POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Lenja pita sa jabukama

Kuca je uvek kod bake mirisala na lenju pitu kolac mog detinjstva

Testo
2 srednje kasike masti
1 jaje 1 zumance
5 kasika secera 3 kasike mleka
oko 350 g brasna 1 prasak za pecivo
Fil oko 0.5 kg jabuka secer po ukusu cimet 1 kasika prezli

Od navedenih sastojaka umesiti testo, brasno dodavati prema potrebi, testo mora biti takvo da se ne lepi za prste.Ostaviti ga na hladnome i pokriti sa najlonom.da se ne bi na vrhu osusilo.jabuke ocistiti od semenki i ljuske i staviti ih u serpu ,ja ne rendam .zaliti sa malo vode poklopiti i pustiti da se skuvaju.Dobro ih izgnjeciti i dodati secer i cimet po ukusu.Staviti i prezle.Jabuke dobro ukuvati da nema tecnosti i staviti da se ohlade.Tepsiju namazati sa malo masti i razmazati papirnim ubrusom .Testo podeliti na dva jednaka dela ,najbolje sa vagom vagnuti i razvuci ga izmedju dva najlona ili celofana.Donju koru staviti u tepsiju i izbockati ga sa viljuskom i po njemu ravnomerno staviti fil od jabuka pa drugu koru i nju izbockati viljuskom.Staviti pitu u zagrejanu rernu na 180 da se pece oko 40 mim.Ili dok se odozgo lepo ne zarumeni.Kad je gotovo posuti secerom u prahu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Sareni kolac sa visnjicama I kiselim mlekom

4 jajeta
150 g šećera
2 dl kiselog mleka
1 dl ulja
1 kesica praška za pecivo
1 kašika kakaoa
300 g mekog brašna
šećer u prahu za posipanje
prezle za posipanje pleha
300G visanja

Pripema: 1. Jaja dobro ulupati sa šećerom, a zatim postepeno dodavati kiselo mleko, ulje i brašno pomešano sa praškom za pecivo. 2. Sve lepo sjediniti i smesu podeliti na dva dela, te u jedan dodati kašiku kakaoa. 3. Duguljast kalup podmazati i posuti prezlama ili brašnom. 4. Zatim prvo uliti žuti deo testa, pa preko rasporediti višnje i na kraju  uliti testo sa kakaom. 5. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. 6. Gotov kolač ostaviti da se ohladi, pa ga posuti šećerom u prahu i iseći ga na šnite.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za brze jogurt mafine sa visnjama imate OVDE

Brzi dzem od jagoda-4 minuta









Potrebno je:
 1,5 kg jagoda
500 g želir-šećera ima ga u svim vecim marketima,ovako izgleda,kao sa slikeРезултат слика за ZELIR SECER
 2 kesice vanilin šećera
Priprema
 1 Jagode očistiti od peteljki, oprati i posušiti.
 U šerpu ređati red jagoda, red šećera, pa ostaviti da odstoji tri sata.
 Nakon toga, staviti jagode koje su pustile sok, da se kuvaju na umerenoj vatri, i, od momenta ključanja kuvati četiri minute, zatim skloniti sa šporeta i razliti u tople, sterilisane tegle.
 Utopliti do sledećeg dana, a potom odložiti na tamno i hladno mesto.

 Savet: Ja sam radila sa želir-šećerom iz Nemačke i bukvalno mu je trebalo cetiri minute. Znam da ima i kod nas, ali ga nisam koristila, mislim da bi trebalo da se pridržava uputstva...U svakom slučaju, džem je zadržao lepu boju, kao i ukus i miris.RECEPT ZA LIKER OD JAGODA I ZOVE IMATE OVDE
.Podelite elite recept sa prijatejima na fb mozda nekom zatreba .Recept za liker od kombinacije jagoda i zove imate OVDE
Recept za sok od limuna i zove imate OVDE
Recept za sok od zove i narandze takozvana sokata .jer je ista kao fanta sokata se nalazi OVDE
Brzi dzem od jagoda 4 minute imate OVDE.Puno je jos recepata ali sam ovde izdvojila ove.Recept za domacu sokatu imate OVDE-Recept za strudlu sa korama za pitu imate OVDE
Recepte i video recepte kako da sami napravite slatki sto za decije rodjendane imate OVDE Recept za brzinsku tortu sa keksom i jogurtom koja se ne pece imate OVDE
Recept za domacu sokatu imate OVDE-Recept za najbolje i najlakse slatko imate OVDE-Recept za dzem bez hemije po starinski imate OVDE

Testo,mesto i besamel-savrsen obrok



Skuvaju se čipkasti ili široki rezanci.
 Izdinsta se mleveno meso sa lukom, doda paradajz pire i začini.
 Posebno se skuva bešamel sos po uobicajenom receptu 
U vatrostalnu posudu se redjaju rezanci, pa meso, bešamel i tako dok se ne potroši materijal. Kada je na pola pečeno odgore staviti rendanog sira i
dovršiti pečenjeSve mere su odokativne i po ukusu..Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba ideja.Recept za tortu od cevapa imate OVDE

Lazni kordon blu -topi se u ustima

Zasto se tako zove ne znam,ali ukus je fantastican.,nasla sam ga u nekom casopisu i od tad je redovan kod mene

Sastojci

  6 osoba
  • Tijesto za palačinke:
  • 3 kom jaja
  • 1 l mlijeka
  • malo soli
  • malo vegete
  • oko 1/2 kg glatkog brašna (po potrebi)
  • maslac za pečenje
  • Punjenje za palačinke:
  • oko 1/2 kg šunke za pizzu narezane na  šnite
  • oko 1/2 kg sira gouda sitno naribanog
  • oko 1/2 kg ketchupa moze i bez 
  • malo origana
  • Sastojci za paniranje:
  • jaja
  • malo vegete
  • malo mlijeka
  • oko 25 dkg glatkog brašna
  • krušne mrvice
  • po želji malo sezama
  • ulje za prženje

1. Izmiksati jaja i dodati ostale sastojke i napraviti smjesu za palačinke.
Zagrijati malo maslaca i izlijati ga u jednu posudicu i prije pečenja poškropiti malo maslaca po tavici da se palačinke ne lijepe i peći na najjačoj vatri.
2. Dok su pečene premazati ih cijele smjesom ketchupa i origana, gornji dio posipati sirom i šunkom i s lijeve i desne strane malo presavinuti palačinku prema unutra i tako zamotati, po potrebi lijepiti ketchupom ako se razmataju.
Palačinke ispanirati (brašno, jaja+vegeta+mlijeko i mrvice po želji dodati malo sezama) i peći na laganoj vatri na ulju.

Vocna kapri torta-osvezavajuce zadovoljstvo


Sastojci Za podlogu: 9 bjelanjaka 130 g šećera u prahu
 1 žlica limunova soka
 Za kremu od jagoda: 500 g jagoda 200 g šećera
 400 ml vode 2 Praška za puding jagoda
 Za kremu od žumanjaka: 9 žumanjaka 130 g šećera
 100 ml mlijeka ili slatkog vrhnja 2 žlice Pšeničnog oštrog brašna
 150 g maslaca 1 Vanilin šećer 250 ml slatkog vrhnja
Za podlogu: 1. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i postepeno dodajte šećer u prahu uz miješanje. Na kraju umiješajte sok limuna.
2. Šaum stavite u kalup za torte (Ø 26 cm ili četvrtasti kalup 35x20 cm) obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 150 °C oko sat vremena.
 Za kremu od jagoda: 1. Narezane jagode prelijte vodom, s pola količine šećera i pustite da zavriju. 2. Prašak za puding pomiješajte s preostalim šećerom i 10 žlica vode te umiješajte u vodu s jagodama i skuhajte puding. Puding malo ohladite te izlijte preko ohlađene kore.
 Za kremu od žumanjaka: 1. Žumanjke, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiješajte te dodajte brašno i mlijeko (ili slatko vrhnje). 2. Smjesu kuhajte na pari dok se ne zgusne, ohladite i umiješajte razrađeni maslac. 3. Tortu ukrasite šlagom (od tučenog slatkog vrhnja) i dobro ohladite prije posluživanja. Posluživanje Tortu dodatno ukrasite jagodama, preljevom ili čokoladnom glazurom.Ili kao ja sa vocem sezonskim.  Savjet
Umjesto svježih jagoda možete koristiti smrznute jagode ili maline te šumsko voće.Recept za vocnu coko moko tortu imate OVDE

Brze kiflice bez kvasca sa sirnim namazom-najukusnije do sad

  • 70 dkg brašna
  • 2 žličice soli
  • 1,5 žličica šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 mala sirna namaza po zelji
  • 2 dl mlijeka
  • 1 sl ulja
  • 2 dl jogurta
  • 1 jaje

