POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Posni slavski kolac

g

1 kg brasna tip 400
500 ml kisele/ mineralne/ vode ja stavljam osvecenu vodicu ali ako je nemate stavite obicnu ili kiselu
40 g svezeg kvasca
4 kasicice secera
3 kasicice soli
9 kasika ulja


vodu zagrejati da bude mlaka,u 1 dl vode
staviti secer i kvasac da nadodje.
Brasno pomesati sa preostalim sastojcima,
dodati uskisli kvasac i umesiti glatko, uz postepeno dodavanje ostatka vode,meko testo koje se ne lepi za ruke.Pokriti testo i ostaviti ga da udvostruci volumen.
Nakon toga na pobrasnjenoj podlozi razviti testo Podeliti  testo na dve lopte. 

Od jedne lopte vece oblikovati hleb a od druge manje polovine oblikovati ukrase po zelji pletenice ,slova pticice,zito sta vam je po volji.Ova slika je naopako okrenuta pa se ne vide slova ispravno.Sloziti u podmazanu serpu i ostaviti ga da kisne dok ne udvostruci velicinu. Zagrejati rernu na 200 stepeni i peci pecivo do rumene boje.. Mozete ga pre pecenja premazati uljem, a mozete i nakon pecenja uraditi isto.Podelite recept na fb mozda zatreba prijateljima vreme je posta.Recept za posno jelo sa paprikom iz tursije i ajvarom .VIDEO  imate OVDE.  Recept za POSNE Cupavce za par minuta koji se ne peku VIDEO imate OVDE

Rolat sa plazmom i krem bananicom

2dl kristal secera 2dl vode 100gr margarina 
250gr mlj. keksa plazme 1-2kasike kakaoa 
100gr mlj. orasa 8kom krem bananica 
2lista oblande  


Rastopite secer u malo vode i stavite da prokljuca 2-3 minuta, pa dodajte margarin i mjesajte dok se potpuno ne otopi.Zatim dodajte mlj. keks, orase i kakao.Dobro promjesajte i sjedinite masu. Svaki list oblande zamotajte u vlaznu krpu i ostavite da omekani. Pripremljenu masu podjeliti na pola i namazite oblande.Uzduz poredajte krem bananice, pazljivo uvijte u rolat i ostavite da se suse.Podelite recept sa prijateljima mozda nekom zatreba, 


Domace zdravo vino od kupine -odlicno za malokrvnost-recept

10 kg ubranih cistih kupina izgnjeciti jako dobro rukama u vecem emajliranom loncu dok se svaka kupina ne rasprsne (zapremine oko 20 litara), dodati najmanje 2 kg secera, a ne vise od 3 kg secera, sve dobro izmesati drvenom varjacom, pokriti platnom koje povezati na vrhu lonca i ostaviti da stoji na podu (kod mene na betonskoj podlozi) u hladnijoj prostoriji 10 dana. Za ovo vreme kupina ce da prevrije, komina kupine ce se u debelom sloju izdici na gore, a ispod nje ce ostati vino. Lonac sa vinom i kominom podici na ravnu stolicu, niz zid lonca spustiti PVC crevo do dna lonca, povuci ustima vazduh iz creva i otociti vino u odgovarajucu posudu.


Zaostalu kominu od kupine procediti kroz gustu gazu i stiskanjem komine iscediti vino zaostalo u toj komini. Lonac dobro oprati, posusiti ga i u njega vratiti ocedjeno vino, dodati 1 kg secera, dobro promesati, povezati platnom lonac i ostaviti na istom hladnom mestu da stoji 10 dana. Potom pomocu PVC creva, koje ne spustati do dna lonca otociti vino, koje vec pocinje da se bistri, a na dnu lonca ce ostati glatko staklasti talog koji prosuti, lonac oprati, posusiti ga i u njega opet vratiti otoceno vino, a ako vino nije dovoljno slatko, ne sme biti preslatko, jer onda nije pravo vino, dodati odgovarajucu kolicinu secera, koju promesati dobro drvenom varjacom, povezati lonac platnom i ostaviti na istom mestu da stoji 10 dana.

 Tako postupati najmanje dva meseca, tj. sve dok ne prestane fermentacija vina, a ona ce prestati kada na dnu lonca ne bude ili bude zanemarljiva kolicina onog finog taloga. Ja pretakanje vina iz lonca vrsim sve do kraja meseca oktobra, kada vino koje je fermentisano i ima zadovoljavajucu slatkocu sipam u stakleni balon u kom ga cuvam za upotrebu. Vino od kupine sadrzi veliku kolicinu gvozdja, vecu nego sveza kupina, pa je preporucljivo da ga piju svi koji imaju nizak nivo hemoglobina u krvi, odnosno koji su malokrvni, radi ciscenja krvnih sudova, protiv holesterola i triglicerida. Nema boljeg leka za malokrvnost od vina od kupine.Podelite sa prijateljima na fb ovaj koristan recept mozda nekom zatreba. Dovoljno je za odrasle osobe da dnevno popiju tri decilitra ovog vina.Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE-RECEPT ZA LIKER OD JAGODA I ZOVE IMATE OVDE


Pecene paprike iz rerne ako zivite u stanu

Paprike operite, posušite, poprskajte uljem i posložite na tepsiju za pečenje.Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C dok paprike ne omekšaju, a kožica se počne odvajati. 


.Izvadite ih iz pećnice i prekrijte alufolijom pa ih ostavite neka odstoje oko 10 minuta.Zatim paprikama ogulite kožice nožem za povrće i voće, uklonite sjemenke i peteljke pa ih stavite u pripremljenu posudu.Ovako pecenu paprike mozete odmah iskoristiti u salati sa uljem i belim lukom, a mozete i spremiti u zamrzivac pa vaditi po potrebi.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba-RECEPT ZA NAJEPSU SALATU SA PECENIM PAPRIKAMA IMATE OVDE
..Recept za  pecene paprike u marinadi imate OVDE.Recept za kremastu salatu sa pecenim paprikama imate OVDE

Izdasna i ukusna kremasta torta sa neskvikom

Za kore:
9 jaja
9 kašika šećera
9 kašika neskvika
3 kašike ulja
9 kašika brašna
3 praška za pecivo

Za prvi fil:
1 kantica pavlake
300 g mlevenog plazma keksa
250 g šećera u prahu

Za drugi fil:
1/2 kg krem slaga od vanile
4,5 dl kisele vode
Za prelivanje:
4 dl čokoladnog mleka
Za premazivanje:
2 kesice šlaga

mutite 3 belanca sa 3 kašike šećera, dodajte jedno po jedno 3 žumanca, i dalje mutite pa dodajte 1 kašiku ulja i 3 velike kašike neskvika.3 kašike brašna pomešajte sa jednim praškom za pecivo pa dodajte u prethodnu smesu polako mešajući varjačom. Izlijte u podmazan pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta.Napravite 3 ovakve kore. Kada se ohlade kore svaku preliti čokoladnim mlekom.Za prvi fil umutite varjačom 1 kanticu pavlake sa 250 g prah šećera i 300 g mlevene plazme.Za drugi fil penasto umutite 1/2 kg šlaga sa 4,5 dl kisele vode.Ređajte koru, premažite je 1/3 prvog fila pa 1/3 drugog fila mala razlika je u boji fila tako da je svejedno sto se tice fila kako cete redati.Stavite drugu koru pa opet 1/3 prvog fila pa 1/3 drugog fila pa treću koru i 1/3 prvog pa 1/3 drugog fila. Od gore i sa strane celu tortu premažite sa još 2 penasto umućena šlaga.Ukrasite po želji.Podelite recept sa prijateljima na fb jer je torta izdasna i ima je dosta,mozda nekoj mami zatreba za rodjendan ideja.

Vocna torta sa jagodama i keksom ne pece se-moze i sa drugim vocem

4 pudinga ukus slatka pavlaka ili vanila
dva pakovanja turskog keksa
500gr šlaga
i jedan margarin za kolace i jagoda po zelji ja nisam puno stavljala
Skuvati puding ko sto pise na kesici i ostaviti da se ohladi, u medjuvremenu umutiti šlag i posebno margarin.u ohladjeni puding staviti margarin i sjedinjiti.

Na tacnu redjati red keksa ,pa red pudinga i slaga i onda na njih jagode iseckane ali ne na svaki red da ne bude previse....i tako dok se ne utrosi materijal.

Keks niposto ne umakati . Od ostatka šlaga ukrasiti tortu.Podelite ovaj jednostavan recept sa prijateljima na fb.Jos puno mojih brzinskih video recepata imate OVDE  
Recept za najlepsu salatu uz sve vrste pecenja sa pecenom paprikom imate OVDE
Tortu sa kiselom pavlakom i sladoledom iz kesice imate OVD  










Predlog za POSAN RUCAK-testenina sa sampinjonima



Potrebno je: 400 g šampinjona 1 srednji struk praziluka
1 ljubičasti luk 1 veći paradajz 2 sveže paprike
 1 sveža ljuta papričica 100 ml pasiranog paradajza
3 veća čena belog luka 1 kašika aleve paprike
80 ml vode 1 kašičica brašna suvi biljni začin biber
posna testenina
 Priprema 1
Ljubičasti luk iseckati na kockice i staviti ga u odgovarajuću posudu. Dodati praziluk, isečen na krugove. Preliti sa. vrlo, malo vode, poklopiti i staviti da se krčka, na tihoj temperaturi.
 2 Kada luk, omekša dodati, iseckanu ljutu i svežu papriku. Promešati. Paradajz oljuštiti, iseckati na kockice i ubaciti u povrće. Naliti sa pasiranim paradajzom i posuti sa suvim biljnim začinom i biberom (začine staviti po ukusu). Ostaviti da se krčka 10-ak minuta, pa dodati šampinjone, isečene na deblje listiće, kao i, sitno iseckani, beli luk.


