavati elemente neophodne za rast i razvoj biljke, koja će bez prihrane samo životariti i postepeno propadati. Veoma je važno đubriti zemljište, a ako nećete da kupujete beštačka đubriva, možete iskoristiti i domaće đubrivo.
U domaće ekspres đubrivo spadaju ostaci hrane, čak i nekih pića koje tako olako bacamo a mogu se iskoristiti za bolji rast vaše biljke, i to bez ikakve obrade. Stavite ih u zemlju sa biljkama, koje će tako, a da niste potrošili ni dinara, dobiti sve što im je potrebno.
Pivo
Zbog obilja šećera, vitamina B i fermentisanih materija (kvasca), pivo je izvanredna prihrana za biljke, naročito za muškatle. Ukoliko ostatke ovog pića (ono što se zadržalo na dnu čaše, boce ili konzerve) sipate u vodu za zalivanje, vaše cveće će dobiti odličan podsticaj za razvoj i cvetanje. Ovim rastvorom zalivajte biljke jednom nedeljno. Kad smo već kod kvasca, koristan je i pekarski, koji se koristi za pripremanje testa i hleba: ukoliko ga pomešate sа vodom za zalivanje (biće dovoljna četvrtina pakovanja na 5 l), pretvara se u moćno đubrivo za bilo koju biljku u vrtu, povrtnjaku ili u kući.
Ljuske kikirikija
Pre nego što ih zakopate u podnožju biljke, držite ih nekoliko dana u vodi, kako bi omekšale. Razgrađuju se sporo, ali su veoma korisne jer sadrže obilje hranljivih materija, a pritom poboljšavaju rastresitost zemlje.
Kora citrusa
Narandža, limun, grejp, mandarina i limeta bogati su vitaminima i dragocenim mineralima, koji su većinom koncentrisani u kori. Zaista je šteta bacati najhranljiviji deo ploda, koji je prava riznica kalijuma, kalcijuma, fosfora, gvožđa i natrijuma. Potopite koru u hladnu vodu i ostavite da odstoji 24 sata kako bi izgubila veći deo svoje prirodne kiselosti i lakše se razgradila pomoću mikroorganizama iz tla. Isecite je na krupnije komade, pa pospite oko biljke i zatrpajte zemljom.
Kora šargarepe
Ako ljuštite šargarepu, znajte da odbacujete njen najbolji i najzdraviji deo, jer je tu koncentrisana najveća količina hranljivih materija. Ukoliko ipak nemate nameru da je konzumirate, isecite je na krupno i rasporedite po žardinjerama na terasi, u podnožju sobnih biljaka ili u vrtu. Kora ovog zdravog korena bogata je vlaknima koja omekšavaju zemlju, kao i dragocenim mineralima kao što su kalijum, bakar, mangan, veoma korisnim za zdravlje biljaka.
Ljuska crnog luka
Prilikom čišćenja crnog luka uvek bacamo ljusku, što je velika šteta, jer ovaj papirasti omotač sadrži dosta kalijuma, natrijuma, fosfora, kalcijuma, magnezijuma i cinka. Da biste ih iskoristili na najbolji mogući način, ostavite ljuske potopljene u vodi 24 sata kako bi otpustile kiselinu i upotrebite ih za đubrenje zelenih i cvetnih, baštenskih i saksijskih biljaka.
Voda iz akvarijuma
Ako držite ribice, poznato vam je da s vremena na vreme morate menjati vodu, kako biste im obezbedili dodatnu dozu kiseonika. Međutim, otpad iz akvarijuma sadrži obilje korisnih materija - pre svega algi i mikroorganizama, koji i te kako prijaju biljkama. Vodu koju izbacite možete upotrebiti za direktno zalivanje sobnog bilja ili je prosuti po po cvetnim lejama.
Čaj
Bilo da se radi o crnom, zelenom ili belom čaju, listići ove biljke sadrže mnoštvo minerala koji će prosto preporoditi vaše ljubimice. Dakle, nemojte bacati ono što ostane kad procedite čaj, niti filter kesice (otvorite ih i sadržaj pospite oko biljke, a dobro će poslužiti i ostaci napitka (ohlađeni, naravno) kojima ih možete zaliti. Ovi saveti ne važe za industrijski proizvedene napitke, jer sadrže veštačke boje i zaslađivače.
Kora banane
Visok sadržaj kalijuma, jednog od tri esencijalna elementa, koji su sastavni deo svakog đubriva, pospešuje i ubrzava cvat. Odsecite peteljku banane, isecite koru na sitne delove i pomešajte je sa zemljom. Kako se bude razlagala, tako će postepeno otpuštati u zemlju hranljive supstance.
Talog kafe
Soc kafe bogat je kalijumom, fosforom, bakrom i magnezijumom, otpušta azot i podstiče bujanje listova. Ako se pospe u podnožju baštenskih biljaka, biće odlična odbrana od puževa i mrava. Izvanredno je đubrivo za acidofilne biljke (prija im kiseliji teren) kao što su ruže, kamelije, azaleje, rododendron i hortenzije, jer povećava kiselost terena i neutrališe kamenac u vodi za zalivanje.
Voda u kojoj ste kuvali povrće
Nikada nemojte bacati vodu u kojoj ste kuvali povrće, jer je to pravi rudnik korisnih materija. Ostavite je da se ohladi i iskoristite za zalivanje biljaka u kući, vrtu ili na terasi - zemlju u koju su posađene vaše ljubimice obogatićete mineralima koji stimulišu njihov rast i razvoj.PODELITE SA prijateljicama na fb sigurno ce nekoj pomoci.
Priprema:
U mlaku vodu staviti kvasac da stane 5 minuta, pa dodati 2 kašike sirćeta, so i brašno.
Mutiti mikserom 2-3 minuta.( bitno je dobro umutiti testo)
Pokriti i ostaviti da nadolazi 30-40 minuta.
Zagrejati ulje, vaditi kašikom testo i pržiti na ulju sa jedne i druge strane.Vaditi na papir da se ocede od ulja.Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDERecept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO imate OVDE. Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE
2 pudinga od vanile i zelatin
2 pudinga od cokalde i zelatin
u dve solje razmutiti zelatin
skuvati po dva pudinga posebno vanila posebno cokolada
kad su gotovi u svaki sipati po jedan razmucen zelatin
kalup tj oblik kakav zelite oblozite folijom i sipajte naizmenicno puding da bi dobili ove sare
jako brz i ukusan kolac kad se najave gosti
500 g mljevenog pilećeg mesa ili svinjskog ja sam koristila svinjsko
1 glavica crvenog luka
2,5 dcl pasiranog paradajza
peršin
vegeta
češnjak u prahu
po želji ribanog sira
Svaku tikvicu prerezati na pola i izdubiti je tako da od tikvice ostane samo "posudica" koju ćemo puniti.Kao brodic
Glavicu luka popržiti, dodati mljeveno meso, začiniti vegetom, peršunom i češnjakom u prahu te kratko prodinstati.Po zelji dodati povrce po ukusu papriku ili paradajz.
Mekane dijelove tikvica koje smo izdubili usitniti i dodati mesu, zaliti pireom od paradajza i sve zajedno dinstati.
Izdubljene tikvice posložiti u tepsiju te puniti smjesom koju smo prethodno skuhali.
Kada smo napunili tikvice, posipati ih naribanim sirom te ih zapeći u pećnici na 200°C oko 30-ak minuta.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.