Priprema:
  1. Promiješati u većoj posudi brašno, šećer, sol i prašak za pecivo. Dodati sirni namaz i jaje, pa uz postepeno miješanje mikserom sa spiralama ili sa nastavkom za tijesto, dodavati ostale mokre sastojke. Dobiti ćete dosta mekano i ljepljivo tijesto.
  2. Sada tijesto istresti na dobro pobrašnjenu radnu površinu, pobrašniti si i ruke pa ga kratko premijesiti rukama i podijeliti na 4 podjednaka komada. Svaki komad odmah razvaljavati u okrugli mlinac cca 3-4 mm debljine, rezati na 8 trokuta, po želji filati nadjevom od salame i sira ili pekmeza, zarolati u male kiflice i slagati u lim na pepir za pečenje. Premazati ih razmućenim jajetom.
  3. Peći u pećnici na 180ºC 20 minuta.,Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba .

Cokoladna rapsodija-izdasna za sve prilike




Kore 6 jaja 5 kasika secera 3 kasike brasna 2 kasike kakao 1kasika ulja ispeci ovakve dve kore a mozete uzeti i kupovne nisu skupe
fil. 5 jaja 250 g secera u prahu 1 margarin i 250 grama cokolade plus slatka pavlaka za drugi fil.

Umutiti zumanca i 200 grama secera u prahu dodati otoplnjenu cokoladu i izmiksati zatim dodati margarin i sve uzmiksati posebno umutiti belanca i 50 grama secera u prahu i to polako dodati u cokoladni fil kasiku po kasiku posebno umutiti slatku pavlaku i redjati kora cokoladni fil slatka pavlaka gore moze glazura moze samo slag .Tortu ostaviti da odstoji da bi se stegao fil,Ukrasiti po zelji.Torta je odlicna za decije rpdjendane ,podelite recept na fb mozda nekoj mami zatreba ideja.

Ukusna salata sa testom -prilog ili lagan obrok

300g Testa spiralica -makarona ili koje vi zelite ili imate u tom momentu
200g majoneza
200g pavlake
200g sunkarice
2-3 kom kiselih krastavčića
malo mesavine zamrznutog povrća za supu ili za rusku salatu po zelji
malo Kukuruza šećerca
malo praziluka
so po ukusu

Skuvati testo, isprati ga hladnom vodom i ostaviti da se iscedi. Izmešati majonez, pavlaku, dodati seckanu šunku, seckane kisele krastavčiće, seckan praziluk, kuvano i ohlađeno povrće i kukuruz, so po ukusu. Na kraju dodati i ohlađeno testo. Sve dobro izmešati, ohladiti i servirati.

Rastvori koje cvecari koriste da vrate zivot uvelom cvecu-napravite sami prihranu od obicnih sastojaka koje imate u kuci vec



Сродна сликаРезултат слика за NAJLEPSE I NAJBUJNIJE CVECETajna bogatog sobnog vrta je jednostavna: da biljke cvetaju još lepše i bujnije, treba ih dobro prihranjivati. Kako pravilno pripremiti rastvor za prihranu biljaka:


 1. Praktično, sve biljke vole šećer (a kaktusima je to omiljen slatkiš). Može se, pre zalivanja, zemlja u saksiji posuti 1 kafenom kašikom šećera, ili napojiti biljku slatkom vodicom (1 kafena kašika šećera na 1 čašu vode). Fikuse možete jednom mesečno zalivati zaslađenom vodom. Na 1 litar vode uzima se 1 kafena kašika šećera. Listovi fikusa mogu se brisati mlekom. To će doprineti sjaju i lepoti biljke. Mleko je, inače, veoma korisno za biljke. Neke domaćice ubrizgavaju špricem mleko, direktno u stablo biljke.
 2. Odličan efekat na biljke daje prihranjivanje ricinusovim uljem. U litru vode, koja je odstajala nekoliko dana, treba dodati 1 kafenu kašiku ricinusovog ulja. Flašu dobro zatvorite i dobro promućkajte.


Ricinusovo ulje treba da se rastvori i dobro sjedini sa vodom, da ne bi opeklo korene biljaka. Odmah, nakon mućkanja, dok se ulje nije podiglo, zalivamo cveće. Ako biljka cveta jednom godišnje, dovoljna je jedna takva prihrana. Ako biljka cveta stalno, potrebno ju je prihranjivati jednom mesečno.
 3. Postoji jedan Čudo-rastvor za najbeznadežnije cveće. Sve, što je potrebno za ovaj rastvor, jeste voda i ljuske od jaja. Ljuske od jaja prelivaju se vodom, i ostavljaju 5-7 dana na sobnoj temperaturi. S vremena na vreme, treba promešati. Nakon toga, ovim rastvorom zalivajte cveće.
 4. Imunitet sobnih biljaka odlično pojačava prskanje rastvorom aspirina(andola). Jednu tabletu od 300 mg treba rastvoriti u 1 l vode. Nakon toga, biljke prskati raspršivačem.



5. Biljke možete zalivati sledećim rastvorom: uzmimo korice nara, ili bilo kojih citrusa, i prelivamo vodom. Ostavljamo da prenoći. To je sve! Hranljivi rastvor za zalivanje biljaka je spreman.

 Ako ste primetili da vaše biljke počinju da venu iz neobjašnjivih razloga – uzrok mogu biti sitne štetočine, mušice, koje je teško uočiti golim okom. U ovom slučaju, biće od koristi sledeći trik: Za njegovu realizaciju biće potrebno samo nekoliko običnih šibica. Jednostavno, zabodite ih glavicama u zemlju, na udaljenosti 5 cm od ruba saksije, i zalijte cveće. Nakon 2 dana, zamenite šibice novim, a nakon još 2 dana mušice će nestati. Od sada ne morate zalivati sobne biljke insekticidima. Fosfor i sumpor, koji se sadrže u sastavu smese glave šibica, prodiru u zemljište i pouzdano oslobađaju biljku od nezvanih gostiju. Da biste sprečili pojavu gljivica, koristite bakarne novčiće. Stavite nekoliko novčića u zemljište oko biljke, i bakar će uništiti sve spore gljiva.podelite sa prijateljicama na fb mozda nekoj zatrebaju saveti.


Sareni rolat da odusevite klince




Sastojci:
 za koru nam je potrebno: 6 belanaca, 4 zumanceta , 125 gr secera, vanil secer, 125gr brasna, prstohvat soli, 2 kasike kakaoa. Za fil: 300gr cokolade, 1,5 dl slatke pavlake i aroma ruma.
 Priprema fila : zagrejati slatku pavlaku i u njoj otopiti cokoladu. Dodati aromu ruma po ukusu, promesati i ostaviti da se prohladi.
Priprema kore : Umutiti belanca i so u cvrst sneg. Posebno umutiti zumanca sa secerom i vanil secerom. Dodati brasno i sve lepo sjedinjiti. Zatim dodavati kasiku po kasiku snega od belanaca i mesati dok se ne dobije ujednacena smesa. Odvojiti 3 kasike smese pa u nju umesati kakao, sipati u cosak kese za zamrzivac , odseci joj vrh, a potom istiskivati sare u podmazan pleh postavljen papirom za pecenje. Peci u zagrejanoj rerni oko 2 minuta , zatim pleh izvaditi, naneti preostalu masu, Pa peci koru oko 20 minuta. Pecen biskvit prebaciti na kuhinjsku krpu , odlepiti ga od papira za pecenje , te ga urolati zajedno sa njim. Ohladjen rolat odviti, premazati filom , a zatim ga ponovo urolati.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekoj mami zatreba ideja.

Bundevara sa domacim korama-kraljica jeseni


Testo:
500 g brašna

prstohvat soli
200-300 g masti
voda
Fil:
400 g rendane bundeve
250 g šećera
1 vanilin šećer
1 cimet
Izrendanu bundevu staviti u dublju šerpu, dodati šećer i vanilin šećer pa malo prodinstati koliko da se šećer istopi. Skloniti sa šporeta i dodati cimet. U brašno staviti prstohvat soli i zamesiti sa mlakom vodom testo da bude malo tvrđe od testa za hleb. Kidati i praviti male loptice koje treba malo razvući oklagijom i premazati otopljenom mašću. Svaku lopticu razvlačiti od ivice testa prema sebi kako bi se dobila velika tanka kora. Poprskati mašću, naneti fil i urolati. Zagrejati rernu na 250 stepeni i peći pitu dok ne porumeni.

Kokos rolat -POSNI -oDlican za slave


Rolat sa kokosom je nepečeni kolač kojeg nije teško napraviti jer ne zahteva puno truda, a jednostavno ga je i oblikovati. Kolač nakon što se ohladi može se lepo seći. Osim što izgleda primamljivo na tanjiru vredi ga definitivno probati, pogotovo za one koji vole kokos. Ovo će biti sjajan sitni kolač na posnoj trpezi.
Potrebno je:
200 gr kokosa
250 gr šećera u prahu
1 kašika kakao
100 gr čokolade
150 gr posnoga keksa
250 gr margarina posnog
1 vanilin šećer

Priprema: Samleti keks, a margarin malo omekšati pa ga umutiti mikserom dodajući šećer u prahu i vanilin šećer. U to dodati kokos i dobro izjednačiti rukom.
 U samleveni keks dodati otopljenu čokoladu i pola smese sa kokosom i sve dobro izraditi rukama. Na foliju prvo staviti tamni deo rastanjiti, a odozgo svetli sa kokosom, pa uviti u rolat. Ostaviti da se dobro ohladi i seći.Recepte za jos puno posnih kolaca imate OVDE-Recept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO  imate OVDE.  Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE

2 najlaksa i najlepsa predjela za slave i praznike sa palentom i smokijem


Na slici vidite dve vrste kuglia doduse bez dekoracije.ovo zuto su kuglice sa palentom a crvene su sa paprikom .Recept za crvene je sledeci 



Za kuglice: 1 kesica smokija
0,5 čaše kisele pavlake
50 g krem sira
100 g salame
4 kašike tucane paprike
 so
Izmrviti smoki, salamu iseckati sitno i sve to pomešati sa tucanom paprikom, pavlakom i krem sirom. Posoliti i praviti kuglice.Dekorisati po zelji-


Recept za zute sa palentom je sledeci
  • manje pakovanje palente (200-250 g)
  • 100 g slanine
  • 200 g sira (feta ili neki drugi po želji)
  • peršun
  • ulje


Palentu skuvati po uputstvu sa pakovanja. Malo prohladiti.
Dok se palenta hladi, sitno iseckati peršun, a ako imate, onda i vlašac. Slaninu iseckati i dodati siru isve dobro promešati. Od ohlađene palente uzimati veličinu manje loptice. Istanjiti na dlanu zatim dodati po kašičicu fila i formirati loptu. 
Kada se sav materijal utroši, zagrejati malo ulja i propržiti ih.U principu punjenje moze po zelji,odlicne su za sva slavlja,kod mene se na slavi prve razgrabe i retko ko pogodi od cega su .Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je slava mozda nekom zatreba.


Vocni OSVEZAVAJUCI LAGANI kolac sa vocem i KISELOM PAVLAKOM





Kremast i ukusan voćni kolač, veoma jednostavan za pripremu.Nekad ga pravim sa kajsijama nekad sa breskvama,u oba slucaja je prelep moze cak i sa nektarinama

Sastojci:

    Biskvit:
    ▪ 6 jaja
    ▪ 6 žlica šećera
    ▪ 6 žlica brašna
    ▪ 1 prašak za pecivo
    Krema:
    ▪ 1 l mlijeka
    ▪ 3 pudinga od vanilije
    ▪ 10 žlica šećera
    ▪ 3 kisele pavlake
    I još:
    ▪ kompot breskvi (velika limenka)ili kajsija moze i nektarine
    ▪ 200 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Za biskvit izmutiti jaja sa šećerom, dodati brašno pomješano s praškom za pecivo. Peći u velikom limu na 180 °C.
Vruć biskvit preliti sokom iz kompota Za kremu skuhati puding s 10 žlica šećera. Još u vruć dodati 3 kisele pavlake, breskve ili kajsije iseckane na komadice (polovine ili četvrtine).dobro izmješati i odmah izliti preko biskvita.
Kad se ohladi premazati s 200 ml umućenog slatkog vrhnja.a moze i bez toga 
Napomena:
Sloj šlaga na vrhu bude vrlo tanak, ako želite, možete izmiksati 500 ml slatkog vrhnja, onda će sloj kreme i šlaga biti iste debljine.
UMjesto kompota od breskvi, možete upotrijebiti kompot od kajsija. toliko je kremast da moze i bez slaga kao kod mene ovaj put .Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za sareni kolac sa vocem koji prelepo izgleda a lako se pravi imate OVDE

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept