Nista sladje od decijih rukica u brasnu,Zorica Pioker nam je poslala kako to izgleda u njenom domu,kad njenu unucici zavrnu rukave. 2dl mleka, jedan kavasac ostaviti da nadoje. 2dl ulja, 2dl vode . Zatim dodati 800 gr do 1kg brasna.
Zamesiti ostaviti da malo odstoje praviti kifle premazati zumancem gore susam.
A ovako izgleda kad Zorica sa mezimcima pravi bakin kolac.Ako vi uzivate u kuhinji sa vasim malisanima slobodno nam pisite na nasoj stranici na fejsu rado cemo objaviti.
Vaskrs je najveći hrišćanski praznik. Veruje se da je tog dana Isus Hrist vaskrsao iz mrtvih, pobedio smrt i svim ljudima, od Adama i Eve do poslednjeg čoveka na Zemlji, darovao večni život.
Zbog značaja ovog praznika, svaka nedelja u toku godine je posvećena Vaskrsu i svaka nedelja je mali Vaskrs. Vaskrs spada u pokretne praznike i praznuje se posle jevrejske Pashe, u prvu nedelju posle punog meseca koji pada na sam dan prolećne ravnodnevice ili neposredno posle nje, ali nikada pre. Najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja po novom kalendaru.
U celom hrišćanskom svetu, pa i kod nas Srba, za ovaj praznik je vezan i običaj darivanja jajima jer je jaje simbol obnavljanja prirode i života. Vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju.
Farbanje jaja jedan je od najlepših i najradosnijih običaja, koji se nije iskorenio čak ni u gradovima. Domaćice, po ustaljenoj tradiciji, farbaju jaja na Veliki petak
Kako se farbaju jaja?
Domaćica se najpre prekrsti i pomoli Bogu, a zatim u šerpu sa vodom u kojoj će se kuvati i farbati jaja dodaje malo vodice koja je osveštana u toku Vaskršnjeg posta. Kada voda sa bojom provri, u nju se spuštaju jaja, pazeći da budu ravnomerno obojena, a deca bi trebalo da obigravaju oko majke i broje sveže ofarbana jaja. Prvo obojeno jaje se ostavlja na stranu do sledećeg Vaskrsa i zove se čuvarkuća.
Simbolika
Jaja se farbaju u spomen na događaj kada je sveta Marija Magdalena Mironosnica, devojka koja je sa Bogorodicom neprekidno bila uz Hrista u toku njegovog golgotskog stradanja i kojoj se Hrist prvi javio po vaskrsenju, putovala u Rim da propoveda jevanđelje i posetila cara Tiberija. Tada mu je, prema verovanju, u znak pažnje kao novogodišnji poklon, predala crveno jaje i pozdravila ga rečima: Hristos voskrese. Crvena boja simbolizuje Spasiteljevu nevino prolivenu krv na Golgoti, ali je crvena boja istovremeno i boja vaskrsenja. Prema verovanju, vaskrsenja nema bez stradanja i smrti. To je, dakle, prvenstveno boja hrišćana i crkve.
Vaskršnje slavlje
Kada osvane dan Hristovog vaskrsenja, sa svih tornjeva pravoslavnih hramova dugo zvone sva zvona i javljaju dolazak velikog praznika. Domaćin sa svojom decom odlazi u crkvu na svetu vaskršnju službu. Posle službe, narod se međusobno pozdravlja rečima „Hristos voskrese“ i „Vaistinu voskrese“ i taj pozdrav traje sve do Spasovdana. Kada se iz crkve dođe kući, ukućani se međusobno pozdravljaju vaskršnjim pozdravom i ljube. Zatim domaćin pali sveću, uzima kadionicu i tamjan, okadi sve ukućane koji stoje na molitvi, a onda predaje kadionicu nekom mlađem, koji kadi celu kuću. Ukoliko ukućani ne umeju da otpevaju vaskršnji tropar, naglas se govore Očenaš i druge molitve koje se znaju napamet ili se čitaju iz molitvenika. Posle zajedničke molitve, ponovo jedni drugima čestitaju Vaskrs i sedaju za svečano postavljenu trpezu.
Tucanje jajima
Na stolu stoji činija sa ofarbanim jajima. Domaćin bi trebalo prvi da uzme jedno jaje, a za njim i svi ukućani. Tada nastaje takmičenje čije je jaje najjače. Ovaj čin predstavlja veliku radost za decu.
Prilikom tucanja jaja izgovara se „Hristos voskrese“ i „Vaistinu voskrese“. Na Vaskrs se prvo jede kuvano jaje, a onda sve ostalo. Ako vam tog dana u kuću dođe gost, on se prvo dariva farbanim jajetom, a tek onda se služi ostalim jelima.Pobusani ponedeljak
Prvi ponedeljak posle Vaskrsa zove se Pobusani ponedeljak. Tog dana, prema narodnom verovanju i običaju, treba pobusati grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom. U nekim krajevima se ovaj dan obeležava i kao Zadušnice. Naime, ide se na groblje, gde se pale sveće, uređuju grobovi i sveštenik obavlja parastose i pomene za pokoj duša umrlih. Tog dana se na grob iznose ofarbana vaskršnja jaja, a potom se dele sirotinji.Podelite post sa prijateljima da sacuvamo obicaje.
Svaka sorta ruža ima svoja pravila uklanjanja nepoželjnih grana u koje nepotrebno odlazi snaga biljke, što istovremeno podstiče stvaranje novih cvetova svake godine. Pogledajte glavna uputstva za različite sorte ruža.
Prolećno orezivanje deluje kao eliksir za podmlađivanje ruža. Postoji nekoliko osnovnih pravila za orezivanje:
1. Mera orezivanja: Slabi izdanci se temeljno skraćuju mnogo više nego jaki izdanci, pošto jaki nose glavninu cvetova.
2. Rez: se izvodi na 3 do 5 mm iznad okca koje je okrenuto ka spolja. Pravilan rez je ukošen nadole.
3. Alatke: Koristite baštenske makaze sa čistim, oštrim sečivima, jer se inače izdanci izgnječe, a rane ne zarastaju.
4. Otpaci od orezivanja: Pošto su ruže često napadnute različitim štetočinama, najbolje je skupiti orezane grane i baciti ih ili zapaliti.
5. Doterivanje: Pravilo za sve ruže je da se bolesne i isušene grane odsecaju sve dok ne ugledate sočnozelenu boju kore. Kasnije mogu da se prorede stare grane, a ako je neophodno orezuje se i glavno stablo ako odozdo počne da “ćelavi“.
Ruže penjačice
Kod ovih ruža cvetovi se obrazuju na bočnim granama prošlogodišnjih i starijih izbojaka. Bočni izdanci se godišnje skraćuju posle cvetanja, da bi se obrazovale nove grane. Glavni izdanci se pojavljuju i učvršćuju za nosač.
Male žbunaste ruže
Prvih godina treba ih prepustiti prirodnom rastu, s tim što se otklanjaju oštećene grane. Ako su izdanci suviše dugački, u svako doba se mogu skratiti. Kasnije se bočni izbojci skraćuju na 2/3 njihove dužine.
Ruže u leji
Ove ruže se svake godine orezuju. Preostale grane ostaju sa oko 20 do 30 cm dugačkim izdancima i sa 3 do 5 pupoljaka. Izdanke orezivati iznad okca.Podelite post sa prijateljicama na fb mozda neko ne zna kako se orezuju i zatreba.
izvor http://www.lisa.rs/moja-lepa-basta/aktuelno-basta/4014-prolecno-orezivanje-eliksir-za-ruze.html
Posle duge i hladne zime najzad su nam stigli lepši dani, koji nas mame da više vremena provodimo napolju i ponešto uradimo u bašti.
Tokom marta radove u bašti potrebno je prilagoditi čestim promenama vremena kako osetljive biljke ne bi stradale.
Rano rascvetanim lukovicama, kao što su krokusi, lale, visibabe i narcisi odsecite precvetale cvetove i nađubrite biljke.
Drvenaste biljke koje ste tokom zime zaštitili od mraza redovno prozračujte povremeno skidajući materijale za zaštitu, ali ih nemojte sasvim ukloniti, jer opasnost od mrazeva još postoji.
Sa biljaka koje ste povezali da ih ne bi vetar ili snežni pokrivač polomio uklonite konopce.
U martu se orezuju žbunovi i trajnice koje ne cvetaju tokom proleća, a u prethodnoj godini su imale bujan rast.
Pođubrite zemlju oko grmova biljaka, a đubrivo nanesite na rastojanju od 25 do 30 cm od korena. Početak marta je idealan za uzimanje reznica. Orežite puzavice, klematis, gliciniju, orlove nokte... Grabuljama odstranite ostatke prošlogodišnjih sadnica, a zatim taj deo prekopajte, usitnite grumenje zemlje i dodajte neko organsko đubrivo.
Najpovoljnije vreme za setvu trave su mart i april. Posle setve, u zemlju ugrabuljajte seme i povaljajte valjkom.
Povaljani teren se zaliva tako da semenu omogućite dobar kontakt sa zemljom. Ukoliko je travnjak već formiran, u martu ga obilno pođubrite, a kasnije samo u manjim količinama.
Vreme je za sadnju i orezivanje ruža. Floribunde i čajevke orežite na visinu od 20 do 30 cm da bi se cvetovi formirali na mladim izdancima. Ruže penjačice i grmolike ruže cvetaju jednom godišnje i samo ih povremeno proređujte. Na penjačicama koje cvetaju u više navrata potrebno je prekratiti bočne izdanke za trećinu.
Grmolike ruže koje imaju nekoliko cvetanja godišnje proredite potpunim uklanjanjem dela izbojaka, dok ostale skratite za trećinu. Obavezno uklonite sve bolesne, suve, iskrivljene i slabašne grane. Ako je sredina ruže previše zagušena, odrežite i pojedine zdrave grančice da biste je oslobodili i dali joj vazduha. Režite odmah iznad zatvorenog pupoljka na izdanku, a sve preostale izdanke skratite za trećinu.
Sada je krajnje vreme za setvu semena u klijalištima. U posude stavite zemlju, poređajte seme i sabijte ga drvenom daskom, pa ga pokrijte slojem peska ili zemlje. Seme oprezno zalivajte prskalicom. Sandučiće sa zasejanim semenom držite na svetlom i toplom mestu, najbolje na prozoru. Za visoku vlažnost vazduha i temperaturu potreban je stakleni poklopac koji svakodnevno skidajte na pet minuta, radi provetravanja. Ukoliko ste setvu obavili u januaru ili početkom februara, iznikle biljčice presadite u zasebne saksije. Sredinom marta posejte seme dragoljuba, tunbergije i mirisnog graška u saksije. Saksije prekrijte tankim slojem zemlje. U maju ih možete preneti na otvoreno što će doprineti da biljke ranije procvetaju.
Tokom marta presadite saksijsko cveće. Biljke je neophodno presaditi ako je koren izašao van saksije. Cvetnice se presađuju u za broj veću saksiju, a zelene biljke u za dva broja veću. Čak i ako je saksija dovoljno velika potrebno je da promenite površinski sloj zemlje. Prilikom presađivanja jednom rukom obuhvatite korenov vrat, a drugom saksiju. Nemojte na silu da izvlačite biljku, a ukoliko ne možete lako da je izvadite bolje je da razbijete saksiju.
Biljke za kamenite bašte (perene) možete presađivati tokom cele godine, ali najbolje vreme za sadnju je sredina marta. Zaštitite biljke od puževa mešavinom samlevenih recikliranih školjki, koju možete nabaviti u garden centrima. Pospite je oko biljaka, čak i oko onih u posudama.
Četinare i žbunove isprskajte "crvenim" ili "plavim uljem". Rasporedite malč oko svake biljke i dobro zalijte. Pre nego što ukrasite terasu saksijama i žardinjerama ne zaboravite da ih prethodno dobro očistite. Vruća voda i deterdžent ukloniće prašinu, zaostalu zemlju i alge.Podelite post sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba podsecanja radi.
Izvor http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.307.html:370240-Radovi-u-martu
Samleti limun i sve to ostaviti da odstoji 24 sata ,uz povremeno mesanje.
Sirup procediti ,sipati u flase.Jos jedna lepsa kombinacija su mi jagode i zova recept za to imate OVDERecept za liker od kombinacije jagoda i zove imate OVDE
Recept za sok od limuna i zove imate OVDE
Recept za sok od zove i narandze takozvana sokata .jer je ista kao fanta sokata se nalazi OVDE
Brzi dzem od jagoda 4 minute imate OVDE.
Sirup od jagoda koji se ne kuva se nalazi OVDE
Sok od zove i mente imate OVDE-Recept za domacu sokatu imate OVDE
Puno je jos recepata ali sam ovde izdvojila ove.Recept za domaci zdrav sirup imate OVDE
Vodu, ulje, šećer i med sipati u šerpu da se ugreje
(ne treba da prokuva). Kad se ugreje dodati
brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i cimet,
pa sve dobro izmešati. Testo ostaviti da se malo
prohladi a i ne mora obavezno- zakljucite po
gustini.Pleh obložiti papirom za pečenje, pa smesu za
medenjake vaditi kašičicom i stavljati na pek papir
(sami odaberite veličinu medenjaka, narastu tokom
pečenja).Ako hoćete da vadite testo kalupima, obavezno ohladite testo i ohlađeno premesite uz dodatak brašna da se ne lepi za podlogu.Staviti da se peku u prethodno zagrejanu rernu na
oko 180C oko 10min. po potrebi i malo duze dok
ne dobiju po vama lepu boju.Recepte za najlepsa posna jela imate OVDE.Recept za najlepsu salatu uz sve vrste pecenja sa pecenom paprikom imate OVDE
Recept za brzinski rucak sa punjenim paprikama sa pavlakom i krompirom imate OVDE
Najejdnostaviji recept za papriku u pavlaci imate OVDE
Recept za tortu od cevapa da odusevite goste imate OVDE
Recept z najizdasniju i najlepsu rodjendansku tortu imate OVDE
Recept za hleb iz serpe a kao da je ispod saca imate OVDE
Recept za slanu toru od oblatne za par trenutaka imate OVDE
Recepte za najlepse posne kolace imate OVDE.Recepte za najlepsa posna predjela imate OVDE
Da ne bacate koru od limuna iskoristite je za prirodno domace sredtsvo za čišćenje masnoća u kuhinji, jer citrusno voće sadrži limonen, prirodno otapalo masnoće. koristi se i za sudoper, pećnicu i pločice.
kore limuna a moze i narandze ili mandarine
alkoholno sirce
voda,tegla
boca s raspršivačem
Kore citrusa stavite u teglu i prelijte alkoholnim sircetom više od pola tegle a u ostatak dolijte još malo vode.Dobro zatvorite sa poklopcem i tako čuvajte na tamnom mjestu oko 10 dana.
Sadržaj tegle procjedite kroz cedaljku i presipajte u bocu s raspršivačem i koristite po potrebi.
Umesiti testo od navedenih sastojaka... Ostaviti da naraste, pa ga podeliti na 45 kuglica. Uzimati po tri kuglice i razviti ih oklagijom.Sve tri razvijene kuglice premazati sa po malo margarina i sloziti ih jednu na drugu.Na pocetku testa, staviti pola virsle,Uviti kao kifle, premazati razmucenim zumancetom i ostaviti da malo narastu u plehu. Po zelji mozete posuti kimom ili susamom. Peci na 200C oko 15 min.
Smuckati zajedno brasno, prasak za pecivo, kakao,cimet, secer i vodu pa peci 15-20 min.
Vruc kolac premazati sa dzemom pa ostaviti da se ohladi.
Rastopiti cokoladu sa 4 kasike ulje, pa preliti glazuru preko kolaca i ostaviti u frizider da se stegne!Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Karakteristični, prošarani listovi koji se zrakasto šire na kraju svake zelene drške čine prepoznatljivom ovu biljku skromnih zahteva. Ne samo da često ulepšava domove i poslovne prostorije, već i apsorbuje mnoge štetne materije iz vazduha.
Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock
Mnoge studije pokazuju da zagađivači vazduha snažnije deluju u zatvorenom prostoru nego na otvorenom, a mi upravo u zatvorenim prostorijama provodimo blizu 80 odsto vremena.
Biljke imaju izuzetnu sposobnost da upijaju nečistoće iz vazduha – filtriraju toksine, viruse, spore gljivica, ugljen-dioksid koji izdišemo, a jedna od posebno sposobnih za to je šeflera. U porodicu šeflere spada više varijeteta – omiljene su Schefflera Amate, Diana, Dwarf, Gold Capella i Umbrella Tree
Šefleru odlikuju i vrlo skromni zahtevi – odgovara joj dosta svetla, a treba je samo pomalo zalivati. Najbolje bi bilo da se zemlja sasvim osuši između dva zalivanja, a u tacni nikad ne bi trebalo ostavljati vodu. Ako lišće počinje da opada, znači da je biljka previše zalivana.
Slobodno orežite šefleru prema obliku koji želite, to će samo podstaći još lepši rast. Ljubitelji bonsaija u ovoj biljci nalaze odličan materijal za rad.
Izvor: Moja lepa bašta
Testo
2 dl ulja
2 dl vode
4 dl brašna
5-6 kom jaja
3 dag gustina
pola kasicice soli
Krema
30 dag šećera
1 lit mlijeka
8 dag brašna
5 jaja
2 vanilin šećera
1 puding od vanilije
12,5 dag margarina
Ulje, vodu i so kuvati,malo nek kuva. Dodati brašno promešano sa gustinom. Mešati i pržiti da se tijesto dobro sastavi. Na dnu posude se stvori bijeli sloj a tijesto se poveže u kompaktnu smjesu. Sklonimo sa vatre i ohladimo.U hladnu smjesu dodamo jedno po jedno jaje. Dobije se lepljivo tijesto. Tijesto se stavi u spric ili se oblikuju hrpice kasikicom,velicina zavisi od vas,ja sam pravila bas male. Peče se u zagrijanoj pećnici na 200 st.C 20-25 minuta.Ne otvarati rernu dok se peku da ne spadnu. Krema: Mleko se skuva s vanilijom. Posebno se izmiješaju jaja sa šećerom, brašnom, praškom za puding i kasikom kuvanog mleka pa se ta smjesa umiješa u mleko i kuva dok se krema ne zgusne. U hladnu kremu se doda penasto razrađen margarin i pune princezice koje smo prerezali na pola.Princeze preliti sa prelivom po zelji.
