2 kg kupusa
1 velika glavica crnog luka
1 veci celer
2 vece sargarepe
3 cena belog luka
1 veca veza i koren persuna
2 suve crvene paprike
1 manje pile
3 kom. lovorovog lista
po ukusu soli,bibera u zrnu,mljevenog
2 veca paradajza
2 kom. krompira
Pile iseci na komade, oprati i posusiti..
Na ulju dinstati crni luk sitno narezan ,do zlatno zute boje.
Dodati potom na kocke rezane sargarepu, celer, beli luk, koren persuna i prziti dok povrce ne omeksa.
Ubaciti komade piletine i proprziti sa svake strane da dobije lepu koricu.
Dodati isecen kupus i krompir narezan na kocke i pirjati 30-tak minuta.
Podlivati bujonom ili toplom vodom.
Staviti paprike i od kore ociscen i nasecen paradajz (moze i onaj iz konzerve ako nema svezeg) .
Pred kraj staviti lovor, biber u zrnu , i doterati ukus suvim zacinom i solju.
Zbog boje, dodati alevu papriku,ja sam dodala vrlo malo i ne primeti se i na kraju lisce persuna.Kuvati po ukusi,zavisi da li volite da se raskuva ili ne.
i jedan margarin za kolace i jagoda po zelji ja nisam puno stavljala
Skuvati puding ko sto pise na kesici i ostaviti da se ohladi, u medjuvremenu umutiti šlag i posebno margarin.u ohladjeni puding staviti margarin i sjedinjiti
Na tacnu redjati red keksa ,pa red pudinga i slaga i onda na njih jagode iseckane .ali ne na svaki red da ne bude previse..i tako dok se ne utrosi materijal.Keks niposto ne umakati . Od ostatka šlaga ukrasiti tortu.Podelite ovaj jednostavan recept sa prijateljima na fb.
Lek za iskašljavanje,a pogotovo dobar za astmatičare ,dobar i za bronhitis
Sastojci
40 dag mladica borovih iglica
1 kg kristalnog šećera
berite mladice borovih iglica,Uberite samo mlade izdanke (svjetlozelene boje) te ih malo isperite pod mlazom vode i posušite u kuhinjskoj krpi.U teglu prvo stavite borove mladice, te ih zasipajte šećerom; ja sam stavila 1 kg kristalnog šećera.
Poklopite teglu poklopcem zbog dosadnih insekata.da bi dobili sirup treba proći otprilike 3 do 4 mjeseca ovisno o tome gdje ćete ih držati. Postupak je brži ako ih držite svaki dan na suncu.
Pustite da priroda odradi svoje.sirup ocijediti kroz gustu gazu i kada zagusti upotrebljavati 2-3 kasicice na dan,
3 čaše (od 2dl) kristal šećera
1.5 čaša (od 2dl) vode
2 kašike masti
1 jaje
2 žumanca
po potrebi brašna (meko pšenično)
1 kesica cimeta
1 kesica sode bikarbone
Za premazivanje
2 belanca
100 gr šećera u prahu
U dublju šerpu staviti 1.5 čašu kristal šećera i pržiti kao za grilijaš. Smanjiti temperaturu i nastaviti sa kuvanjem i postepeno dodavati 1.5 čašu vode, a zatim još 1.5 čašu kristal šećera i na kraju 2 kašike masti. Kad provri i stvori se jedinstvena masa, skloniti i prohladiti.U šećernu smešu dodati 2 žumanca i 1 celo jaje, umešati i zatim staviti brašna po potrebi (da testo bude dovoljno tvrdo da se može oblikovati u kuglice – ne pretvrdo), uz brašno dodati i sodu bikarbonu i cimet,Od testa praviti oblike po zelji ili koristiti kalupe i ređati u podmazan pleh. Peći na 200°C oko 10 min, tj dok medenjaci blago porumene.Kad su medenjaci pečeni i ohlađeni, umutiti 2 belanca sa 100gr šećera u prahu (u neumućena belanca staviti šećer i mutiti zajedno) Preporučujem premazivanje četkicom svakog medenjaka ponaosob.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Ako vam se uskoro blizi rodjendan a nemate ideju sta da pravite evo tri ideje mozda pomognu.
Prva torta kinder torta recept za nju kliknite OVDE
druga torta Seherzada recept za nju kliknite OVDE
treca torta jafa torta recept za nju klik OVDE
Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
1 čaša šećera
1,5 čaša brašna
2 kom vanilin šećera
1 kom praška za pecivo
2 kom jaja
1 velika kasika kakaoa
1 kom jogurt
1/2 čaše ulja
jaja, šećer i vaniliju dobro izmiksati, dodati ulje, jogurt i brašno s praškom za pecivo, podijeliti na dva dijela u jedan dodati kakao, sipati malo zutog malo crnog dela sarati ili sipati jedan za drugim delom u pleh po zelji,moj je bio uski od srnecih ledja a vi mozete u obicnu tepsiju. peći na 180 C, hladno posuti šećerom u prahu
Sastojci Beli biskvit: 9 jelanjaka 300 g šećera 1 velika kasika jabučnog sirceta
Krema: 9 žumanjaka 4 velike kasike šećera 0,5 l mlijeka 1 puding vanilija 250 g margarin Još potrebno: 3 kom šlag pjene 1 velika kasika šećera po potrebi šlag fix voće u ovom slucaju kivi, jagode i banane ili već što imate.
Mikserom izraditi čvrst snijeg, dodati šećer i sirce i još malo miksati. Veliku tepsiju prekriti aluminijskom folijom, pouljiti i pobrašniti i na tome peći biskvit – oko 1 sat na 150oC. Ohlađenu koru lagano odvoji od aluminijske folije i isjeci na dva duguljasta dijela (može i na tri-ovisno koliku visinu kolača želite i koliko ćete vrsta voća koristiti ja sam ovde na tri).
Kremu skuvati kao puding i u hladno umiješati 1 margarin. Šlag izraditi sa dodatkom 1 kasike šećera, i ako želite čvrstinu dodajte 1 šlag fix.Na tacnu složiti kolač
Prvo staviti beli biskvit, pa kremu, voće,raspored voca po zelji. te premazati šlagom ili slatkom pavlakom. Ponoviti dva ili tri puta ovisno o želji i materijalu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.Recept za strudlu sa korama za pitu imate OVDE
Recepte i video recepte kako da sami napravite slatki sto za decije rodjendane imate OVDE Recept za brzinsku tortu sa keksom i jogurtom koja se ne pece imate OVDE
Recept za domacu sokatu imate OVDE
Sastojci:
500 gr kora za pitu
600 gr sitnog sira
200 ml mleka
4 jaja (3 za fil i 1 za premazivanje)
malo soli
susam
Priprema:
Pomesati sir, jaja, mleko i malo soli. Filovati po dve kore, na prvu namazati ulje, a na drugu fil, uvijati i tako praviti dok ima materijala. Na kraju premazati jaje i posuti susamom. Peci na 200 stepeni dok ne porumeni.
Americke krofnice iz aparata
Potrebno nam je : dva jajeta, 5 kasika ulja, 250 ml mleka, 100 gr secera,260 gr brasna, prasak za pecivo i prstohvat soli.
Sve sastojke umutiti u smesu ,koja se kasikom stavlja u aparat za krofne.
Prave se brzo, deca ih vole ,a i nisu masne jer se ne peku na masti ili ulju.Prelijte ih topljenom cokoladom i ukarsite mrvicama zavisno sta vasa deca vole.Podelite recept na fb mozda zatreba nekoj mladoj domacici.
Nista sladje od decijih rukica u brasnu,Zorica Pioker nam je poslala kako to izgleda u njenom domu,kad njenu unucici zavrnu rukave. 2dl mleka, jedan kavasac ostaviti da nadoje. 2dl ulja, 2dl vode . Zatim dodati 800 gr do 1kg brasna.
Zamesiti ostaviti da malo odstoje praviti kifle premazati zumancem gore susam.
A ovako izgleda kad Zorica sa mezimcima pravi bakin kolac.Ako vi uzivate u kuhinji sa vasim malisanima slobodno nam pisite na nasoj stranici na fejsu rado cemo objaviti.
Vaskrs je najveći hrišćanski praznik. Veruje se da je tog dana Isus Hrist vaskrsao iz mrtvih, pobedio smrt i svim ljudima, od Adama i Eve do poslednjeg čoveka na Zemlji, darovao večni život.
Zbog značaja ovog praznika, svaka nedelja u toku godine je posvećena Vaskrsu i svaka nedelja je mali Vaskrs. Vaskrs spada u pokretne praznike i praznuje se posle jevrejske Pashe, u prvu nedelju posle punog meseca koji pada na sam dan prolećne ravnodnevice ili neposredno posle nje, ali nikada pre. Najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja po novom kalendaru.
U celom hrišćanskom svetu, pa i kod nas Srba, za ovaj praznik je vezan i običaj darivanja jajima jer je jaje simbol obnavljanja prirode i života. Vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju.
Farbanje jaja jedan je od najlepših i najradosnijih običaja, koji se nije iskorenio čak ni u gradovima. Domaćice, po ustaljenoj tradiciji, farbaju jaja na Veliki petak
Kako se farbaju jaja?
Domaćica se najpre prekrsti i pomoli Bogu, a zatim u šerpu sa vodom u kojoj će se kuvati i farbati jaja dodaje malo vodice koja je osveštana u toku Vaskršnjeg posta. Kada voda sa bojom provri, u nju se spuštaju jaja, pazeći da budu ravnomerno obojena, a deca bi trebalo da obigravaju oko majke i broje sveže ofarbana jaja. Prvo obojeno jaje se ostavlja na stranu do sledećeg Vaskrsa i zove se čuvarkuća.
Simbolika
Jaja se farbaju u spomen na događaj kada je sveta Marija Magdalena Mironosnica, devojka koja je sa Bogorodicom neprekidno bila uz Hrista u toku njegovog golgotskog stradanja i kojoj se Hrist prvi javio po vaskrsenju, putovala u Rim da propoveda jevanđelje i posetila cara Tiberija. Tada mu je, prema verovanju, u znak pažnje kao novogodišnji poklon, predala crveno jaje i pozdravila ga rečima: Hristos voskrese. Crvena boja simbolizuje Spasiteljevu nevino prolivenu krv na Golgoti, ali je crvena boja istovremeno i boja vaskrsenja. Prema verovanju, vaskrsenja nema bez stradanja i smrti. To je, dakle, prvenstveno boja hrišćana i crkve.
Vaskršnje slavlje
Kada osvane dan Hristovog vaskrsenja, sa svih tornjeva pravoslavnih hramova dugo zvone sva zvona i javljaju dolazak velikog praznika. Domaćin sa svojom decom odlazi u crkvu na svetu vaskršnju službu. Posle službe, narod se međusobno pozdravlja rečima „Hristos voskrese“ i „Vaistinu voskrese“ i taj pozdrav traje sve do Spasovdana. Kada se iz crkve dođe kući, ukućani se međusobno pozdravljaju vaskršnjim pozdravom i ljube. Zatim domaćin pali sveću, uzima kadionicu i tamjan, okadi sve ukućane koji stoje na molitvi, a onda predaje kadionicu nekom mlađem, koji kadi celu kuću. Ukoliko ukućani ne umeju da otpevaju vaskršnji tropar, naglas se govore Očenaš i druge molitve koje se znaju napamet ili se čitaju iz molitvenika. Posle zajedničke molitve, ponovo jedni drugima čestitaju Vaskrs i sedaju za svečano postavljenu trpezu.
Tucanje jajima
Na stolu stoji činija sa ofarbanim jajima. Domaćin bi trebalo prvi da uzme jedno jaje, a za njim i svi ukućani. Tada nastaje takmičenje čije je jaje najjače. Ovaj čin predstavlja veliku radost za decu.
Prilikom tucanja jaja izgovara se „Hristos voskrese“ i „Vaistinu voskrese“. Na Vaskrs se prvo jede kuvano jaje, a onda sve ostalo. Ako vam tog dana u kuću dođe gost, on se prvo dariva farbanim jajetom, a tek onda se služi ostalim jelima.Pobusani ponedeljak
Prvi ponedeljak posle Vaskrsa zove se Pobusani ponedeljak. Tog dana, prema narodnom verovanju i običaju, treba pobusati grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom. U nekim krajevima se ovaj dan obeležava i kao Zadušnice. Naime, ide se na groblje, gde se pale sveće, uređuju grobovi i sveštenik obavlja parastose i pomene za pokoj duša umrlih. Tog dana se na grob iznose ofarbana vaskršnja jaja, a potom se dele sirotinji.Podelite post sa prijateljima da sacuvamo obicaje.
Svaka sorta ruža ima svoja pravila uklanjanja nepoželjnih grana u koje nepotrebno odlazi snaga biljke, što istovremeno podstiče stvaranje novih cvetova svake godine. Pogledajte glavna uputstva za različite sorte ruža.
Prolećno orezivanje deluje kao eliksir za podmlađivanje ruža. Postoji nekoliko osnovnih pravila za orezivanje:
1. Mera orezivanja: Slabi izdanci se temeljno skraćuju mnogo više nego jaki izdanci, pošto jaki nose glavninu cvetova.
2. Rez: se izvodi na 3 do 5 mm iznad okca koje je okrenuto ka spolja. Pravilan rez je ukošen nadole.
3. Alatke: Koristite baštenske makaze sa čistim, oštrim sečivima, jer se inače izdanci izgnječe, a rane ne zarastaju.
4. Otpaci od orezivanja: Pošto su ruže često napadnute različitim štetočinama, najbolje je skupiti orezane grane i baciti ih ili zapaliti.
5. Doterivanje: Pravilo za sve ruže je da se bolesne i isušene grane odsecaju sve dok ne ugledate sočnozelenu boju kore. Kasnije mogu da se prorede stare grane, a ako je neophodno orezuje se i glavno stablo ako odozdo počne da “ćelavi“.
Ruže penjačice
Kod ovih ruža cvetovi se obrazuju na bočnim granama prošlogodišnjih i starijih izbojaka. Bočni izdanci se godišnje skraćuju posle cvetanja, da bi se obrazovale nove grane. Glavni izdanci se pojavljuju i učvršćuju za nosač.
Male žbunaste ruže
Prvih godina treba ih prepustiti prirodnom rastu, s tim što se otklanjaju oštećene grane. Ako su izdanci suviše dugački, u svako doba se mogu skratiti. Kasnije se bočni izbojci skraćuju na 2/3 njihove dužine.
Ruže u leji
Ove ruže se svake godine orezuju. Preostale grane ostaju sa oko 20 do 30 cm dugačkim izdancima i sa 3 do 5 pupoljaka. Izdanke orezivati iznad okca.Podelite post sa prijateljicama na fb mozda neko ne zna kako se orezuju i zatreba.
izvor http://www.lisa.rs/moja-lepa-basta/aktuelno-basta/4014-prolecno-orezivanje-eliksir-za-ruze.html
Posle duge i hladne zime najzad su nam stigli lepši dani, koji nas mame da više vremena provodimo napolju i ponešto uradimo u bašti.
Tokom marta radove u bašti potrebno je prilagoditi čestim promenama vremena kako osetljive biljke ne bi stradale.
Rano rascvetanim lukovicama, kao što su krokusi, lale, visibabe i narcisi odsecite precvetale cvetove i nađubrite biljke.
Drvenaste biljke koje ste tokom zime zaštitili od mraza redovno prozračujte povremeno skidajući materijale za zaštitu, ali ih nemojte sasvim ukloniti, jer opasnost od mrazeva još postoji.
Sa biljaka koje ste povezali da ih ne bi vetar ili snežni pokrivač polomio uklonite konopce.
U martu se orezuju žbunovi i trajnice koje ne cvetaju tokom proleća, a u prethodnoj godini su imale bujan rast.
Pođubrite zemlju oko grmova biljaka, a đubrivo nanesite na rastojanju od 25 do 30 cm od korena. Početak marta je idealan za uzimanje reznica. Orežite puzavice, klematis, gliciniju, orlove nokte... Grabuljama odstranite ostatke prošlogodišnjih sadnica, a zatim taj deo prekopajte, usitnite grumenje zemlje i dodajte neko organsko đubrivo.
Najpovoljnije vreme za setvu trave su mart i april. Posle setve, u zemlju ugrabuljajte seme i povaljajte valjkom.
Povaljani teren se zaliva tako da semenu omogućite dobar kontakt sa zemljom. Ukoliko je travnjak već formiran, u martu ga obilno pođubrite, a kasnije samo u manjim količinama.
Vreme je za sadnju i orezivanje ruža. Floribunde i čajevke orežite na visinu od 20 do 30 cm da bi se cvetovi formirali na mladim izdancima. Ruže penjačice i grmolike ruže cvetaju jednom godišnje i samo ih povremeno proređujte. Na penjačicama koje cvetaju u više navrata potrebno je prekratiti bočne izdanke za trećinu.
Grmolike ruže koje imaju nekoliko cvetanja godišnje proredite potpunim uklanjanjem dela izbojaka, dok ostale skratite za trećinu. Obavezno uklonite sve bolesne, suve, iskrivljene i slabašne grane. Ako je sredina ruže previše zagušena, odrežite i pojedine zdrave grančice da biste je oslobodili i dali joj vazduha. Režite odmah iznad zatvorenog pupoljka na izdanku, a sve preostale izdanke skratite za trećinu.
Sada je krajnje vreme za setvu semena u klijalištima. U posude stavite zemlju, poređajte seme i sabijte ga drvenom daskom, pa ga pokrijte slojem peska ili zemlje. Seme oprezno zalivajte prskalicom. Sandučiće sa zasejanim semenom držite na svetlom i toplom mestu, najbolje na prozoru. Za visoku vlažnost vazduha i temperaturu potreban je stakleni poklopac koji svakodnevno skidajte na pet minuta, radi provetravanja. Ukoliko ste setvu obavili u januaru ili početkom februara, iznikle biljčice presadite u zasebne saksije. Sredinom marta posejte seme dragoljuba, tunbergije i mirisnog graška u saksije. Saksije prekrijte tankim slojem zemlje. U maju ih možete preneti na otvoreno što će doprineti da biljke ranije procvetaju.
Tokom marta presadite saksijsko cveće. Biljke je neophodno presaditi ako je koren izašao van saksije. Cvetnice se presađuju u za broj veću saksiju, a zelene biljke u za dva broja veću. Čak i ako je saksija dovoljno velika potrebno je da promenite površinski sloj zemlje. Prilikom presađivanja jednom rukom obuhvatite korenov vrat, a drugom saksiju. Nemojte na silu da izvlačite biljku, a ukoliko ne možete lako da je izvadite bolje je da razbijete saksiju.
Biljke za kamenite bašte (perene) možete presađivati tokom cele godine, ali najbolje vreme za sadnju je sredina marta. Zaštitite biljke od puževa mešavinom samlevenih recikliranih školjki, koju možete nabaviti u garden centrima. Pospite je oko biljaka, čak i oko onih u posudama.
Četinare i žbunove isprskajte "crvenim" ili "plavim uljem". Rasporedite malč oko svake biljke i dobro zalijte. Pre nego što ukrasite terasu saksijama i žardinjerama ne zaboravite da ih prethodno dobro očistite. Vruća voda i deterdžent ukloniće prašinu, zaostalu zemlju i alge.Podelite post sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba podsecanja radi.
Izvor http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.307.html:370240-Radovi-u-martu
Samleti limun i sve to ostaviti da odstoji 24 sata ,uz povremeno mesanje.
Sirup procediti ,sipati u flase.Jos jedna lepsa kombinacija su mi jagode i zova recept za to imate OVDERecept za liker od kombinacije jagoda i zove imate OVDE
Recept za sok od limuna i zove imate OVDE
Recept za sok od zove i narandze takozvana sokata .jer je ista kao fanta sokata se nalazi OVDE
Brzi dzem od jagoda 4 minute imate OVDE.
Sirup od jagoda koji se ne kuva se nalazi OVDE
Sok od zove i mente imate OVDE-Recept za domacu sokatu imate OVDE
Puno je jos recepata ali sam ovde izdvojila ove.Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE
Vodu, ulje, šećer i med sipati u šerpu da se ugreje
(ne treba da prokuva). Kad se ugreje dodati
brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i cimet,
pa sve dobro izmešati. Testo ostaviti da se malo
prohladi a i ne mora obavezno- zakljucite po
gustini.Pleh obložiti papirom za pečenje, pa smesu za
medenjake vaditi kašičicom i stavljati na pek papir
(sami odaberite veličinu medenjaka, narastu tokom
pečenja).Ako hoćete da vadite testo kalupima, obavezno ohladite testo i ohlađeno premesite uz dodatak brašna da se ne lepi za podlogu.Staviti da se peku u prethodno zagrejanu rernu na
oko 180C oko 10min. po potrebi i malo duze dok
ne dobiju po vama lepu boju.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.Recept za najlepsu salatu uz sve vrste pecenja sa pecenom paprikom imate OVDE
Recept za brzinski rucak sa punjenim paprikama sa pavlakom i krompirom imate OVDE
Najejdnostaviji recept za papriku u pavlaci imate OVDE
Recept za tortu od cevapa da odusevite goste imate OVDE
Recept z najizdasniju i najlepsu rodjendansku tortu imate OVDE
Recept za hleb iz serpe a kao da je ispod saca imate OVDE
Recept za slanu toru od oblatne za par trenutaka imate OVDE
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE