1 čaša šećera
1,5 čaša brašna
2 kom vanilin šećera
1 kom praška za pecivo
2 kom jaja
1 velika kasika kakaoa
1 kom jogurt
1/2 čaše ulja
jaja, šećer i vaniliju dobro izmiksati, dodati ulje, jogurt i brašno s praškom za pecivo, podijeliti na dva dijela u jedan dodati kakao, sipati malo zutog malo crnog dela sarati ili sipati jedan za drugim delom u pleh po zelji,moj je bio uski od srnecih ledja a vi mozete u obicnu tepsiju. peći na 180 C, hladno posuti šećerom u prahu.
Sve vise ljudi danas kuburi sa prosirenim venama ili trombom.Posto sam i sama jedna od njih pokusala sam prirodnim putem da resim problem.Recepti se vec nalaze na blogu pa vi kliknite na onaj koji vam treba.
Recept broj 1 domaci lek koji razbija tromb recept OVDE
Recept broj 2 domace kapi za prosirene vene zamena za one skupe recept OVDE
Podelite sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
Rezanci domaci ne mogu da se mere sa kupovnim jer su po mom ukusu 10 puta bolji,Danas ih mlade kuvarice retko prave, nije ih tesko napraviti i vrede svakog truda.
1 kg. brasna
10 jaja ''A'' klase ako su jaja krupnija
jos 100 do 150 g. brasna
malo soli.
Od brašna i jaja zamesiti tvrdo testo.
Testo razviti što je tanje moguće
.
Iseći na lente,
Testo rastanjiti u mašini za rezance.Ako nemate, svaku lentu rastanjiti oklagijom
.Lente ostaviti da se malo prosuše,
Seći na rezance nožem ili u mašini.
Sušiti rezance na papiru 3-4 sata na toplom mestu ili promaji.Cuvati ih u platnenoj vrecici
.Svoju sliku i svoj recept nam je poslala gospodja Marija Iloskic Miskeljin. .Recept za najlepsu salatu uz sve vrste pecenja sa pecenom paprikom imate OVDE
Recept za brzinski rucak sa punjenim paprikama sa pavlakom i krompirom imate OVDE
Najejdnostaviji recept za papriku u pavlaci imate OVDE
Recept za tortu od cevapa da odusevite goste imate OVDE
Recept z najizdasniju i najlepsu rodjendansku tortu imate OVDE
Recept za hleb iz serpe a kao da je ispod saca imate OVDE
Recept za slanu toru od oblatne za par trenutaka imate OVDE
Sastojci:
piskote duplo pakovanje
1/2 l mleka
2 pudinga od vanile (moze bilo koji)
7 kasika secera
1 margarin
malo mleka za umakanje keksa
slag
Skuvati 2 pudinga sa pola litre mleka i 7 kasika secera.Kad se prohladi umutiti u puding 1 margarin i to je fil za tortu.Piskote se umacu u mleko i slaze se na tacnu 4x4 pa se premaze filom,sledeci red ide 3x4 pa fil,zatim 2x4,pa fil i na kraju se po duzini poredjaju 4 piskote i premaze se filom.Odozgo se ukrasi slagom.Jako jednostavno i ukusno.
3 lista većih oblandi, 400 g kisele pavlake, 400 g majoneza, 300 g sitnog sira, 100 g šunkarice, 100 g čajne kobasice, jedno pakovanje povrca za rusku salatu, 150 g kačkavalja.
Dva veća lista oblande iseći na pola da se dobiju četiri manja. Tri manja isečena lista uviti u vlažnu krpu da omekšaju. Jedan veliki i ceo neisečen list, takođe umotati u vlažnu krpu da omekša. Za fil je potrebno sastaviti sitan sir, kiselu pavlaku i 300 g majoneza. Mešati dok masa ne postane glatka i kompaktna. Svaki od tri manja omekšala lista oblande namazati filom. Na jedan, do pola, staviti listove šunkarice i urolati. Na drugi listove čajne do pola i urolati i na treći skuvano povrce do pola i urolati. Na veliki list oblande naneti fil od sira. Staviti dva urolana rolata na sredinu velike oblande, naneti malo fila, pa preko staviti treći rolat da se dobije trougao. Rolate premazati ostatkom fila i preklopiti sa bočnim stranicama velike oblande. Ceo trougao premazati majonezom i posuti rendanim kačkavaljem.Podelite recept na svom fb mozda zatreba nekoj domacici.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Kora od spanaca
4 jaja
4 kasike brasna
300g spanaca
1dc pavlake
1 prasak za pecivo
so
Fil:
500g kravljeg sira
3 kasike ajvara
1/2 kascice bjelog luka
Ostalo:
3 Palacinke
150g sunke
150g gaude
Zelena kora:Bjelanjke odvojiti od zumanjaka.Bjelanjke izmutiti mikserom u cvrst snijeg.
Spanac obariti u u vreloj vodi,a zatim ga procjediti i sitno isjeckati.
Posebno umutiti zumanjke,dodati spanac,brasno, pavlaku i pras.za pecivo.Sve fino posoliti.
Sad fino spojitri bjelanjke i ostalu smjesu,rucno.Uzeti pleh,staviti papir za pecenje i nasuti u njega smjesu.
Peci na 200C dok ne porumeni.Pleh je manji od rerne.
Fil:Sir kravlji izmjesati sa ajvarom i bjelim lukom u prahu.Palacinke radite na uobicajen nacin.Poslozite po palacinkama, 3 sunke(lista) i narendane gaude-to po zelji.Zarolati.
Finalni postupak:Sa pecene kore skinuti pek papir i koru presjeci na pola.Na pladanj stavite koru.Na koru namazite polovinom fila,poredati tri palacinke jednu do druge sa malo lufta,da bi dosao tu malo fila.Ja pravim vece palacinke,mislim, tava mi je veca ako vam bude falilo samo donastavite palacinke.
Preko palacinaka nanjeti preostali fil od ajvara i poravnati.Odozgo prekriti drugom polovinom kore.Blago pritisnuti.I u frizider da se stegne.
Ukrasiti mozete sa majonezom i rendanom gaudom ili po zelji. Podelite recept sa prijateljima na fb vreme je praznika mozda nekom zagreba.
Napraviti 3 korice od po 5 belanaca, 10 kasika secera u prahu, 5 kasika oraha i 2 kasike
brasna. Brasno i orahe pomesati i lagano varjacom umesati u umucene belance. Peci na
180 stepeni oko 25 minuta svaku koru. Kad su pecene pokriti ih krpom dok spremate
krem.
Krem : 7 zumanaca pomesati sa 10 kasika secera i 9 kasika brasna i skuvati krem u 1l
mleka.
Umutiti 8 zumanaca sa 250g prah secera. Posebno umutiti 250g margarina, pa izmesati
sa umucenim zumancima dodati 200g otopljene cokolade na skroz slaboj vatri.
Umutiti slatku pavlaku ifilovati: kora, crni fil,slag, i tako dok ima materijala
40dkg spiralica moze i makarona obarenih
10dkg slanine iseckane na kockice
4 jaja
3žlice ajvara
2dcl vrhnja za kuhanje
1 režanj češnjaka
30dkg šunke
20dkg svježeg ili smrznutog graška ide u original receptu ja sam stavila jednu manju teglicu mariniranih sampinjona
25dkg sira(gauda ili slično)
sol,papar
svježi bosiljak
maslac i krušne mrvice za kalup ja sam stavila papir za pecenje umesto toga
Skuhati i ocjediti makarone.Kalup za tortu okrugli ili duguljasti,ja sam koristila ovaj put okrugli.namazati maslacem i posipati mrvicama. ili obloziti papirom za pecenje,ja sam tako jer mi je prakticnije.Nasjeckati češnjak, bosiljak i šunku, posoliti .U veču posudu staviti testo obareno grašak ili sampinjone naribani sir,šunku sa začinima te promješati.U posebnoj posudi izmješati vrhnje, jaja i ajvar te uliti u testo i sve još jednom dobro izmješati.Staviti u kalup i peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 45 minuta.Izvaditi iz pečnice i ostaviti u kalupu još 10 minuta te ga onda skinuti.
Posluživanje
Savjet:na dno pećnice staviti posudu sa vručom vodom da se tjestenina prilikom pećenja ne zasuši.Podelite sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba ideja.Kako izgleda sa makaronama u duguljastom plehu imate kad kliknete OVDE
malo soli i secera 1 kasika sirceta i malo mlake vode
U prosejano brasno, dodati zumanca, so, secer, sirce i vodu i umesiti. Kada malo odstoji razviti ga na veci pravougaonik i isecemo na trake siroke oko 2.5 cm. Uvijemo svaki oko svoje ose i onda na modlu (ja koristim stabiljke od kukuruza). Namazemo svuku umucenim zumancetom i staviti na pleh (ne namazan, moze papir za pecenje a ni ne mora). Staviti u vrucu rernu. Kad se ohlade skinuti sa modli i napuniti samom ili slatkom pavlakom.
Napravite obicno testo za pizzu ,ostavite da nadodje. U medjuvremenu pripremite nadev cime cete puniti venac. Potrebno nam je oko 300 gr mesa od buta, svinjskog ili juneceg, po vazem izboru ili ukusu, koji ce te proprziti na masnoci. Dok se meso przi zacinite ga po vasem ukusu sa malo bibera, soli i vegete. Kada je meso dobilo boju presuti ga u drugu posudu ,a na toj masnoci koja je ostala proprzimo glavicu crnog luka isecenu na rezance i papriku baburu ,a moze i ljutu papriku isecenu na kolutove.
Testo koje vam je u medjuvremenu naraslo razvucemo u krug, na sredinu nozem rasecemo testo do pola, na sest delova i taj venac ,odnosno prostor koji je ostao filujemo. Prvo testo namazemo krem sirom pa onda poredjamo meso , luk i papriku . Pospemo malo soli i preko redjamo narendanog sira, najbolje bi bilo mocarela sir, ali moze da posluzi i bilo koja druga vrsta sira. Kada smo zavrsili sa filovanjem, u unutrasnjem krugu, te trake sto smo sekli, prebacimo preko nadeva i spojimo sa ovim , zadnjim delom testa. Svaku traku tako prebacimo i spojimo sa testom , tako da dobijemo neki vid venca. Premazemo umucenim jajetom, sipamo odgore susama ili kima , origana , po vasem izboru i stavimo u rernu da se pece negde oko 20 minuta.Recept u slikama i ceo postupak imate OVDE.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.
3 lista većih oblandi, 400 g kisele pavlake, 400 g majoneza, 300 g sitnog sira, 100 g šunkarice, 100 g čajne kobasice, jedno pakovanje povrca za rusku salatu, 150 g kačkavalja.
Dva veća lista oblande iseći na pola da se dobiju četiri manja. Tri manja isečena lista uviti u vlažnu krpu da omekšaju. Jedan veliki i ceo neisečen list, takođe umotati u vlažnu krpu da omekša. Za fil je potrebno sastaviti sitan sir, kiselu pavlaku i 300 g majoneza. Mešati dok masa ne postane glatka i kompaktna. Svaki od tri manja omekšala lista oblande namazati filom. Na jedan, do pola, staviti listove šunkarice i urolati. Na drugi listove čajne do pola i urolati i na treći skuvano povrce do pola i urolati. Na veliki list oblande naneti fil od sira. Staviti dva urolana rolata na sredinu velike oblande, naneti malo fila, pa preko staviti treći rolat da se dobije trougao. Rolate premazati ostatkom fila i preklopiti sa bočnim stranicama velike oblande. Ceo trougao premazati majonezom i posuti rendanim kačkavaljemCeo postupak u slikama imate OVDE Podelite recept na svom fb mozda zatreba nekoj domacici
Uz malo maste i truda lako je napraviti ugodne trenutke za stolom, za svoje najdraze! Nama veceg zadovoljstva za mame od nasmejanih okica i rumenih obrascica!Poznato je da deca za uskrs vole da polupaju jaja ali retko koje pojedu,car je u kuckanju.Znamo koilko su jaja zdrava i bilo bi dobro da ih privolimo da pojedu bar koje,evo par nacina da ih zainteresujete da pojedu jaje a i da ulepsate trpezu.pogledajte galeriju slika mozda vam se neka i dopadne pa zavrsi na vasoj uskrsnjoj trpezi.
Novi nacin za jaja u lukovini imate OVDE-Kako izbeliti jaja imate OVDE.Novu jednostavnu metodu za jaja da se klinci zabave sa vama imate OVDE,
Najzdraviju metodu u lukovini na par nacina imate OVDE -svetlucava jaja sa secerom imate OVDE
Farbanje na pari imate OVDE-Farbanje jaja sa krep papirom imate OVDE Par ideja sa lukovinom imate OVDE
Bozic i Nova godina su dani kad trpeza uvek izgleda bogato,od jela i pica preko dekoracije stola.Da bi vam olaksali dekoraciju evo par primera kako obogatiti sto i oduseviti goste.Pratite samo postupak po slikama i sve ce vam biti jasno.POdelite ideje sa prijateljima mozda nekom zatreba.
U vreme nasih baka nije bilo toliko lekova kao sad pa su se one snalazile kako su znale i umele,od davnina su eca bolovala od bronhitisa.Nase bake su u tom slucaju koristile guscju mast.Guscju mast u debljem sloju namazati detetu na gole grudi,prekriti pelenom ili gazom da se dete ne umaze.najbolje je staviti detetu pred spavanje i dobro ga utopliti,moze se dnevno mazati i dva puta.
recept broj 2
Potrebno:
LITAR kišnice
kasika meda
32 lista svežeg lista lovora
100 g limuna
Limun iseci zajedno sa korom i sve sastojke kuvati dok se ne ukuva tolika da ostane pola litre tecnosti. Zatim procediti i piti kao sirup po 1 kasiku ujutru i 1 uvece.
1 kg mlevenog mesa (svinjskog, junećeg, mešanog,...),
1 velika glavica kiselog kupusa (bitno je da ima velike listove),
200 g pirinča,
1 glavica crnog luka,
100-150 g sitno iseckane dimljene slanine (ili samlevene zajedno sa mesom),
so, biber i crvena mlevena paprika po ukusu,
kalup za kuglof ili pravougaoni kalup za hleb.
Priprema fila, odnosno mesa:
U šerpi na malo ulja ili masti propržite iseckan crni luk da se zastakli. Dodajte pirinač i još kratko propržite. Posolite i pobiberite i dodajte 2 puta više vode nego što imate pirinča, poklopite šerpu, smanjite temperaturu na najniže, posle 5 minuta kuvanja isključite ringlu i ostavite šerpu poklopljenu dok pirinač ne upije svu tečnost.
Mleveno meso zajedno sa iseckanom ili mlevenom mesnatom i dimljenom slaninom stavite u veću činiju, posolite, pobiberite i dodajte mlevenu crvenu papriku. Dodajte i skuvani pirinač. Sve zajedno dobro izmešajte. Meso nije potrebno da se prži ili kuva zajedno sa pirinčem jer meso u kuglof sarmi treba da ostane kompaktno, odnosno čvrsto. U suprotnom, sa tečnim filom kuglof će vam se razliti čim ga izvadite iz kalupa.
A sad je i pravo vreme da uključite rernu da se greje na 220°C.
2. Glavicu kupusa razlistajte i po potrebi operite svaki list kupusa, ako je previše slan ili kiseo.
3. Kuglof ili kalup premažite mašću ili uljem
4. U namazan kalup ili kuglof rasporedite listove kupusa da se malo preklapaju i da im krajevi vire preko ivice.
5. Preko kupusa rasporedite fil od mesa. Krajevima kupusa prekrijte meso. Ceo kuglof prekrijte aluminijumskom folijom.
6. Kuglof sa sarmom stavite u tepsiju ili šerpu u koju ste sipali 2 cm vode i sve zajedno stavite u zagrejanu rernu. Pecite na 200°C otprilike 1,5 sat i po potrebi dodajte vode u tepsiju. Nakon tog vremena skinite foliju sa sarme i ostavite još nekih 30 minuta da se gornji sloj zapeče.
7. Pečenu sarmu izvadite iz rerne, ostavite je da se malo prohladi i pažljivo je prevrnite na veći tanjir ili tacnu. Ako imate vatrostalnu tacnu vratite sve zajedno u rernu da se zapeče i druga strana kuglofa.Podelite recept sa prijateljima na fb mozda nekom zatreba.