1. Prvo stavimo kvasac sa vodom,secerom i 1 kasikom brasna da nadodje.
2. U vecu posudu sipamo brasno, 2 kasicice soli, ulje, jogurt koji je stajao na sobnoj temperaturi, pecivo, nadosli kvasac i dodavanjem mlakog mleka umesimo glatko testo. Pokrijemo krpom i ostavimo da raste oko 20-30 min.
3. Priprema namaza: Umutimo mikserom 200 gr margarina sa 3 zumanceta i jednom kasikom brasna.
4. Priprema fila: 8 listova blitve kratko obarimo, zatim izrucimo na dasku, sitno isecemo i iscedimo rukama. U jednu posudu stavimo 400 gr sitnog sira, dodamo iscedjenu blitvu i 2 belanceta.
5. Nadoslo testo kratko mesimo na pobrasnjenju radnu povrsinu i delimo na 4 dela. Oblikujemo lopte i ostavimo sa strane.
6. Od svakog testa razvucemo pravougaonu koru sa duzinom oko 70 cm, premazemo 1/4 namaza, pospemo rukom fil preko cele kore i uvijemo rolat.
7. Svaki rolat secemo na 8 delova i redjamo u podmazan pleh. Ostavimo da rastu 20 min, premazemo sa umucenim belancetom i pospemo susamom. Na svako pecivo stavljamo malo margarina.
8. Pecemo u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 25-30 min.
9. Posle oblikovanja 2 rolata (jedan pleh) odlucila sam da ostala 2 rolata secem u cik-cak forme, redjam dobijene trokute u namasceni pleh velicine 28 cm bez nekog brojanja, jednostavno koliko sam trokuta imala. Premazemo belancetom, pospemo susamom i pecemo na isti nacin. Ispala je neplanirana ali divna pogaca.
izvor http://www.coolinarika.com/recept/2-iz-1-peciva-sa-sirom-i-blitvom
Potrebno nam je pakovanje tankih kora, 3 pudinga od vanile ili cokolade, 13 kasika secera, litra mleka, vanil secer, 3 jaja, casa jogurta, 2 dcl ulja , pola case griza I prasak za pecivo.
Tri pudinga od vanile skuvati sa 10 kasika secera u litri mleka, ostaviti da se dobro ohladi. Umutiti 3 jaja, 3 kasike secera, jogurt, griz, ulje i prasak za pecivo. Ovim premazujemo svaku koru. Kada se puding ohladio pocinjemo sa pravljenjem pite. Izbrojimo koliko ima kora I podelimo in na tri dela, svaku koru premazujemo prelivom, i onu zadnju na koru stavljamo puding koju urolamo u rolat ili pitu. Pecemo u rerni. Pre sluzenja isecenu pitu pospemo secerom I prahu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Ovaj brzi kolac cesto pravim ali nekad sa piskotama nekad sa plazmom ili bevitom,sve zavisi sa cim raspolazem znaci postupak je isti samo je razlika u piskotama ili plazmi.Slaze se dole 4 keksa ili piskote gore po 3 zatim po dva i na kraju jedan keks ili piskota.Puding je isto slobodna volja,moze sa vanilom moze koji god volite.
Sastojci:
500 gr. plazma ili bevita keksa ili ako pravite sa piskotama onda duplo pakovanje piskota
1/2 l mleka
2 pudinga od vanile (moze bilo koji)
7 kasika secera
1 margarin
malo mleka za umakanje keksa
slag
Skuvati 2 pudinga sa pola litre mleka i 7 kasika secera.Kad se prohladi umutiti u puding 1 margarin i to je fil za tortu.Keks ili piskote se umacu u mleko i slaze se na tacnu 4x4 pa se premaze filom,sledeci red ide 3x4 pa fil,zatim 2x4,pa fil i na kraju se po duzini poredjaju 4 keksa ili piskote i premaze se filom.Odozgo se ukrasi slagom.Jako jednostavno i ukusno