 3 Ostaviti da se krča, u polupokrivenoj posudi, dok pečurke ne omekšaju. Zatim u 80 ml vode razmutiti jednu kašičicu brašna, pa preliti preko gulaša. Promešati i posuti sa alevom paprikom. Krčkati još 2-3 minuta, skloniti i poslužiti sa, obarenom, posnom testeninom.Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je posta mozda nekom zatreba.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.Reecept za najlepsu posnu salatu za slave imate OVDE-Recept za najlepse POSNE kolace sa bananom za par minuta imate OVDE
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE

Vreme je za slatko -samo voce bez hemije

1 kg očišćenih trešanja
1,300 kg šećera
1 limun
1 vanila
2 čaše vode
Trešnje operite i očistite od eventualnog lišća, peteljki, i koštica. Ostavite da otkaplju na ćevćiru.
Uzmite šerpu u kojoj kuvate slatko, sipajte šećer u nju, dolijte vodu i kuvajte na jakoj temperaturi gust sirup. Kad je sirup gotov, spustite u njega trešnje. Kuvajte dalje i dodajte vanilu i sok od limuna. Temperatura štednjaka i dalje treba da bude jaka.


Slatko je gotovo kad sirup sipan iz kašike ne teče u jednom mlazu, već u prekidima, tj. teškim kapima. Tada skinite penu i pokrijte navlaženim platnom.
video recept za slatko bez hemije imate ovde


Ostavite da stoji oko 12 sati. Pripremite čiste, suve teglice i sipajte slatko u njih pazeći da u svakoj bude dovoljno plodova i safta. Povežite celofanom i ostavite na prohladno mesto.Podelite recept sa prijateljima na fb moda nekom zatreba.Jos jedna lepsa kombinacija su mi jagode i zova recept za to imate OVDERecept za liker od kombinacije jagoda i zove imate OVDE
Recept za sok od limuna i zove imate OVDE
Recept za sok od zove i narandze takozvana sokata .jer je ista kao fanta sokata se nalazi OVDE
Brzi dzem od jagoda 4 minute imate OVDE.
Sirup od jagoda koji se ne kuva se nalazi OVDE
Sok od zove i mente imate OVDE
Puno je jos recepata ali sam ovde izdvojila ove.Recept za najbolje i najlakse slatko imate OVDE-Recept za dzem bez hemije po starinski imate OVDE


Eurokrem kocke sa vocem -ne pece se

Potrebno je kilogram petit keksa, dve pomorandze, dva kivija, dve jabuke i dve banane, pola litre mleka, 100gr kakaa i 500 gr.eurokrema .

Sitno iseckati voce, ubaciti u posudu. 250 gr keksa izdrobiti ubaciti u posudu sa vocem, dodati kakao i mleka po potrebi, smesa da bude kompaktna ( cvrsta, ne retka) .Ostatak petit keksa umakati u mleko i slagati, red keksa, red smese od voca. I tako dok se ne potrosi materijal. Zavrsiti sa keksom, ostaviti u frizider da se stegne. Eurokrem rastopiti na pari, napraviti glazuru i premazati tortu. Ukrasiti sa komadima voca.Seci na kocke.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Musaka sa tikvicama-socna i ukusna

Kilogram tikvica oguliti iseći na kolutove i posoliti. 

Ostaviti da odstoje.  Očistiti dve do tti glavice crnog luka, šargarepe, iseći i dinstati na masti ili ulju. Šargarepu možete izrendati lakše i brže se izdinsta.
 U to dodati oko 700gr mlevenog mesa, začina i jedan češanj belog luka. Beli luk možete i sitno iseći ili narendati, kako volite. 

Meso mešati da ne zagori i dinstati oko desetak minuta, dok voda nestane. Nasečene tikvice poredjati u nauljen pleh, prekriti mesom, pa ponovo tikvice. Staviti u rernu malo da se peku pa izvaditi i preliti smesom od umućenih 4 jaja, pola litre mleka i pavlake. Začinite i vratite u rernu da se zapeče.

