POCETNA STRANA

Pogledaj i ovaj recept obavezno

POGLEDAJ RECEPT ZA PAPRIKU U PAVLACI NA BRZAKA

POGLEDAJTE KAKO SACUVATI MUSKATLE PREKO ZIME

ZAPRATITE KANAL DA PRATITE SLAVSKE RECEPTE

Podelite recept sa prijateljima

Translate ПРЕВОДАЧ Преведувач TŁUMACZ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

Prva pomoc kod KASLJA i bola u grlu NEGRO I MLEKO-MELEM za cisto GRLO i promuklost-deca ga obozavaJU


negro i mleko prva pomoc kod kaslja -
potrebno je solja mleka i 3 negro bombone postupak je u videu -napitak je jako ukusan i super mirise-mleko ne menja boju ali menja ukus koji klinci obozavaju i piju i kad nisu bolesni na kanalu imate i recept sa serbet mleko i secer i recept za caj od lovorovog lista oba protiv kaslja VIDEO RECEPT SE NALAZI OVDE

 

ROLAT OD PALENTE


  • 200 gr.instant palenta
  • 7 dcl.mleka
  • 100 gr.maslaca
  • malo soli i vegete,papra
  • 150 gr. šunka na listiće
  • 100 gr. naribani sir trapist
  • 100 gr. pečene crvene paprike za ajvar
  • peršun za dekoraciju
  • Mljeko zavrimo, dodamo maslac,posolimo i dodamo vegetu i uz neprestano mešanje polako sipamo palentu.Kad se zgusti prebacimo je u paravouganu tepsiju koju smo pretnodno obložili sa papirom za pečenje koji je na stranicama tepsije malo viši.
    Palentu poravnamo, odozgo rasporedimo šnite od šunke,onda naribamo sir,i odozgo pečene i oljuštene paprike bez semena.Pazimo da fil ne ide do kraja na suprotnoj strani .
  • Polako sa papirom zavijamo u rolat kao kad dižemo stolnjak kad pravimo pitu.Kad rolat zarolamo do kraja koji dođe naslonjen na jednu stenu od tepsije, onda ovu slobodni kraj rolata podupremo sa nećim teškim da se rolat ne odrola.Ja sam stavila 2 tetrapaka sa litarskim mlekom.Zatim stavimo i ohladimo u frižider zajedno sa tepsijom. Kad je gotov narežemo na kolutove, posujemo sa sitno kosanim peršinom i poređamo na tanjire.Služimo sa ohlađenim jogurtom.
  • MOZDA CE VAS INTERESOVATI RECEPT PICA OD PALENTE
  • IZVOR (www.coolinarika.com)

Vanilija



potrebno je 4 pudinga od vanile dva pakovanja turskog keksa 500gr šlaga i jedan margarin za kolace skuvati puding ko sto pise na kesici i ostaviti da se ohladi, u medjivremenu umutiti šlag i posebno margarin.u ohladjeni puding staviti margarin i sjedinjiti.Na tacnu redjati red keksa ,pa red pudinga i slaga ...i tako dok se ne utrosi materijal. Keks niposto ne umakati . od ostatka šlaga ukrasiti tortu KLIK ovde na recept za burek iz soljice

Brza i ukusna bajadera



300g šećera
1o kasika vode 250g margarina 150g mlevenih oraha
300g mlevenog keksa
 jjedna cokolada moze ona za kuvanje ja sam stavila obicnu mlecnu milku vi stavite po zelji
Otopiti na vatri šećer i vodu .Tome dodati margarin i skinuti sa vatre.umesati orahe i mleveni keks,podeliti smesu na dva dela,jedan ostaviti takav u drugi dodati otopljenu cokoladu.Na tacnu ili u pleh prvo staviti svetliji pa tamniji deo,ostaviti da se stegne,gore moze cokolada kao glazura i ne mora .

Domace krofne

40 grama kvasca potopiti u mlakom mleku sa kasicicom secera i ostaviti da se podigne da se stvori pena od kvasvca, i sa tim zamesiti u testo ide;900 grama brasna typa 400 ( od tog brasna treba imati i za posipanje radne povrsine ) 300ml mleka,kasika secera, 2 jaja, rendana kora od 1 limuna,. Testo mesiti rucno i najvaznije ga dobro izmesiti,( ako slucajno bude tvrdo i treba jos tecnosti dodat isamo mlake vode )Zamesiti polutvrdo testo , razvuci oklagijom debljine pola santimetara i vaditi casom ili modlom krofnice. Ostaviti da narastu 20 minuta i peci na vrelom ulju OBAVEZNO serpu poklopiti dok se pece prva stranica ( serpa se poklapa da bi se dobio taj venac oko krofni)a kad okrenete krofnu onda otklopite i ne poklapate vise.
ovako su krofne domace ispale Jadranki Zivkovic koja je svoj recept podelila sa nama 

Kako maslacak leci jetru rak dijabetes zuticu anemiju i jos neke bolesti

 Zdravstvene koristi maslačka uključuju smanjenje rizika od bolesti jetre, dijabetesa, poremećaja mokraćnog sistema, akni, žutice, raka i anemije. Ovaj korov pomaže zdravlju kostiju, neguje kožu, a dobar je i za mršavljenje.  
Kosti
Maslačak je bogat kalcijumom koji je neophodan za rast i snagu kostiju. Osim toga, sadrži i antioksidanse poput vitamina C i luteolina, koji štite kosti od oštećenja i krhkosti koje nastaju s godinama.
Jetra
Dok antioksidansi, vitamin C i luteolin, održavaju funkciju jetre i štite je od starenja, ostali spojevi u maslačku mogu pomoći u lečenju krvarenja.
Dijabetes


Sok od maslačka može pomoći dijabetičarima jer stimuliše proizvodnju inzulina iz gušterače i pri tom zadržava nisku vrednost šećera u krvi. Budući da je maslačak prirodni diuretik, on podstiče mokrenje kod dijabetičara što pomaže u uklanjanju višaka šećera iz tela. Dijabetičari su takođe skloni bubrežnim problemima, pa njegova diuretička svojstva mogu pomoći u uklanjanju i taloženju šećera u bubrezima kroz učestalo mokrenje.
Koža
Takozvano mleko iz maslačka je  korisno u lečenju kožnih bolesti koje su uzrokovane mikrobnim i gljivičnim infekcijama. Treba izbegavati bilo kakav kontakt s očima. Mleko maslačka se može koristiti protiv svraba, lišajeva, ekcema i drugih kožnih bolesti, bez rizika od nuspojava ili hormonskih poremećaja.
Akne
Sok maslačka može pomoći pri pravilnom izlučivanju hormona, podstiče znojenje i širi pore. Sve to pomaže pri uklanjanju toksina putem znoja i urina. Primenjuje li se direktno na područjima s aknama, može sprečiti mikrobiološku infekciju. Osim toga, može ubrzati proces zarastanja ranica zbog vitamina C koji sadrži, pa će ožiljci i crvene upale koje se pojavljuju kod lečenja akni biti manje vidljivi.
Rak
Maslačak sadrži visoke vrednosti antioksidansa koji smanjuju slobodne radikale koji uzrokuju rak. Takođe detoksiše telo, što dodatno štiti od razvoja tumora i raznih vrsta raka. Luteolin zapravo truje bitne sastavnice ćelija raka kad se veže na njih, te ih čini neučinkovitima i ne mogu se reprodukovati. Posebno je uspešan u borbi protiv raka prostate.
Žutica 
Žutica je poremećaj jetre u kojoj organ počinje prekomerno lučiti žuč koja u završnici ulazi u krvotok i šteti metabolizmu. Višak žuči se ogleda kroz žućkastu boju kože i očiju. Lečenje žutice uključuje tri glavna koraka. Prvo, potrebno je obuzdati proizvodnju žuči. Drugo, mora se ukloniti višak žuči iz tela. Treće, treba se boriti s osnovnom virusnom infekcijom. Maslačak je vrlo učinkovit. Podstiče zdravlje jetre i reguliše proizvodnju žuči. Budući da je prirodni diuretik, podstiče mokrenje pri čemu odlazi višak žuči. S obzirom da je snažan antioksidans bori se i protiv virusnih infekcija.
Zatvor
Neki sastojci maslačka, a to su visoke vrednosti dijetalnih vlakana, čine ga korisnim za probavu i zdravlje creva. Dijetalna vlakna stimulišu zdravu stolicu. Sprečava zatvor, ali i proliv. Reguliše rad creva što može sprečiti ozbiljnije gastrointestinalne probleme.
Anemija
Maslačak ima relativno dobru vrednost gvožđa, vitamina i proteina. Dok je gvožđe sastavni deo hemoglobina u krvi, vitamini kao što je vitamin B i proteini  neophodni su za formiranje crvenih krvnih ćelija i nekih drugih sastojaka krvi. Na taj način maslačak može pomoći osobama koje imaju problema s anemijom da njihovo stanje bude pod kontrolom.
Visoki krvni pritisak
Mokrenje je učinkovit način za snižavanje krvnog pritiska. Većina modernih lekova za snižavanje krvnog pritiska temelji se upravo na tom fenomenu. Sok maslačka podstiče mokrenje, kako količinski tako i u učestalosti. Vlakana iz maslačka su korisna za smanjenje holesterola što je jedan od faktora koji povećava krvni pritisak. 

Kinder torta

Kinder torta: Kora:6 belanaca,6 kasika secera,1 kasika ulja,2 kasike brasna,3 kasike prezli(150gr seckanih oraha ili lesnika  posuti u podmazan pleh) (2 kore).Kad su kore pecene  premazati ih  eurokremom.

FIL: Umutiti u 1/2 litre mleka 6 zumanaca,250 gr secera,1 puding od vanile,4-5 kasika brasna.kad se ohladi dodati 1 margarin.skuvati takva 2 fila,u jedan deo staviti 100gr cokolade,slagati kora zuti fil kora braon fil od gore slag i ukrasiti po zelji.

Savrsena pita sa jabukama i plazmom

Potrebno je:

500 g kora za pitu
600-700 g rendanih kiselih jabuka
200 g šećera
2 vanil šećera
150 g mlevenog plazma keksa
malo cimeta
I još:
50 ml ulja
100 ml vode ili kisele vode


prah šećer

Jabuke očistiti, oljuštiti, izrendati, dodati šećer, vanil šećer i cimet i ismesati. Ulje i vodu pomešati. Odvojiti po 3 kore za jedan rolat. Na prvu koru staviti dve, a na drugu jednu kašiku mešavine ulja i vode, premazati. Treću koru posuti plazmom, staviti 3-4 kašike fila pa preko još malo plazme. Uviti rolate i staviti ih u pleh namazan uljem ili obložen papirom za pečenje. Rolate premazati mešavinom ulja i vode. Peći oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ohlađene rolate iseći i posuti prah šećerom. Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Zdrav obrok za decu-trominutni hleb -ne dize se

1 kockica kvasca
450 ml mlake vode
500 g brašna  (integralnog)
50 g sjemenki suncokreta
50 g susama
50 g sjemenki lana
2 kasike soli
2 žlice jabučnog sirceta  ili kvasa


Kvasac pomiješati s vodom. Dodati sve druge sastojke i dobro izmiješati mikserom s nastavcima za tijesto. Smjesa ne smije biti čvrsta kao što je inače tijesto za kruh nego žitka.Staviti u namašćeni kalup u hladnu pećnicu. Tijesto se ne ostavlja da se diže Peći 60 min na 200 stupnjeva (vrući zrak: 50 min na 170 stupnjeva).istresti iz kalupa i eventualno dopeći još 10ak min.Sjemenke se mogu izostaviti ili zamijeniti grožđicama, bademima, lješnjacima po zelji i ukusu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekoj mami zatreba,

Baklava sa jogurtom i orasima

1/2 kg tankih kora ili debelih
350 grama mlevenih oraha
1 (casa) jogurt
1 solja od bele kafe secera
1 solja od bele kafe ulja
3 jajeta
1 l vode
1/2 kg secera

Mikserom umutiti zumanca i secer dodati jogurt i ulje dodati mlevene orase umutiti belanca i dodati polako masi sloziti u pleh 2 kore pa namazati masom i sve tako dok ima kora iseci na rombove peci na 200 stepeni dok lepo porumeni staviti da se kuva sirup:litru vode i pola kilograma secera kad provre ostaviti na sporetu da se ne hladi dok baklava ne bude gotova preliti poklopiti tacnom i ostaviti tako dok se ne ohladi.

Uzina ,vecera ili dorucak na brzinu-poderane gace

0,5 kg glatkog brašna
1 vrećica suhog kvasca
1 prašak za pecivo
2 dl jogurta
2,5 dl mlijeka
2 kasicice soli
1 kasicica šećera


svinjska mast ili ulje za prženje

U manju posudu stavite malo mlakog mlijeka, kvasac, malo brašna i kasicicu šećera da se diže. U posudu za miješenje stavite brašno, sol, ostatak mlijeka, jogurt, prašak za pecivo te dignuti kvasac i mijesite mekano tijesto. Tijesto prekrijte krpom neka se diže pola sata. Kad se testo diglo, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte oklagijom. Izrežite pravokutnike i svaki još u sredini zarežite po sredini. Prekrijte krpom neka se još malo diže.U posudi za pečenje stavite svinjsku mast ili ulje neka se otopi, a jedan komadić tijesta ubacite u mast da provjerite je li se dovoljno mast ugrijala..Pecite 2-3 minute sa svake strane. Svaki pečeni komad stavite da se cijedi na papirnatom ubrusu,Kad se poderane gaće ohlade, pospite ih šećerom u prahu.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.

Oblatne sa keksom

pakovanje oblandi Žuti Fil 250 gr ( ja stavim malo manje ) margarina 250 gr šećera 2 kesice vanilin šećera 6 žumanaca Crni Fil 6 belanaca 250 gr šećera 250 gr mlevene plazme 100 gr čokolade za kuvanje

Za žuti fil: Penasto umutiti margarin sa šećerom i vanilin šećerom pa dodati jedno po jedno žumance. Za crni fil: Umutiti šne od belanaca pa dodati jednu po jednu kašiku šećera, mlevenu plazmu i 100 gr istopljene čokolade. Filovanje: Prvu koru namazati žutim filom, preklopiti tako da odozgo bude rupičasta strana oblande pa premazati crnim filom i tako do kraja.Podelite recept sa prijateljima mozda nekom zatreba.

2 starinska POSNA kolaca nekad obavezna na slavama

BRESKVICE
ZA TESTO
750 gr brašna
250 gr šećera
0,5 deci sojinog mleka ili vode
375 gr margarina istopljenog
1 pecivo
fil
mrvice od bušenih kuglica
marmelada po zelji ja sam od kajsija
2 kašike kakaa
120 gr margarina istopljenog
po želji šećera
Potrebno jos i
Boja prehrambena 


Od sastojaka za testo napraviti kuglice ,ali testo treba prvo da odstoji sat vremena u frižideru da ne bih pucale pri pečenju, kad su pečene izdubiti ih, filovati, spajati po dve ,umakati u boju, pa u kristal šećer.
                                             
ZA POLJUPCICE RECEPT JE SLEDECI
150gr marmelade od kajsija
20gr mlevenih oraha
200gr brasna
100gr prah secera
1 vanilin secer
200gr margarina ( dijetalni)

Mikserom mutimo margarin,prah secer pa dodamo vanilin secer,brasno i mlevene orahe.Nastavimo da mesimo rukom na nabrasnjenoj povrsini.Oklagijom razvucemo koru i kalupom vadimo kruzne forme.Pecemo 20 minuta na 180 stepeni.Jedan kolac premazemo marmeladom,sastavimo sa drugim i poprskamo prah secerom.Podelite sa prijateljima na fb vreme je posta moZda nekom zatreba.

ROLOVANE ŠNICLE



Sastojci:
  • broj šnicli po izboru, zavisno za koliko osoba pravite
  • kačkavalj, koliko šnicli toliko komada sira
  • šunka, koliko komada šnicli toliko i komada šunke
  • začini po ukusu
  • Priprema: Šnicle izlupati pa ih začiniti. Na svaku šniclu staviti komad šunke i komad sira pa uviti, pa uzeti štapić za ražnjiće i na svaki pažljivo nanizati po 4 uvijene šnicle. Na radnu površinu raširiti alu foliju pa poslagati šnicle na štapićima, . Preklopiti drugom polovinom folije, pa zatvoriti sa svih strana i staviti u pleh da se peče. Pleh malo pouljiti, da ne bi goreo, pa staviti uvijeno meso, izbušiti dve – tri rupice i staviti da se peče na 220 stepeni sat vremena. Posle tog vremena skinuti foliju  pa ostaviti još 20 minuta da se zapeče. Rolovano meso je gotovo kad fino porumeni torta od sarme 

Grasak sa fasiranom sniclom


500gmlevenog mesa

1 crni luk sitno seckan
parce bajatog  hleba izmrvljenog
casa mleka
3 kašike ulja
1 jaje
1 kašičica soli
Sipajte mleko preko starog hleba na da ga natopi.Kad odpusti onda ga dobro ocedite rukama i spojite sa svi ostalim sastojcima i rukama dobro izradite masu.Napravite kuglice od mesa i neka malo odstoje,kad odstoje pritisnite ih dlanovima da ispadnu kao pljeskavicice,U šerpi na vrelom ulju propržite crni luk. Ubacite šargarepu, krompir i grašak. Zalijte vodom i kuvajte dok grašak ne bude mekan. Povremeno sipajte  vodu koja je isparila. Kada je grašak skoro gotov, svaku faširanu umočite u brašno. Pržite snicle na vrelom ulju dok ne dobiju zlatastu koricu.
Zatim ih ubacite u grasak i  sve zajedno kuvajte jos desetak minuta dok se grasak ne zgusne onoliko koliko je po vasem ukusu ja sam stavila i zaprsku vi ne morate. 

Pogledajte i recept za najlepsu salatu sa pecenim paprikama

procitaj i ovaj recept