Brzinski kolac sa kiselom pavlakom -odusevice vas koliko je ukusan -deca ga smazu za tren oka


Potrebno je:
200 gr brašna
300 gr šećera
2 jaja
375 gr kisele pavlake
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
100 gr čokoladne mrvice

Priprema se:
Rernu ugrejemo na 160 stepeni. Brašno pomešamo sa praškom za pecivo i soli dodamo pavlaku, jaja i šećer pa dobro pomešamo. Na kraju umešamo čokoladne mrvice da se ne rastope. Smesu sipamo u tepsiju (20x30 cm) obliženu papirom za pečenje i oko 30 minuta pečemo u ugrejanoj rerni. Kad se ohladilo možemo namazati čokoladu odgore ili pospemo sa prah šećerom.Podelite ovaj brzinski recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za deset vrsta starinskih kolaca imate OVDE 

Najmekaniji bakin kolac sa vocem kremom i sladoledom

3 jaja
12 kašika šećera
2 kesice vanil šećera
12 kašika ulja
12 kašika mleka
12 kašika brašna
1 kašičica sode bikarbone
narendana korica limuna

Odvojiti belanca od žumanaca. Umutiti čvrst sneg od belanaca. U njega dodati šećer i vanil šećer. Zatim dodati žumanca, pa ulje, mleko, brašno i sodu bikarbonu. Na kraju narendajte koricu limuna. Zagrejte kalup za galete, premažite ga uljem i kutlačom sipati masu u kalup. Peći dok ne porumene.Kad su gotove premazati ih kremom ili nutelom i sluziti uz sezonsko voce i sladoled.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Domaci jaffa keks

Biskvit
4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike brašna
Žele
350 ml cedjene pomorandže
3 kašike šećera
1 kesica želatina
Glazura
200 g čokolade za kuvanje

Umutiti biskvit od 4 jaja, 4 kašike brašna i 4 kašike šećera. Umutiti lepo i penasto. Ispeći na plehu od rerne obloženim papirom za pečenje. Tokom pečenja biskvit se malo podigne, posle pečenja spadne. Ohladiti, pa okruglom modlom obima 5 cm vaditi krugove. scedjenu pomorandžu procediti da nema mrvica, dodati 3 kašike šećera i rastopljeni želatin pripremljen prema uputstvu sa kesice. Razliti na pleh 24×34 cm, ili neki drugi slične površine, obložen papirom za pečenje. Paziti da je odabrani pleh ravan, da se ne desi da se žele slije samo na jednu stranu pleha. Kad se žele stegne par sati u frižideru, okruglom modlom obima 3 cm otisnuti krugove. Restlove izvaditi pa krugove pažljivo prebacivati na pripremljene biskvitne podloge.Desii se da par kružića pocepa prilikom vadjenja. Čokoladu otopiti na najnižoj temperaturi ili u mikrotalasnoj 10 minuta na 180 W, bez dodavanja ičega. Razmazati je u tankom sloju na masni papir, u površini 20×30 cm, na dva mesta. Kad se stegne, iz svake table vaditi krugove, istom ili malo većom modlom od one kojom je sečen biskvit. Modlu ugrejati pre otiskivanja krugova. Čokoladne krugove postaviti preko biskvita sa želeom i ugrejati odozgo, da se ocrta krug želea, i da se čokolada prilepi za keks. Ja nisam grejala zato i nema ono udubljenje.Ostaviti da se galzura stegne. Nema bas ono uzvisenje kao jafa ali ukus je bas slican.

Domaca teleca corba


Teletina bez kostiju
 Crni luk 1 komad
 Šargarepa 3 komada
 Celer 0,5 komada
grasak saka do dve
 Ulje
dva do tri krompirica
Peršun
1 kašika Pirinač
 2 kšike Vegeta
 So Biber u zrnu
Crni luk sitno iseckati, propržiti na vrelom ulju. Staviti pirinač, biber u zrnu i meso, kratko propržiti, začiniti vegetom,zatim dodati ostalo povrce naliti sa 1.5 litrom vode i kuvati dok meso ne omekša. Pred kraj posoliti.Podelite sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba .

Vocna pita

Mrvicasta vocna pita
potrebno nam je 250 gr brasna, 125 gr margarina, 100 gr secera, jaje, pola praska za pecivo, vanil secer i malo soli. Za fil: 400 gr voca po zelji ( jagode, maline, kupine, visnje ) , 5 kasika secera u prahu, 3 kasike mlevenog keksa i rendana kora limuna.

U posudu sjedinjiti brasno i margarin, pa utrljati rukama da bi se dobila mrvicasta masa. Ubacite jaje, secer, so, vanil secer i prasak za pecivo , mesiti dlanovima dok se ne dobije glatko testo. Umesano testo upakovati u foliju i ostaviti u frizider. Pripremiti fil na sledeci nacin , voce sjedinjiti sa secerom, mlevenim keksom i rendanom limunom pa polako promesati. Odstojalo testo podeliti na dva dela ,jedan deo rastanjiti oklagijom i staviti u okruglu tepsiju. Preko podloge od testa naneti fil od voca, a preko testo koje je ostalo , narendamo. Peci u rerni dok ne porumeni. Pecenu pitu posuti prah secerom.POdelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept